ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η έκταση της φοροδιαφυγής (Τ. Νασόπουλου)


ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ



"Η έκταση της φοροδιαφυγής"

Γράφει ο Δημοσιολόγος

ΤΑΣΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δικηγόρος Παρ’ Α.Π. & ΣτΕ

    Καθημερινά, από πρωΐας μέχρι βαθειάς νυκτός δεν ακούμε από τα κανάλια της TV τίποτε άλλο παρά το μονότονον σύνθημα ότι: “είναι αναγκαία η πάταξη της φοροδιαφυγής προκειμένου η Χώρα μας να βγει από το τέλμα. Αν όλοι πλήρωναν τους φόρους τους η Χώρα δε θα είχε ανάγκη δανεικών”. Στο φιλολαϊκό αυτό σύνθημα όλοι είμαστε σύμφωνοι σε όποια τάξη ή κατηγορία κι αν ανήκουμε. Όλοι θέλουμε να πληρώνουν οι άλλοι τους φόρους και τις εισφορές τους στο Δημόσιο, εκτός από εμάς τους ίδιους. Το ερώτημα όμως είναι: “υπάρχει στη Χώρα μας φοροδιαφυγή, και αν ναι, από ποιούς συντελείται;

Ναι, όντως υπάρχει φοροδιαφυγή. Θα ήτο δε αστείον αν κάποιος ήθελε υποστηρίξει το αντίθετον. Είναι αδύνατον σε μία Χώρα, όπου το κάθε παραγόμενον αγαθόν επιβαρύνεται με φπα 23%, με δημοτική φορολογία 2%, με εισφορές υπερασφαλιστικών ταμείων 45% και με φόρον εισοδήματος κυμαινόμενον από 30 έως 45%.

Δηλαδή το κάθε αγαθόν που παράγεται και διατίθεται στην κατανάλωση επιβαρύνεται με φόρους και εισφορές από 100 έως 120%. Έτσι εμφανίζεται επιθύμαις ο πειρασμός της φοροδιαφυγής. Αν λοιπόν κάποιος αποκρύψει έσοδα έστω εκατό χιλιάδων € θα έχει αντίστοιχον όφελος ισοπόσου αξίας. Πώς λοιπόν ούτος θ’ αποφύγει τον πειρασμόν; Αλήθεια όμως, ποίος είναι εκείνος που θ’ αρνηθεί τον πειρασμόν. Είναι ο βιοτέχνης, ο βιοπαλαιστής, ο άνθρωπος της σκαλωσιάς, ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος της γειτονιάς ή κάποιος άλλος του οποίου όλοι γνωρίζουμε αλλ’ αποφεύγουμε να τον κατονομάσουμε. Μέχρι πρότινος φοροδιαφυγή κατά τις απόψεις των αρμοδίων διέπρατταν οι βιομήχανοι, οι βιοτέχνες και οι πάσης φύσεως επιχειρηματίες της αγοράς. Η πολιτεία μας με την νοοτροπία του λαϊκισμού και της ηλιθιότητος που την διέκρινε κατόρθωσεν το ακατόρθωτον. Εξόντωσε τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες και σήμερα ζούμε μόνον με εισαγόμενα. Τώρα όμως που όλοι οι Έλληνες βιοτέχνες και βιομήχανοι εξαρθρώθηκαν και δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, στα Σκόπια και την Βουλγαρία βρέθηκε άλλος στόχος φοροδιαφυγής. Είναι οι επιχειρήσεις τουρισμών και εστιάσεως. Μη τυχόν και δεν βγάλει απόδειξη για ένα καφέ ο βλάχος στο Κολοκοτρώνιτσο. Εμπρός λοιπόν να εξοντώσουμε και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Το αληθές όμως είναι ότι φοροφυγάδες είμαστε όλοι εμείς και ας μην ψάχνουμε να βρούμε άλλους. Τούτο γίνεται ευθέως κατανοητόν από το εξής παράδειγμα.

Έστω ότι σε μια πολυκατοικία είκοσι διαμερισμάτων όπου συνοικούν είκοσι οικογένειες και στις οποίες περιλαμβάνονται ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, δικαστών παντός βαθμού, δημοσίων υπαλλήλων, εμπόρων κ.α. στην ταράτσα της οικοδομής εμφανίζεται ένα ρήγμα και ο αρμόδιος μηχανικός συνιστά να γίνει μόνωση και ο διαχειριστής της οικοδομής ζητάει και λαμβάνει διάφορες προσφορές από εργολάβους της γειτονιάς. Η επιλεγείσα προσφορά η οποία κρίθηκε συμφέρουσα είχε προτείνει: ότι απαιτούνται οι εξής δαπάνες:

α. υλικά 10.000€, β. εργατικά 10.000€, γ. μίσθωση σκαλωσιάς 5.000€ και δ. για μικτό εργολαβικόν κέρδος 5.000€. Σύνολον 30.000€. Η προσφορά γίνεται ομόφωνα δεκτή ως συμφέρουσα. Ο εργολάβος όμως στη συνέχεια τους εκθέτει ότι για να γίνουν οι εργασίες μονώσεως απαιτούνται ακόμη: α. δαπάνη λήψεως άδεια του Δήμου η οποία έχει κόστος 8.000€ (400μ2 μονωτέα x 20€), β. εισφορές ΙΚΑ 5.000€ και γ. φπα 23% εφ’ όλων αυτών των δαπανών που ανέρχονται σε 43.000€ οπότε το όλον κόστος της μόνωσης ανέρχεται σε 54.000€. Όλοι μένουν άναυδοι και ζητούν από τον εργολάβον τρόπον μειώσεως του κόστους. Ο εργολάβος προτείνει την εξής λύση:

α. Στον Δήμο να δηλωθεί ως μονωτέα επιφάνεια μόνον 50μ2 και όχι 400μ2. Έτσι η δαπάνη της εκδόσεως της αδείας θα ανέλθει σε 1.000€ (50μ2 x 20€) οπότε θα υπάρξει ωφέλεια εκ της αδείας 7.000€, αφού ο Δήμος δεν διενεργεί έλεγχον αλλά δέχεται ότι δηλώσεις.

β. Ορισμένοι εργατοτεχνίτες δεν έχουν ανάγκη ενσήμων ΙΚΑ και μπορούμε να δηλώσουμε εισφορές 1.000€. Ήτοι όφελος άλλων 4.000€ και

γ. Αν δέχεσθε να σας εκδόσω ένα τιμολόγιον εργασιών κ.λ.π. της τάξεως των 3.000€ θα έχουμε όφελος το ποσόν των 21.000€ (7.000+4.000+10.000). Κι’ εγώ τώρα σας ερωτώ να μου πείτε με το χέρι στην καρδιά. Ποιος από όλους τους ενοίκους θα αντιδράσει και θα δηλώσει ότι: Εγώ δεν θέλω να κλέψουμε τον Δήμο, ούτε το ΙΚΑ, ούτε το Δημόσιον. Είμαι νομοταγής πολίτης και αρνούμαι την παρανομία.

Αν σεις φίλοι αναγνώστες φρονείτε ότι θα βρεθεί έστω και ένας ένοικος να υποστηρίξει το αντίθετον, μπορείτε να μου τηλεφωνήσετε και θα κερδίσετε ένα οικόπεδο. Εδώ βρέθηκε πρωτοκλασάτος υπουργός εν ενεργεία που δήλωσε ξεδιάντροπα ότι μεθόδευσε τακτικές ν’ αποφύγει τις φορολογικές του υποχρεώσεις κι’ εμείς ψάχνουμε ψύλους στ’ άχυρα. Εμπρός λοιπόν όλοι εναντίον της φοροδιαφυγής μόνον που ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλλέτω.
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου