ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο "πονοκέφαλος" του ευρώ, η τροχοδρόμηση του «Ελ. Βενιζέλος» προς το Χ.Α και το νέο ομόλογο του Β. Μαρινάκη

Ευρώ- Ελληνική οικονομία: Δεν έφθανε ο υψηλός πληθωρισμός που κινείται πάνω από το 12% και πιέζει ισχυρά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έναν νέο πονοκέφαλο αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο που προκαλεί  η διολίσθηση του ευρώ. Η πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος τροφοδοτεί έμμεσα την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και κάποιων από τις πρώτες ύλες, οι οποίες εισάγονται από τρίτες χώρες, αφού τιμολογούνται σε ποσοστό περίπου 70% σε δολάρια. Στα 0,97 δολ. βλέπει το ευρώ η Citigroup μέσα στο επόμενο τρίμηνο . Η ING εκτιμά ότι οι πιθανότητες διάσπασης κάτω από την ισοτιμία είναι υψηλότερες από μια σημαντική ανάκαμψη στο ευρώ/δολάριο και είναι πιθανή μια περαιτέρω τεχνική πτώση στην περιοχή του 0,9800-0,9900.

Capital - Μαρινάκης: Νέο ομόλογο 100 εκατ. επταετούς διάρκειας, μέσω Δημόσιας Προσφοράς προς το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα θα εκδώσει η CPLP SHIPPING HOLDINGS της Capital Product Partners L.P  συμφερόντων Β. Μαρινάκη.
Τα κεφάλαια  θα επιτρέψουν στη ναυτιλιακή να συνεχίσει να επενδύει στη στρατηγική μετάβασή της στην πράσινη ναυτιλία ενισχύοντας τον στόλο της αυξάνοντας το αποτύπωμά της στη ναυτιλιακή αγορά.
Υπενθυμίζουμε πως η ναυτιλιακή συμφερόντων του Ευάγγελου Μαρινάκη είχε προχωρήσει πριν μερικούς μήνες, στην έκδοση πενταετούς ομολόγου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών με στόχο τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος για την επέκτασή της στον τομέα της μεταφοράς LNG.
 Ο στόλος υψηλών προδιαγραφών της CPLP αριθμεί σε 19 πλοία και με την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 597,5 εκατ. δολαρίων μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαΐου 2023, ο στόλος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 23 πλοία αποτελούμενος από 7 πλοία τελευταίας γενιάς μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (‘LNG’), 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων  και 1 πλοίο ξηρού φορτίου. 
Η CAPITAL PRODUCT PARTNERS L.P. μετρά 15 χρόνια παρουσίας στο χρηματιστήριο NASDAQ και διαθέτει έως και $2,1 δισ., δολάρια σε συμβολαιοποιημένα έσοδα και εναπομείναντα χρόνο χρονοναυλώσεων μέχρι και 10,1 έτη.   

Πετρέλαιο: Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησαν χθες στο χαμηλότερο τους επίπεδο από τον Απρίλιο.  
Οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν σταθερά καθοδική πορεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες εντάθηκαν οι ανησυχίες για επερχόμενη οικονομική ύφεση η οποία θα επιφέρει πλήγμα στη ζήτηση της ενέργειας. Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων οδηγεί σε ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων μεγάλων νομισμάτων, κάτι που επίσης συγκρατεί τις τιμές του αργού. Το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια και κατά συνέπεια γίνεται ακριβότερο για τους καταναλωτές που πρέπει να πληρώσουν με άλλα νομίσματα, μειώνοντας τη ζήτησή του.

Χρυσός: Σε χαμηλό 15 μηνών υποχώρησε ο χρυσός (1.705 δολ.) και 2ετίας το ασήμι.
Το ισχυρό δολάριο και οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν το πολύτιμο μέταλλο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να υποχωρήσουν προσωρινά κάτω από το επίπεδο των 1.700 δολαρίων και στη συνέχεια να λάβουν ισχυρή στήριξη γύρω στα 1.670 δολάρια.
Πάντως η Goldman Sachs  προβλέπει μεγάλη άνοδο της τιμής του χρυσού κατά 20,3% μέσα στο επόμενο τρίμηνο στα 2.100 δολάρια η ουγκιά και κατά 43,2% στο 12μηνο στα 2.500 δολάρια.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι προκρίνει πλέον την ακύρωση της υφιστάμενης διαγωνιστικής διαδικασίας (εκχώρηση του 30%) και ετοιμάζει την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο. 
Ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του 30% του ΔΑΑ (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 30%, το Υπερταμείο το 25%, οι Καναδοί της PSP το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου το 5%) έχει "παγώσει" από το ξεκίνημα της πανδημίας, με 9 σχήματα να παραμένουν στη διαδικασία. 
Πριν την πανδημία, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι για το 30% του αεροδρομίου το ΤΑΙΠΕΔ δύναται να εισπράξει από 1,5 έως 2,0 δισ.  Είσοδος του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο θα προσδώσει ιδιαίτερη δυναμική στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. 

Lamda Development: Ψήφος εμπιστοσύνης η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο πράσινο ομόλογο της Lamda ύψους 230 εκατ. ευρώ, επενδύοντας το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.
Το 2019, η τράπεζα επένδυσε 22,7 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη του Ελληνικού. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική ζήτηση από το επενδυτικό κοινό διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ 718,5 εκατ. ευρώ επιτυγχάνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 3,12 φορές, ενώ αξιοσημείωτη ήταν, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες αγοράς, η μεγάλη συμμετοχή με πάνω από 14.000 αιτήσεις από ιδιώτες επενδυτές, καθώς και η συμμετοχή της EBRD.

Nextdeal.gr

 

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου