ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το μονοπάτι των Εξοδιτών Μεσολογγίου στη Ν. Δωρίδα


 Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον καθαρισμό του ιστορικού μονοπατιού των Εξοδιτών του Μεσολογγίου, στη διαδρομή, Κεφαλογιόφυρο ποταμού Μόρνου, Τρίκορφο, Καρυά Ευπαλίου.

Από τα 13,5 χιλιόμετρα της διαδρομής καθαρίστηκαν περί τα πέντε (5) χλμ.  Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Δωρική Αδελφότητα (Δ/Α) που υποστηρίζεται από τους τοπικούς φορείς Τρικόρφου και Φιλοθέης, την Ι. Μονή Αυγουστίνου και Σεραφείμ – Σαρώφ του Τρικόρφου, αλλά και από τον Δήμο Δωρίδας, που έχει υποσχεθεί σημαντική βοήθεια.

Επί τρεις συνεχείς ημέρες, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, υπήρξε πρωτοφανής και σημαντική προσφορά ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ εργασίας με συμμετοχή άνω των είκοσι (20) ατόμων εθελοντών, που αντιστοιχεί σε εργατοώρες περί τις εκατόν είκοσι πέντε (125).

Στο κάλεσμα της Δ/Α/ για βοήθεια με εθελοντισμό είχαμε από:

  • Τους Μοναχούς της Ι.Μ. Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ Τρικόρφου, με επικεφαλή τον ηγούμενο αυτής, γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη.
  • Μέλη του Συλλόγου και της Κοινότητας Τρικόρφου (άτομα 5) με επικεφαλή τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανδρέα Φιλιππόπουλο.
  • Συνεργείο εργατών καθαριότητας του Δήμου Δωρίδος (άτομα 3), διά του τοπικού Αντιδημάρχου Ιωάννη Φλεγγα, που διέθεσε και τα καύσιμα για τα αλυσοπρίονα.
  • Τους Γ. Καλαντζή (μέλος της Δ/Α), Χρ. Φαλιέρο (από Πάτρα) και Βασίλη Παΐσιο (Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ναυπακτίας.) κ.λπ.

Ως Δωρική Αδελφότητα, όλους τους παραπάνω συμμετέχοντες, τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ολόθερμα, για την ουσιαστική εθελοντική προσφορά τους, που μας δίνει ελπίδα και κουράγιο να συνεχίσουμε.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Πρωτοσύγκελο της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος Νεκτάριο Μουλατσιώτη, που με το εξαμελές συνεργείο μοναχών εργάστηκαν ακατάπαυστα επί έξι συνεχείς ώρες.

Με την ολοκλήρωση του έργου, πολλαπλά θα είναι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την Δωρίδα γενικότερα. Το ιστορικό αυτό μονοπάτι μπορεί να αξιοποιηθεί για

α) διοργάνωση εκδηλώσεων, εν όψει της ολοκλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821,

β) πεζοπορικές διαδρομές από ορειβατικούς Συλλόγους και αγώνες δρόμου στη φύση,

γ) προσέλκυση επισκεπτών ειδικών ενδιαφερόντων, ιδιαίτερα προσκυνητών, αφού έχει το πλεονέκτημα να συνδέει δύο μοναστήρια Τρικόρφου και Βαρνάκοβας σε μια απόσταση 8χλμ. περίπου, με χρόνο πεζοπορίας τριών ωρών.

Πρέπει να επισημανθεί ότι, η όλη προσπάθεια της Δ/Α υποστηρίζεται και καθοδηγείται από τριμελή τεχνοκρατική ομάδα, που αποτελείται από τους:

α) τον Καθηγητή Γεώργιο Καλαντζή, μέλος Δ.Σ. της Δ/Α, γνώστης της περιοχής και της τοπικής ιστορίας, που έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τα μονοπάτια και τις πολιτιστικές διαδρομές στη Δωρίδα.

β) τον Τοπογράφο Μηχανικό Χρ. Φαλιέρο, από την Πάτρα, ειδικό μελετητή για πεζοπορικές διαδρομές (έχει κάνει αρκετές μελέτες σε Δωρίδα και Ναυπακτία.

γ) τον Γεωπόνο Βασ. Παΐσιο από Ναύπακτο, κατασκευαστή μονοπατιών.

Η ομάδα αυτή είναι στη διάθεση κάθε τοπικού φορέα, αλλά και στο Δήμο για παροχή τεχνογνωσίας, πάνω στο σχεδιασμό, τη χάραξη και την μελέτη μονοπατιών αλλά και γενικότερα πολιτιστικών – περιβαλλοντικών διαδρομών.

Στα πλαίσια των δύο επετείων της Εξόδου του Μεσολογγίου και της Μάχης της Βαρνάκοβας και εφ’ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες εξ’ αιτίας της πανδημίας, προγραμματίζουμε εκδηλώσεις με πεζοπορίες:

α) το διήμερο Λαζάρου – Βαΐων,

β) το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου.

Οι διαδρομές θα βιντεοσκοπηθούν και θα πραγματοποιηθούν αναπαραστάσεις στο οδοιπορικό αυτό με σκηνοθετημένες πράξεις.

Ελπίζουμε μέχρι τις 15 Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του μονοπατιού και αναμένουμε σημαντική βοήθεια, για την σήμανση και την προβολή του μονοπατιού αυτού, από τον Δήμο Δωρίδος.

Η    π ρ ο σ π ά θ ε ι α    σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι…

Δωρική Αδελφότητα











ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΗΓΗ :  StudioNafpaktos.gr   

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου