ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΕΘ 2021 - LIVE BLOG: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη


 Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παραχωρεί, στη 13.00 το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Η συνέντευξη έρχεται μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, χθες το απόγευμα, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ όπου προδιέγραψε την κυβερνητική στρατηγική για την «Ελλάδα που αλλάζει», όπως τιτλοφόρησε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ το σχέδιο δράσης για το 2022 αλλά και για τα επόμενα που θα ακολουθήσουν.

Στο επίκεντρο του, αλλά και χωροταξικά με την τοποθέτησή τους στις δυο πρώτες σειρές του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, βρίσκονται οι νέοι και με την δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να καταδείξει ότι αποτελούν τη μέγιστη προτεραιότητα αυτού του σχεδίου.

Επιπλέον, ανέφερε όλες τις φοροελαφρύνσεις που αναμενόταν να εξαγγείλει αλλά και τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να αναχαιτίσει το κύμα ανατιμήσεων που αναμένεται να σαρώσει την Ελλάδα. Παράλληλα, ανέλυσε το πρόγραμμά του για το περιβάλλον αλλά και την υγεία, όπως και τα νέα έργα που αναμένονται στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό σε LIVE BLOG τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο:

14:13
Γιάννης Μανδαλίδης

Για το προσφυγικό και την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν

- Τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένα. Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, είναι χρήσιμο να αποφεύγεται η ένταση. Η Ελλάδα εξακολουθεί να ενεργεί μία στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων της. Έχουμε μείωση 90% των ροών σε σχέση με το 2019.

- Έχουν σωθεί επίσης πολλές ζωές από την Ελλάδα. Ανταποκρινόμαστε στις συμβατικές μας υποχρεώσεις για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση.

- Θα τσακίσω τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Οι πιθανοί πελάτες τους θα πρέπει να ξέρουν ότι θα τους δώσουν 1.000-2.000 ευρώ και μπορεί ποτέ να μην φτάσουν.

- Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις περσινές εντάσεις. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας.

14:11
Σπυριδούλα Σκούρα

Για τη Βόρεια Εύβοια

«Οι ρητινοκολλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αδιέξοδο. Θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης. Η πρόταση που έχουμε βάλει στο τραπέζι είναι ελκυστική. Έχουμε σκύψει πάνω στο πρόβλημά τους.

Παραπάνω από 7,5 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευτεί για την αποκατάσταση των πληγέντων στην Εύβοια. Τα έργα προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Να ξέρετε ότι κάνω εβδομαδιαίες συσκέψεις για να παρακολουθώ την πορεία τους»

14:08
Σπυριδούλα Σκούρα

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει

«Και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει».

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές».

14:04
Γιάννης Μανδαλίδης

Για την αστυνομία στα πανεπιστήμια

«Ως προς τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων, θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν είμαστε έτοιμοι. Αυτό δεν θα γίνει τον Οκτώβριο».

«Δεν υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια που να μπαίνει ο καθένας στο εξωτερικό, το ίδιο πρέπει να γίνει και στα ελληνικά ιδρύματα».

Από εκεί και πέρα, θέλω να πω ότι ακόμα και σήμερα, αν χρειαστεί να παρέμβει η αστυνομία κατόπιν αιτήματος του πρύτανη του πανεπιστημίου, θα το κάνει»

13:57
Σπυριδούλα Σκούρα

Για την αλλαγή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Οι πολιτικές δεν αλλάζουν. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο ζήτημα της ασφάλειας της χώρας. Άσχετα αν είχαμε κάποια άγρια εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι οι αστυνομικοί είναι σύμμαχοί τους».

13:53
Σπυριδούλα Σκούρα

Για τις τουρκικές προκλήσεις

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν»

«Η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο.

Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις περσινές εντάσεις. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας».

13:52
Γιάννης Μανδαλίδης

Αποκλείω κατηγορηματικά τη συνεννόηση του πρώτου και του δεύτερου κόμματος

«Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Αποκλείω κατηγορηματικά τη συνεννόηση του πρώτου και του δεύτερου κόμμα

13:51
Γιάννης Μανδαλίδης

Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω πρόωρες εκλογές. Δεν θα είχα να κερδίσω τίποτα με μία ισχυρή αυτοδυναμία. Θα ήταν μία πράξη πολιτικού τακτικισμού».

13:49
Γιάννης Μανδαλίδης

Σύμφωνο Σταθερότητας

«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε στην Οικονομία με τους αυστηρούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι χώρες του Βορρά θα καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον τους η χαλάρωσή του».

«Μετά τις γερμανικές εκλογές θα έχουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην Ευρώπη».

13:47
Σπυριδούλα Σκούρα

Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές και θέλω να σχεδιάσουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε βάθος δεκαετίας. Έχω μπερδευτεί με το τι ακριβώς ζητά ο κ. Τσίπρας, λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

13:41
Γιάννης Μανδαλίδης
13:40
Γιάννης Μανδαλίδης

Για τους νέους

«Θα περίμενα από την αντιπολίτευση να σχολιάσει τα μέτρα που εξαγγείλαμε, όπως το πρώτο ένσημο. Δίνουμε αυτό το κίνητρο, είναι σωστό ή λάθος; Περιμένω από την αντιπολίτευση να το σχολιάσει.

Η σύνταξη μπορεί να μοιάζει μακρινή για τα νέα παιδιά σήμερα ωστόσο πρέπει να εκπαιδευσουμε τα παιδιά στην οργανωμένη αποταμίευση»

13:39
Γιάννης Μανδαλίδης

Για τους νέους

«Αναγνώρισαμε τη δυσκολία που έχει το πολιτικό σύστημα να επικοινωνήσει με τη νέα γενιά. Δεν σχολιάζω όσα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά οι ευκαιρίες που δίνουμε στους νέους ως χώρα είναι λίγες. Γι' αυτό παρουσιάσαμε το χθεσινό πρόγραμμα. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε ήταν στοχευμένα. Αυτά πρέπει να τα εξηγήσουμε με καλή διάθεση, είμαι διατεθειμένος να γυρίσω όλη την Ελλάδα για να συνομιλήσω με νέους.

13:34
Γιάννης Μανδαλίδης

Για πιθανό νέο κλείσιμο των σχολείων λόγω πανδημίας

«Τα σχολεία ανοίγουν αύριο, πιστεύω σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Με μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Έχουμε ξεκάθαρα πρωτόκολλα αλλά δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά. Κάνω έκκληση στους γονείς. Στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια. Αυτό είναι το 18ο».

13:33
Σπυριδούλα Σκούρα

Για τα σχολεία

Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά

Είναι βέβαιο ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών

Κάνω έκκληση σε γονείς, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά να εμβολιαστούν. Πολύ μεγάλη σημασία στα self test. Θετικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι.

13:31
Σπυριδούλα Σκούρα

Για τρίτη δόση

Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί επιστημονικά βλέπουμε τα δεδομένα από το Ισραήλ το οποίο βρίσκεται μερικούς μήνες μπροστά από μας. Θεωρώ ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στην ανάγκη να κάνει την τρίτη δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμό. Προφανώς αυτές είναι αποφάσεις που τελικά παίρνει η επιτροπή εμβολιασμού αλλά θεωρώ σίγουρα απαραίτητο να γίνεται τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους και στους άνω των 60

13:26
Σπυριδούλα Σκούρα

Ζήτησα συγγνώμη για τις πυρκαγιές

«Εγώ ο ίδιος ζήτησα συγγνώμη για αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές. Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον στο βαθμό που θα θέλαμε.

Η συγγνώμη δεν είναι απλά μια πράξη πολιτικής ευθύνης, πρέπει να οδηγεί και σε απτά αποτελέσματα».

13:26
Σπυριδούλα Σκούρα

Για τις δημοσκοπήσεις: Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά

«Εγώ ο ίδιος ζήτησα συγγνώμη γι' αυτό που έγινε το καλοκαίρι στις δασικές πυρκαγιές. Δεν καταφέραμε να προστατέψουμε το περιβάλλον στον βαθμό που θέλουμε. Όσα ζήσαμε ήταν σκληρά και δύσκολα. Για μένα η συγγνώμη πρέπει να οδηγεί σε απτά αποτελέσματα. Από κει και πέρα δεν σχολιάζω συχνά τις δημοσκοπήσεις αλλά μ' αρέσει να βλέπω τη μεγάλη εικόνα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Όσον αφορά τη στροφή, δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα, ούτε αριστερόμετρα, αυτό το οποίο κοιτώ είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, χιλιόμετρα δουλειάς».

13:19
Σπυριδούλα Σκούρα

Για τον ανασχηματισμό και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

«Οι επιλογές των υπουργών είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός όμως δεν είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται τα κριτήρια με βάση τα οποία κάνει τις επιλογές του».

Δεν θεωρώ ότι ένα αντικείμενο όπως η Πολιτική Προστασία έχει ιδεολογικό πρόσημο.

Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με τις επιλογές που κάναμε στο υπουργείο. Έχουμε έναν υπουργό που έχει τεράστια επιχειρησιακή εμπειρία. Θα χτίσουμε πάνω στη δουλειά που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς το προηγούμενο διάστημα.

«Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε άθικτος και η κυβέρνηση πάει καλά. Σε ένα αντικείμενο όπως η πολιτική προστασία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Θεώρησα πως επέλεξα έναν άνθρωπο, το βιογραφικό του οποίου πληρούσα τα κριτήρια. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, δεν θέλω να επεκταθώ. Τελικώς επελέγη ο Χρήστος Στυλιανίδης, ένας επιχειρησιακός υπουργός και ένας ακόμη πιο επιχειρησιακός υφυπουργός για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο του Νίκου Χαρδαλιά. Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω».

«Η συναίνεση την οποία επιδιώκω είναι με την κοινωνία».

13:13
Σπυριδούλα Σκούρα

Προσωρινό το κύμα ανατιμήσεων

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων. Η εκτίμησή μου, και όχι μόνο δική μου, είναι ότι αυτό το φαινόμενο είναι ένα προσωρινό φαινόμενο».

13:11
Γιάννης Μανδαλίδης

Έργα για τη Θεσσαλονίκη

«Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου αλλά και τη δρομολόγηση του νέου Αντικαρκινικού νοσοκομείου. Επίσης έχουμε αναλάβει δράσεις και για τα γήπεδα της πόλης».

«Σημαντική πρόοδος σε όλα τα σημαντικά έργα, όπως το Πάρκο Μελά, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες».

13:10
Γιάννης Μανδαλίδης

Έργα για τη Θεσσαλονίκη

«Πολλά τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη. Μίλησα και χθες για την πρόοδο που έχει γίνει στην πόλη αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια. Φανήκαμε συνεπείς σε όλα όσα είχαμε δεσμευτεί, Τα πράγματα αλλάζουν. Πάρτε παράδειγμα το Μετρό το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023»

13:10
Σπυριδούλα Σκούρα

Για την πανδημία: Δεν θα ξανακλείσει η χώρα

«Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα υπάρχουν νέοι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα. Δεδομένο ότι τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα ισχύουν. Θα επιμείνουμε στην στρατηγική των εμβολιασμών με πειθώ. Δεν είναι στις προθέσεις μου η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά δεν είναι στις προθέσεις μου».

13:10
Σπυριδούλα Σκούρα

Για την πορεία της οικονομίας

«Αισθανόμαστε πολύ ασφαλεις για την πρόβλεψή μας για μια ανάπτυξη της τάξεως του 5,9%. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε υπακούν σε μια συνολική στρατηγική».

13:04
Σπυριδούλα Σκούρα

Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου

13:04
Σπυριδούλα Σκούρα

Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε όλα τα σημαντικά έργα τα οποία έχουμε δρομολογήσει

«Θέλω να τονίσω τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές τις εξαγγελίες. Το σημαντικότερο είναι ότι οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς αντιλαμβάνονται ότι η πόλη τους αλλάζει».

«Πάρτε για παράδειγμα το μετρό. Ήδη χρησιμοποιούν ένα ολοκαίνουριο αεροδρόμιο. Έχουμε σημαντική πρόοδο σε όλα τα σημαντικά έργα τα οποία έχουμε δρομολογήσει. Το πάρκο Παύλου Μελά, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, δράσεις για τα σημαντικά γήπεδα της πόλης»

12:58
Σπυριδούλα Σκούρα

Το συμβόλαιο με τους νέους, το μέρισμα ανάπτυξης και τα μέτρα - ανάχωμα

Ο πρωθυπουργός προδιέγραψε την κυβερνητική στρατηγική για την «Ελλάδα που αλλάζει», όπως τιτλοφόρησε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ το σχέδιο δράσης για το 2022 αλλά και για τα επόμενα που θα ακολουθήσουν.

Στο επίκεντρο του, αλλά και χωροταξικά με την τοποθέτησή τους στις δυο πρώτες σειρές του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, βρίσκονται οι νέοι και με την δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να καταδείξει ότι αποτελούν τη μέγιστη προτεραιότητα αυτού του σχεδίου. Το «πρώτο ένσημο» μάλιστα αποτελεί μόνο μια από τις πτυχές του νέου διαγενεακού συμβολαίου το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έθεσε από εχθές το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου