ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙ Ο ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟΣ ΥΠΝΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΥΝΑΤΟ ΜΥΑΛΟ


 

Αν έχεις την ευκαιρία να ρίξεις έναν σύντομο ύπνο το μεσημεράκι, μην τη χάσεις. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σου, αρκεί να την κάνεις σωστά.

Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Health (Ιούνιος 2023) και περιελάμβανε δεδομένα από 35.000 ανθρώπους, ηλικίας 40 έως 69 ετών.

Ειδικότερα, η ομάδα βρήκε ότι τα άτομα που απολάμβαναν τακτικά τέτοια διαλείμματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυξηθεί συνολικά το μέγεθος του εγκεφάλου τους (brain volume). Η διαφορά αυτή μεταφράστηκε σε 2,56,5 έτη γήρανσης μεταξύ εκείνων που κοιμούνται το μεσημέρι και εκείνων που δεν κοιμούνται.

«Η μελέτη εξετάζει τον πιθανό ευεργετικό ρόλο των τακτικών μεσημεριανών ύπνων ανεξάρτητα από την επίδραση όποιας χρόνιας νόσου», δήλωσε ο Hassan Dashti, ένας από τους συγγραφείς της που ασχολείται με την έρευνα στον τομέα της Αναισθησιολογίας, της Εντατικής Φροντίδας και της Ιατρικής Πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Ο συχνότερος ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να είναι προστατευτικός για τον εγκέφαλο».

Η ερευνητική ομάδα δεν εξέτασε γιατί ο σύντομος ημερήσιος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι χρήσιμος, βρήκε ωστόσο μια σύνδεση ανάμεσα στα δύο. Μία ερμηνεία μπορεί να είναι ότι τα σύντομα αυτά διαλείμματα βοηθούν στη διαχείριση της έλλειψης νυχτερινού ύπνου που μπορεί να αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Αν και ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 8 ώρες ύπνου το βράδυ, ένα μεγάλο ποσοστό δεν τις συμπληρώνει. Με τον μεσημεριανό ύπνο μπορεί να καλύψει εν μέρει το έλλειμμα, βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα ενέργειας και τις γνωστικές του επιδόσεις.

μεσημεριανός ύπνος
iStock

Ο μεσημεριανός ύπνος θέλει τον τρόπο του

Η επικεφαλής συγγραφέας της παραπάνω μελέτης, Valentina Paz, από το University College του Λονδίνου, όρισε τη διάρκεια του σύντομου ύπνου μεταξύ 5 και 15 λεπτών και όχι πάνω από 30 λεπτά.

Αν, λοιπόν, σου δοθεί η ευκαιρία να απολαύσεις έναν σύντομο μεσημεριανό ύπνο, μπορείς να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο την εμπειρία, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

  • Προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα.
  • Ο χώρος πρέπει να είναι σκοτεινός και ήσυχος.
  • Η καλύτερη θέση είναι η οριζόντια θέση.
  • Είναι προτιμότερο να γίνεται το μεσημέρι αντί για νωρίς το απόγευμα, ώστε να μην διαταράσσεται ο νυχτερινός ύπνος.
  • Μετά τον ύπνο, φρόντισε να εκτεθείς στο φως και να φας κάτι ελαφρύ, για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να ξυπνήσει γεμάτος ενέργεια, αντί να πατήσει το κουμπί αναβολής στο ξυπνητήρι.

Τι άλλο χρειάζεται να έχεις υπόψη σου; Κατ΄ αρχάς, είναι σημαντικό να δώσεις σημασία στο πώς αισθάνεσαι μετά που θα ξυπνήσεις και πώς η συνήθεια αυτή επηρεάζει τον νυχτερινό σου ύπνο. Αν αισθάνεσαι... ζαβλακωμένος, τότε η στρατηγική αυτή δεν είναι κατάλληλη για σένα. Είναι προτιμότερο να εστιάσεις σε άλλες υγιεινές συμπεριφορές, όπως η άσκηση.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναλογιστείς πόσο βασίζεσαι στον μεσημεριανό ύπνο προκειμένου να βγάλεις τη μέρα. Αν σου είναι απαραίτητος παρά το γεγονός ότι κοιμάσαι κατά μέσο όρο 8 ώρες τη νύχτα, είναι καλό να επισκεφτείς έναν ειδικό σε θέματα ύπνου.


Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου