Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, για τους εργαζόμενους σε ειδικά προγράμματα στον τομέα της Υγείας.
Ειδικότερα, ύστερα από το αίτημα εκπροσώπων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των «Ειδικών Προγραμμάτων 4.000 & 1.135 εργαζομένων στον τομέα της Υγείας» της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε πανελλαδική απεργία.
Ποιοι κατεβάζουν ρολά
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «για την αναγκαιότητα στήριξης των δίκαιων αιτημάτων τους, αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2025, για τους εργαζόμενους σε φορείς Υγείας που δεν είναι μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, όπως ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ κλπ προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στην Πανυγειονομική Πανελλαδική 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2025, διεκδικώντας την ισονομία και την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών που υφίστανται εδώ και 8 έτη σε σχέση με όλους τους άλλους συμβασιούχους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας κλπ.
Απεργούν και οι δημοσιογράφοι
24ωρη απεργία ανακοίνωσε και η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΥΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ, από τις 5 το πρωί της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου έως τις 5 το πρωί της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου.
Ειδκότερα, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και τα ΔΣ των Ενώσεων Συντακτών μελών της προκήρυξαν 24ωρη απεργία για όλους τους δημοσιογράφους σε όλα τα ΜΜΕ, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, από 5 το πρωί της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου έως 5 το πρωί της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου.
H ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
«Το σύνολο των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΗΕΠΗΝ, συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ από τις 5 το πρωί της Τρίτης, 18 Φεβρουαρίου 2025 μέχρι τις 5 το πρωί της Τετάρτης, 19 Φεβρουαρίου 2025.
Καλούμε τα μέλη μας σε συγκέντρωση στις 12 μ., έξω από τα γραφεία της εφ. «Η ΑΥΓΗ» και του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Δεληγιώργη 55-59, Πλατεία Καραϊσκάκη), σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους, οι οποίοι δοκιμάζονται εδώ και μήνες.
Οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας διεκδικούμε δυναμικά την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους κλάδους των ΜΜΕ (τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο, ραδιόφωνα) και απαιτούμε:
Να προσέλθουν οι εργοδότες σε διαπραγμάτευση με στόχο να μπει τέλος στην ομηρία των ατομικών συμβάσεων.
- Εισαγωγικό μισθό 1.250 ευρώ σε όλα τα ΜΜΕ.
- Αυξήσεις 10% με βάση τις τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
- Κατοχύρωση των αμοιβών για την εργασία τα Σαββατοκύριακα (+25% συν ρεπό για το Σάββατο και +100% την Κυριακή). Αύξηση των αποζημιώσεων για αποστολές εκτός έδρας.
- Ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ για αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και 250 ευρώ σε περιοχές, πληγείσες από φυσικές καταστροφές.
- Ενσωμάτωση των Αρχών Δεοντολογίας στις Συμβάσεις – Συμφωνία για anti-slapps ρυθμίσεις – Δεσμευτικοί κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην ενημέρωση.
- Δίκαιη αμοιβή για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων σε έντυπα, ιστοσελίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.
- Έκτακτη οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατ/ αναλογία με τα δημόσια ΜΜΕ.
- Ειδικά για τα δημόσια ΜΜΕ διεκδικούμε την άρση των μνημονιακών περιορισμών για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ με θεσμικούς και οικονομικούς όρους.
- Μέτρα για την καταπολέμηση της κερδοσκοπικής ακρίβειας σε είδη διατροφής, ενέργεια, ενοίκια – Μέτρα στήριξης του Έντυπου Τύπου για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.
- Άρση των περιορισμών στην μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.
- Η ΣΣΕ των δημοσιογράφων που εργάζονται στα ΜΜΕ του Δημοσίου και η ΚΥΑ για τις αποδοχές τους, ως ένα βαθμό στήριξαν τους συναδέλφους την περίοδο της κρίσης.
Επιβάλλεται τώρα να αυξηθούν με εισαγωγικό μισθό πρώτης διετίας στα 1.250 ευρώ, που να συμπαρασύρει τα υπάρχοντα κλιμάκια.»
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου