Τα στελέχη της Κουμουνδούρου, δεν κρύβουν την έντονη ενόχλησή τους για το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί να παίζει καθυστερήσεις με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον βλέπουν τη σκοπιμότητα του κ. Ανδρουλάκη να εμφανιστεί ως ρυθμιστής της μομφής στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού ωστόσο όπως σημειώνουν κορυφαία στελέχη λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.
«Ή μαζί μας ή κανένας»
Σε συνομιλητές τους τα στελέχη της Κουμουνδούρου καταφέρονται με σκληρές εκφράσεις κατά του κ. Ανδρουλάκη διαβλέποντας την προσπάθειά του να εμφανιστεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως εκείνος που κρατά τα κλειδιά της πρότασης δυσπιστίας.
Όμως όπως διαμηνύουν, ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει «να αφήσει τους μικρομεγαλισμούς» και να έχει κατά νου ότι η μομφή στον Πρωθυπουργού θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τα κόμματα του προοδευτικού τόξου.
Μάλιστα οι φράσεις του σε πρώτο ενικό πρόσωπο, όταν ερωτάται στις συνεντεύξεις του για την πρόταση δυσπιστίας, όπως «θα καταθέσω την κατάλληλη στιγμή» οργίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία του χρεώνουν αλαζονεία με αποτέλεσμα να του στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
«Ή όλοι μαζί ή κανένας» είναι η απάντησή τους και στο σενάριο που κυκλοφόρησε ο κ. Ανδρουλάκης να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχει οριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα στις 5 Μαρτίου. Μετά το συλλαλητήριο δηλαδή και την μεγάλη πανελλαδική απεργία και αφού θα έχει παρέλθει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
Η Χαριλάου Τρικούπη και οι κινήσεις της έχουν μπει στο μικροσκόπιο των κομμάτων της Αριστεράς καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείουν, ο κ. Ανδρουλάκης να σκοπεύει να παρακάμψει την Κουμουνδούρου έχοντας μάλιστα το τελευταίο διάστημα ανοίξει μέτωπο μαζί της.
Ήδη πολλοί θυμίζουν την κίνηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου οποίος είχε καλέσει την Θεόδωρα Τζάκρη για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των 6 ανεξάρτητων βουλευτών που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Κασσελάκη.
Ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη δεν μπορεί να ποντάρει στους ανεξάρτητους καθώς χωρίς τις υπογραφές της Νέας Αριστεράς δεν φτάνει μόνος του ο κ. Ανδρουλάκης με την κα Κωνσταντοπούλου τις 50 υπογραφές που απαιτούνται.
Από την Πατησίων διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να υπογράψουν καμία πρόταση δυσπιστίας αν αυτή δεν αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης των προοδευτικών κομμάτων, θυμίζοντας ότι είναι ο Αλέξης Χαρίτσης που έχει προτείνει ιδίως για το θέμα των Τεμπών μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για να καθορίσουν τη στάση τους ενιαία απέναντι στην κυβέρνηση.
«Δώρο στον Μητσοτάκη»
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης από την πρώτη στιγμή που ο Αλέξης Χαρίτσης, στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο για τα Τέμπη τον Ιανουαρίο, έριξε την πρόταση για μομφή στην κυβέρνηση, εκείνος με το να καθυστερεί κάνει δώρο στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να ανασυντάσσεται επικοινωνιακά εν μέσω καταιγισμού αποκαλύψεων για τα αίτια και τις ευθύνες του δυστυχήματος που βαραίνουν και τον ίδιο προσωπικά, όπως σημειώνουν.
Αυτή την εβδομάδα την πιο κρίσιμη για την κυβέρνηση η πρόταση δυσπιστίας θα έπρεπε να είχε κατατεθεί μεταξύ πρώτου και δεύτερου συλλαλητηρίου προσθέτουν με νόημα τα στελέχη του κόμματος.
Όπως σημείωσε ο κ. Φάμελλος σε συνέντευξή του στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο «δεν συμφωνούμε με την καθυστέρηση στην υποβολή της πρότασης δυσπιστίας. Είναι σχεδόν 25 μέρες που το συζητάμε. Θεωρούμε ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σε συνέντευξή του χαρακτήρισε «νέο δώρο στον Μητσοτάκη την μη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και αυτή την εβδομάδα» καθώς όπως σημείωσε αυτή θα πρέπει να κατατεθεί το αργότερο αύριο έτσι ώστε στις επόμενες δυο ημέρες σύμφωνα με τον κανονισμό και αφού θα έχουν σταματήσει οι εργασίες της Βουλής να αρχίσει η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.
Το ιδανικό θα ήταν για το ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση να αρχίσει ή να κορυφωθεί πάνω στην επέτειο της τραγωδίας και να συγχρονιστεί με τις ογκώδεις, όπως αναμένονται, διαδηλώσεις.
Το θέμα της μομφής αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πρωινού καφέ σήμερα με το ερώτημα να παραμένει αν θα πρέπει ο κ. Φάμελλος να κάνει μια τελευταία προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης κάνοντας έναν ακόμη γύρο τηλεφωνημάτων και ιδίως στον κ. Ανδρουλάκη για το θέμα της μομφής.
Για κάποια στελέχη είναι ανώφελο να γίνει μια ακόμη προσπάθεια με δεδομένο ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει κλειδώσει με την αυτόνομη πορεία ενώ και το φλερτ της Χαριλάου Τρικούπη με τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να γίνεται αιτία πολέμου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένουν να πιέζουν και να προκαλούν τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και τον κ. Ανδρουλάκη για τον εφαρμοστικό νόμο του αναθεωρημένου άρθρου 86 του Συντάγματος που καταργεί την σύντομη αποσβεστική περίοδο των αδικημάτων των υπουργών.
Με την δεύτερη κοινοβουλευτική περίοδο να τελειώνει τον Ιούνιου η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να φέρει τον εφαρμοστικό νόμο από το 2019.
Έξι χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία εν μέσω σκανδάλων, όπως παρατηρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε πρόταση νόμου και με την πρώτη ευκαιρία θα πετάξει το γάντι στον κ. Μητσοτάκη αλλά θα σύρει και τον κ. Ανδρουλάκη στο να τη στηρίξει.
Μπορεί το Σύνταγμα να υπερισχύει ωστόσο όσο δεν υπάρχει ο νόμος δεν είναι λίγοι και οι νομικοί αλλά και τα πολιτικά στελέχη που ανησυχούν για τυχόν παραγραφή.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου