ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Πρωθυπουργός (ξανά)ξέχασε την.... ΑυτοδιοίκησηΤο ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαχρονικά απεχθάνεται τους Αιρετούς της Αυτοδιοίκησης το γνωρίζαμε, από τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς με τους οποίους σταθερά τους περιγράφει (από τους “φθαρμένους βλαχοδήμαρχους” του 2013 μέχρι τους “αγάδες και μπέηδες” του 2018).
Αυτό που χθες (ξανα)επιβεβαιώθηκε είναι που οδηγεί θεσμικά αυτή η απέχθειά του, όταν δεν πρόκειται για παρεμβάσεις ενώπιον κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για θεσμικές παρεμβάσεις που επισήμως εξαγγέλλει ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Χθες λοιπόν ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών (και όχι το “Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη” όπως εσφαλμένα ανέφερε στην ομιλία του, αφού αυτός κατήργησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όταν εξελέγη το 2015).

Εκεί προέβη σε παρουσίαση σχεδίου κατάργησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (όπου αντικατέστησε τον Γ.Γ. τρεις ημέρες πριν εξαγγείλει ότι την καταργεί) και αναδιοργάνωσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη Χώρα μας.

Εντυπωσιακό λοιπόν χαρακτηριστικό της πρωθυπουργικής ομιλίας είναι ότι –ενώ για 25 λεπτά παρουσίαζε το σχέδιο αναδιοργάνωσης- δεν έκανε καμία αναφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αγνόησε πλήρως τους Δήμους και τις Περιφέρειες
, οι οποίοι σήμερα έχουν αρμοδιότητες, διοικητικές μονάδες (Διευθύνσεις και Τμήματα) και πολυετή εμπειρία στα σχετικά ζητήματα.

Ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού περιέχει όλους τους άλλους συναρμόδιους Φορείς, εκτός από τους Ο.Τ.Α.
Σαν να μην υπάρχουν Ο.Τ.Α. στην Ελλάδα, σαν να μην κατοχυρώνονται ρητά στο Σύνταγμά μας ως αρμόδιοι για τις τοπικές υποθέσεις.

Αξίζει να δούμε ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, όταν περιέγραφε τη διοικητική δομή που φτιάχνει στο ΥΠΕΣ:
« (…) Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο, επίσης, επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή, συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛ.ΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα Εθελοντικά Σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και από τα βασικά Ερευνητικά Ιδρύματα της Χώρας (…) »

Όπως είδατε, θυμήθηκε να συμπεριλάβει τους πάντες, εκτός από εκπροσώπους των Ο.Τ.Α.
Έβαλε π.χ. να συμμετέχουν υπάλληλοι του Υπουργείου Υποδομών (“τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών”) και όχι εκπρόσωπος των Διευθύνσεων/Τμημάτων των Περιφερειών και Δήμων.
Όχι εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε., όπου, ως γνωστόν, χρόνια λειτουργεί ειδική Επιτροπή Αιρετών για την Πολιτική Προστασία.
Ούτε ένας εκπρόσωπος θεσμικού φορέα Αιρετών ή/και Εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης.

Ένας Πρωθυπουργός που αποδεικνύει -όχι μόνο με τις λεκτικές ύβρεις, αλλά με τις πράξεις και παραλείψεις του- την πλήρη απόστασή του από το ρόλο της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης για το μέλλον της Χώρας.

Κατά τα λοιπά, η μεταρρύθμιση που εξαγγέλθηκε είναι ότι ο συντονισμός περί πολιτικής προστασίας θα εξακολουθήσει να είναι οργανική μονάδα του ΥΠΕΣ.

Αλλά, όπως συνηθίζεται, άλλαξε όνομα. Δεν θα λέγεται “Πολιτικής Προστασίας” θα λέγεται “Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών”.

Διοικητικά, αντί να είναι “Γενική Γραμματεία” του Υπουργείου, θα είναι “Αυτοτελής Μονάδα” που “θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών”.

Διαφοροποίηση είναι ο τρόπος εκλογής του Διοικητή της: “θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων του ελληνικού Κοινοβουλίου.”. Διοικητή που, όμως, θα υπάγεται ιεραρχικά στο Υπουργείο, όπου “Υπουργείο” πρακτικά είναι, με απλά λόγια, ο εκάστοτε εκ του Πρωθυπουργού διοριζόμενος Υπουργός.

Εν αναμονή, λοιπόν, για το ακριβές περιεχόμενο που, όλα όσα θεωρητικώς ακούσαμε χθες, θα λάβουν, όταν γραφτούν σε συγκεκριμένο νομοθετικό και κανονιστικά κείμενα.
Εκεί θα αναδειχθεί τι σημαίνει πρακτικά το ότι χθες ο Πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, …ξέχασε την Αυτοδιοίκηση.
Share on Google Plus

About Neo-AstroNafpaktos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου