ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

6 βιταμίνες για ενέργεια και καλή διάθεση


 Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε τα επίπεδα της φυσικής σας ενέργειας και καλής διάθεσης. Αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να εξισορροπούνται οι απαιτήσεις της ζωής. Ευτυχώς, υπάρχουν διατροφικά συμπληρώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Παρακάτω παρουσιάζονται έξι βιταμίνες που μπορούν να ενισχύσουν την ενέργεια και τη διάθεσή σας.

Οι καλύτερες βιταμίνες για ενέργεια & καλή διάθεση

1. Βιταμίνη Β12

Μαζί με άλλες βιταμίνες Β, η βιταμίνη Β12 βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Διατηρεί επίσης τα νεύρα του σώματος και τα κύτταρα του αίματος υγιή και βοηθά στην πρόληψη ενός τύπου αναιμίας που μπορεί να σας κάνει αδύναμους και κουρασμένους. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε μια ποικιλία ζωικών πρωτεϊνών, όπως κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, ορισμένα άτομα διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας Β12, κάτι που συμβαίνει όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει την ποσότητα που χρειάζεται. Το 10-30% των ενηλίκων άνω των 50 ετών δυσκολεύονται να απορροφήσουν τη βιταμίνη Β12 από τις τροφές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παράγουν λιγότερο οξύ και πρωτεΐνες του στομάχου, που απαιτούνται για τη σωστή απορρόφηση [1]. Οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας Β12, καθώς οι ζωικές τροφές είναι η μόνη φυσική πηγή αυτής της βιταμίνης. Εκείνοι με διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος όπως κοιλιοκάκη και νόσο του Κρον επίσης απορροφούν λιγότερη Β12.

2. Βιταμίνη D

Η μυϊκή κόπωση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα σε άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D. Περισσότερο από το 50% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Οι ερευνητές μιας μελέτης του 2013 διαπίστωσαν ότι άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D βελτίωσαν τη μυϊκή τους απόδοση όταν έλαβαν θεραπεία για την ανεπάρκεια της βιταμίνης [2]. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί μια σχέση μεταξύ κατάθλιψης και χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D. Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Σε μια νορβηγική μελέτη στην οποία πήραν μέρος πάνω από 400 άτομα, εκείνοι που έλαβαν 20.000 ή 40, 000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D εβδομαδιαίως, ύστερα από ένα έτος, μείωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει εικονικό φάρμακο.

3. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α παίζει πολλαπλούς ρόλους στη σωστή ανάπτυξη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής βοήθειας. Η έρευνα έχει αποκαλύψει πολλούς τρόπους με τους οποίους αυτό το θρεπτικό συστατικό βοηθά στην παραγωγή ενέργειας. Η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στα κύτταρα και τα επιτρέπει να δημιουργούν όλη την ενέργεια που μπορεί να παραχθεί. Η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους σωματικές και ψυχολογικές καταστάσεις. Η ρετινόλη (μια μορφή βιταμίνης Α) βοηθά τα μιτοχόνδρια να συνθέσουν ένα μόριο που ονομάζεται ATP και μας δίνει την ενέργεια. Εάν δεν υπάρχει αρκετή ρετινόλη, η ενέργεια του σώματος μπορεί να μειωθεί έως και 30% [3].

4. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και την πνευματική απόδοση. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό συστατικό που βοηθά στην ανανέωση και επισκευή των κυττάρων. Είναι σημαντική για το συνδετικό ιστό, οπότε η έλλειψή της προκαλεί προβλήματα στα ούλα, εύκολους μώλωπες και πόνο στις αρθρώσεις. Τη χρειάζεστε για την παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη και πιθανώς η σεροτονίνη. Ένας άλλος ρόλος για τη βιταμίνη C είναι ότι αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα, άρα η βιταμίνη C συντελεί στην αύξηση της ενέργειας [4].

5. Φυλλικό οξύ

To φυλλικό οξύ είναι διάσημο για το ρόλο του στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών. Αλλά αυτή η βιταμίνη ερευνάται επίσης για την πρόληψη της κατάθλιψης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα είναι πολύ χαμηλότερα μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη. Το φυλλικό οξύ, το οποίο απαιτείται για την παραγωγή DNA και RNA, είναι επίσης χρήσιμο στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας την παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται SAMe (S-adenosylmethionine) στον εγκέφαλο -πιστεύεται ότι τα χαμηλά επίπεδά της αυξάνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης [5].

6. Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό και τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Να σημειωθεί πως όταν κάτι σας δίνει ενέργεια, αυτό βοηθά επίσης και στη διάθεσή σας. Ο ρόλος της βιταμίνης Β6 ρυθμίζει τη διάθεση, σχετίζεται με την παραγωγή σεροτονίνης, ντοπαμίνης και γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) [6].

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  Φανή Κλαδούχα

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου