ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα μηνύματα Μητσοτάκη με την επιλογή Τασούλα - Οι θέσεις των Κομμάτων


 Ο κύβος ερρίφθη. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ήταν ένα σενάριο που είχε «φουντώσει» τις τελευταίες ημέρες, παρά το ό,τι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν ακουστεί διάφορα ονόματα από τον κεντροαριστερό χώρο. Τελικά η… παράδοση των τελευταίων δεκαετιών- που προέβλεπε πως το κυβερνών κόμμα προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από άλλο πολιτικό χώρο- δεν επιβεβαιώθηκε, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν ότι ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι ένα πρόσωπο με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή και πολιτική εμπειρία, κάτι που είναι σημαντικό. Υπενθυμίζουν πως ο κ. Τασούλας εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος της Βουλής με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση (με 283, 270 και 249 ψήφους) και αναφέρονται επίσης στο «ενωτικό πνεύμα» και στις «συνθετικές του αρετές».

Δεν αποτελεί, πάντως, μυστικό πως στην επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα ελήφθη υπόψη και το γεγονός πως πρόκειται για ένα πρόσωπο, για το οποίο δεν θα υπήρχαν παράπονα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Το κλίμα ικανοποίησης που επικρατεί στους «γαλάζιους» φάνηκε και στο μπαράζ δηλώσεων και αναρτήσεων που υπήρξε, ενώ δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που βρέθηκαν στο γραφείο του Κ.Τασούλα για τα συγχαρητήρια.

Το καλοκαίρι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είχαν υπάρξει βουλευτές, που είχαν ταχθεί υπέρ μιας στενότερης σύνδεσης με ένα παραδοσιακό ακροατήριο και είχαν στείλει μήνυμα πως δεν θέλουν δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μετά την συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το κλίμα στο «γαλάζιο» εσωτερικό ήταν σαφέστατα βελτιωμένα και δεδομένο είναι πως από την κυβέρνηση ήθελαν να διατηρηθεί αυτή η εικόνα.

Η επιλογή του Κ. Τασούλα διασφαλίζει τα… ήρεμα νερά στην Κ.Ο. του κόμματος και ικανοποιεί όσους ζητούσαν επιστροφή στις ρίζες. Είναι επομένως μια ασφαλής κίνηση που στέλνει και μήνυμα προς τους βουλευτές της Ν.Δ. πως η φωνή τους ακούγεται και λαμβάνεται υπόψη.

Δεδομένο είναι άλλωστε πως από τη Νέα Δημοκρατία θέλουν να συσπειρώσουν ένα παραδοσιακό κοινό του κόμματος και να απαντήσουν στο pressing που ασκούν κόμματα που κινούνται στα δεξιά. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως στη διεθνή σκηνή δημιουργείται ένα νέο τοπίο με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ αλλά και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν σε ευρωπαϊκά κράτη κόμματα που κινούνται στα δεξιά.

Πάντως, από την κυβέρνηση δεν θέλουν να στραφούν μόνο στο παραδοσιακό ακροατήριο αλλά επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με ένα κεντρώο κοινό. Πρόκειται βέβαια για μια δύσκολη πολιτική…. εξίσωση και μένει να φανεί ποιες κινήσεις θα γίνουν στην πολιτική σκακιέρα το επόμενο διάστημα. «Γαλάζιοι» πάντως εκτιμούν πως -καθώς τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν να αυξάνονται σημαντικά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις - δεν απειλείται η παρουσία της Ν.Δ. στο κεντρώο χώρο. Επομένως θεωρούν πως υπάρχει το περιθώριο για να πέσει το βάρος στη συσπείρωση ενός δεξιού κοινού, που είτε έχει μετακινηθεί στη δεξαμενή των αναποφάσιστων είτε «φλερτάρει» με το ενδεχόμενο να ψηφίσει άλλα κόμματα.

Το παρασκήνιο της επιλογής

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε εγκαίρως ενημερωθεί για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία. Αποφασίστηκε τελικά να μην γίνει χθες το προγραμματισμένο ραντεβού αλλά να προηγηθεί η ανακοίνωση του ονόματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να ακολουθήσει το τετ α τετ. Ωστόσο το ραντεβού δεν ακυρώθηκε την Τρίτη διότι αυτό εκτιμήθηκε πως θα φούντωνε τη σεναριολογία και στόχος ήταν να μην τροφοδοτηθεί όλο αυτό το κλίμα.

Πάντως από το κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνουν πως κομβικός παράγοντας για την επιλογή του πρωθυπουργού ήταν το γεγονός πως έχει αλλάξει ευρύτερα το διεθνές σκηνικό σε σχέση με το 2020. Και μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων και γεωπολιτικής ρευστότητας κρίθηκε αναγκαίο να επιλεγεί ένα πολιτικό πρόσωπο με εμπειρία.

Βουλή: Πόσες ψηφοφορίες θα γίνουν

Τέσσερις ψηφοφορίες αναμένεται να γίνουν στη Βουλή για να εκλεγεί ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Ειδικότερα στις 25 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και απαιτούνται 200 ψήφοι (αριθμός που δεν συμπληρώνεται λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης). Θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία μετά από πέντε ημέρες, όπου επίσης απαιτούνται 200 ψήφοι, ενώ, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία χρειάζονται 180 «ναι» που επίσης δεν συγκεντρώνονται. Στην τέταρτη ψηφοφορία χρειάζονται 151 θετικές ψήφοι, ενώ τελικά εκτιμάται πως τα «ναι» θα είναι πιθανότατα 166 με 167 . Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα θετική ψήφο στην υποψηφιότητα του Κ. Τασούλα πρόκειται να δώσουν οι 156 βουλευτές της Ν.Δ, η Κ.Ο. των Σπαρτιατών αλλά και πιθανότατα πέντε ή έξι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.


ΠΑΣΟΚ:  «Δεν μετράμε κουκιά, μετράμε συμβολισμούς»

Αντίθετα, με τη Νέα Δημοκρατία στη Χαριλάου Τρικούπη σκοπεύουν να προτείνουν ένα πρόσωπο με υψηλό συμβολισμό για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πηγές του κόμματος η κίνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζει τον θεσμό και εξυπηρετεί αποκλειστικά εσωκομματικούς σχεδιασμούς. «Με τη θεσμική στάση μας τονίσαμε ότι ο υποψήφιος για το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν το καλό της χώρας και όχι τις κομματικές ανάγκες.

Υποβαθμίζει το θεσμό ο Μητσοτάκης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, επέλεξε να υποβαθμίσει τον θεσμό, προτείνοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια επιλογή που αποκαλύπτει την πολιτική του ανασφάλεια και την αδυναμία του να υπερβεί τα εσωκομματικά του προβλήματα», σημείωναν χθες  στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Παράλληλα, οι ίδιοι υπογράμμιζαν ότι η δική τους πρόταση (απαντώντας στην εξ... αριστερών κριτική) δεν βασίζεται στην καταμέτρηση ψήφων, αλλά έχουν στόχο τη θεσμική ενίσχυση και την εκπροσώπηση της κοινωνίας. «Δεν θέλουμε να μετρήσουμε κουκιά, αλλά να προτείνουμε ένα πρόσωπο που διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και βαρύτητα συμβολισμού», δήλωσαν στελέχη του κόμματος, υπογραμμίζοντας τη διαφορά προσέγγισης από την επιλογή του πρωθυπουργού. Να σημειωθεί ότι επικρατέστερο όνομα για να προτείνει ο Ν. Ανδρουλάκης είναι αυτό του Τάσου Γιαννίτση και αουτσάιντερ θεωρούνται οι Σταύρος Μπένος και Νίκος Αλιβιζάτος.

Την ίδια ώρα., ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, επισήμανε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού «σπάει μια επιτυχημένη παράδοση» και κινείται σε μονοκομματικά και μονοκρατορικά πλαίσια. «Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, πέραν του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που προτείνεται εν ενεργεία βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «βαθιά αρνητική καινοτομία».

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να περιορίσει τη θεσμική ανεξαρτησία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 30, παράγραφος 1 του Συντάγματος, είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος. Η επιλογή του Κώστα Τασούλα, ενός ενεργού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ακυρώνει την ουσία του ρόλου αυτού και μετατρέπει το θεσμό σε εργαλείο εσωκομματικής ισορροπίας», υπογράμμισε ο κ. Τσουκαλάς.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, εστιάζει στην ενίσχυση της εθνικής ενότητας και της θεσμικής σταθερότητας. «Η πρότασή μας δεν στοχεύει να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά συμφέροντα, αλλά να αναδείξει τις αξίες που απαιτούνται για τη θεσμική ενότητα και την κοινωνική εκπροσώπηση», αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Η κριτική του ΠΑΣΟΚ καταλήγει σε ένα σαφές μήνυμα: «Ο πρωθυπουργός φέρει ακέραιη την ευθύνη για την επιλογή του. Αντί να υπηρετήσει το καλό της χώρας, υπέκυψε στις εσωτερικές πιέσεις του κόμματός του. Εμείς, με την πρότασή μας, στοχεύουμε να μιλήσουμε με την κοινωνία και να εκπροσωπήσουμε το ευρύτερο συμφέρον της χώρας».


ΣΥΡΙΖΑ: Επιτίθεται στον Μητσοτάκη για την πρόταση Τασούλα

Η κατάληξη της «προεδρολογίας» προκάλεσε συναισθήματα δικαίωσης στην Κουμουνδούρου, με τα στελέχη της να εκτιμούν πως η διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ αποφέρει καρπούς. Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν τις σχετικές αποφάσεις της Νέας Αριστεράς με την ελπίδα η Λούκα Κατσέλη να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από την υποψηφιότητα που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ.

Βολές κατά Μητσοτάκη για τη στροφή στα Δεξιά

Με την απόφαση του να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποτάσσει «τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα» είπε χτες ο Σωκράτης Φάμελλος ασκώντας σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό για το γεγονός πως «έσπασε» τη σχετική παράδοση προτείνοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή της κυβερνώσας ΝΔ.

Το γεγονός, δε, πως ήδη δύο ακροδεξιά κόμματα, οι Σπαρτιάτες αλλά και η Φωνή Λογικής, έχουν εκφραστεί με θετικά λόγια για τον Κωνσταντίνο Τασούλα, δείχνει σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου τόσο το ποιόν της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, αλλά και τον στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη: Να έρθει σε «κοινωνία» με την ακραιφνή Δεξιά και την Ακροδεξιά τώρα που βλέπει τα ποσοστά της να παραμένουν χαμηλά και μακριά από την αυτοδυναμία.

Στελέχη του κόμματος υπενθύμιζαν πάντως και τις προ τριμήνου δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Είναι σημαντικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά […] Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζουν πως «τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό και προκρίνει μια στενά κομματική υποψηφιότητα».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν ως ιδιαίτερα σοβαρό και το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε τους λόγους πίσω από τη μη ανανέωση της θητείας της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. «Προσβάλλει με έναν τρόπο και την κ. Σακελλαροπούλου. Δεν έδωσε καν εξηγήσεις γιατί δεν την προτείνει» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Καραμέρος, δίνοντας το στίγμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει να ζητά εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συγκεκριμένη άποψή του.

Κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την επιμονή να μη θέλει συνεννόηση

Την ίδια ώρα η ηγεσία της Κουμουνδούρου διάβασε με ικανοποίηση την έκβαση των πραγμάτων, καθώς η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέθεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, η επιμονή της Χαριλάου Τρικούπη, έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου, να μην έρθει σε συνεννόηση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις απομόνωσε τελικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απέτυχε όχι μόνο στο στόχο του να εκλεγεί προοδευτικός ΠτΔ, αλλά και να δημιουργηθεί ένα «μέτωπο» των δυνάμεων αριστερά του Κέντρου.

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κινηθήκαμε απολύτως θεσμικά. Πήραμε πρωτοβουλίες στον κατάλληλο χρόνο με σοβαρότητα και με σεβασμό στον θεσμό» ανέφερε στη δήλωσή του ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι μία υποψηφιότητα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με διεθνή και ακαδημαϊκή εμπειρία. Είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει και δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερη υποστήριξη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας εμμέσως τα υπόλοιπα κόμματα να στηρίξουν έστω την τελευταία στιγμή την πρότασή του.
Η επιμονή πάντως του ΠΑΣΟΚ να προτείνει δικό του κομματικό υποψήφιο εκλαμβάνεται από στελέχη της Κουμουνδούρου ως αμηχανία μπροστά στην αποτυχία της τακτικής του. «Όχι μόνο δεν κατάφερε τους στόχους του, αλλά δεν συμβάλει ούτε τα ελάχιστα στη συνεννόηση» έλεγε έμπειρο στέλεχος στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελπίζουν σε θετική απόκριση από τη Νέα Αριστερά

Στην Κουμουνδούρου χτες υπήρχαν έντονες συζητήσεις σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Νέα Αριστερά στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως θα έχει ιδιαίτερο συμβολικό ενδιαφέρον να υπάρξει συμφωνία στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη, καθώς ένα πρόσωπο που ήταν συνδεδεμένο με την κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να λάβει περισσότερες ψήφους από τον υποψήφιο που θα υποδείξει το ΠΑΣΟΚ.

Επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν μάλιστα πως μια πιθανή θετική στάση της Νέας Αριστεράς δεν είναι απαραίτητο να εκληφθεί ως θετικό πρόκριμα για συμπόρευση των δύο κομμάτων. Άλλωστε ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος έχει πει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν πως ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τις διαδικασίες της Νέας Αριστεράς ως αυτόνομου κόμματος.

Στη Νέα Αριστερά πάντως επικρατεί σκεπτικισμός για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα, καθώς φαίνεται να επικρατούν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Ορισμένα στελέχη εμφανίζονται διατεθειμένα να πουν «ναι» στη Λούκα Κατσέλη, με σαφές πολιτικό σκεπτικό που θα ασκεί κριτική στη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η Νέα Αριστερά πρότεινε τον Χρήστο Ράμμο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άλλα στελέχη επιθυμούν να κρατήσει το κόμμα πιο σκληρή στάση και να ψηφίσει «λευκό». Ανάμεσά τους, μερίδα στελεχών θεωρούν πως η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να υπάρξει ένα τελευταίο κάλεσμα στις ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων για συνεννόηση στο θέμα του ΠτΔ.

Το Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς συνεδρίαζε μέχρι αργά χτες το βράδυ, ενώ θα συνεδριάσει ξανά, πιθανότατα σήμερα.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου