Στην ανάγκη να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα σε μία εποχή πολλαπλών προκλήσεων εστιάζει η κυβέρνηση, που επιχειρεί μια φυγή προς τα εμπρός μετά την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. Τα σενάρια πρόωρων εκλογών κλείνουν, ενώ αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία από την κυβέρνηση θέλουν να μην εγκλωβιστούν σε ένα κύκλο εσωστρέφειας αλλά να δείξουν πως προχωρά κανονικά η υλοποίηση του «γαλάζιου» προγράμματος. Με την προσοχή να είναι στραμμένη προς ένα κοινό που δεν θέλει περιπέτειες, αυτό που υπογραμμίζεται όλο και πιο εμφατικά είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα.
Η κυβέρνηση έχει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, σε αυτούς τους πολυτάραχους καιρούς, «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να πειραματιστούμε με την πολιτική σταθερότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στη διαγραφή του κ. Σαμαρά επεσήμανε πως «ό,τι έγινε, έγινε. Θεωρώ ότι η απόφαση εξηγήθηκε με μεγάλη σαφήνεια. Η δουλειά μου είναι να κοιτάζω μπροστά, στο μέλλον» και υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι «να διασφαλίσουμε ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας».
Χθες υπήρξε μπαράζ τοποθετήσεων κορυφαίων υπουργών, που σημείωναν πως μετά από τα όσα ανέφερε στη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός δεν υπήρχε άλλος δρόμος παρά η διαγραφή του. Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε «η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει "Συμπιλίδηδες" ανάμεσά της. Δεν υπάρχει καμία τέτοια ούτε υποψία. Είναι ενωμένη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».
Στο Μαξίμου ετοιμάζονται τώρα για τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια στα μέσα Δεκεμβρίου, που ενέχει και τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Μέχρι τότε από την κυβέρνηση θα εστιάσουν σε μία θετική ατζέντα καθώς πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή διατάξεις, που θα οδηγούν σε αύξηση μισθών και συντάξεων και σε μείωση φόρων. Στο μεταξύ συνεχίζεται η ενημέρωση των «γαλάζιων» και αύριο θα υπάρξει συνάντηση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη με τους βουλευτές της ΝΔ.
Το πιο κρίσιμο πάντως crash test θα είναι η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που πρέπει να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Από την κυβέρνηση κλείνουν τα σενάρια για επίσπευση της εκλογής, ωστόσο εξακολουθούν να μην ανοίγουν τα χαρτιά για το πρόσωπο που θα επιλεγεί.
Να σημειωθεί πως ερωτηματικό παραμένει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, με συνεργάτες του να αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Πάντως, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια τοποθέτηση από βουλευτές που είναι κοντά στο πρώην πρωθυπουργό για την διαγραφή του.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Παρασκευή η ομιλία που θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής σε εκδήλωση για βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, καθώς θα φανεί πως θα επιλέξει να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις.
Με το βλέμμα στραμμένο στο δεξιό ακροατήριο
Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κύριος Σαμαράς είχε ασκήσει κριτική σε θέματα αιχμής, ωστόσο, τα όσα είπε αυτή τη φορά στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» αποτέλεσαν για την κυβέρνηση την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήταν πρωτίστως οι αναφορές που έκανε στα εθνικά θέματα, που οδήγησαν στην απόφαση για διαγραφή (σημείωση: σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος).
Από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική σκηνή και την αμυντική της θωράκιση. Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο θα πυκνώσουν οι σχετικές αναφορές, με έμφαση να δίνεται σε θέματα όπως το μεταναστευτικό. Παράλληλα αυτό που τονίζεται εμφατικά είναι πως δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων με την Τουρκία και πως έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός ηγέτης. Πιστεύω ότι τελικά οι εκλογές κερδίζονται και χάνονται σε αυτό που ονομάζουμε πολιτικό κέντρο» και συνέχισε λέγοντας «ταυτόχρονα, δεν δέχομαι να αμφισβητήσει κανείς τον πατριωτισμό μου και που έχει ενισχύσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο δυνατή σήμερα από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια». Όσον αφορά στα εθνικά θέματα επεσήμανε πως «θα προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας, και με την Τουρκία, καλή τη πίστει, αλλά γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της χώρας».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου