ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έλεος πιά κ. Τσίπρα




Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην γενέτειρα από μακριά, αλλά πάντως από πολύ πιο κοντά από ό,τι οι περισσότεροι Ελληνες, έχω το πλεονέκτημα ότι συμβάλω σε μια ψύχραιμη ανάλυση των πραγμάτων.

Κι όμως, μερικές φορές είναι το μέγεθος της κοροϊδίας τόσο μεγάλο που η απόσταση δεν βοηθάει.

Οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις της κυβέρνησης στην απόφαση των δανειστών για την εκταμίευση των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στερούνται σοβαρότητας. Θίγουν την αξιοπρέπεια του Εθνους. Προσβάλουν τη νοημοσύνη όλων μας. Κατ’ εξακολούθηση.

Πόσο θα τραβήξει πια αυτό το κακό; Να κάνουν εκτός χώρας χίλιες μετάνοιες, βασικά για ψίχουλα, αλλά εντός να προσποιούνται τους ήρωες;

Οι δανειστές, λοιπόν, της Ελλάδας, αποφάσισαν την Πέμπτη, για την εξυπηρέτηση των δικών τους οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, να δώσουν στην Ελλάδα τη δόση, από τότε, από τη συμφωνία διάσωσης των $96,5 δισεκατομμυρίων που καθυστερούν μέχρι τώρα.

Η προχθεσινή συμφωνία -η οποία σημειωτέον είχε επιτευχθεί πριν έναν περίπου μήνα, αλλά η κυβέρνηση δεν την ανακοίνωνε σκόπιμα για «επικοινωνιακούς» λόγους- αποτελεί ένα μικρό βήμα μπροστά, με την έννοια ότι αποτρέπει την χρεοκοπία της χώρας στις αρχές του Ιουλίου, που έχει να πληρώσει μια δόση. Κι αυτό γιατί μια χρεοκοπία σε χώρα της Ευρώπης θα επηρέαζε πιθανώς την επανεκλογή της κ. Μέρκελ. Για τον λόγο αυτό άλλαξε, προσωρινά, πορεία πλεύσεως ο κ. Σόιμπλε.

Ομως ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι χωρίς τη μείωση του χρέους δεν θα δεχόταν συμφωνία. Και, επιπλέον, ήλπιζε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάμβανε και το ελληνικό χρέος στη μαζική αγορά ομολόγων, που πραγματικά θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού για τις τράπεζες, πράγμα που δυστυχώς δεν συνέβη.

Μετά από αυτά υπάρχουν τραπεζίτες και οικονομολόγοι, σύμφωνα με την χθεσινή «Wall Street Journal», που υποστηρίζουν ότι «πιθανόν θα χρειαστεί ακόμα ένα πρόγραμμα διάσωσης».

Η ίδια εφημερίδα, στην ίδια ανταπόκριση, παραθέτει μερικά βασικά στοιχεία για την Οικονομία, την οποία την χαρακτηρίζει ως «critically ill», ως έναν ασθενή σε κρίσιμη κατάσταση:

Το ένα τέταρτο των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 23% είναι άνεργοι. Περισσότεροι από 400.000, πολλοί με ανώτερα πτυχία, έχουν μεταναστεύσει. Ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 27% από το 2008 και οι εταιρείες αξιολόγησης χρέους συνεχίζουν και δίνουν στα ελληνικά ομόλογα τον βαθμό των «σκουπιδιών».

Και βέβαια τα capital controls παραμένουν.

Παρ’ όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακόμα απηύθυνε και διάγγελμα στον ελληνικό λαό, στον οποίο -μεταξύ άλλων- είπε:

«Πήραμε τελικά αυτά που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτά που δικαιούμασταν. Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε έναν χρόνο από σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Ελεος πια!
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου