ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ανεγκέφαλοι τουρίστες επιστρέφουν κλεμμένα αρχαία μάρμαρα γιατί τα θεωρούν καταραμένα


 Το πρώτο γεγονός είναι ότι ανεγκέφαλοι τουρίστες καταφέρνουν και αποσπούν ώστε να κλέψουν κομμάτια αρχαίων μνημείων. Το δεύτερο είναι ότι θεωρούν τα κλοπιμαία καταραμένα και υπεύθυνα για διάφορα συμβάντα της ζωής τους και τα επιστρέφουν.

Όταν η διοίκηση του Εθνικού Ρωμαϊκού Μουσείου έλαβε ένα ογκώδες πακέτο που στάλθηκε από το εξωτερικό, οι αρμόδιοι δεν περίμεναν να βρουν μέσα σε ένα κομμάτι αρχαίου μαρμάρου στο οποίο ήταν γραμμένο με ανεξίτηλο μαύρο μαρκαδόρο το μήνυμα: «Στον Σαμ, με αγάπη Τζές, Ρώμη 2017.»

Το πακέτο συνόδευε η επιστολή μιας νεαρής γυναίκας, που ονομάζεται Τζες, στην οποία ζητούσε συγγνώμη «επειδή έκανε μια τόσο …αμερικανική κουταμάρα». Συνέχισε λέγοντας ότι πήρε κάτι που δεν της ανήκε και για αυτό το επέστρεψε.

«Αισθάνομαι απαίσια όχι μόνο γιατί έκλεψα αυτό το αντικείμενο από τη νόμιμη θέση του, αλλά και γιατί το χάλασα κιόλας, έγραψα κάτι πάνω σε αυτό», ανέφερε στο γράμμα. «Ήταν ένα μεγάλο λάθος από την πλευρά μου και μόνο τώρα, ως ενήλικας, συνειδητοποιώ πόσο απρόσεκτο, πόσο απεχθές ήταν».

Η Τζες είπε ότι προσπάθησε να απομακρύνει το μήνυμα, το οποίο είναι γραμμένο με μαύρο μαρκαδόρο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η Τζες ήταν η τελευταία τουρίστας που μετάνιωσε για την κλοπή αρχαίου αντικειμένου από ένα ρωμαικό μνημείο στη Ρώμη, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η κακοτυχία της Νικόλ

Τον Οκτώβριο, μια Καναδή με το όνομα Nικόλ έστειλε πίσω θραύσματα που είχαν κλαπεί από την αρχαία πόλη της Πομπηίας πριν από 15 χρόνια, ισχυριζόμενη ότι «κάποιοι είχαν καταραστεί τον κλέφτη, εμένα δηλαδή».

Δεν είναι ξεκάθαρο από πού προήλθε ακριβώς το κομμάτι του μαρμάρου, αλλά κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το ρωμαϊκό φόρουμ, το πολιτικό επίκεντρο της πάλαι ποτέ Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ο Στέφαν Βεργκερ, διευθυντής του Εθνικού Ρωμαϊκού Μουσείου, δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι το πακέτο στάλθηκε από την Ατλάντα της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Από τον τρόπο γραψίματος φανταζόμαστε ότι συντάκτης είναι μια νεαρή γυναίκα», είπε. «Το 2017 πρέπει να είχε έρθει στη Ρώμη και πήρε αυτό το κομμάτι από μάρμαρο για να το δώσει στον φίλο της. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πρόκειται για νέο άνθρωπο ο οποίος κατάλαβε ότι είχε κάνει λάθος».

Τα μέλη της διοίκησης του μουσείου αναρωτιούνται αν η Τζές επέστρεψε το αρχαίο αντικείμενο αφού άκουσε την ιστορία της Νικόλ.

Η Νικόλ επέστρεψε ένα πακέτο που περιείχε δύο ψηφιδωτά πλακίδια, μέρη ενός αμφορέα και ένα κομμάτι κεραμικών σε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα, στην Πομπηία, στη νότια Ιταλία , μαζί με μια επιστολή μεταμέλειας.

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν επισκέφτηκε το αρχαιολογικό πάρκο και η ίδια θεώρησε υπεύθυνη την κλοπή για την άτυχη πορεία που πήρε η ζωή της από εκεί και έπειτα: Διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού δύο φορές και ταυτόχρονα είχε να αντιμετωπίσει μια αναπάντεχη οικονομική δυσκολία.

«Ποιος ξέρει», είπε ο Βέργερ. «Ίσως άκουσε για την καναδή γυναίκα. Το έτος 2020, τόσο χτυπημένο από την πανδημία Covid, έχει κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται, να ανακαλούν γεγονότα, καθώς και να πράττουν με συνείδηση. Το γεγονός είναι ότι τρία χρόνια μετά την κλοπή, το επέστρεψε - είναι μια πολύ σημαντική συμβολική χειρονομία. Και μάλιστα είχε προετοιμάσει το πακέτο με προσοχή, διασφαλίζοντας ότι θα έφτανε με ασφάλεια».

"Π"

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου