Στην αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού στη Ναύπακτο με σκοπό να καταστεί επισκέψιμο και να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του, για αποκατάσταση των μνημείων οθωμανικής περιόδου.
Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες
Στη βάση της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης, προβλέπονται και επεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας σε αυτό. Το κτήριο του οθωμανικού λουτρού βρίσκεται εντός του δεύτερου οχυρωματικού περιβόλου του κάστρου της Ναυπάκτου.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/01/Χωροθέτηση-οθωμανικού-λουτρού-στη-Ναύπακτο-2.jpg)
Αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συγκροτήματος αλληλεξαρτώμενων εγκαταστάσεων, θρησκευτικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και οικονομικού χαρακτήρα, το οποίο κτίσθηκε ως δωρεά του Μεγάλου Βεζίρη Αμτζαζαντέ Χουσεΐν Πασά Κιοπρουλού, στις αρχές του 18ου αιώνα, μεταξύ των ετών 1701-1727.
Τόσο το λουτρό όσο και το ευρύτερο συγκρότημα φαίνεται ότι κτίσθηκαν στη θέση παλαιότερου αντίστοιχου συγκροτήματος, που είχε καταστραφεί από του Βενετούς.
Το μνημείο αντιμετωπίζει οικοδομικά προβλήματα
Εντοπίζονται στους τοίχους και κυρίως στη θολοδομία καθώς παρουσιάζει κατά τόπους ρηγματώσεις και περιορισμένες παραμορφώσεις.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/01/Άποψη-του-εσωτερικού-του-λουτρού.jpg)
Άποψη του εσωτερικού του λουτρού
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η εκτεταμένη κατάρρευση τμημάτων του μνημείου οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ανθρωπογενή αίτια (βομβαρδισμός σε παλαιότερη χρονική φάση) αλλά και σε πλήρη απουσία συντήρησης από την περίοδο απελευθέρωσης έως και σήμερα, η συμπεριφορά που έχει επιδείξει έναντι στατικών και δυναμικών φορτίσεων δείχνει ικανοποιητική.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/01/Άποψη-του-οθωμανικού-λουτρού-από-ψηλά.-Υφιστάμενη-κατάσταση-2.jpg)
Άποψη-του-οθωμανικού-λουτρού-από-ψηλά.-Υφιστάμενη-κατάσταση
Η μελέτη αποκατάστασης
Προτείνεται η λειτουργική αναδιοργάνωση του κτηρίου του λουτρού προκειμένου να καταστεί προσβάσιμο και επισκέψιμο στο ευρύ κοινό. Το κτήριο προτείνεται να επαναλειτουργήσει ως μουσείο του ευρύτερου οθωμανικού συγκροτήματος με δυνατότητα φιλοξενίας μικρής κλίμακας περιοδικών εκθέσεων και λοιπών εκδηλώσεων.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/01/Άποψη-του-χώρου-υποδοχής.-Υφιστάμενη-κατάσταση.jpg)
Η αρχιτεκτονική πρόταση δεν περιορίζεται μόνο στο κτήριο αυτό καθ’ αυτό, αλλά και στον άμεσο περιβάλλοντα χώρου του. Συγκεκριμένα, επανασχεδιάζεται ο τρόπος μετάβασης του κοινού από τη σημερινή στάθμη του δημόσιου δρόμου στη στάθμη του λουτρού με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητάς του.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/01/Ανάγλυφο-διακοσμητικό-με-ανθέμια.jpg)
Ανάγλυφο-διακοσμητικό-με-ανθέμια.
Επίσης, στη νότια και ανατολική πλευρά του λουτρού αποκαθίσταται ο περιβάλλων χώρος του στην αρχική του στάθμη με στόχο τη βελτίωση της αναγνωσιμότητας του μνημείου και της λειτουργικότητας του χώρου.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου