ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Ναύπακτος αποχαιρετά τα πλατάνια της


 Το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων, το οποίο έκανε την εμφάνιση του στην πόλη το 2017 και ήρθα ξανά το 2020, τέσσερα χρόνια μετά επανεμφανίζεται ακόμα πιο «δυνατό» αυτή τη φορά

Όσο κι αν ακούγεται βαρύ… φαντάζει πλέον πολύ πιθανό ως μία εικόνα από το μέλλον

Ήταν κάτι που όλοι απεύχονταν να συμβεί, όμως κοιτάζοντας τα δεδομένα, όλοι πάλι γνώριζαν πως το πιο πιθανό ήταν να βρεθούμε και πάλι μπροστά στο πρόβλημα. Το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων, το οποίο έκανε την εμφάνιση του στην πόλη το 2017, και ήρθα ξανά το 2020, τέσσερα χρόνια μετά επανεμφανίζεται ακόμα πιο «δυνατό» αυτή τη φορά.


Κι αυτό γιατί στις προηγούμενες περιπτώσεις έπληξε από ένα δέντρο, τούτη όμως «χτύπησε» πέντε συνολικά στις δύο παραλίες, Ψανή και Γρίμποβο, άρα και με περισσότερες οι απώλειες για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου. Ήδη έγιναν οι κοπές, μετά από οδηγίες του Δασαρχείου και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών. Διαβάστε τι εξετάζει ο δήμος ως επόμενες ενέργειες για την αντικατάστασή τους.

Την πρώτη ενημέρωση για το θέμα έκανε στο δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, βάζοντας «βόμβα» στα θεμέλια της εικόνας των δύο παραλιών της Ναυπάκτου, της Ψανής και του Γριμπόβου.


Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην εμφάνιση εκ νέου του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων στην πόλη, κάτι που διαπιστώθηκε όπως είπε μετά από σχετική λήψη δείγματος και εξέταση. Όπως ενημέρωσε έχουν προσβληθεί τρία πλατάνια στο Γρίμποβο, επί της παραλίας και όχι επί του πεζοδρομίου, και άλλα δύο στην Ψανή, τα οποία τελευταία μάλιστα απέχουν μεταξύ τους καθώς βρίσκονται στα ανατολικά και δυτικά της αντίστοιχα. Όπως είπε ο δήμαρχος η ενημέρωση έγινε εγγράφως από το Δασαρχείο, ενώ ενήμερο είναι το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, άνθρωποι του οποίου θα έρχονταν στην πόλη αυτή την εβδομάδα.

Ενωτική Πρωτοβουλία: «Γρήγορα αντανακλαστικά, σωστές αποφάσεις, αναζήτηση ευθυνών»

Η ανακοίνωση έφερε την αντίδραση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, η οποία το ίδιο βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος αυτά τα χρόνια από την πλευρά του δήμου.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ενημερωθήκαμε από τη Δημοτική Αρχή του κ. Γκίζα ότι 3 πλατάνια στο Γρίμποβο και 2 στην Ψανή έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Θέλουμε με την σημερινή μας ανακοίνωση να επισημάνουμε τα εξής:


1) Την μεγάλη σημασία των πλατανιών καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη φυσιογνωμία της πόλης της Ναυπάκτου, με την μοναδικότητα να έχουμε πλατάνια στις παραλίες.

2) Το μεγάλο ενδιαφέρον της παράταξης μας για την προστασία τους καθώς μετά το πρώτο συμβάν μεταχρωματικού έλκους πριν από 6-7 χρόνια στην περιοχή του φλοίσβου, πήρε αυστηρά μέτρα προστασίας και δημιούργησε μεταξύ άλλων και σχετικό μητρώο πλατανιών. Επιπλέον ο μέχρι πρότινος επικεφαλής κ. Λουκόπουλος τουλάχιστον 10 φορές έχει φέρει με πρωτοβουλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της προστασίας τους με παροτρύνσεις στους αρμοδίους με ιδιαίτερες αναφορές στη σημασία της προστασίας τους και την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων όταν γίνεται παρέμβαση από οποιονδήποτε (Λιμενικό ταμείο, Δήμο, ιδιώτες κτλ) στην περιοχή των παραλιών.

3) Το ερώτημα κάθε πότε γινόταν έλεγχος για το αν έχουν προσβληθεί πλατάνια (πράγμα που έπρεπε να γίνεται συχνά) καθώς δεν μπορεί να διαγνώσκονταιτουλάχιστο 5 πλατάνια που νοσούν, ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία.

4) Τον προβληματισμό μας για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, στο πλαίσιο του οποίου ζητήσαμε άμεσα Δημοτικό συμβούλιο μόνο με αυτό το θέμα και την κλήση σε αυτό όλων των εμπλεκόμενων (επιστήμονες, αρμόδιοι υπάλληλοι και αιρετοί, επιχειρήσεις των παραλιών, φορείς της πόλης κτλ.)


5) Το ερώτημα μας γιατί σε ένα τόσο, μα τόσο σημαντικό θέμα που ο Δήμαρχος μας είπε ότι το γνώριζε από την Τρίτη δεν μας ενημέρωσε άμεσα με τηλέφωνο ή στην Δημοτική επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη το μεσημέρι. Και αυτό επιλέγοντας να μην πιστέψουμε πληροφορίες ότι μέλη της Δημοτικής Αρχής γνώριζαν το θέμα αρκετές μέρες νωρίτερα.

6) Το ερώτημα αν ο Δήμαρχος πάραυτα διέταξε ένορκη εξέταση για το αν το προηγούμενο διάστημα (τουλάχιστον 2-3 χρόνια πίσω) τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα για την προστασία τους (σωστός ψεκασμός, σωστή αποκλάδωση, απαγόρευση παρεμβάσεως μηχανημάτων έργουπάσης φύσεως στην περιοχή, ή αν υπήρχε απόλυτη ανάγκη χρήσης τους αν αυτή έγινε μετά από απολύμανση των μηχανημάτων πριν και ποιος το πιστοποιούσε αυτό κτλ.)

Με αυτές τις επισημάνεις ζητάμε από όλους και κυρίως από το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και τα λοιπά μέλη της Δημοτικής αρχής να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων με σκοπό: α) τον περιορισμό της ζημιάς β) την λήψη μέσα από διαβούλευση με ειδικούς, παρατάξεις και φορείς των κατάλληλων αποφάσεων για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Απαιτείται αυτό που δεν υπήρξε μέχρι τώρα, δηλαδή γρήγορα αντανακλαστικά».


Η επίσημη τοποθέτηση του δήμου

Σε συνέχεια των παραπάνω ο δήμος Ναυπακτίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στο ιστορικό του προβλήματος στην πόλη, το μέγεθός του και το πως έχει επηρεάσει πολλές περιοχές, αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπισή του.


Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας ενημέρωσε το σώμα ότι, μετά τη σχετική λήψη δειγμάτων, συνολικά πέντε πλατάνια, τρία στην περιοχή του Γριμπόβου και δύο στην περιοχή της Ψανής, έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Το γεγονός τέθηκε σε γνώση του Δήμου Ναυπακτίας εγγράφως από το Δασαρχείο Ναυπάκτου ενώ έχει λάβει γνώση και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, κλιμάκιο του οποίου θα βρεθεί στην Ναύπακτο την Τρίτη, 28 Μαΐου 2024 προκειμένου να οριστούν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Όπως είναι γνωστό, η καταστρεπτική για τα πλατάνια ασθένεια καταγράφηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία και στην Ευρώπη. Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί στην Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και σε πολλές ακόμη χώρες. Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα διαγνώστηκε το 2003 στην περιοχή της Μεσσηνίας και έκτοτε η εξάπλωση της ασθένειας είναι ταχύτατη.

Ήδη έχουν νεκρώσει χιλιάδες δένδρα πλατάνου στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Στην Αιτωλοακαρνανία η ασθένεια καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2016 στο Τρίκορφο Ναυπακτίας και ακολούθως διαπιστώθηκαν προσβολές σε αρκετές περιοχές του νομού. Το 2017 κρούσμα μεταχρωματικού έλκους διαγνώστηκε για πρώτη φορά και στην πόλη της Ναυπάκτου σε πλατάνι της παραλίας Γριμπόβου στο Ξενία. Στο πλαίσιο των διαδοχικών εκτεταμένων ελέγχων που πραγματοποιούνται έκτοτε συστηματικά, τον Μάιο του 2020 καταγράφηκε αντίστοιχο περιστατικό κρούσματος στην παραλία της Ψανής,. Η αντίδραση του Δασαρχείου Ναυπάκτου, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ήταν άμεση και λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης με τη συνδρομή του Ινστιτούτου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε διαρκείς ενημερώσεις και συστάσεις προς τους πολίτες ώστε να αποφεύγονται οι αυθαίρετες ενέργειες κοπής κλαδιών και πληγώσεις κορμών και ριζών. Κάθε είδους εργασίες συντήρησης των πλατανιών γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη συνδρομή του Δασαρχείου και πάντα με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφεται ως μη αναστρέψιμη, ο Δήμος Ναυπακτίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, το Δασαρχείο Ναυπάκτου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια διάσωσης του φυσικού μας πλούτου. Χρειάζεται ωστόσο διαρκής επαγρύπνηση από όλους μας».


Η παρέμβαση του Ινστιτούτου και το κόψιμο των δέντρων

Παρουσία του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σπύρου Τσέλιου, του Δημοτικού Συμβούλου Σπύρου Γουρζή, του Προέδρου της Κοινότητας Ναυπάκτου Κώστα Σταυρόπουλου, του Δασάρχη Ναυπακτίας Γιώργου Ράπτη, της Δασοπόνου και εκπροσώπου του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Νικολέτας Σουλιώτη και της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δ.Ναυπακτίας.Δέσποινας Αβραμίδου ξεκίνησαν την Τρίτη οι παρεμβάσεις για την απομάκρυνση των πλατανιών που έχουν προσβληθεί από τη σοβαρή ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, όπως αυτές ορίζονται από το πρωτόκολλο.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Γκίζας: «Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι, σύμφωνα με την νομοθεσία αλλά και με σκοπό τη διάσωση των υγιών πλατανιών, να ληφθούν επώδυνα μέτρα. Υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και προβαίνουμε σε διαρκείς ενημερώσεις και συστάσεις προς όλους, ώστε να αποφεύγονται οι αυθαίρετες ενέργειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τα πλατάνια. Κάθε είδους εργασία συντήρησης γίνεται και πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη συνδρομή του Δασαρχείου και πάντα με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το Ινστιτούτο και την εκπρόσωπό του κ.Σουλιώτη που μοιράζονται την αγωνία μας και παρακολουθούν στενά το θέμα, κάνοντας αυτό που πρέπει σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τις δικές μας Υπηρεσίες. Κοινός μας στόχος είναι να σωθούν τα πλατάνια μας και να βρούμε από κοινού λύση για κάθε δένδρο που απομακρύνεται.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι, εμείς οι ίδιοι οφείλουμε και είναι στο δικό μας χέρι να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο».

Από την πλευρά της η κ. Σουλιώτη δήλωσε: «Έχουμε όλο αυτό το διάστημα μία άριστη συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον Δήμο Ναυπακτίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όσο πιο γρήγορα ενεργήσουμε προληπτικά θα έχουμε και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή πρόκειται να χάσουμε πολύ λίγα άτομα πλατάνων ώστε να προστατεύσουμε συνολικά το παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου από την ασθένεια που είναι ανίατη».

Για κόψιμο συνολικά 11 δέντρα


Ήδη από την Τρίτη, στο πλαίσιο των οδηγιών που δόθηκαν από το Δασαρχείο και το Ινστιτούτου ξεκίνησε η κοπή των πλατανιών, στην αρχή από την Ψανή και στη συνέχεια την επόμενη ημέρα η σειρά πέρασε στο Γρίμποβο. Στην Ψανή η εντολή έλεγε πως πέραν του δέντρου που είχε νοσήσει στα ανατολικά θα έπρεπε να κοπεί και από ένα στα αριστερά και δεξιά του λόγω της απόστασης μεταξύ τους, ενώ σε εκείνο της δυτικής πλευράς άλλο ένα. Στην περίπτωση του Γριμπόβου, εκτός των τριών που έχουν νοσήσει και βρίσκονται κατά μήκος της αμμουδιάς θα έπρεπε να κοπούν και τα τρία που βρίσκονται κατά σειρά πάνω από αυτά στο πεζοδρόμιο, επίσης λόγω της μικρής απόστασής μεταξύ τους.

Είναι δεδομένο πλέον πως το ζήτημα έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, με τους περισσότερους πλέον να υποστηρίζουν πως τα μέτρα που παίρνονται έχουν ως σκοπό όχι την καταπολέμηση του προβλήματος και την εξάλειψή του αλλά την όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιβράδυνση της επέκτασης.


Οι δύο επιλογές δέντρων

Στο δήμο, θέλοντας να διατηρηθεί η εικόνα του πρασίνου στο παραλιακό μέτωπο, όσο αυτό είναι δυνατόν, θα καταφύγουν άμεσα στην προμήθεια και τοποθέτηση μεγάλων δέντρων, τα οποία θα δοκιμαστούν βέβαια στην πράξη για το κατά πόσο είναι εφικτό να ευδοκιμήσουν στην περιοχή. Οι επιλογές είναι δύο, ο σφένδαμος και η υγράμβαρη, τα οποία και θα τοποθετηθούν για αρχή σε σημεία όπου θα γίνουν κοπές πλατανιών, αλλά και σε κάποια ακόμα, με την ευχή να… πιάσουν.

nafpaktosvoice.gr από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Εμπρός Ναυπάκτου


Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου