ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γιατί η κυβέρνηση βάζει «φρένο» στην παροχολογία - Πότε θα ανακοινωθούν νέα μέτρα


 Να «μαζέψει» τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για τις επόμενες παροχές- ώστε να μην καλλιεργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες που  θα είναι δύσκολο να γίνουν πράξη- θέλει η κυβέρνηση. Από το Μαξίμου εστιάζουν στην υλοποίηση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί (π.χ. τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενοικιαστές) και δεν θέλουν να αναζωπυρωθεί η σεναριολογία για νέα μέτρα που θα «επισκίαζαν» όσα έχουν δρομολογηθεί. 

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας περιμένουν να ολοκληρωθεί το νέο κύμα δημοσκοπήσεων για να δουν πως υποδέχθηκαν οι πολίτες τα πρόσφατα μέτρα. Οι δύο πρώτες μετρήσεις- μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών παρεμβάσεων - δείχνουν πως υπάρχει μια άνοδος στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, που στην εκτίμηση ψήφου φτάνει το 29%.  Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εφησυχασμός στους «γαλάζιους», που επιχειρούν να επαναπροσεγγίσουν απογοητευμένους ψηφοφόρους του κόμματος που δεν έχουν κατασταλάξει το τι θα κάνουν στις επόμενες κάλπες. 

Σε αυτό το …φλερτ προς τους αναποφάσιστους οι «γαλάζιοι» επενδύουν σε ένα θετικό αφήγημα και επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα πως έρχονται καλύτερες ημέρες. Ωστόσο, ταυτόχρονα δεν θέλουν να σέρνεται μια συζήτηση για τις επόμενες παροχές, καθώς οι τελικές  αποφάσεις θα κλειδώσουν  πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αφού πρώτα ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα. άλιστα ανάλογα μηνύματα έστειλε τη Δευτέρα στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες  έκανε μνεία στην οικονομία και στην ψήφιση και υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν για το 2025.  Ξεκαθάρισε παράλληλα πως δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση για την ΔΕΘ, εκτός του σχεδιασμού πάνω στην κατευθυντήρια γραμμή που έχει δώσει σε συνέντευξή του για περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη. 


Ποια μέτρα «τρέχουν» άμεσα

Μέχρι πάντως τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μια σειρά μέτρων, που έχουν ήδη αποφασιστεί, πρόκειται να μπουν σε εφαρμογή. Από την κυβέρνηση προχωράνε σε ανακοινώσεις σε δόσεις, με έμφαση να δίνεται σε στοχευμένες παροχές. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από την 1η Ιουλίου θα ενισχυθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (αφορά 156.000 ένστολους) με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως (το επίδομα θα πάρουν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι). 

Επίσης,  με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός  Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος παρατείνεται και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου η ισχύς του μέτρου περιορισμού του περιθωρίου κέρδους -στα τρόφιμα, τα βασικά είδη διαβίωσης και τα καύσιμα- στο ποσοστό που υπήρχε έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Η τροπολογία προβλέπει επίσης την παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου των μέτρων για το Καλάθι του Νοικοκυριού, της υποχρεωτικής ανακοίνωσης ανατιμήσεων και των τιμών των οπωροκηπευτικών και της απαγόρευσης προσφορών και εκπτώσεων σε προϊόντα που είχαν ανατιμηθεί τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Παράλληλα ξεκινά ο διάλογος για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την Τρίτη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, απέστειλε επιστολή προς τους  κοινωνικούς εταίρους. Στόχος είναι να διευκολύνεται η σύναψη περισσότερων συλλογικών συμβάσεων και να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων (σήμερα καλύπτεται περίπου το 30% των εργαζόμενων). Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει μιλήσει για μέσο μισθό στα 1500 ευρώ το 2027 από τα 1342 ευρώ που είχε διαμορφωθεί το 2024

Σε αναζήτηση φοροαπαλλαγών για τη μεσαία τάξη

Όπως ήδη αναφέρθηκε αυτό που έχει «κλειδώσει» είναι πως το πακέτο μέτρων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα είναι εστιασμένο στις φοροαπαλλαγές και ειδικότερα σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη μεσαία τάξη. Ωστόσο, από την κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνουν κανένα σενάριο από όσα κυκλοφορούν και σημειώνουν πως δεν είναι η ώρα των αποφάσεων, καθώς πρέπει να ζυγιστούν πρώτα τα οικονομικά περιθώρια.

 «Δεν υπάρχει καν, έστω και μία πρώτης τάξεως ή προπαρασκευαστική, εν πάση περιπτώσει, απόφαση» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως υπογράμμισε «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και ο λόγος που έχουμε δρόμο μπροστά μας είναι γιατί πρέπει να ξέρουμε όσο πηγαίνουμε προς τη ΔΕΘ, ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2026, ο οποίος θα καθορίσει την έκταση των μέτρων αυτών».

Τα .. κομπιουτεράκια στο οικονομικό επιτελείο το επόμενο διάστημα θα πάρουν φωτιά για να υπολογιστεί ποιο ποσό θα συγκεντρωθεί και αυτό θα κρίνει και το εύρος των παροχών. Να σημειωθεί εδώ πως δημοσιονομική «ανάσα» μπορεί να προκύψει από την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες και σχετικό αίτημα έχει ήδη υποβληθεί  (θα μπορούσε να συγκεντρωθεί  ένα ποσό κοντά στα 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ).

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου