Οι κοινωνικές ανισότητες στην υγεία εντείνονται καθώς επηρεάζονται από παράγοντες όπως το εισόδημα, η εκπαίδευση, οι συνθήκες διαβίωσης, οι συνθήκες εργασίας, η γεωγραφική περιοχή, κ.ά. Η διάρκεια της οικονομικής κρίσης συνέτεινε στην ενίσχυσή τους.
Οι χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις στην Ελλάδα καταγράφουν χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα, κυρίως στα χρόνια νοσήματα, και πιο ανθυγιεινές συμπεριφορές, ενώ αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, στις προληπτικές εξετάσεις και στο φάρμακο.
H χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας και τελευταία στις δημόσιες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η πρόσβαση στην Υγεία, δυστυχώς, πολλές φορές δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες αλλά κυρίως οικονομικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, από το 2018-2013 το χάσμα πρόσβασης σε περίθαλψη μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεκαπλασιάστηκε.
Το εισόδημα των πολιτών και οι προληπτικές εξετάσεις
Τα στοιχεία δείχνουν πως το 94% που κερδίζουν πάνω από 3.000 ευρώ δηλώνουν πως έχουν καλή ή πολύ καλή υγεία ενώ η κατάθλιψη παρουσιάζεται σε ποσοστό 2% στις ανώτερες τάξεις και 12% στις κατώτερες.
Σημαντικές ανισότητες εμφανίζονται και σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας και δη στις προληπτικές εξετάσεις. Άτομα από ανώτερες κοινωνικές τάξεις τις πραγματοποιούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, με τις διαφορές πιο έντονες στην πρόληψη καρκίνου. Στα χαμηλά εισοδήματα, το 91,9% δεν έχει κάνει κολονοσκόπηση, ενώ στα υψηλά το ποσοστό είναι 77,5%. Οι γυναίκες με υψηλότερα εισοδήματα αναφέρουν εξέταση μαστού σε ποσοστό 86%, ενώ στις χαμηλότερες τάξεις 46%. Επίσης, το 85% των γυναικών με υψηλότερη εκπαίδευση έχουν κάνει εξέταση τραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπανικολάου), έναντι 39% στις λιγότερο μορφωμένες.
Αναφορικά με τις δαπάνες υγείας, το ποσοστό ατόμων με οικονομικές δυσκολίες που σταμάτησαν ή μείωσαν τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς ιατρική συμβουλή ήταν σημαντικά υψηλότερο από εκείνους χωρίς οικονομικά προβλήματα, με το κόστος να είναι η κύρια αιτία. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χάσμα στις ανικανοποίητες ανάγκες υγείας μεταξύ υψηλού και χαμηλού εισοδήματος στον ΟΟΣΑ. Το 18,1% των χαμηλόμισθων ανέφερε μη καλυπτόμενες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, έναντι 0,9% των υψηλόμισθων.
«Έμπορος υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης»
Στο MEGA και τις «Εξελίξεις Τώρα» μίλησε η Δέσποινα Τοσονίδου, ακτινολόγος και μέλος της ΟΕΝΓΕ.
Η γιατρός εξήγησε τι είναι οι «καταστροφικές δαπάνες υγείας». Είναι, ότι «αναγκάζεται ένας πολίτης να πουλήσει την περιουσία του για να γίνει καλά και να χειρουργηθεί», είπε στην Αναστασία Γιάμαλη.
Η κ. Τοσονίδου σημείωσε πως «το Σωματείο του Νοσοκομείου Έλενα κατήγγειλε πως γίνονται 1-2 χειρουργεία του μαστού καθώς δεν υπάρχουν πόροι και προσωπικό στο νοσοκομείο» και έστρεψε τα πυρά της προς τον Άδωνι Γεωργιάδη. «Εάν αφήσουμε τον υπουργό ‘έμπορο της υγείας’ να υλοποιήσει την καταστροφική του πολιτική η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Θα είναι πιο δύσκολο για κάποιον με χαμηλό εισόδημα να έχει πρόσβαση στην υγεία», είπε το μέλος της ΟΕΝΓΕ.
Συνέχισε λέγοντας: «Επειδή επαίρεται ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχουν ξαναγίνει αυτά, αυτό που του απαντούμε ως νοσοκομειακοί γιατροί είναι πως αλήθεια ότι δεν έχει ξαναγίνει να παραχωρείται η δημόσια υγεία στα ιδιωτικά συμφέροντα. Το Ογκολογικό Παίδων έχει φτιαχτεί με χρήματα του ελληνικού λαού και σύμφωνα με το νομοσχέδιο παραδίδεται στο Ίδρυμα Βαρδινογιάννη. Είναι αλήθεια πως αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Σε αυτό μπορεί να επαίρεται ο πρωθυπουργός της χώρας».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου