ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο «Ανέστης» στο Πρώτο: Οι μαθητές-οραματιστές και συνιδρυτές της εταιρείας του ρομπότ που σώζει ζωές (audio)


 Την ιστορία πίσω από μία καινοτόμο εφεύρεση, την κατασκευή του διαδραστικού ρομπότ εκμάθησης καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), του «Ανέστη» που χάρισε στην ομάδα των τριών μαθητών του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων, τους Στέλιο Φιωτάκη, Μιχάλη Πουλάκη και Μιχάλη Πετρούτσο, την πρωτιά σε διαγωνισμό σχετικό και το έναυσμα για την ίδρυση της δικής τους επιχείρησης, ξετύλιξαν οι πρωταγωνιστές της, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Πριν 2 χρόνια είχε έρθει στο σχολείο μας ένας οργανισμός που εκπαίδευε σε πρώτες βοήθειες, ΚΑΡΠΑ, τεχνητές αναπνοές, απινιδωτές. Μας έκαναν ένα σεμινάριο και μετά μας έδωσαν κάποια ομοιώματα για να δοκιμάσουμε αυτά που μας είχαν πει, αλλά τα ομοιώματα δεν ήταν όπως το ανθρώπινο σώμα και δεν είχαμε και χρόνο γιατί ήμασταν 78 άτομα και ήταν 5 ομοιώματα, δεν προλαβαίναμε σε 1 ώρα να τα χρησιμοποιήσουμε όλοι και μας ήρθε η ιδέα. Μας ανακοίνωσαν έναν διαγωνισμό και είπαμε ότι τώρα ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε την ιδέα μας. Ξεκινήσαμε και φτιάξαμε το ρομπότ μας τον Ανέστη που κάνει ακριβώς αυτό που θα θέλαμε να κάνει. Είναι το ανθρώπινο σώμα από την μέση και πάνω, έχει διάφορους αισθητήρες μέσα, μικρόφωνα, μπορούμε να πάρουμε δεδομένα και έχοντας προσθέσει ένα ηχείο δίνει και ηχητικά μηνύματα, λέει στον χρήστη ακριβώς τι να κάνει και αν τα πήγε καλά ή όχι. Από τις πιέσεις που γίνονται, δίνονται δεδομένα τα οποία επεξεργάζεται το πρόγραμμα και καταλαβαίνει αν ο χρήστης τα έκανε σωστά ή όχι και δίνει το ηχητικό μήνυμα, έτσι μπορεί μέσω της επανάληψης να το κάνει τέλειο».

Οι ευρηματικοί μαθητές δεν σταμάτησαν στην κατασκευή του ρομπότ, προχώρησαν την ιδέα τους στο επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργώντας το site https://el.nvision-dynamics.com/, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί τον «Ανέστη» και να εκπαιδευτεί στην ΚΑΡΠΑ. «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα ρομπότ και να κάνουμε και μια επιχείρηση και σκεφτήκαμε, αντί να κάτσουμε να φτιάχνουμε πραγματικούς τόπους όπου θα πουλάμε το προϊόν μας, μπορούμε να επενδύσουμε στο ίντερνετ που ανέβηκε πολύ με την καραντίνα».  Μάλιστα η ομάδα τους δημιούργησε και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα όπου μπορεί να συνδεθεί ο χρήστης μέσω Bluetooth αν χρειάζεται πιο ακριβείς πληροφορίες σε σχέση με τα δεδομένα που στέλνει ο «Ανέστης». «Σκοπός μας είναι το ρομπότ να πάει σε όλους, σε μαθητικούς συλλόγους, σχολεία, πανεπιστήμια, είναι μια διαδικασία που πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, γιατί είναι απλή και σωτήρια. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, αν δεν κάνω λάθος 1000 άνθρωποι πεθαίνουν την ημέρα στην Ευρώπη. Κρατάς ζωντανό τον άνθρωπο μέχρι να έρθει βοήθεια» είπαν οι μαθητές.


Οι τρεις βραβευμένοι μαθητές, παράλληλα ετοιμάζουν βαλίτσες για Βοστώνη, αφού το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού που κέρδισαν αντιστοιχεί σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο MIT (Massachusetts Institute of Technology).

«Ευτυχώς η ιδέα μας έχει πάρα πολλά περιθώρια εξέλιξης, όπως περιφερειακές συσκευές που μπορούν να κάνουν καλύτερη την εκμάθηση με τον Ανέστη» προανήγγειλαν οι μαθητές, σχεδιάζοντας ένα μέλλον πολλά υποσχόμενο, ενώ δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στον σημαντικό συνοδοιπόρο του ταξιδιού που ξεκίνησαν, τον καθηγητή Πληροφορικής και Τεχνολογίας Άγγελο Καραφωτιά. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθηγητή μας, ο οποίος ήταν μαζί μας στο ταξίδι μας, μας οδήγησε και χωρίς την βοήθειά του δεν θα τα είχαμε καταφέρει».

ΣΧΕΤΙΚΑ:  Με Ναυπακτιακό "άρωμα" η ΠΡΩΤΙΑ στον Διαγωνισμό Ρομποτικής με Έπαθλο τις ΗΠΑ | ΝΕΟ ΑΣΤΡΟΝΑΥΠΑΚΤΟΣ (neo-astronafpaktos.blogspot.com)

Ο Ανέστης, το ρομπότ που σώζει ζωές, στο ΜΙΤ | ΝΕΟ ΑΣΤΡΟΝΑΥΠΑΚΤΟΣ (neo-astronafpaktos.blogspot.com)

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου