Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι εκπρόσωποι όλων των Συνδέσμων των φαρμακευτικών εταιρειών στις 2 μετά το μεσημέρι, έπειτα από το δραματικό clawback (σ.σ.: υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) που αγγίζει το 83% στα νοσοκομειακά φάρμακα.
Ο κλάδος δηλώνει ότι είναι σε απόγνωση καθώς ουσιαστικά η πολιτεία πληρώνει μόνο 2 στα 10 φάρμακα, ενώ 8 στα 10 καλύπτονται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το έτος 2023.
Ήδη από την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποχρεωτική επιστροφή λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να συζητούν την απόσυρση από την αγορά συγκεκριμένων φαρμάκων αλλά και τη μη εισαγωγή άλλων νέων καινοτόμων σκευασμάτων που προορίζονται για τα ελληνικά νοσοκομεία.
Αυτή είναι και η ουσιαστική επίπτωση για τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε νέες θεραπείες οι οποίες διατίθενται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το Pharma Innovation Forum (PIF) αλλά και Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) προκειμένου να συζητήσουν από κοινού και να βρεθεί μια λύση για τη δαπάνη η οποία κάθε χρόνο ξεπερνιέται με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρείες να πρέπει να επιστρέφουν χρήματα στο σύστημα.
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση η ηγεσία του υπουργείου υγείας
Ο κλάδος από την πλευρά του έχει ζητήσει ήδη από την κυβέρνηση να αυξήσει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη προκειμένου να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, αλλά και για να μην συνεχιστεί το στρεβλό σύστημα που επικρατεί σήμερα στην αγορά φαρμάκου. Ωστόσο όπως λένε έγκυρες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αρνηθεί ήδη στον υπουργό Υγείας να προσθέσει κονδύλια στη φαρμακευτική δαπάνη, κάτι βέβαια που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ηγεσία του υπουργείου υγείας.
Μάλιστα με βάση τις ίδιες πηγές ο υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης διαμήνυσε ότι δεν προτίθεται να «ανοίξει» ξανά το οικονομικό έτος του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ανοίξει και η κάνουλα μιας πρόσθετης χρηματοδότησης.
Να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν αποστείλει και επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό αλλά προς ώρας δεν έχει βρεθεί κάποια λύση για το πρόβλημα που έχει προκύψει.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου