ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Εκθέσεις ιδεών για να καλύψουν την ανυπαρξία ουσιαστικού πολιτικού λόγου



Με ενδιαφέρον διαβάσαμε, με αφορμή την πορεία του έργου «Εκσυγχρονισμός Πεζοπορικών Διαδρομών ΔΕ Αποδοτίας», την έκθεση ιδεών που δημοσίευσε η «Ενωτική Πρωτοβουλία», διότι σοβαρή ανακοίνωση παράταξης δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει κάποιος. Παραβλέποντας τις αναφορές για το τί λένε οι πολίτες για το παραγόμενο έργο της δημοτικής αρχής, εκεί όπου συγκρούεται ο διακαής πόθος στελεχών της με την πραγματικότητα, προς ενημέρωση των πολιτών αναφέρουμε τα ακόλουθα: 

Η μελέτη του  συγκεκριμένου έργου εκπονήθηκε  από  την τεχνική υπηρεσία  του Δήμου Ναυπακτίας το έτος 2018, εγκρίθηκε από το Δημοτικό  Συμβούλιο στις 28.11.2018 και έλαβε τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις 18.3.2019 (Δ/νση Περιβάλλοντος Περιφέρειας), την 1.4.2019 (Δασαρχείο)  και  στις 11.2.2019 (Αρχαιολογία).  Σημειωτέον ότι, στην εκπόνηση της μελέτης αυτής δεν  συμμετείχε  η αρμόδια  για τα ηλεκτρομηχανολογικά  υπηρεσία του δήμου μας (!!!)

Βάσει της μελέτης, προβλέπεται η κατασκευή συνολικά 2000 τμ θερμαινόμενου πεζοδρομίου, ενώ για την κάλυψη των συνολικών αναγκών του έργου η απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας ανέρχεται σε 600 KW.

Στη συγκεκριμένη φάση και  ενόψει εφαρμογής της μελέτης   από την  Τεχνική Υπηρεσία  ζητήθηκε η  συμμετοχή επιβλέποντα Ηλεκτρολόγου-Μηχανολόγου Μηχανικού  από την υπηρεσία  των  Η/Μ του Δήμου μας.

Η  ανωτέρω υπηρεσία  (Η/Μ)    κατά την εξέταση  της  μελέτης  διαπίστωσε  ότι  αυτή είναι ανεφάρμοστη  και ελλιπής  και αρνήθηκε  να   ορίσει  επιβλέποντα  Μηχανικό Η/Μ  για την εκτέλεσή  της.  

Ο  βασικός λόγος, μεταξύ  των άλλων,  είναι ότι  η μελέτη αυτή  προβλέπει  για την κάλυψη των  υψηλότατων ενεργειακών  της αναγκών  τη σύνδεση  του έργου  με  το υπάρχον δίκτυο δημοτικού φωτισμού, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν  επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες αυτές.  Για το λόγο αυτό,  και προκειμένου  να  είναι δυνατή η  εκτέλεση   της μελέτης,  με δεδομένη την πολύ μεγάλη  ανάγκη  σε  ηλεκτρική ενέργεια (600 KW), θα έπρεπε  να έχει προβλεφθεί  η εγκατάσταση  μετασχηματιστή με  τους αντίστοιχους  ηλεκτρικούς  πίνακες με υπολογιζόμενο κόστος σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ  100.000 ευρώ και άνω! Επίσης για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου μετασχηματιστή θα έπρεπε  να  έχει προβλεφθεί η κατασκευή κτηρίου επιφάνειας 50 τμ με ανάλογο  φυσικά κόστος. Και οι δύο πιο πάνω βασικές ελλείψεις μαζί με πολλές άλλες, που αναλυτικά αναφέρονται  στα σχετικά έγγραφα της  πιο πάνω υπηρεσίας, καθιστούν τη μελέτη  ανεφάρμοστη. Επίσης, κατά την πιο πάνω υπηρεσία  το κόστος  λειτουργίας του έργου  αυτού, ακόμη και εάν  η μελέτη μπορούσε να τύχει εφαρμογής ανέρχεται στο υπέρογκο  ποσό των 600 ευρώ / ώρα.

Τα συγκεκριμένα σοβαρά  προβλήματα τέθηκαν και εγγράφως σε γνώση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής και  εξετάζεται κάθε  δυνατή λύση, προκειμένου να εξαντληθούν οι  πιθανότητες,  ώστε να μην χαθεί το έργο.

Το  βασικό, ωστόσο, πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση   έγινε   ακριβώς λόγω της υψηλής βαθμολογίας  που  έλαβε  η  πρόταση εξαιτίας της  «πρωτοτυπίας» της  αυτής  (θερμαινόμενα δάπεδα με ηλεκτρικά καλώδια)   και  είναι  πολύ δύσκολη    η  αποδοχή από τους αρμόδιους  φορείς  οποιασδήποτε  τροποποίηση που θα ακυρώνει την «πρωτοτυπία» αυτή.

Αυτή είναι η μόνη αλήθεια, επί πραγματικών δεδομένων και όχι επί εκθέσεων ιδεών που επιστρατεύονται από την «Ενωτική Πρωτοβουλία» για να καλύψουν την ανυπαρξία ουσιαστικού πολιτικού λόγου και τις  σοβαρές ευθύνες.

Παραμένουν όμως αναπάντητα τα ερωτήματα προς την «Ενωτική Πρωτοβουλία»:

  • Γιατί  μεθοδεύτηκε ένας τέτοιος ανορθόδοξος τρόπος  προκειμένου να ενταχθούμε σε μια χρηματοδότηση και μάλιστα  για ένα έργο που  όμοιό του (δηλαδή  με  θερμαινόμενα καλώδια) δεν  έχει εκτελεστεί  πουθενά στην  Ελλάδα (όσα έχουν εκτελεστεί   λειτουργούν  με  γεωθερμία);
  • Γιατί δεν ερωτήθηκε ή μάλλον  αγνοήθηκε  προκλητικά η αρμόδια  υπηρεσία  των Η/Μ του Δήμου μας κατά την εκπόνηση της μελέτης;
  • Πώς  μελετήθηκε η τροφοδοσία των 600 KW(!!!) από το δίκτυο του δημοτικού φωτισμού, το οποίο  δεν αντέχει πολλές φορές   ούτε  τα χριστουγεννιάτικα  στολίδια χωρίς την  πρόβλεψη  εγκατάστασης  ανάλογης ισχύος μετασχηματιστή  και κατασκευής  σχετικού  κτηρίου;
  • Πώς   προέβλεψε  η προηγούμενη  δημοτική αρχή να καλύψει το κόστος  για την εγκατάσταση   του μετασχηματιστή και  του απαιτούμενου κτηρίου  και κυρίως το κόστος  λειτουργίας  του έργου που ανέρχεται στο ποσό των 600 ευρώ / ώρα (!!!)

Όλα αυτά  πρέπει να απαντηθούν  από την παράταξη που δρομολόγησε τόσο επιπόλαια  και ανεύθυνα  ένα τέτοιο έργο.   Τέτοιες   δημοσιεύσεις  όχι μόνο  δεν  βοηθούν στην προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή  να επιλύει  σε χαμηλούς τόνους τα σοβαρά προβλήματα που κληρονόμησε, αντίθετα υπονομεύουν κάθε πιθανή επίλυσή τους. 

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου