ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νόμος για “ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ” Υπαλλήλων, Δ.Σ. και Εκτελεστικών Οργάνων


Σε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που, επανειλημμένως, σας είχαμε παρουσιάσει,το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ταμειακά διαθέσιμα και τον “Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου” αποτελεί πλέον μια νέα πραγματικότητα για τη Χώρα, αλλά και την Αυτοδιοίκηση ειδικότερα.

Πρώτος ο AIRETOS, άμεσα μετά τη δημοσίευση του Επικαιροποιημένου Μνημονίου στην ιστοσελίδα της E.E., ήδη στις 25/5  σας είχε ενημερώσειότι ερχόταν νέο νομικό πλαίσιο για τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης (“Επικαιροποιημένο Μνημόνιο & ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ : Τι συμφώνησαν Κυβέρνηση – Τρόικα” http://www.airetos.gr/epikairopoiimeno-mnimonio-tameiaka-diathesima-ti-symfonisan-kybernisi-troika.aspx)
Επίσης, μόνο ο AIRETOS, όταν είδε το φως της δημοσιότητας η“Ολιστική στρατηγική ανάπτυξης” της Κυβέρνησης για τα επόμενα έτη, είχε επιστήσει την προσοχή - πρωτίστως από όλα τα θέματά της- στο ότι περιείχε προαναγγελία για στενότερο νομικό πλαίσιο στα διαθέσιμα  (βλ. “Αυτοδιοίκηση και “Ολιστική στρατηγική ανάπτυξης”: OιΟΤΑ στο κείμενο της επόμενης ημέραςhttp://www.airetos.gr/aytodioikisi-kai-%E2%80%9Colistiki-stratigiki-anaptyksis%E2%80%9D-oi-ota-sto-keimeno-tis-epomenis-imeras.aspx).

Χθες λοιπόν, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ψήφισαν στο πολυνομοσχέδιο ειδικό Κεφάλαιο “Ρυθμίσεις για τον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου” (Άρθρα 80 έως και 90), με προεξέχον το Αρ.80, όπου ρητά αναγράφονται και οιΟ.Τ.Α. (εδάφιο α’, παρ.10 αρ.80).
Άρθρο για το οποίο η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ήγειρε ενστάσεις Αντισυνταγματικότητας, όπως πάλι πρώτος ο AIRETOS σας παρουσίασε http://www.airetos.gr/enstaseis-antisyntagmatikotitas-apo-tin-epistimoniki-ypiresia-tis-boylis-gia-ti-sarwsi-twn-diathesimwn-twn-ota-!.aspx

Δεδομένης της σπουδαιότητας των διατάξεων για την Αυτοδιοίκηση, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την Επικεφαλής της,Φώφη Γεννηματά, κατέθεσε χθες αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για τοΑρ.80 του πολυνομοσχεδίου.

Επισημαίνεται ότι - ενώ το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τα διαθέσιμα ήταν αναμενόμενο - την έκπληξη έκανε η διάταξη για τις ΚΥΡΩΣΕΙΣ, πουη Κυβέρνηση συμπεριέλαβε εντός του.
Είναι η παρ.16 του αρ.80, η οποία παραπέμπει και στην παρ.10 που αναφέρει τους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού.Σε αυτήν ορίζεται ότι :
«  16. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε εποπτεύοντος Υπουργού είναι δυνατή, σε περίπτωση  ΜΗ  ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ  φορέα της Γενικής Κυβέρνησης µε τις διατάξεις των παραγράφων 10, 14 και 15, η ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. του φορέα,  ΤΩΝ  ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΩΝ  ΤΟΥ  ΟΡΓΑΝΩΝ  και  ΤΟΥ  ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
Με την ίδια ή όμοια απόφαση δύναται  ΝΑ  ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ το ύψος της ετήσιας  ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ  του φορέα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.  »

Σημειώνεται ότι ειδικά το κομβικό θέμα των κυρώσεων είχε πρώτη επισημάνει η μείζων αντιπολίτευση στην ΚΕΔΕ, το“Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, όταν στις 11 Ιουνίου, μεταξύ άλλων, υπογράμμιζε http://www.airetos.gr/aytodioikitiko-kinima-ena-akomi-anti-aytodioikitiko-polynomosxedio.aspx:
« (…)  Θεσμικά, όμως, οφείλουμε να εστιάσουμε στις κυρώσεις που ο νομοθέτης επιφυλάσσει στους “απείθαρχους”, παραπέμποντας ρητώς στο σημείο που περιλαμβάνει τους Ο.Τ.Α.
Νομοθετούν λοιπόν “την καθαίρεση των μελών του Δ.Σ. του φορέα, των εκτελεστικών του οργάνων και του προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών”.  
Η Κυβέρνηση ονειρεύεται με Απόφαση δύο Υπουργών της να καθαιρεί, μεταξύ άλλων, όσα όργανα, μονοπρόσωπα ή/και συλλογικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασκούν εκτελεστικές αρμοδιότητες ;  Το Δήμαρχο ; Το Δημοτικό Συμβούλιο ;  Την Εκτελεστική Επιτροπή ; 
Εάν η κύρωση δεν αφορά τα αυτοδιοικητικά όργανα, γιατί παραλήφθηκε η ρητή εξαίρεσή τους ;
Πώς μπορεί να καθαιρείται αυτοδιοικητικός υπάλληλος-προϊστάμενος από δυο Υπουργούς, κατά παράκαμψη των ισχυουσών πειθαρχικών διαδικασιών ; (…)  ».

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/d-mesos-pap-aposp.pdf τα άρθρα 80 έως και 90, όπως ακριβώς ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου