ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κοινή Απόφαση Συλλόγων Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών για την "Προστασία του δημοσίου χώρου" στη Ναύπακτο


 


ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ                                  Ναύπακτος  12  Ιουνίου 2017


Προς :        1)        Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Αιτ/νίας 

            2)    ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

             

Kοιν. : 1)    Δήμαρχο Ναυπάκτου

            2)    Δ/νση ΤΥ Δήμου Ναυπακτίας



Θέμα :         «Ζήτημα εγκρίσεων σε παρεμβάσεις τεχνικών έργων σε κοινόχρηστους χώρους εντός προστατευόμενου περιοχών της πόλης της Ναυπάκτου»



Σχετ. :    Το 1ο Θέμα της ημερήσιας διάταξης της 12ης πρόσκλησης για το 2017 του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Αιτ/νίας (Σ.Α ΑΙΤ/ΝΙΑΣ) με Α.Π. Σ.Α ΑΙΤ. : 127327/7-6-2017



Στην ανακοίνωση των θεμάτων της 12ης πρόσκλησης για το 2017 του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Αιτ/νίας (Σ.Α ΑΙΤ/ΝΙΑΣ) με Α.Π. Σ.Α ΑΙΤ. : 127327/7-6-2017 διαπιστώσαμε ότι περιλαμβάνεται ως 1ο  θέμα ημερήσιας διάταξης, η με αριθ. πρωτ. 303/17-03-2017 (Σ.Α 70471/28-03-2017) Αίτηση του Δήμου Ναυπακτίας, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, Τμήμα Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλεως με θέμα «Υποβολή Φακέλου για τα στέγαστρα στάσεων αστικής συγκοινωνίας».

Η υπόθεση αφορά στο σχεδιασμό εξοπλισμού ανοικτού κοινόχρηστου χώρου ο οποίος προορίζεται να τοποθετηθεί εντός του κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου δηλαδή σε περιοχή η οποία καλύπτεται από τη μέγιστη προστασία τόσο από το ΥΠΠΟ (Μνημείο Κάστρο Ναυπάκτου & Αρχαιολογικός Χώρος & Ιστορικός Τόπος) όσο και από το ΥΠΕΝ (Παραδοσιακό Τμήμα Πόλης & Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους).

Έχοντας υπ’ όψη ότι :

  • Όταν πρόκειται περί μελετών αξιόλογων τεχνικών έργων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχουν ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική και περιβαλλοντική σημασία και η λειτουργία τους, ο όγκος τους ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους έχουν επίδραση στο ευρύτερο δομημένο ή φυσικό περιβάλλον, όπως είναι ιδίως σημαντικά κτιριακά έργα, έργα επαναλαμβανόμενου τύπου, μνημεία ή μνημειακά έργα, έργα διαμόρφωσης ή ανάπλασης ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων με υπερτοπικό ή ιστορικό χαρακτήρα ή παρεμβάσεων πολεοδομικού επιπέδου ιδιαίτερης σημασίας, η επιλογή του αναδόχου διενεργείται με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ή διαγωνισμό μελετών.
  • Με την Απόφαση Υπουργού ΠEΚΑ με αρ.πρ.26804 (ΦΕΚ 1427Β/16.6.2011) “Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και γενικά των διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων”, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπ’ αριθμ.22186 (ΦΕΚ 1494Β/4.5.12) Απόφαση Υπουργού ΠEΚΑ (και όπως αυτές επαναβεβαιώθηκαν πρόσφατα με την Εγκύκλιο-1 της Δ/νσης ΜΕΛΕΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ του ΥΠΕΚΑ με Αρ.Πρ.23932 της 16/5/2017) προσδιορίζονται ειδικότερα οι περιπτώσεις στις οποίες είναι υποχρεωτική η διενέργεια διαγωνισμού μελετών και κάθε λεπτομέρεια που αφορά τη διαδικασία προκήρυξης και διενέργειας του διαγωνισμού.

  • Οι διαγωνισμοί μελετών προκηρύσσονται υποχρεωτικά για μελέτες ή για σχέδια ιδεών κάθε αξιόλογου τεχνικού έργου  και η υποχρέωση τουλάχιστον για σχέδια ιδεών υφίσταται ακόμη και στις περιπτώσεις που πρόθεση της διοργανώτριας αρχής είναι η σύνταξη της μελέτης από την ίδια (παρ.1 του άρθρου 2 της ΥΑ του 2011).
  • Ενδεικτικά ως αξιόλογα τεχνικά έργα θεωρούνται αυτά της παρ.3 του άρθρου 2 της ΥΑ του 2011.  Έργο μπορεί να εξαιρείται του χαρακτηρισμού του ως αξιόλογου με απόφαση της διοργανώτριας αρχής. Η απόφαση εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη για μεν τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους από αυτά φορείς του αρμόδιου Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου, για δε τις λοιπές διοργανώτριες αρχές του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων που προβλέπεται από το άρθρο 30 του ν.4030/2011 (Α249) (παρ.4 του άρθρου 2 της ΥΑ του 2011, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την ΥΑ του 2012).

και διαπιστώνοντας ότι η συγκεκριμένη περίπτωση του 1ου θέματος αποτελεί περίπτωση της παρ.3.α4 του άρθρου 2 της ΥΑ του 2011 (ΦΕΚ 1427Β/16.6.2011), συμπεραίνουμε ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί από το Δήμο Ναυπακτίας διαδικασία διαγωνισμού μελετών ή τουλάχιστον σχεδίων ιδεών. Αυτό είναι πλέον η μόνιμη πρόταση-προτροπή του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ προς αναθέτουσες αρχές για τα έργα αυτού του είδους που εκτελούνται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η νομοθετική αυτή επιταγή, που επιδιώκει την προστασία του δημόσιου χώρου, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν το ζήτημα αφορά στο πλέον προστατευόμενο τμήμα αστικού χώρου του Νομού Αιτ/νίας όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, όπως είναι αυτή τη στιγμή η πόλη της Ναυπάκτου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Σύλλογός μας διαπιστώνει κενό στην προστασία του δημόσιου χώρου και συνεπώς για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, όσον αφορά στην εξεταζόμενη περίπτωση του 1ου θέματος, θεωρούμε ότι το ΣΑ σας πρέπει να εξετάσει την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και να αρνηθεί τη γνωμοδότηση επί του θέματος γιατί πλέον υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων του όπως αυτές ορίζονται με την παρ.1δ του άρθρου 21 του ν.4030/2011.





                        Για  το                                                                    Για  το 

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας              Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών                          

                                                                              Ελευθέρων Επαγγελματιών Ναυπάκτου            

            

                       Ο  Πρόεδρος                                                        Ο  Πρόεδρος

          Μπαρπαγιάννης Βασίλειος                             Ζησιμόπουλος  Δημήτριος
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου