Συνεταιριστές του θεσσαλικού κάμπου εκπέμπουν SOS για τα σιτηρά – Προτρέπουν τους παραγωγούς να κρατήσουν στις αποθήκες τα πρώτα αλώνια
Ισχυρές πιέσεις για χαμηλές τιμές στα σιτηρά κάτω του κόστους παραγωγής ασκεί το εμπόριο στους αγρότες στα αλώνια. , οι οποίοι με την σειρά τους προβληματίζονται όχι μόνο για την επόμενη ημέρα αλλά και αν θα είναι σε θέση να μπουν στα χωράφια και να καλλιεργήσουν ξανά και την επόμενη χρονιά.
Από την άλλη πλευρά, πέντε Αγροτικοί Συνεταιρισμοί του θεσσαλικού κάμπου (Νίκαιας, Πλατυκάμπου, Χάλκης, Κιλελέρ και ΘΕΣγη), οι οποίοι αποθηκεύουν σιτηρά για λογαριασμό των αγροτών και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή συγκυρία, προτρέπουν τους παραγωγούς να μην προχωρήσουν σε βεβιασμένες κινήσεις και παραδώσουν τα προϊόντα τους με «ανοιχτές» τιμές, καθώς το πιο πιθανόν τέτοιες κινήσεις να αποβούν μοιραίες για τα συμφέροντά τους.
Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, τα σχέδια των εμπόρων περιλαμβάνουν χαμηλές τιμές τόσο στο κριθάρι όσο και στο σκληρό σιτάρι. Σύμφωνα με όσα …ακούγονται, χωρίς όμως να έχουν υπογραφεί ακόμα συμβόλαια, στο κριθάρι το εμπόριο στοχεύει σε μία τιμή στα 0,14 ευρώ/κιλό όταν η αντίστοιχη περσινή ήταν στα 0,32 ευρώ/κιλό, ενώ η τιμή στο σκληρό σιτάρι από τα 0,50 ευρώ/κιλό, που απόλαυσαν οι παραγωγοί στην περσινή σοδειά, να κατρακυλήσει στα 0,25 -0,26 ευρώ/κιλό.
Τιμές κάτω του κόστους παραγωγής
Αν και φέτος ο άστατος καιρός δεν ήταν σύμμαχος των αγροτών, παρόλα αυτά το μεγάλο θέρος ξεκίνησε από τα τέλη Μάϊου στο κριθάρι και τις τελευταίες ημέρες στο σκληρό σιτάρι, με την παραγωγή να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Παράλληλα, αν και οι στρεμματικές αποδόσεις στο σκληρό σιτάρι φαίνεται ότι θα είναι μειωμένες κατά 10%, οι εκτιμήσεις τοποθετούν τη φετινή εγχώρια παραγωγή περίπου στους 800.000 – 900.000 τόνους, ενώ η περσινή παραγωγή κυμάνθηκε στους 780.000 τόνους.
Οι προσφερόμενες τιμές όμως, σύμφωνα με τους συνεταιριστές, δεν ανταποκρίνονται ούτε στις προσδοκίες των αγροτών ούτε και στα αυξημένα κοστολόγια των καλλιεργειών, καθώς οι παραγωγοί καλλιέργησαν τα χωράφια τους με υψηλό κόστος (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και πετρέλαια) , λόγω των τιμών που ίσχυαν από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.
Παρότι η μέση παραγωγή την φετινή χρονιά είναι ικανοποιητική, όπως επισημαίνει στον ΟΤ, ο πρόεδρος του ΘΕΣγη Παναγιώτης Καλφούντζος, οι τιμές πώλησης είναι ιδιαίτερα χαμηλές και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων. «Οι τιμές που ακούγονται είναι και χαμηλές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», συμπληρώνει ο κ. Καλφούντζος, σημειώνοντας ότι στη δεδομένη χρονική περίοδο, χρειάζεται «να κρατηθούν τα πρώτα αλώνια, να μην πουληθούν βεβιασμένα και οι παραγωγοί υποστούν ζημιές, που θα δυσκολέψουν την καλλιέργεια των σιτηρών την επόμενη χρονιά».
Πάντως, όπως μας λέει, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται και από τις εισαγωγές, οι οποίες στο κριθάρι αυτή την περίοδο κινούνται στο 0,175 ευρώ/κιλό, «το εγχώριο προϊόν δεν μπορεί να είναι στα 0,14 ευρώ/κιλό και μάλιστα όταν το κόστος παραγωγής φτάνει τα 0,18 – 0,19 ευρώ/κιλό».
Χωρίς κέρδος δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνης Ρεντζιάς, ο οποίος τόνισε στον ΟΤ ότι αν φέτος δεν εισπραχθεί ένα λογικό κέρδος, του χρόνου δεν θα μπορούν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν. «Η αγωνία και η απορία μας είναι η εξής: Όταν το κόστος είναι τριπλάσιο σε σχέση με τις τιμές που προτείνονται, τότε πώς θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε; Γιατί δεν είναι μόνο η φετινή χρονιά, αλλά πρέπει να βγουν τα έξοδα της προηγούμενης χρονιάς αλλά και της επόμενης».
Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή χρονιά στο κομμάτι της παραγωγής και της συγκομιδής κινείται χωρίς εκπλήξεις και σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Καταλύτης η ποιότητα για το σκληρό σιτάρι
Τον φόβο ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις μπορεί να έχουν επηρεάσει την ποιότητα του σκληρού σιταριού εκφράζει ο Παναγιώτης Καλφούντζος: «Η τιμή στο σκληρό σιτάρι διαμορφώνεται με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία μέχρι στιγμής ήταν εξαιρετικά. Από δω και στο εξής με τις βροχές φοβάμαι ότι θα υπάρχει υποβάθμιση του προϊόντος», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρεμματική απόδοση στο σκληρό σιτάρι φαίνεται ότι είναι μειωμένη κατά 10%, η οποία οφείλεται κυρίως στην έντονη ξηρασία του Φλεβάρη και του Μάρτη, κατά την οποία «στρεσαρίστηκαν» τα φυτά.
Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση, όπως λέει ο πρόεδρος του ΘΕΣγη, «σε πρώτη φάση τα προϊόντα θα τα συγκομίσουμε και θα τα βάλουμε στις αποθήκες μας. Σε δεύτερο χρόνο θα διαπραγματευτούμε ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές. Από κει και πέρα αυτό που λέμε εμείς είναι να οργανωθούμε στους Συνεταιρισμούς, να τους ενισχύσουμε, για να απολαμβάνουμε και εμείς τις καλύτερες δυνατόν τιμές».
Πηγή ΟΤ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου