ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η σύμφωνη γνώμη των μελετητών Γ.Π.Σ. με το νέο Διοικητήριο στο Σκα



Ο Δήμος Ναυπακτία; προωθεί το έγγραφο που απέστειλε το Μελετητικό Γραφείο που εκπονεί το Γ.Π.Σ. της Ναυπάκτου, μετά και την πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν Επιστημονικοί φορείς της περιοχής μας, σχετικά με τη χωροθέτηση του νέου Διοικητηρίου Ναυπακτίας.

Από την ανάγνωσή του δεν προκύπτει η αντίρρηση του Γραφείου και της μελετήτριας κ.Χρύσας Διονυσοπούλου στις δρομολογημένες αποφάσεις του Δήμου Ναυπακτίας, αντιθέτως εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη τους προς αυτές.  

Επισημαίνεται μάλιστα ότι, στο συγκεκριμένο έγγραφο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα πλεονεκτήματα του χώρου που έχει επιλεγεί στο Σκα.  Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «τα πλεονεκτήματα του χώρου του Δημοσίου κτήματος Β.Κ. 279, τα οποία συνετέλεσαν στον χαρακτηρισμό του χώρου με χρήσεις διοίκησης, στις προτάσεις της μελέτης, με μειονέκτημα την απομάκρυνση από το διαμορφωμένο πολεοδομικό κέντρο της πόλης, που συνοψίζονται στα εξής:

Η μικρή απόσταση (~1 χιλ.) από το όριο της περιοχής του παραδοσιακού οικισμού, που αντιστοιχεί στη συμβολή της Π.Ε.Ο. Αντιρρίου - Ιτέας με την γέφυρα του χειμάρρου Σκα.

Η εύκολη πρόσβαση του αυτοκινήτου μέσω των οδικών αξόνων της παρόχθιας οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου και της παράκαμψης της πόλης, που μπορούν να εξυπη μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ναυπάκτου και του Αντιρρίου, καθώς και των λοιπών οικισμών του Δήμου Ναυπακτίας, χωρίς τη διέλευση των οχημάτων μέσα από την περιοχή του παραδοσιακού τμήματος του.

Η δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού χώρων στάθμευσης, χωρίς να προκύπτει κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η συμβατότητα των χρήσεων διοίκησης με τις υφιστάμενες και προτεινόμενες χρήσεις αθλητισμού στην περιοχή, καθώς και τις προτεινόμενες προς μετεγκατάσταση χρήσεις (Αστυνομικός και Πυροσβεστικός Σταθμός).

Η προοπτική ένταξης της περιοχής του Δημοσίου Κτήματος Β.Κ.279 στον πολεοδομικό ιστό της πόλης με την προτεινόμενη δυτική επέκταση του σχεδίου πόλης Νεοκάστρου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μελέτης του νέου Γ.Π.Σ.»

 


ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΚΑ 1 Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Ω Ν K A I Π Ο Λ Ε Ο Δ Ο Μ Ι Κ Ω Ν Μ Ε Λ Ε Τ Ω Ν ΧΡΥΣΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

 ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ 3 & ΗΡΩΔΙΩΝΟΣ ΠΑΤΡΑ 26 222 ΤΗΛ. 2610 221170 - 621170 FAX 2610 621071 Email : cdion@otenet.gr ΠΑΤΡΑ 26-05-2021 

 ΠΡΟΣ κ. Δημαρχο Ναυπακτίας 

 ΘΕΜΑ : «Ενημέρωση για την συμμετοχή του Γραφείου στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 18-05-2021 από τεχνικούς φορείς της πόλης με θέμα την προτεινόμενη χωροθέτηση Δημαρχείου στο Δημόσιο κτήμα Β.Κ. 279 στην περιοχή του χειμάρρου Σκα» 

 Κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 18-05-2021 και ώρα 19:00, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ναυπάκτου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπάκτου υπό την αιγίδα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ζητήθηκε η συμμετοχή μας προκειμένου να εκφράσουμε την άποψή μας σχετικά με την χωροθέτηση χρήσης Δημαρχείου στο Δημόσιο Κτήμα Β.Κ.279, στην περιοχή του χειμάρρου Σκα. 

 Κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή, μετά τις τοποθετήσεις των συναδέλφων μηχανικών, οι οποίοι αναφέρθηκαν κυρίως σε γεωλογικά - γεωτεχνικά θέματα που αφορούν την περιοχή του ακινήτου, παρ΄ όλο που δεν αναπτύχθηκαν απόψεις, σχετικές με την Χωροθέτηση νέου Δημαρχείου στη θέση του ΒΚ 279 Δημοσίου ακινήτου και την καταλληλότητά της, με βάση πολεοδομικά κριτήρια, αναπτύξαμε, συνοπτικά, τις προτάσεις της μελέτης του Γ.Π.Σ., για τις περιοχές της πόλης, όπου προτείνονται χρήσεις Διοίκησης, εκτός της περιοχής του χαρακτηριζόμενου Πολεοδομικού κέντρου της πόλης και των προτεινόμενων Τοπικών κέντρων, όπου από το περιεχόμενο των γενικών κατηγοριών χρήσεων, επιτρέπονται και χρήσεις Διοίκησης και εκφράσαμε τις απόψεις μας. 

 Από την μελέτη του Γ.Π.Σ. προτείνονται ειδικά, χρήσεις Διοίκησης σε δύο περιοχές : 1. Στην περιοχή του κτήματος Κοζώνη και τμήματος της Μεγαλομάτας, στην θέση και κατ΄ επέκταση των υπαρχόντων χώρων και 2. Στην περιοχή του Β.Κ. 279 Δημοσίου κτήματος, ανατολικά της παράλληλης στον χείμαρρο Σκα, οδού Μ. Αλεξάνδρου. 

 Ειδικότερα, και συγκεκριμένα : 

 1. Περιοχή του κτήματος Κοζώνη και τμήματος της Μεγαλομάτας Η άποψη του Γραφείου μας, η οποία αναφέρθηκε και έχει επανειλημμένως διατυπωθεί σε εσωτερικές διαβουλεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της σύνταξης της μελέτης του νέου Γ.Π.Σ., απεικονίζεται και στις προτάσεις της μελέτης, και είναι η ακόλουθη: Με βάση πολεοδομικά κριτήρια και το Όραμα για την ανάπτυξη του παλαιού πυρήνα της πόλης της Ναυπάκτου, είναι επιθυμητή η διατήρηση χρήσεων Διοίκησης, σε ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΚΑ 

 2 συνδυασμό με χρήσεις πολιτισμού, στην περιοχή αυτή, κυρίως για τον συμβολισμό της χρήσης του Δημαρχείου, την σύνδεση με την Καστρόπολη της Ναυπάκτου και γενικότερα τον παλαιό πυρήνα της πόλης, που είναι το Πολεοδομικό και Ιστορικό της κέντρο, αλλά και την ενίσχυση των κοινωνικών επαφών και την πρόκληση των πολιτών στη συμμετοχή τους στα κοινά. 

 Από την περιοχή του κτήματος Κοζώνη, προτείνεται η απομάκρυνση χρήσεων που έχουν επιβαρυντικές λειτουργικές απαιτήσεις και δεν απαιτείται η λειτουργία τους στον κεντρικό πυρήνα της πόλης, όπως ο Αστυνομικός Σταθμός. 

Παράλληλα προτείνεται η ενίσχυση των χρήσεων πολιτισμού, με συγκέντρωση των πολιτιστικών υποδομών της πόλης, με σημείο αναφοράς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. 

 2. Περιοχή του Β.Κ. 279 Δημοσίου κτήματος Όσον αφορά στην χωροθέτηση χρήσης Δημαρχείου στο Δημόσιο Κτήμα Β.Κ.279, με βάση πολεοδομικά κριτήρια, η άποψη του γραφείου μας, η οποία αναφέρθηκε και έχει διατυπωθεί και σε εσωτερικές διαβουλεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της σύνταξης της μελέτης του νέου Γ.Π.Σ είναι ότι : δεν είναι απαγορευτική η χρήση Δημαρχείου στο συγκεκριμένο ακίνητο και συνεπώς, μπορεί να χωροθετηθεί χρήση Δημαρχείου, στη θέση αυτή. 

 Στη συγκεκριμένη θέση, της περιοχής του Δημοσίου Κτήματος Β.Κ.279, σύμφωνα με τις προτάσεις της Β' Φάση της μελέτης του νέου Γ.Π.Σ., προτείνονται χρήσεις Διοίκησης και Αθλητισμού, συνεπώς δεν απαγορεύεται η χρήση Δημαρχείου. Αποτελεί εναλλακτική ή και συνδυαστική δυνατότητα, για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών Διοίκησης της πόλης, μετά την Διοικητική μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες χρήσεις στην περιοχή του Κτήματος Κοζώνη. 

 Σε κάθε περίπτωση η τελική επιλογή της θέσης κατασκευής του νέου Δημαρχείου Δ. Ναυπακτίας, είναι Απόφαση της Δημοτικής Αρχής, μετά από συνεκτίμηση πολλών παραγόντων, που σχετίζονται κατ΄αρχην με : - την καταλληλότητα του χώρου, από πλευράς πολεοδομικών δεδομένων και κριτηρίων, - την διαθεσιμότητα γης, για την κάλυψη των υπαρχουσών και μελλοντικών αναγκών, και - την δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου σε σχετικά εκτιμώμενο χρονικό ορίζοντα. Επειδή υπάρχει ενδεχόμενο παρερμηνείας των επιστημονικών απόψεων του γραφείου μας, οι οποίες απεικονίζονται και στις προτάσεις της μελέτης του νέου ΓΠΣ της Δ.Ε. Ναυπάκτου, σημειώνονται τα πλεονεκτήματα του χώρου του Δημοσίου κτήματος Β.Κ. 279, τα οποία συνετέλεσαν στον χαρακτηρισμό του χώρου με χρήσεις διοίκησης, στις προτάσεις της μελέτης, με μειονέκτημα την απομάκρυνση από το διαμορφωμένο πολεοδομικό κέντρο της πόλης, που συνοψίζονται στα εξής : – Η μικρή απόσταση (~1 χιλ.) από το όριο της περιοχής του παραδοσιακού οικισμού, που αντιστοιχεί στη συμβολή της Π.Ε.Ο. Αντιρρίου - Ιτέας με την γέφυρα του χειμάρρου Σκα. 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΚΑ – 

Η εύκολη πρόσβαση του αυτοκινήτου Μεγάλου Αλεξάνδρου και της παράκαμψης της πόλης, που μπορούν να εξυπη μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ναυπάκτου και του Αντιρρίου, καθώς και των λοιπών οικισμών του Δήμου Ναυπακτίας, χωρίς τη διέλευση των οχημάτων μέσα από την περιοχή του παραδοσιακού τμήματος του 

 – Η δυνατότητα εξυπηρέτησης με προκύπτει κυκλοφοριακή συμφόρηση. – Η συμβατότητα των χρήσεων διοίκησης με τις υφιστάμενες και προτεινόμενες χρήσεις αθλητισμού στην περιοχή, χρήσεις (Αστυνομικός και Πυροσβεστικός Σταθμός).

 – Η προοπτική ένταξης της περιοχής του Δημοσίου Κτήματος Β.Κ.279 στον πολεοδομικό ιστό της πόλης Νεοκάστρου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μελέτης του νέου Γ.Π.Σ. Επί πλέον επισημαίνεται ότι : 

1. Το γεωλογικά θέματα ευρύτερη περιοχή της υδρολογικής λεκάνης του χειμάρρου Σκα, όπως αναφέρθηκ τους συναδέλφους εξεταστούν και να αντιμετωπισθούν διαβούλευσης των μελετών επαναοριοθέτησης των υδατο Λαγκαδούλας, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των οποίων βρίσκονται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης (οι Μ.Π.Ε.) μέχρι τις 2. Όσον αφορά στο Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο προτεινόμενη κατασκευή Δημαρχείου στη θέση τ συνοδεύεται επίσης από είναι η γεωλογική διερεύνηση των εδαφών, αποκλειστικά στη θέση του ακινήτου

 ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΚΑ 

 Η εύκολη πρόσβαση του αυτοκινήτου μέσω των οδικών αξόνων της παρόχθιας οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου και της παράκαμψης της πόλης, που μπορούν να εξυπη μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ναυπάκτου και του Αντιρρίου, καθώς και των λοιπών οικισμών του Δήμου Ναυπακτίας, χωρίς τη διέλευση των οχημάτων μέσα από την περιοχή τμήματος του οικισμού της Ναυπάκτου. εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού χώρων στάθμευσης προκύπτει κυκλοφοριακή συμφόρηση. των χρήσεων διοίκησης με τις υφιστάμενες και προτεινόμενες χρήσεις αθλητισμού στην περιοχή, καθώς και τις προτεινόμενες προς μετεγκατάσταση χρήσεις (Αστυνομικός και Πυροσβεστικός Σταθμός). 

Η προοπτική ένταξης της περιοχής του Δημοσίου Κτήματος Β.Κ.279 στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, με την προτεινόμενη δυτική επέκταση του σχεδίου πόλης ου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μελέτης του νέου Γ.Π.Σ. Επί πλέον επισημαίνεται ότι : θέματα στη θέση του Δημοσίου Κτήματος Β.Κ.279 και κατ' επέκταση στην περιοχή της υδρολογικής λεκάνης του χειμάρρου Σκα, όπως αναφέρθηκ ους συναδέλφους ανάλογων ειδικοτήτων, κατά την τηλεδιάσκεψη, εξεταστούν και να αντιμετωπισθούν συνολικά και στα πλαίσια της διαδικασίας διαβούλευσης των μελετών επαναοριοθέτησης των υδατορρεμάτων Σκα, Βαρειάς και , οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των οποίων βρίσκονται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης (οι Μ.Π.Ε.) μέχρι τις 04-06-2021. στο Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, το οποίο συντάσσεται για την προτεινόμενη κατασκευή Δημαρχείου στη θέση του Δημοσίου Κτήματος Β.Κ.279 συνοδεύεται επίσης από μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας, αντικείμενο της οποίας διερεύνηση των εδαφών, αποκλειστικά στη θέση του ακινήτου 

Για το Γραφείο 

 Χρύσα Διονυσοπούλου 

διπλ. αρχιτέκτονας

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου