ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εποπτεύων Χ.: Ο "ρωσικός χειμώνας" στην Ευρώπη, τα "στοιχήματα" της ανάπτυξης και οι προσδοκίες για το deal της Τέρνα Ενεργειακή

Αγορές: Τη μεγάλη ανατροπή κατάφερε χθες το χρηματιστήριο Αθηνών, αφού από το -1% κατάφερε σταδιακά να απορροφήσει τις πιέσεις και να κλείσει τελικά με οριακά κέρδη και να κρατήσει τα επίπεδα των 890 μονάδων, κόντρα στην ισχυρή πτώση αρκετών τίτλων του.
Διέκοψαν το τριήμερο πτωτικό σερί οι ευρωαγορές, κλείνοντας με μικρά κέρδη και παίρνοντας μια ανάσα από τα χαμηλά σχεδόν ενός μήνα που έχει βρεθεί.
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την Τετάρτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να  αναμένουν το ετήσιο τριήμερο συνέδριο της Fed, το οποίο ξεκινά σήμερα ενώ η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Τζέι Πάουελ είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Οικονομία - Ανάπτυξη: Ανεβάζουν τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Αυξάνει την πρόβλεψή για το ΑΕΠ του 2022 σε 5,7% από 4% προηγουμένως φέτος η η UBS, μετά: α) Το ισχυρό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου , β) τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. το 2022 έναντι της αρχικής πρόβλεψης 15 δισ.  γ) ενδείξεις για μια σταθερή επίδοση ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο και δ) μια σαφής ανάκαμψη των εταιρικών δανείων των επιχειρήσεων. 
Πριν λίγες εβδομάδες η Wood έβλεπε πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη την Ελλάδα ακόμα και σε ένα δυσμενές σενάριο για την ενέργεια, τοποθετώντας την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 6%. Επίσης και η Moody’s Analytics τοποθετεί στο 5,7% η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος , την τρίτη υψηλότερη στην ευρωζώνη.

ΕΚΤ - επιτόκια: Αύξηση κατά 1% έως τον Οκτώβριο βλέπουν οι αγορές, εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες κινήσεις λόγω της νέας έκρηξης των τιμών ενέργειας.
Οι αγορές χρήματος προβλέπουν ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα έχει διαμορφωθεί στο 1% έως τον Οκτώβριο, ενώ είναι η πρώτη φορά που προβλέπουν μία αύξηση τέτοιου μεγέθους.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά το Ιούλιο κατά 0,50% - με το επιτόκιο καταθέσεων να γίνεται μηδενικό μετά από χρόνια που κινείτο σε αρνητικό έδαφος. 
Οι αγορές στοιχηματίζουν, πάντως, ότι η ΕΚΤ θα επιβραδύνει στη συνέχεια τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, προβλέποντας ότι θα φθάσουν στο 2% τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ενέργεια - Ευρώπη: Ο Πούτιν ποντάρει στον ενεργειακό στραγγαλισμό της Ευρώπης για να επικρατήσει στην Ουκρανία.
Ο ρωσικός χειμώνας βοήθησε τη Μόσχα να νικήσει τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ και πλέον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στοιχηματίζει ότι το ράλι των τιμών της ενέργειας και πιθανές ελλείψεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα πείσουν την Ευρώπη να υποχρεώσει την Ουκρανία σε μια εκεχειρία – με τους όρους της Ρωσίας, σημειώνει το Reuters.

Πετρέλαιο: Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου για δεύτερη ημέρα, κινούμενη πάνω από τα 101 ευρώ, σε υψηλό άνω των τριών εβδομάδων, καθώς τα στοιχεία έδειξαν νέα μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, ενισχύοντας τις δυσοίωνες προοπτικές για την προσφορά μετά την ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία για πιθανή μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ. 
Το αμερικανικό αργό τύπου WTI Οκτωβρίου κέρδισε 1,2% στα 94,89 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το Brent Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά  1% στα 101,22 δολάρια το βαρτέλι. 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΕΝΕΡΓΑ: Η ισχυρή άνοδος των μετοχών της ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακή χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται στην αναζωπύρωση των προσδοκιών για την πώληση του ποσοστού που κατέχει η ΓΕΚ στην Τέρνα Ενεργειακή. Σημειώνεται ότι το αυστραλιανό fund  Macquarie (έχει αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ) που είχε εκδηλώσει πριν από μερικούς μήνες το ενδιαφέρον του, αλλά είχε από τις διαπραγματεύσεις λόγω διαφωνιών στην τιμή. H Tέρνα Ενεργειακή παραμένει μια πολύφερνη νύφη στον χώρο της πράσινης ενέργειας. Με εγκαταστημένη ισχύ 3,3 GW έως το 2025 αποτελεί το ιδανικό «πακέτο» για έναν επενδυτή που θα θελήσει να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των ΑΠΕ. Ιδίως τώρα με την ενεργειακή κρίση.

ΕΛΠΕ: Εντυπωσιακά ισχυρή πορεία περιμένει η Optima Bank στο δεύτερο τρίμηνο λόγω των ιστορικά υψηλών περιθωρίων διύλισης. 
Η Optima Bank στο δεύτερο τρίμηνο  περιμένει  προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 188 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Equities περιμένει  έσοδα στο δεύτερο τρίμηνο στα 3,1 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 41%.
Η Piraeus Securities το δεύτερο τρίμηνο αναμένει προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 251 εκατ. ευρώ έναντι 4 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και 11 εκατ. ευρώ στο περσινό δεύτερο τρίμηνο.

ΟΠΑΠ: Με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου στις 29 Αυγούστου από τον ΟΠΑΠ. Η Optima Bank περιμένει  ένα ισχυρό τρίμηνο οδηγούμενο από τη μη διακοπή όλων των δραστηριοτήτων του δικτύου του (πρακτορεία και ΟΠΑΠ Play), την ισχυρή πορεία των online προϊόντων και τη μικρή επίδραση του πληθωρισμού. Σημειώνει πως πέρυσι το δίκτυο του ΟΠΑΠ ήταν κλειστό για δύο περίπου εβδομάδες, άρα δημιουργεί μία βάση που ξεκινάει με χαμηλή σύγκριση. Τα έσοδα προ εισφορών αναμένονται στα 440,5 εκατ. στο δεύτερο τρίμηνο από 395,9 εκατ. πέρυσι και τα καθαρά κέρδη στα 82,9 εκατ. από 80,9 εκατ. Η Eurobank Equities περιμένει έσοδα 446 εκατ. ευρώ αυξημένα 13% και καθαρά κέρδη 76 εκατ. αυξημένα 5%.

Aegean: Η Emirates και η Aegean ανακοίνωσαν συνεργασία για πτήσεις κοινού κωδικού, μέσω της οποίας δίνεται στους επιβάτες τους η δυνατότητα να επωφεληθούν από την αυξημένη συνδεσιμότητα και να ταξιδεύουν σε οκτώ ελληνικούς προορισμούς εσωτερικού μέσω της Αθήνας, με ένα ενιαίο εισιτήριο. 
Η Emirates, διευκολύνει τη διαδικασία κρατήσεων για τους επιβάτες της, διατηρώντας παράλληλα και μία ενιαία πολιτική αποσκευών για πτήσεις προς δημοφιλείς προορισμούς, όπως: Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη και Χανιά. 
Από τον Οκτώβριο του 2022,  θα ενισχύσουν περαιτέρω το κοινό τους δίκτυο, στοχεύοντας στην ένταξη οκτώ επιπλέον ευρωπαϊκών προορισμών για πτήσεις μέσω Αθήνας, καθώς και δρομολόγια που αφορούν τις πτήσεις της Emirates από την Αθήνα προς το αεροδρόμιο Νιούαρκ της Νέας Υόρκης και από το Μιλάνο προς το JFK της Νέας Υόρκης. 

Nextdeal.gr 


 

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου