ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συναγερμός για επικίνδυνο φρέον από την Αλβανία

Συναγερμός για επικίνδυνο φρέον από την Αλβανία
Το τελωνείο στην Κακαβιά στα ελληνοαλβανικά σύνορα - Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου
Επικίνδυνο ψυκτικό υγρό, που έχει παρασκευαστεί σε Ινδία και Κίνα και είναι απαγορευμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατασχέθηκε στο τελωνείο Κακαβιάς.
Κάθε χρόνο «μπαίνουν» στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες απαγορευμένου τύπου ψυκτικού υγρού (φρέον) που προορίζονται για κλιματιστικά και ψυγεία. Εισάγονται από την Αλβανία, στο ένα τρίτο της τιμής του κανονικού και νόμιμου προϊόντος, αλλά η σύστασή τους είναι αμφίβολης ποιότητας και κάποια από τα συστατικά τους απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην ΕΕ.
Προχθές, κατασχέθηκαν στο τελωνείο Κακαβιάς 15 φιάλες απαγορευμένου ψυκτικού υγρού, ποσότητα που μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά από την αρχή του έτους έχουν κατασχεθεί 260 κιλά, όπως τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Έθνος η διευθύντριά του, Μαρία Καρανίκα, προσθέτοντας πως το 2014 είχε δεσμευθεί ποσότητα ρεκόρ 1,5 τόνου.
Η χρήση των απαγορευμένων ψυκτικών υγρών έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον, καθώς επηρεάζουν τη στοιβάδα του όζοντος. Πολλά από αυτά τα υγρά, κυρίως όσα προέρχονται από την Ασία έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε φθοριούχα αέρια, χλώριο, R-22, φθόριο και άλλα, στοιχεία ιδιαίτερα επιβλαβή για την ατμόσφαιρα, ωστόσο διευκρινίζεται ότι δεν προκαλούν πρόβλημα στην υγεία των πολιτών.
Τα απαγορευμένα ψυκτικά υγρά χρησιμοποιούνται κυρίως σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις που έχουν μεγάλα συστήματα ψύξης-θέρμανσης, όπως βιομηχανίες, ξενοδοχεία, πλοία.
Η νέα γενιά φρέον και όσα κυκλοφορούν νόμιμα δεν επηρεάζουν τη στοιβάδα του όζοντος, είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ τα απαγορευμένα και κυρίως όσα περιέχουν R-22 είναι υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, μέσω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Share on Google Plus

About Neo-AstroNafpaktos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου