Αυστηροποιούνται τα μέτρα για την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων των γιατρών, καθώς ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να περιορίσει την φαρμακευτική δαπάνη αλλά και τη σπατάλη.
Τι θα ανακοινώσει ο Γεωργιάδης
Σήμερα σε ειδική Συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινώσει την πολιτική που θα ακολουθήσει ώστε να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη μέσω του ΕΟΠΥΥ και των συνταγών φαρμάκων που γράφουν οι γιατροί, ώστε να συγκρατηθούν και οι υποχρεωτικές επιστροφές από τις φαρμακευτικές εταιρείες (clawback).
Ο υπουργός υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αναμένεται να ανακοινώσει νέους πιο αυστηρούς ελέγχους για τους γιατρούς που δεν τηρούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που προβλέπονται ανά ασθένεια και προχωρούν σε υπερσυνταγογράφηση.
Μάλιστα αναμένεται να παρουσιάσει και στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ που δείχνουν την τάση που υπάρχει για την ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει όπως είχε προαναγγείλει πρόσφατα, το νέο σύστημα ασφαλείας, που αφορά ένα μήνυμα OTP (επιβεβαίωση), το οποίο θα έρχεται στο κινητό του πολίτη στον οποίο ανήκει ο ΑΜΚΑ, για να συναινέσει στη συνταγογράφηση.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να υπενθυμίσει και τις βαριές «καμπάνες» που περιμένουν τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν συστηματικά, «καμπάνες» που ξεκινούν από απλές προειδοποιήσεις και μπορεί να φθάσουν ακόμη και στον αποκλεισμό από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός υγείας επιχειρεί να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία με βάση τα τελευταία στοιχεία έχει ξεφύγει σε όλα τα επίπεδα αλλά κυρίως στα νοσοκομειακά φάρμακα.
Οι δεσμεύσεις για τα νοσοκομειακά φάρμακα και τα άγρια «κουρέματα»
Τα νοσοκομειακά φάρμακα άλλωστε για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουν επιβαρύνσεις της τάξης του 83%, κάτι που έχει εξαγριώσει τον κλάδο του φαρμάκου.
Για τον λόγο αυτό ο υπουργός υγείας άδωνις γεωργιάδης συναντήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ, PIF, ΠΕΦ) προκειμένου να τους αναλύσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να ελαφρυνθεί σε ένα βαθμό ο κλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ο Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε στους τρεις Συνδέσμους ότι:
- Θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών που θα αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 όπου και το clawback έχει αγγίξει το 83% στα νοσοκομειακά φάρμακα
- Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης ενώπιον των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών επεσήμανε ότι θα επιχειρήσει να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τα νοσοκομειακά φάρμακα κατά περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα προέλθει από τους κλειστούς προϋπολογισμούς των φαρμάκων που δεν θα έχουν δαπανηθεί μέσα στο έτος.
- Επίσης ο υπουργός υγείας με βάση τα όσα παρουσίασε στους εκπροσώπους του κλάδου - όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr - θα εξοικονομηθούν περίπου 20 εκατομμύρια από την επιβάρυνση και των φθηνότερων φαρμάκων που διατίθενται στα νοσοκομεία και κοστίζουν κάτω από 30€.
Για τη φετινή χρονιά (2024):
- Η ηγεσία του υπουργείου υγείας δήλωσε στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ότι ο προϋπολογισμός για το νοσοκομειακά φάρμακα το 2024 θα αυξηθεί κατά 50 εκατομμύρια ευρώ που θα προκύψει από την αύξηση του ΑΕΠ.
- Ακόμη ο Άδωνις Γεωργιάδης ευελπιστεί ότι θα εξοικονομήσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) όπου φαίνεται να υπάρχει μείωση της δαπάνης στα νοσοκομειακά φάρμακα.
- Υποσχέθηκε επίσης ότι το 2024 θα είναι καλύτερο για τις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς θα υπάρχει έλεγχος των φαρμάκων και θα μειωθεί η συνολική δαπάνη, ενώ θα αυξηθούν και τα κονδύλια κατά 3% για τα νοσοκομεία.
- Τέλος δεσμεύτηκε ότι θα εξοικονομηθούν από τον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ καθώς θα περιοριστεί το φαινόμενο της απάτης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου