ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δασμοί: Τι περιμένει η Αθήνα μετά το «πάγωμα» και τι έρχεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις


 «Παράθυρο ευκαιρίας» για μία διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ ώστε να προκύψει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία βλέπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως υπογράμμισε πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το περιθώριο των 90 ημερών για να γίνει μία ειλικρινής συζήτηση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Νωρίτερα χθες το πρωί ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα ώστε «να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μία συμφωνία η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής, και γιατί όχι να μην καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες». Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και αυτό που επισημαίνουν είναι πως ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει μόνο χαμένους.

Στο Μαξίμου δεν θέλουν να υπάρξουν αναταράξεις στην οικονομία, σε μια περίοδο μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Άλλωστε στόχος των «γαλάζιων» είναι να ανακοινωθεί ένα ευρύ πακέτο παροχών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κάτι που μπορεί ευκολότερα να γίνει πράξη αν υπάρχουν… ήρεμα νερά στην οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στην Λιβαδειά, είπε «δεν γίνεται να ευημερούν οι αριθμοί και οι πολίτες να αισθάνονται ότι τα βγάζουν πέρα δύσκολα». Μάλιστα σημείωσε πως τα επόμενα δύο χρόνια οι πολίτες θα δουν το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης να έχει αντανάκλαση στο δικό τους πορτοφόλι.


Ωστόσο παράλληλα με τη συζήτηση για την οικονομία που έχει «φουντώσει» από το κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα αναφέρονται στη στρατηγική εταιρική σχέση που υπάρχει με τις ΗΠΑ και εκτιμούν πως μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία για την αντιμετώπιση μιας σειράς περιφερειακών προκλήσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε χαρακτηριστικά πως θα υπάρξει «εν ευθέτω χρόνω».

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως είχε συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτόν τον γεωπολιτικό κόσμο. «Γεωπολιτικά σημαντική, οικονομικά σημαντική, σημαντική από ενεργειακή άποψη, ακόμη και σημαντική από την άποψη του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη μετανάστευση. Συνεπώς, σε αυτού του είδους τις σχέσεις, όλοι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα δυνατά μας σημεία» είπε

Κυβερνητικές πηγές απαντούν και στην κριτική που έχει υπάρξει περί «περιθωριοποίησης» της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο. Οπως επισημαίνουν αυτό διαψεύδεται απολύτως από σειρά πρόσφατων εξελίξεων και μεταξύ άλλων αναφέρονται στο γεγονός πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ τοποθετήθηκε θετικά στην αναφορά του Κ. Μητσοτάκη περί «win-win» λύσης. Αλλά και στο ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού Chevron για αναζήτηση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, σε θαλάσσια οικόπεδα που ευθυγραμμίζονται με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.


Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν και μια σειρά προτάσεων που κατατέθηκαν από την Αθήνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η συζήτηση για την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής άμυνας. Επαναλαμβάνουν δε πως η χώρα αποτελεί δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα «μηνύματα» στην Άγκυρα

«Αισιόδοξα ρεαλιστής» όσον αφορά τη διαχείριση των σχέσεων με την Τουρκία δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός. Όπως επεσήμανε υπάρχει μία βασική διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία δεν περιμένει απαραίτητα να επιλυθεί στο ορατό μέλλον. Ωστόσο επεσήμανε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία και να υπάρχει συνεργασία σε άλλα projects κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία ενισχύουν τις σχέσεις των δύο λαών (π.χ. όπως έγινε με το καθεστώς ταχείας χορήγησης visa για 12 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου). Σημείωσε πάντως «δεν είμαστε αφελείς» και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα πρέπει πάντα να προβάλλει αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα έναντι της Τουρκίας»

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου