ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Προσοχή: Δεν υπάρχει κρυολόγημα, υπάρχει μόνο ίωση: Οι διευκρινίσεις του καθηγητή Πρασσά για κάτι που όλοι μπερδεύουμε

Σε έξαρση βρίσκονται αυτή την εποχή ιώσεις και εποχική γρίπη, ενώ οι ειδικοί κρούουν και τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει χειμώνα, φοβούμενοι ένα νέο κύμα κορονοϊού.

Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι ακόμα μπερδεύουν την ίωση με το κρυολόγημα και τα συμπτώματα που έχει το καθένα στον οργανισμό μας.

Ο καθηγητής Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, σε μία εκτενή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter,, εξηγεί τη διαφορά της ίωσης με το κρυολόγημα, ξεκαθαρίζοντας πως "δεν υπάρχει κρύωμα" και "ο όρος είναι εντελώς παραπλανητικός".

"Το ότι τρέχει λιγο η μύτη μετα απο έκθεση στον κρύο αέρα, είναι γιατί στέγνωσε το υγρό βλεννογόνο της μύτης (πιθανότατα από τον κρύο αέρα) και το σώμα σου προσπαθεί να το αναπληρώσει (αυτή είαι η κύρια λειτουργία της μύτης- η εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα)", σημειώνει μεταξύ άλλων ο καθηγητής. Αυτό περνάει μόλις ο άνθρωπος μπει σε εσωτερικό χώρο.

"Αν όμως έχεις μύξες, πονόλαιμο ή δέκατα, έχεις κάποια μόλυνση από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό (πιθανότατα ιό ή βακτήριο)", τονίζει. Εχεις ίωση και δεν είναι κρύωμα.


Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Πρασσά:

Αρχίσαμε πάλι τα "απλά 'κρύωσα' δεν έχω κάτι".

Πάμε πάλι. Δεν υπάρχει 'κρύωμα' (ειναι εντελώς παραπλανητικός ο όρος- καλυτερα να λεγαμε επαθα ενα 'μαζεμα'). Αν εχεις μυξες, πονολαιμο ή δεκατα, εχεις καποια μολυνση απο καποιο παθογόνο μικροοργανισμό (πιθανοτατα ιο ή βακτήριο). Όλα αυτα τα συμπτωματα ειναι η ενεργοποίηση της αμυνας σου ΕΠΕΙΔΗ αντιλήφθηκε την εισβολη κάποιου παθογόνου (και προσπαθεί με τα συμπτωματα αυτα να σε προστατευσει).

Πάμε πάλι: Η έκθεση σε κρύο ΔΕΝ προκαλεί 'ιωση', ΔΕΝ ενεργοποιεί τις αμυντικές σου γραμμές. Κάτσε οσο θες στο κρύο (σχημα λογου). Αν δεν έχει κόσμο τριγύρω να σου μεταδώσει κάποιο παθογόνο ιό δεν θα πάθεις κάποια 'λοίμωξη'.

Το ότι τρέχει λίγο η μύτη μετά από έκθεση στον κρύο αέρα, είναι γιατι στέγνωσε το υγρό βλεννογόνο της μύτης (πιθανότατα από τον κρυο αερα) και το σώμα σου προσπαθεί να το αναπληρώσει (αυτή ειναι η κύρια λειτουργία της μύτης- η εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα).

Αυτή η εφύγρανση συνήθως φεύγει μετά απο 5 λεπτά εισόδου σε εσωτερικό χώρο και δεν έχει καμμία σχεση με την παχύρευστη μύξα μετά απο λοίμωξη.

Το οτι ακόμη και τώρα, μετα την εμπειρία της τρέχουσας πανδημίας, συνεχίζουμε να τα λεμε βλακωδώς ολα 'κρυολογήματα' ειναι ενδεικτικό του πόσο ΔΕΝ θέλουμε να ανοίξουμε το φως στο θέμα συμβίωσης με τα παθογόνα ('enjoy' the silent burden).

Θα μου πεις εδώ κάποιοι νομίζουν οτι είμαστε εξελικτικά προσαρμοσμένοι να κολλάμε διαρκώς τέτοια παθογόνα και οτι οι συχνές τέτοιες λοιμώξεις είναι και επιθυμητές (φοβούμενοι κάποιου είδους μικροβιακή αποστείρωση- οτι να 'ναι δηλαδή).

Λες και δεν θέλουμε να μάθουμε με τίποτα. (Κάλτσες στο παιδι μην ξεχάσεις). Εnd.

Αρχισαμε παλι τα "απλα *κρυωσα* δεν εχω κατι". Παμε παλι.Δεν υπαρχει 'κρυωμα' (ειναι εντελως παραπλανητικος ο ορος- καλυτερα να λεγαμε επαθα ενα 'μαζεμα'). Αν εχεις μυξες, πονολαιμο ή δεκατα, εχεις καποια μολυνση απο καποιο παθογονο μικροοργανισμο (πιθανοτατα ιο ή βακτήριο).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  Φανή Κλαδούχα

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου