Επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση για τη φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Στόχος είναι να μειωθεί δραματική επιβάρυνση στις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να επιστρέψουν το 83% του κόστους των φαρμάκων που έχουν ήδη διαθέσει στα νοσοκομεία.
Οι κινήσεις Γεωργιάδη
Το περιβόητο clawback γονάτισε τον κλάδο όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του γεγονός που τους οδήγησε σε έκτακτη συνάντηση χθες με τον υπουργό υγείας προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, το Pharma Innovation Forum (PIF) που συναντήθηκε με τον κύριο Γεωργιάδη ζήτησε να υπάρξει άμεσα τροποποίηση της επιβάρυνσης καθώς πολλές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν στη χώρα μας.
Ο κλάδος έθεσε σειρά επιχειρημάτων στον υπουργό υγείας τονίζοντας όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες ότι η βιωσιμότητα απειλεί και την διάθεση ουσιαστικά των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του δεσμεύτηκε να ζητήσει από τον υπουργό οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη μια επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να ελαφρυνθεί σε έναν βαθμό το πρώτο εξάμηνο του 2023 για το οποίο και η δαπάνη θα κουρευτεί κατά 83% σε βάρος των φαρμακευτικών εταιρειών.
Ωστόσο παραμένει αμφίβολο εάν το αίτημα του υπουργού υγείας θα ικανοποιηθεί από το οικονομικό επιτελείο καθώς εδώ και καιρό έχει διαμηνύσει στην ηγεσία του υπουργείου Yγείας ότι η χρηματοδότηση για τον τομέα της υγείας θα είναι περιορισμένη, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας πάντως δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα επανέλθει με νεότερα για το θέμα. Μέχρι τότε όμως το υπουργείο Υγείας δεν έχει γνωστοποιήσει καν τη δαπάνη του 2023 στις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να μπορούν να κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν μπορεί να υπολογιστεί το κονδύλι που απαιτείται ώστε να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση του 83% στον κλάδο.
Οι κίνδυνοι για τους ασθενείς
Το άγριο κούρεμα του 83% πάντως καθιστά πλέον ορατό τον κίνδυνο πολλές εταιρείες να μην εισάγουν τα νέα καινοτόμα φάρμακά τους στην ελληνική αγορά. Γεγονός που σημαίνει ότι οι Έλληνες ασθενείς δεν θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση η οποία και σήμερα ούτως ή άλλως γίνεται με δυσκολίες και καθυστερήσεις.
Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι στην περίπτωση που θα βγαίνουν νέα καινοτόμα φάρμακα στην αγορά, η χώρα μας και πάλι θα τα εισάγει αλλά μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) όμως σε υπερδιπλάσιες τιμές. Ένα φαινόμενο που υπάρχει τα τελευταία χρόνια χωρίς μέχρι στιγμής καμία κυβέρνηση να έχει λάβει σχετικά μέτρα αλλάζοντας τη συνολική φαρμακευτική πολιτική.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου