ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μεγάλο "κόλπο" στο.... Μετρό



Σε υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ φέρονται να έχουν προβεί υπάλληλοι της «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑ.ΣΥ) όπως προέκυψε από έρευνα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρια Παπασπύρου.

Αφορμή για τον έλεγχο στάθηκε μια ανώνυμη καταγγελία που περιήλθε στο γραφείο της και αφορούσε σε υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών από υπαλλήλους της εταιρείας που εργάζονται στον Τομέα Καταμέτρησης (Μετρό Γραμμές 2 και 3).

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι πράγματι κάποιοι εκ των υπαλλήλων της παραπάνω υπηρεσίας προέβησαν σε διαθέσεις εισιτηρίων/καρτών (κουπονιών) σε εκδότες (πωλητές) σταθμών του Μετρό προς πώληση στο κοινό -συνολικού ύψους 1.156.321 ευρώ- χωρίς όμως να βρεθούν κατά τον έλεγχο τα αντίστοιχα στοιχεία διακινήσεων.

Αυτό είχε ως συνέπεια:

- Να μην εμφανίζονται ως λογιστικές εγγραφές στην Ημερήσια Κατάσταση Ταμείου και

- Να μην εμφανίζονται ως εισπράξεις στα ευρεθέντα Πρακτιά της Επιτροπής Καταμέτρησης περιεχομένου σάκων εισπράξεων και ως εκ τούτου να μην έχει αποδοθεί στη ΣΤΑ.ΣΥ. ποσό ύψους 1,15 εκατομμυρίων ευρώ!

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος αφορούσε μόνο στην απόδοση εισπράξεων από πωλήσεις εισιτηρίων και κουπονιών (καρτών) έτους 2015 και δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισπράξεις από τα Αυτόματα Μηχανήματα Πωλήσεων, που θα αποτελέσουν αντικείμενο επόμενου ελέγχου, ο οποίος θα επεκταθεί και σε προηγούμενα έτη.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της ΓΕΔΔ, η διαπιστωθείσα χαλαρότητα των διαδικασιών που ευνοούσε την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς και χρονικά όπως προκύπτει από τα γεγονότα προσδιορίζεται όχι μόνο στο ελεγχόμενο έτος 2015 αλλά και σε προηγούμενα έτη, αποδίδεται τουλάχιστον σε επίπεδο διοικητικών αρμοδιοτήτων στις εκάστοτε Διοικήσεις καθώς, είτε με την αδράνεια τους, είτε με τη σιωπηρή ανοχή τους δεν διασφάλισαν τη διαδικασία και τα συμφέροντα του Οργανισμού δημιουργώντας την αίσθηση της ατιμωρησίας.

Για τα ανωτέρω, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ζητήθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και την Εισαγγελία Διαφθοράς ο πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος αντίστοιχα των υπαλλήλων και στελεχών της ιεραρχίας της εταιρείας καθώς και μελών επιτροπών, εμπλεκομένων στη διαδικασία, οι οποίοι είτε με ενέργειες τους είτε με παραλείψεις συνέβαλαν στην οικονομική ζημιά της εταιρείας.
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου