ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και πώς φοριέται σωστά

Υποχρεωτική όρισε τη χρήση μάσκας «κατά τη μετακίνησή μας με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους» ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσίοδας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσής του.


«Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται αυτό ως υποχρεωτικό μέτρο, εκτός βέβαια αντενδείξεων ιατρικών, για παράδειγμα σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής», σημείωσε και προσέθεσε
«Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακούς υπαλλήλους».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η μάσκα δεν πρέπει να δίνει την «ψευδαίσθηση ασφάλειας» και εξήγησε πως η «η χρήση της στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων για όταν την βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς.  Δηλαδή τους ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και τα εμφανίζουν τις αμέσως επόμενες μέρες».

Η σωστή χρήση μάσκας

Προ ημερών ο κ. Τσιόδρας είχε αναφερθεί στην σωστή χρήση μάσκας, ανάλογα με τον τύπο της.
«Όποιος κάνει χρήση υφασμάτινης μάσκας θα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα και θα πρέπει να πλένει πάρα πολύ συχνά και σχολαστικά τα χέρια του είτε με σαπούνι και νερό είτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα τόσο πριν τη βάλει όσο και κατά την απόρριψή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο. Θα πρέπει να μην αγγίζει την μπροστινή πλευρά της μάσκας, η οποία μολύνεται πολύ εύκολα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, θα πρέπει να την απορρίπτει μετά τη χρήση της και να μην την επαναχρησιμοποιεί.
Ωστόσο, εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, θα πρέπει να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς Κελσίου.
εοδυ
Πηγή: ΕΟΔΥ

Πώς φοριούνται

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.
  1. Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:
  • σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης
Οδηγίες εφαρμογής
  • επιλογή του σωστού μεγέθους
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
  • εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα
  • και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
  • πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
  • ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού.
  • Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
  • αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
  • αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
  • απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
  • αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου