ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Συνεχίζεται το.... «παζάρι»

Χωρίς να βγει λευκός καπνός ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ οι  εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου έγινε μία πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ένωσης. Χθες το απόγευμα επικρατούσε αισιοδοξία πως θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση - πακέτο, ωστόσο αυτό που φαινόταν ως μια κλεισμένη συμφωνία στην πράξη ήταν πιο περίπλοκο.

Συνέχεια της συζήτησης στην τακτική Σύνοδο Κορυφής

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και τις επόμενες μέρες θα γίνει η προετοιμασία για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Υπενθυμίζεται πως οι  ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν για την επίσημη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 27 και 28 Ιουνίου και εκεί θα γίνει μια νέα προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.

Το γεγονός πως δεν υπήρξε συμφωνία χθες αποτέλεσε σε ένα βαθμό έκπληξη, καθώς είχε προηγηθεί ένας κύκλος συναντήσεων για να προετοιμαστεί το έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες το απόγευμα υπήρξε συνάντηση των πολιτικών διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (υπενθυμίζεται πως κύριοι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ) και των ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των Φιλελεύθερων του Renew που επίσης συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Και στη συνέχεια έγινε  το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών,  όπου ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία.

Οι συζητήσεις μεταξύ άλλων αφορούν την Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν (που έχει την στήριξη του ΕΛΚ για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), τον Πορτογάλο Αντόνιο  Κόστα (που οι Σοσιαλιστές θα ήθελαν  πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), την  Ρομπέρτα Μέτσολα ( για την θέση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)  και την  Εσθονή Κάγια Κάλλας (για επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής).

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα  θέμα που έχει πυροδοτήσει συζητήσεις είναι αν ο Αντόνιο Κόστα θα είναι ολόκληρη την πενταετία πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (κάτι που προτείνουν οι Σοσιαλιστές) ή θα χωριστεί η θητεία σε δύο τμήματα (διαρκείας δυόμιση ετών) και το ΕΛΚ θα πάρει ένα από αυτά

Πάντως στο επίκεντρο των συζητήσεων δε βρίσκεται μόνο η κατανομή των θέσεων αλλά και οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η ΕΕ σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής την επόμενη πενταετία. Προσερχόμενος χθες στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε  στην κεντρική  ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο ζήτημα της μετανάστευσης, στη κοινή αμυντική πολιτική, αλλά και στον τρόπο, κατά τον οποίο η «πράσινη» μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Ποιο χαρτοφυλάκιο μπορεί να πάρει η Ελλάδα

Κρίσιμο είναι και το ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει η χώρα την επόμενη μέρα. Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «σίγουρα η Ελλάδα θα διεκδικήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Δεν μπορώ να σας πω ποιο, γιατί δεν εξαρτάται από μας».

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει είτε το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης (που έχει σημαντική πολιτική σημασία) είτε κάποιο χαρτοφυλάκιο που έχει άρωμα οικονομίας. Για παράδειγμα θα μπορούσε να πάρει το χαρτοφυλάκιο της αγροτικής πολιτικής (σε μία μάλιστα συγκυρία που ανοίγει η συζήτηση για αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική)  είτε της ανταγωνιστικότητας.

Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει φωτιά τα σενάρια  για το πρόσωπο που θα μπορούσε να επιλέγει  από την κυβέρνηση για την θέση του Επιτρόπου. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το όνομα το επόμενο Επιτρόπου, σημειώνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από το χαρτοφυλάκιο που θα λάβει η Ελλάδα.

 

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου