ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα 92 δεύτερα του τρόμου πάνω από την Αθήνα: Ο ήρωας πιλότος της Ολυμπιακής που έσωσε 418 ζωές


Τα 92 δεύτερα του τρόμου πάνω από την Αθήνα: Ο ήρωας πιλότος της Ολυμπιακής που έσωσε 418 ζωές
Το επίτευγμα του Έλληνα πιλότου διδάσκεται μέχρι και σήμερα στα σεμινάρια της Boeing, καθώς κατόρθωσε να καταρρίψει τους νόμους της φυσικής και να πετάξει σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος με ελάχιστη ταχύτητα.
Στις 9 Αυγούστου 1978 ένα τζάμπο της Ολυμπιακής με 418 επιβάτες, παραλίγο να πέσει στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωση του.
Η αεροπορική τραγωδία αποφεύχθη χάρη στον έμπειρο πιλότο Σήφη Μιγάδη, ο οποίος κατάφερε να κρατήσει στον αέρα το αεροσκάφος. Το επίτευγμα του ψύχραιμου πιλότου διδάσκεται μέχρι και σήμερα στα σεμινάρια της Boeing, καθώς νίκησε τους νόμους της Φυσικής, πετώντας σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος και με ελάχιστη ταχύτητα.
Σύμφωνα με όλες τις προσομοιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, το αεροπλάνο πάντα πέφτει και το γεγονός ότι το τζάμπο της Ολυμπιακής με τους 418 επιβάτες δεν συνετρίβη θεωρείται «θαύμα». Τότε η κατασκευαστική εταιρεία έχει χαρακτηρίσει εκείνο το αεροσκάφος Boeing 747-200 «lost» και το θεωρούσε πεσμένο, παρόλο που ο ψύχραιμος πιλότος του, κατάφερε να το προσγειώσει.
Τα 92 δεύτερα του τρόμου πάνω από την Αθήνα: Ο ήρωας πιλότος της Ολυμπιακής που έσωσε 418 ζωές - 1
© Παρέχεται από: DPG Digital Media S.A. Τα 92 δεύτερα του τρόμου πάνω από την Αθήνα: Ο ήρωας πιλότος της Ολυμπιακής που έσωσε 418 ζωές – 1

Η πτήση 411

Το Boeing 747-200 της Ολυμπιακής, που εκτελούσε την πτήση 411 στις 9 Αυγούστου του 1978, θα πετούσε από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Το αεροσκάφος ήταν ένα διώροφο Boeing, που θεωρείτο επανάσταση στην αεροπλοΐα εκείνη την εποχή. Ήταν διπλάσιο σε μέγεθος από τα συνηθισμένα αεροσκάφη και χωρούσε μεγάλο αριθμό επιβατών. Μάλιστα εκείνη την ημέρα το αεροσκάφος είχε 400 επιβάτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Αμερικανοί τουρίστες. Μαζί τους πετούσαν και 18 μέλη πληρώματος με κυβερνήτη τον Σήφη Μιγάδη. Ο Κρητικός πιλότος 32 χρόνια εμπειρία και τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει το πιλοτάρισμα των jumbo της Ολυμπιακής. Συγκυβερνήτης του στην πτήση 411 ήταν ο Κ. Φικάρδος, στενός του φίλος, με τον οποίο συνεργαζόντουσαν πολλά χρόνια και είχαν κάνει πολλά ταξίδια μαζί.

Τα 92 δευτερόλεπτα

Στις 14:00 το μεσημέρι της 9ης Αυγούστου το πλήρωμα του αεροσκάφους πήρε τις θέσεις του και το αεροπλάνο μπήκε στον αεροδιάδρομο για την απογείωση. Το αεροσκάφος είχε 160 τόνους καύσιμα, καθώς θα πετούσε απευθείας από Αθήνα για Νέα Υόρκη. Κατά την απογείωση, δεν μπόρεσε να πάρει ύψος και δεν είχε αρκετή ταχύτητα για να απογειωθεί. Πριν οι ρόδες ξεκολλήσουν από το έδαφος, ακούστηκε μια έκρηξη από τον δεξί κινητήρα, ο οποίος καταστράφηκε. Ο Μιγάδης δεν μπορούσε να σταματήσει και έδωσε εντολή στον Φικάρδο να μαζέψει τις ρόδες για να συνεχίσει. Ο πιλότος έδινε μάχη να ανυψωθεί και όσοι βρίσκονταν στο αεροδρόμιο πίστευαν ότι θα έπεφτε. Με ελάχιστο ύψος κατάφερε να περάσει το πρώτο εμπόδιο, που ήταν ο λόφος «Πανί» στον Άλιμο, ο οποίος είχε ύψος 200 μέτρα.
Ο Μιγάδης πέταξε σε ύψος μόλις 209 μέτρων και στη συνέχεια το αεροπλάνο έχασε ξανά ύψος. Παράλληλα, ο Φικάρδος έστελνε σήματα κινδύνου στον πύργο ελέγχου. Στο αεροδρόμιο είχε σημάνει συναγερμός. Το αεροπλάνο για 92 δευτερόλεπτα πέρασε πάνω από τις πολυκατοικίες της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης και ξυστά από το κτήριο της Interamerican στη λεωφόρο Συγγρού. Όπως είχε αναφέρει μια αεροσυνοδός, είδαν σε κοντινή απόσταση τους υπαλλήλους που εργάζονταν στα γραφεία τους, οι οποίοι τους κοιτούσαν με έκπληξη. Το jumbo της Ολυμπιακής πετούσε με ταχύτητα μόλις 160 μιλίων σε ύψος 55 μέτρων από το έδαφος.
Ο Μιγάδης επέλεξε να κρατήσει το αεροσκάφος σταθερό σε οριζόντια θέση, καθώς γνώριζε πολύ καλά την αεροδυναμική. Όπως είχε πει σε συνέντευξη του, παράκαμψε πολλούς κανόνες για να μπορέσει να το κρατήσει στον αέρα. Δεν μπορούσε να το στρίψει και να κάνει ελιγμούς. Ο Κρητικός πιλότος πήγαινε μόνο ευθεία και αποφάσισε να κινηθεί προς το όρος του Αιγάλεω, για να πέσει τουλάχιστον σε ακατοίκητη περιοχή. Σύμφωνα με τα όσα εξομολογήθηκε μετά από την πτήση 411, εκείνα τα δραματικά δευτερόλεπτα, στο πιλοτήριο επικρατούσε σιγή. Παράλληλα ο μηχανικός βελτίωνε την κατάσταση των κινητήρων, ενώ οι κυβερνήτες ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι και ψύχραιμοι. Αυτός ήταν ο λόγος που οι επιβάτες δεν κατάλαβαν τίποτα και μερικοί πίστευαν ότι η χαμηλή πτήση ήταν στο πρόγραμμα. Πολλοί μάλιστα έβγαζαν φωτογραφίες από τα παράθυρα, ενώ περνούσαν πάνω από τις στέγες των κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας.
Τα 92 δεύτερα του τρόμου πάνω από την Αθήνα: Ο ήρωας πιλότος της Ολυμπιακής που έσωσε 418 ζωές - 2
© Παρέχεται από: DPG Digital Media S.A. Τα 92 δεύτερα του τρόμου πάνω από την Αθήνα: Ο ήρωας πιλότος της Ολυμπιακής που έσωσε 418 ζωές – 2

Η προσγείωση στο Ελληνικό

Με λεπτούς χειρισμούς και μικρούς ελιγμούς ο Μιγάδης κατάφερε να το στρίψει και να επιστρέψει πίσω. Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού που είδαν το jumbo της Ολυμπιακής να έρχεται από τον Πειραιά αδυνατούσαν να το πιστέψουν. Το αεροπλάνο κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα, άδειασε μέρος των καυσίμων και προσγειώθηκε. Η άφιξη του αεροσκάφους έγινε σε πανηγυρικό κλίμα και ο Κρητικός πιλότος κατέβηκε από το αεροπλάνο ανακουφισμένος. Εκεί τον περίμεναν οι δύο του κόρες, τις οποίες είχε ειδοποιήσει ένας ξάδερφος τους που είδε το αεροπλάνο να πετάει λίγα μέτρα πάνω από το γήπεδο του Πανιωνίου, λέγοντας τους μάλιστ

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου