ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Eπιχειρησιακός Σχεδιασμός Δήμου Ναυπακτίας 2020-2023

 


Περιεχόμενα

Α ΄ΦΑΣΗ 4

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 10

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 11

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 - ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ 13

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 - ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ-ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ 15

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ 16

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 19

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 – ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 21

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 23

ΕΝΟΤΗΤΑ 8 25

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ –ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ 25

ΕΝΟΤΗΤΑ 9 26

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 26

ΕΝΟΤΗΤΑ 10 28

ΝΕΟΙ –ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 28

Μεθοδολογία του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Ναυπακτίας 30

Ορολογία 32

Θεσμικό Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 37

Δομή και Χαρακτηριστικά του Επιχειρησιακού Προγράμματος 38

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 40

ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 42

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2020-2023 44

Μέσα και εργαλεία για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος 60

Pareto Analysis 63

Balanced Scorecard Analysis 64

Aλληλεπιδράσεις Πολιτικής 67

Pest Analysis 67

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 68

Εσωτερικό Περιβάλλον του Δήμου Ναυπακτίας 92

Ανθρώπινο Δυναμικό 92

Αποτύπωση της Υφιστάμενης κατάστασης στις οργανικές μονάδες του Δήμου Ναυπακτίας 108

1. Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού 108

ΧΡΟΝ/ΓΡΑΜΜΑ 116

2. Αυτοτελές Τμήμα Αδειοδοτήσεων 118

ΧΡΟΝ/ΓΡΑΜΜΑ 126

3. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 128

ΧΡΟΝ/ΓΡΑΜΜΑ 141

4 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 142

ΧΡΟΝ/ΓΡΑΜΜΑ 155

5.Δ/ΝΣΗ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 157

6. Τμήμα Καθαριότητας 176

ΧΡΟΝ/ΓΡΑΜΜΑ 179

7. Δ/νση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων 179

7.1. Τμήμα Παιδικών-Βρεφονηπιακών σταθμών 179

7.2. Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής 184

7.3. Τμήμα Πολιτισμού – Παιδείας και Αθλητισμού 189

ΧΡΟΝ/ΓΡΑΜΜΑ 192




Α ΄ΦΑΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Με τα άρθρα 203-207 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006), για πρώτη φορά γίνεται υποχρεωτική η κατάρτιση Επιχειρησιακών προγραμμάτων από τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων και προαιρετική για τους υπόλοιπους, με τον δε Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) άρθρο 266 ορίζεται ότι για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των δήμων εκπονείται το  Τεχνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Τ.Ε.Π.) το οποίο εξειδικεύεται κατ’ έτος σε Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (Ε.Π.Δ.) και ετήσιο Προϋπολογισμό. 

Η θεσμική υποχρέωση σύνταξης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αποσκοπεί στην εισαγωγή μόνιμων εσωτερικών διαδικασιών και συστημάτων προγραμματισμού στους ΟΤΑ. Στόχοι του επιχειρησιακού προγράμματος είναι η ανάπτυξη της περιοχής στους τομείς αρμοδιοτήτων της και η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου και οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιήσει την επόμενη χρονική περίοδο σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων του (περιβάλλον, υποδομές, κοινωνική μέριμνα κοκ). Επίσης, περιλαμβάνονται στόχοι και δράσεις για τη βελτίωση της εσωτερικής του οργάνωσης και λειτουργίας. Τέλος, συμπεριλαμβάνονται όλες οι δράσεις των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει ο Δήμος.

Σκοπός της διαδικασίας που προβλέπεται είναι η εισαγωγή μόνιμων διαδικασιών και «κουλτούρας» προγραμματισμού στους ΟΤΑ καθώς και η υποχρεωτική καθιέρωση τακτικών διαδικασιών αυτo-αξιολόγησης και ολοκληρωμένου προγραμματισμού

Η αρμόδια, κατά τις οργανικές διατάξεις κάθε δήμου, υπηρεσία επί θεμάτων προγραμματισμού συγκεντρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία από τις υπηρεσίες του δήμου, των νομικών προσώπων του, καθώς και τις εισηγήσεις των συμβουλίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων του δήμου προς την εκτελεστική επιτροπή και συντάσσει σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου, το οποίο υποβάλλει στην εκτελεστική επιτροπή (άρθρο 2 παρ. 1 Π.Δ. 185/2007).

Το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Ναυπακτίας συγκέντρωσε πληροφορίες και δεδομένα από τις εξής πηγές:

1. Υπηρεσιακές Μονάδες του Δήμου (μέσω ερωτηματολογίων)  Αφορούν την εσωτερική κατάσταση του Δήμου ως Οργανισμού [As Is]

2. Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (μέσω επεξεργασίας πινάκων xls) Αφορούν την εξωτερική ως προς τον Δήμο ως Οργανισμό κατάσταση του Δήμου Ναυπακτίας  [As Is]

3. Ομάδες πληθυσμού του Δήμου και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα (μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων)   Αφορούν την εξωτερική ως προς τον Δήμο ως Οργανισμό κατάσταση του Δήμου Ναυπακτίας  [As Is]

Το παρόν τεύχος είναι το κείμενο της Α΄ Φάσης («Στρατηγικός Σχεδιασμός») και είναι αποτέλεσμα της αξιοποίησης των συζητήσεων, των ανταλλαγών απόψεων μεταξύ όλων των ανωτέρω εμπλεκομένων, της επεξεργασίας των ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν τα στελέχη το Δήμου, καθώς και της συστηματοποίησης, αξιοποίησης και αξιολόγησης όλων των πληροφοριών και στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τις παραπάνω πηγές.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (βλ. αναλυτικότερα παρακάτω), ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1. Συνοπτική περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης της περιοχής του Δήμου

2. Αξιολόγηση της κατάστασης και εντοπισμό των κρίσιμων ζητημάτων για την τοπική ανάπτυξη

3. Προτάσεις δράσεων Επιχειρησιακού Προγράμματος

Με την ολοκλήρωση και έγκριση της Α΄ φάσης («Στρατηγικός Σχεδιασμός») από το Δημοτικό Συμβούλιο,  το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Στο πλαίσιο αυτό θα προσκληθούν  οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και οι κάτοικοι της πόλης προκειμένου να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις.  

Αυτός ο δημόσιος διάλογος  αποτελεί κρίσιμο μέρος της διαδικασίας κατάρτισης του  Επιχειρησιακού Προγράμματος αφού η κοινωνία των πολιτών καλείται να διατυπώσει τη γνώμη της για το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής και για τις προτεραιότητες που θα τεθούν.

Το Πρόγραμμα του Δημόσιου Διαλόγου μπορεί να περιλαμβάνει το σύνολο ή μέρος των παρακάτω προτάσεων:

Προβολή – επικοινωνία μέσω διαδικτύου 

Ερωτηματολόγιο για την καταγραφή και υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δημόσιας διαβούλευσης στη πόλη μας με τη συμμετοχή των πολιτών. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης η οποία καθίσταται απαραίτητη για τη νομιμοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας από το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Ναυπακτίας.   

Οι προτάσεις  και οι παρατηρήσεις των πολιτών θα  μας οδηγήσουν στην κατάρτιση του τελικού επιχειρησιακού προγράμματος, που από τη στιγμή που επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποτελεί την δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για το έργο της έως το τέλος της θητείας της.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν εστιάζει μόνο στην παραγωγή ενός προγραμματικού κειμένου, αλλά κυρίως στις διαδικασίες με τις οποίες αυτό εκπονείται, παρακολουθείται και αξιολογείται. Ως εκ τούτου, επειδή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχει πολύ-τομεακό χαρακτήρα, με μεγάλο εύρος θεματικού αντικειμένου, αντίστοιχο του φάσματος των θεμάτων που απασχολούν καθημερινά τις δημοτικές αρχές, ενώ, παράλληλα, καλύπτει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων ενός ΟΤΑ α’ βαθμού και εν δυνάμει το σύνολο των τοπικών υποθέσεων, η εκπόνησή του απαιτεί τη συμμετοχή τόσο των αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών του ΟΤΑ α’ βαθμού, όσο και της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους μεμονωμένους δημότες, αλλά και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς. Με αυτόν τον τρόπο το όραμα της εκάστοτε δημοτικής αρχής μπορεί να γίνει ρεαλιστικό και η τοπική και εσωτερική ανάπτυξη του ΟΤΑ α’ βαθμού να εναρμονιστεί με τις κατευθύνσεις του περιφερειακού και εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της αναπτυξιακής στρατηγικής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, οι αρμόδιοι εθνικοί,  περιφερειακοί και τοπικοί φορείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους μια σειρά από ουσιαστικές πολιτικοοικονομικές και θεσμικές εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στο εθνικό και το κοινοτικό περιβάλλον. Οι κυριότερες εξελίξεις είναι η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης και η είσοδος της στον θεσμό του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, οι δεσμεύσεις και οι μετα-μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας που αποτυπώνονται σε κείμενα συμφωνιών, οι κατευθυντήριες γραμμές για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νέοι στόχοι πολιτικής των Ταμείων και βέβαια, η εγκεκριμένη Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό η εκπόνηση και εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα λάβει υπόψη τα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο της Κεντρικής Κυβέρνησης όσο και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. 

Στα πλαίσια του παρόντος έργου κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την πλήρη εφαρμογή των δράσεων στο Δήμο Ναυπακτίας, με πεδίο εφαρμογής μια σειρά από τομείς που επηρεάζουν την λειτουργία του Δήμου Ναυπακτίας  και όσων ζουν, εργάζονται και κινούνται μέσα σε αυτόν.  Η προσαρμογή του Δήμου Ναυπακτίας στις νέες απαιτήσεις της ολοκληρωμένης παρέμβασης στο πλαίσιο μιας βιώσιμης κινητικότητας, μιας έξυπνης ανάπτυξης και μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής επενδύσεων αποτελεί  μια διαρκή διαδικασία που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό και συντονισμό. Οι ανάγκες της σύγχρονης πόλης και οι νέες προκλήσεις που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κάτοικων και στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για επιχειρήσεις, επισκέπτες και φορείς, απαιτεί τη διαμόρφωση αξόνων και μέτρων προτεραιότητας με κοινό παρανομαστή τη βιωσιμότητα και την καινοτομία.

1. Διακυβέρνηση: Η διακυβέρνηση της πόλης, συμπεριλαμβανόμενων των υπηρεσιών και των αλληλεπιδράσεων που συνδέουν και, κατά περίπτωση, ενσωματώνουν δημόσιους, ιδιωτικούς, αστικούς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς έτσι ώστε η πόλη να μπορεί να λειτουργεί αποδοτικά και αποτελεσματικά ως ένας οργανισμός. Το κύριο εργαλείο για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι οι ΤΠΕ (υποδομές, εξοπλισμό και λογισμικό), ενεργοποιημένες από έξυπνες διεργασίες, δια-λειτουργικότητα και τροφοδοτούμενες από δεδομένα.

2. Οικονομία: Το ηλεκτρονικό επιχειρείν και το ηλεκτρονικό εμπόριο, την αυξημένη παραγωγικότητα, ΤΠΕ – προηγμένη κατασκευή και παροχή υπηρεσιών, ΤΠΕ – καινοτομία, καθώς και, νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες και επιχειρηματικά μοντέλα.

3. Κινητικότητα: Τα ολοκληρωμένα, βιώσιμα, ασφαλή και διασυνδεδεμένα συστήματα μεταφορών υποστηριζόμενα από ΤΠΕ.

4. Περιβάλλον: Η Έξυπνη ενέργεια συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ενεργειακών δικτύων βάσει των ΤΠΕ, της μέτρησης, του ελέγχου και παρακολούθησης  της ρύπανσης, της ανακαίνισης κτιρίων και εγκαταστάσεων, των πράσινων κτιρίων, του πράσινου αστικού σχεδιασμού, καθώς επίσης και την αποδοτική χρήση των πόρων, την επαναχρησιμοποίηση και την αντικατάσταση των πόρων που εξυπηρετούν τους παραπάνω στόχους

5. Πολίτες: Πολίτες με ηλεκτρονικές δεξιότητες, οι οποίοι εργάζονται χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ, που έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, και οι οποίοι ζουν μέσα σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς που βελτιώνει τη δημιουργικότητα και προωθεί την καινοτομία.

6. Διαβίωση: Ο τρόπος ζωής, συμπεριφοράς και κατανάλωσης με τη χρήση ΤΠΕ. Ως έξυπνη διαβίωση εννοείται επιπλέον η υγιής και ασφαλής διαβίωση σε μια πολιτιστικά ζωντανή πόλη ποικίλες πολιτιστικές εγκαταστάσεις και ταυτόχρονη πολύ καλή ποιότητα στέγασης. Η έξυπνη διαβίωση συνδέεται επίσης με υψηλά επίπεδα κοινωνικής συνοχής και κοινωνικού κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό παρατίθενται οι προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Ναυπακτίας κατά την επόμενη Προγραμματική Περίοδο: 





ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2020-2024 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 

ΑΞΟΝΑΣ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟ-ΤΗΤΑΣ ΜΕΤΡΑ

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΙΝΗΤΙΚΟ-ΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΟΛΙΤΕΣ

ΔΙΑΒΙΩΣΗ

1.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

&

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΖΩΗΣ 1.1. Ενεργειακή διαχείριση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – Οικιστικό Περιβάλλον.

1.2. Βιώσιμη Κινητικότητα

1.3. Ύδρευση – Άρδευση- Αποχέτευση και Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων

1.4. Διαχείριση και εξοικονόμηση φυσικών πόρων      

1.5. Ασφάλεια και Πολιτική προστασία

2.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ,

ΠΑΙΔΕΙΑ,

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2.1. Κοινωνική

Συνοχή, Μέριμνα

και Φροντίδα

2.2. Τουρισμός–Πολιτισμός-Αθλητισμός–Εθελοντισμός

2.3. Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση

3.

ΤΟΠΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ &

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 3.1. Ενίσχυση Τοπικής Ανάπτυξης

3.2. Απασχόληση και Ανθρώπινοι Πόροι

3.3. Τοπική επιχειρηματικότητα

4.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ & ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 4.1. Οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων

4.2. Ανθρώπινο Δυναμικό και Υλικοτεχνική Υποδομή

4.3 Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

4.4. Οικονομική Λειτουργία και Διαχείριση

4.5. Ενίσχυση Εξωστρέφειας


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 

Οι πολιτικές του Δήμου Ναυπακτίας θα αντιστοιχίζονται με τις υφιστάμενες ανάγκες του σε συνάρτηση με τις υφιστάμενες χρηματοδοτικές δυνατότητες των δράσεων του και των έργων του σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λήψης αποφάσεων μετά από δημόσια διαβούλευση. 

Εν συνόψει η νυν Δημοτική Αρχή έχει ευκρινώς θέσει τις παρακάτω κατευθυντήριες αρχές οι οποίες απορρέουν από το Όραμα του Δήμου Ναυπακτίας:

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

  Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει: 

-να αποτελεί  θεσμό που θα καταξιώνει και θα εμπεδώνει το δημοκρατικό πνεύμα. 

     - να  λειτουργεί αποτελεσματικά με πραγματικό διάλογο, ευπρέπεια  και υψηλό  επίπεδο, όλες δε οι πλευρές οφείλουν να καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια  συνεννόησης  και συνεργασίας. 

-να αποφασίζει  πάντοτε με  σταθερό  κριτήριο  το πραγματικό  συμφέρον του δήμου. 

  Ο Δήμαρχος οφείλει:  

-να λειτουργεί με δημοκρατικό και συλλογικό πνεύμα.

-να ασκεί με αποφασιστικότητα  τα καθήκοντά του. 

-να προασπίζει τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. 

-να βρίσκεται σε καθημερινή  επαφή με τους δημότες και τα προβλήματά τους. 

  Η διαφάνεια και η δυνατότητα ελέγχου  κάθε απόφασης, δράσης και έργου του δήμου πρέπει να  αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα.

  Ο έλεγχος και η παρέμβαση των πολιτών και των φορέων  μέσα από τις τοπικές συνελεύσεις,  από το δημοτικό συμβούλιο και   τα τοπικά συμβούλια,  επιβάλλεται να είναι συνεχής και ουσιαστικός.

  Οι λαϊκές συνελεύσεις -στα πλαίσια του άρθρου 87 περί Συνέλευσης κατοίκων τοπικής κοινότητας- σε όλες τις κοινότητες και τα χωριά, αλλά και στην πόλη της Ναυπάκτου, θα λειτουργήσουν άμεσα και ουσιαστικά. Μέσα και απ’ αυτές  θα εκφράζονται οι απόψεις και τα προβλήματα των πολιτών, και οι αποφάσεις τους θα αποτελούν γνώμονα για τη δράση της Δημοτικής αρχής.

  Η οικονομική, ιδιαίτερα, δραστηριότητα του δήμου πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων σε έργα υποδομής και παραγωγικής δράσης. Ο σεβασμός των εισφορών του λαού και ο έλεγχος κατά την αξιοποίησή τους θα αποτελεί το σταθερό άξονα της πολιτικής του δήμου. Η ενεργοποίηση της οικονομικής επιτροπής του δήμου,  σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία του συμμετοχικού προϋπολογισμού, θα συμβάλλουν στο σωστό προγραμματισμό των έργων και στη χρηστή διαχείριση των οικονομικών μέσων του Δήμου κάθε χρόνο.

  Η πραγματική λειτουργία της  Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης,  μέσω της οποίας θα διαμορφώνεται η συνολική πολιτική του δήμου σε όλους τους τομείς, θα επιδιωχθεί άμεσα με τη συμμετοχή όλων των προβλεπομένων φορέων.

 Ο απολογισμός του Δήμου θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα  σε δημόσια ανοιχτή εκδήλωση. 

 Η πληροφορική – ψηφιακή τεχνολογία θα αποτελέσει το εργαλείο των υπηρεσιών του δήμου, με στόχο την ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και επιτυχέστερη πραγμάτωση του έργου τους  και την αποτελεσματική  εξυπηρέτηση του πολίτη (π.χ. εγκατάσταση προγράμματος διαχείρισης στόλου οχημάτων  με χρήση gps, έκδοση πιστοποιητικών με αυτοματοποιημένα συστήματα κλπ). 

  Επιδίωξή μας είναι  η  συγκρότηση  γραφείου τύπου,  μέσω του οποίου  θα  ενημερώνεται  έγκυρα και υπεύθυνα ο πολίτης  για το έργο του δήμου. 

  Η πλήρης καταγραφή και η αξιοποίηση όλων των κτιρίων και των υποδομών που διαθέτει ο δήμος, για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του και την εξοικονόμηση πόρων, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Η κατασκευή  σύγχρονου Διοικητηρίου  που θα  στεγάσει  το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών υπηρεσιών αποτελεί  κατά την άποψή μας ουσιώδη  παρέμβαση  και επιδίωξη. 

  Η αναζήτηση, αξιοποίηση και παρακολούθηση ευρωπαϊκών  προγραμμάτων που αφορούν κάθε τομέα που χρηματοδοτεί η ευρωπαϊκή ένωση θα πραγματοποιείται από καταρτισμένο προσωπικό του Δήμου. Με εκπονημένες μελέτες και σχέδια θα επιδιωχθεί η εκμετάλλευση κάθε κονδυλίου που μπορεί να αντληθεί από την Ε.Ε σε όφελος του Δήμου. Θα συσταθεί  ειδική επιστημονική ομάδα προκειμένου να σχεδιάζει, να αναζητεί πόρους  ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς  και να υλοποιεί. 

 Η  επικοινωνία και  η συνεργασία με ανθρώπους που κατάγονται από το Δήμο μας, είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Η δημιουργία δεξαμενής σκέψης, δράσης και αλληλεγγύης μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη. Η αξιοποίηση της γνώσης, της εμπειρίας, των γνωριμιών και της αγάπης για τον τόπο των απανταχού συμπολιτών μας είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο, που πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί.

 Η ορθολογική οργάνωση και λειτουργία του δήμου θα αποτελέσει την απαρχή της ανάπτυξης του. Θα γίνει ορθολογική και αξιοκρατική αξιοποίηση των υπαλλήλων με βάση τα προσόντα τους και  την εμπειρία τους.

 Η στενή συνεργασία του δήμου μας με την περιφερειακή διοίκηση και τους όμορους δήμους θα αποτελεί βασική αρχή της δράσης μας.

 Η δημοτική αρχή  οφείλει  να βρίσκεται σε  άμεση  και συνεχή επαφή   με  τις κοινότητες και τους εκπροσώπους τους,   ώστε να επιλύονται  αποτελεσματικά και χωρίς  καθυστέρηση τα προβλήματα που ανακύπτουν.  

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 - ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ


Ο δήμος Ναυπακτίας, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών, πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες σχετικά με τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ώστε να αποκτήσει η περιοχή μας το ρόλο και τη θέση που της αρμόζει (Καθορισμός ζωνών: Βιομηχανική, Βιοτεχνική, Εμπορική, Οικιστική και Αγροτικής εκμετάλλευσης, (επαναπροσδιορισμός Ζωνών) μετά από έρευνα των υπαρχουσών δραστηριοτήτων).


Μέσα στα πλαίσια  αυτά και σε συνάρτηση με τον γενικότερο πολεοδομικό σχεδιασμό επιβάλλεται:

- Άμεση εκπόνηση Πολεοδομικών σχεδίων ώστε να προστατευθούν κάποιοι οικισμοί από την άναρχη δόμηση και να δημιουργηθεί νέα δυναμική για κάποιους άλλους, όπου απαιτείται, προκειμένου να εξασφαλισθεί ισόρροπη ανάπτυξη.

- Εκπόνηση μελετών που θα συμβάλλουν αφενός στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και αφετέρου στην επανεκκίνηση της οικονομίας του Δήμου (π.χ. οριοθέτηση – διευθέτηση ρεμάτων και εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, δημιουργία νέων οδικών αξόνων, διανοίξεις οδών, αναθεώρηση ρυμοτομικών σχεδίων, κυρώσεις δικτύων,  κοινοχρήστων χώρων, νέες επεκτάσεις σχεδίου κ.α.).

- Αύξηση των κοινόχρηστων χώρων.

- Άμεση συνεργασία του Δήμου με θεσμικά όργανα, όπως ΤΕΕ, Σύλλογο Μηχανικών, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων κ.α. και αξιοποίηση της επιστημονικής τους κατάρτισης.

- Μελέτη του συγκοινωνιακού προβλήματος με βάση τα νέα δεδομένα και με σκοπό η πόλη να καταστεί φιλική στον πεζό και στα Άτομα με Αναπηρία,  ενώ ταυτόχρονα να παραμένει λειτουργική και παραγωγική. Έρευνα  της δυνατότητας δημιουργίας  τρίτου  δρόμου.;;;;; 

- Εξεύρεση χώρων στάθμευσης εντός και κοντά στις εισόδους της πόλης και επέκταση των πεζοδρόμων και των πεζοδρομίων (οδός Θέρμου μέχρι και τις εργατικές κατοικίες, μετά από τη γέφυρα του Σκα έως και Ξηροπήγαδο κ.λ.π).

- Απομάκρυνση  αντικειμένων από τους δρόμους που έχουν τεθεί ως εμπόδια στάθμευσης  και απαγόρευση  διέλευσης  μεγάλων οχημάτων  από το κέντρο της πόλης. 

- Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες κλιματολογικές συνθήκες, την προστασία του περιβάλλοντος και  την απόδοση σε ασφαλή χρήση του παραλιακού μετώπου. Προβολή και ανάδειξη του Κορινθιακού  Κόλπου ως συνόλου, σε συνεργασία με το δήμο Δωρίδος και την Περιφέρεια. Ορθή ανακατασκευή του παραλιακού δρόμου Παλαιοπαναγιάς και επέκτασή του.

- Προστασία και ανάδειξη, με στοχευμένες παρεμβάσεις, του παραδοσιακού οικισμού

της πόλης της Ναυπάκτου. Ο παραδοσιακός ιστός της πόλης της Ναυπάκτου αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημά της και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτόν.

Ταυτόχρονα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες, ώστε να καταστεί εφαρμόσιμη και βιώσιμη μια λύση για το Οικιστικό πρόβλημα.

- Δημιουργία συνθηκών για την αποσυμφόρηση του κέντρου με την ανάπτυξη και άλλων εμπορικών κέντρων ανατολικά και δυτικά της πόλης.

- Αξιοποίηση, προς όφελός του Δήμου μας και των δημοτών μας των σοβαρών περιουσιακών στοιχείων του Δήμου μας

◦ Ξενία

◦ Χώρος Νεροτσουληθρών - Κτηρίου πλαζ

◦ Σφαγεία

◦ Άλσος Γριμπόβου

και όλων των υπόλοιπων δημοτικών ακινήτων.

- παρεμβάσεις για άμεση αξιοποίηση των λοιπών αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην περιφέρεια  του δήμου μας  (εργοταξιακοί χώροι Αντιρρίου κλπ).

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 - ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ-ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ


Κύριο μέλημα της Δημοτικής αρχής θα είναι η εξασφάλιση καθαρού και πόσιμου νερού σε επαρκείς ποσότητες για όλους τους πολίτες του Δήμου. Επειδή το νερό είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, χρειάζεται και ευρύτερη διαδημοτική συνεργασία.


Πιο συγκεκριμένα θα στοχεύσουμε σε:


Συνεχή βελτίωση  της υδροδότησης των τοπικών κοινοτήτων.

Τακτικό  έλεγχο των δικτύων ύδρευσης και πλήρη αξιοποίηση του συστήματος  εντοπισμού  βλαβών – διαρροών.

Συνεχή έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού από αναγνωρισμένα εργαστήρια και άμεση ενημέρωση των πολιτών.

Τοποθέτηση φίλτρων στο δίκτυο για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, όπου απαιτείται.

Υποχρεωτική σύνδεση  των κατοικιών με το υπάρχον  δίκτυο αποχέτευσης, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε  τη μόλυνση του υπεδάφους και της θάλασσάς μας. 

Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης και προγραμματισμό δημιουργίας δικτύου αποχέτευσης στις περιοχές επεκτάσεων  αλλά και σε  τοπικές  κοινότητες. 

Δημιουργία μικρών μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων σε περιοχές με ιδιαίτερο πρόβλημα (πχ περιοχή Γαλατά, Πλάτανο κλπ) και άμεση ολοκλήρωση της μονάδας βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων της Άνω Χώρας.

Άμεσο σχεδιασμό εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων που θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα των πλημμυρών σε όλες τις περιοχές που έχουν παρουσιαστεί προβλήματα (αντιπλημμυρικές τάφροι, διευθέτηση της κοίτης των χειμάρρων και διεύρυνση του εσωτερικού δικτύου κ.α.).   Η ανεπάρκεια του εσωτερικού δικτύου όμβριων υδάτων της πόλης, η έλλειψη πρόβλεψης για τη διοχέτευση των όμβριων υδάτων στους οικισμούς, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούν οι χείμαρροι, όταν ο όγκος των νερών είναι μεγάλος, είναι ουσιώδη ζητούμενα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Εξυγίανση της ΔΕΥΑΝ και στήριξη της επιχείρησης  αναγνωρίζοντας  το σημαντικό ρόλο  και έργο της.


ΕΝΟΤΗΤΑ 4 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ


Με συγκεκριμένα έργα υποδομής  και δράσεις θα επιχειρήσουμε να μορφοποιήσουμε  τα  πολιτιστικά και πνευματικά χαρακτηριστικά του δήμου μας. Το όραμά μας για έναν Δήμο που θα αποτελεί πρότυπο για μίμηση στο πεδίο του πολιτισμού θα υλοποιηθεί με άμεσες και αποτελεσματικές  παρεμβάσεις, αλλά και μακροπρόθεσμες στρατηγικές πολιτιστικής ανάπτυξης.


Βασική μας πολιτική, συνδυασμένη με την τουριστική ανάπτυξη, θα είναι η ανάδειξη   των  αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, τόσο  μέσα στην πόλη (ενοποίηση  των παραλιών, δημιουργία μονοπατιού περιήγησης Κάστρου κ.α.), όσο και αυτών που υπάρχουν στις  κοινότητες  και στα χωριά.

Η δημιουργία Μουσείου στη Ναύπακτο   θα αποτελέσει πρωταρχική μας επιδίωξη. Ιδίως η δημιουργία Μουσείου  συνδεμένου με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και τη ναυτική μας ιστορία  θα αποτελέσει  πόλο έλξης  και μοχλό πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής μας. 

Η δημιουργία υπαίθριου θεάτρου, κινηματογράφου και αιθουσών  καλλιτεχνικών και άλλων δράσεων αποτελεί επιδίωξή μας. Ταυτόχρονα  η Ναύπακτος πρέπει να αποκτήσει χώρο που θα μπορεί να λειτουργήσει και ως συνεδριακό κέντρο για τη διοργάνωση διεθνών  και πανελλαδικών συνεδρίων.

Η διοργάνωση  των εορταστικών εκδηλώσεων  για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου  θα γίνεται  με  τρόπο αντάξιο του γεγονότος  και ταυτόχρονη επιμήκυνση  της περιόδου εορτασμού με  σειρά πολιτιστικών   εκδηλώσεων. 

Η διεύρυνση των σχέσεων του δήμου μας  με τις αδελφοποιημένες πόλεις και η προσθήκη νέων αποτελούν  στόχους  μας. Πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί και να διευρυνθεί το δίκτυο  Αρχαιοτέρων Πόλεων της Ευρώπης  και Καστροπόλεων.

Η επέκταση της αναστήλωσης του Κάστρου της Ναυπάκτου-σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες πηγές χρηματοδότησης- και  η αύξηση της προβολής και της επισκεψιμότητάς του είναι πρωταρχικό μας μέλημα. Πρέπει να μελετηθεί η αραίωση  των δένδρων που βρίσκεται σε επαφή με το κάστρο, ο σωστός και ασφαλής φωτισμός του, η δυνατότητα επίσκεψης  σε αυτό όλη την εβδομάδα και η  εν γένει ανάδειξη  του συνόλου της καστροπολιτείας (σοκάκια, παλαιά κτίσματα,  βρύσες, αψίδες κλπ).  Επίσης, θα επιδιωχθεί  η προβολή και αποκατάσταση άλλων μνημείων σε κοινότητες και χωριά του δήμου (π.χ. Θέατρο Μακύνειας, Φρούριο Αντιρρίου, αρχαιολογικός χώρος Βελβίνας, κ.α.).

Η φωταγώγηση όλων των αξιόλογων κλασικών και νεοκλασικών μνημείων, καθώς και χώρων φυσικού κάλλους σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία είναι επιβεβλημένη.

Η διοργάνωση   Φεστιβάλ πρωτοποριακών και πειραματικών ομάδων Θεάτρου,  μουσικής και χορού αποτελεί σοβαρή επιδίωξή μας. Έχουμε υποχρέωση να ενισχύουμε έμπρακτα  κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα  ταλαντούχων νέων (θέατρο, μουσική, χορός, φωτογραφία,  ποίηση κλπ). Στόχος είναι η ίδρυση και στελέχωση ορχήστρας ποικίλης μουσικής. Επίσης  η  σύσταση Δημοτικού Ωδείου και η δημιουργία  Δημοτικού Περιφερειακού  Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ).

Διεύρυνση  του Φεστιβάλ  Χορωδιών  σε Φεστιβάλ φιλαρμονικών  και παιδικών χορωδιών. 

Ενίσχυση και συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς συλλόγους του Δήμου. Στόχος μας να προβάλλουμε και να απολαύσουν οι πολίτες την πνευματική παραγωγή, ενισχύοντας   τη δημιουργία σημαντικών πολιτιστικών και πνευματικών έργων αναφορικά με κάθε μορφή τέχνης.

Ενίσχυση της δημοτικής βιβλιοθήκης και κυρίως  του ηλεκτρονικού τμήματός της. 

Στήριξη και χρηματοδότηση κάθε πολιτιστικής, καλλιτεχνικής εκδήλωσης που αποτελεί ήδη θεσμό στο Δήμο, αλλά και κάθε νέας και σημαντικής πρότασης που θα παρουσιαστεί. Ιδίως θα ενισχύσουμε  τα υπάρχοντα  λαογραφικά μουσεία που βρίσκονται σε αρκετές τοπικές κοινότητες του δήμου μας και θα  συνδράμουμε στη δημιουργία νέων. 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τα παραπάνω θα επιδιώξουμε και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και γενικότερα της εκπαίδευσης στο Δήμο μας. Συγκεκριμένα θέτουμε τους εξής στόχους:

Αναβάθμιση και επέκταση της λειτουργία του ΔΙΕΚ Ναυπάκτου.

Άμεση αξιοποίηση των δομών Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Αυτές  προσφέρουν σύντομη εκπαίδευση με σύγχρονο περιεχόμενο, το οποίο θα είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες του Δήμου και της τοπικής οικονομίας (π.χ. ξένες Γλώσσες, τουρισμός κ.α.)

Κάλυψη των κτιριακών αναγκών της προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος   μας κανένας μαθητής σε λυόμενο κτήριο. 

Χρηματοδότηση των σχολείων από τους πόρους της κεντρικής κυβέρνησης,  της τοπικής αυτοδιοίκησης,  αλλά και από τα έσοδα των κυλικείων, ώστε να μπορούν οι διευθυντές των σχολείων με ορθολογισμό να καλύπτουν όλες τις ανάγκες (πετρέλαιο θέρμανσης, γραφική ύλη, φωτοτυπικά μηχανήματα κ.τ.λ.) και στόχο την άψογη λειτουργία των σχολείων.

Φροντίδα μαζί με άλλους τοπικούς φορείς και τους συλλόγους Γονέων για τη φύλαξη και προστασία των σχολικών εγκαταστάσεων.

Συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικά θέματα. Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές και προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.



ΕΝΟΤΗΤΑ 5 – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι η έμπρακτη  έκφραση του σεβασμού προς το συνάνθρωπο και τον ανθρώπινο πόνο. Αποτελεί δείγμα υψηλής ευαισθησίας και χαρακτηρίζει κοινωνίες ελεύθερες, ευαίσθητες και δημοκρατικές. Επομένως η κοινωνική αλληλεγγύη θα χαρακτηρίζει και θα προσδιορίζει την κοινωνική πολιτική της Δημοτικής αρχής.


Προτείνουμε:


Ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και διεύρυνση του αριθμού των ατόμων που θα εξυπηρετεί.

Αρωγή σε κάθε πρωτοβουλία πολιτών  και ενίσχυση του  Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου σε συνεργασία με τον  Ιατρικό και  το Φαρμακευτικό σύλλογο.

Δημιουργία μητρώου απόρων και ατόμων που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας.

Ευνοϊκότερη  αντιμετώπιση  των ευπαθών ομάδων  για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το δήμο. 

Συνεργασία με την Εκκλησία και συλλόγους που επιτελούν κοινωνικό έργο για την ανακούφιση συνανθρώπων μας με κάθε είδους  προσφορά (π.χ. προσφορά γευμάτων, αιμοδοσία κλπ).

Έμπρακτη στήριξη στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, καθώς και στους συλλόγους τους. 

Ενίσχυση και επέκταση του θεσμού Βοήθεια στο Σπίτι.

Συνεχής μέριμνα για την υγεία των δημοτών μας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, το νοσοκομείο Ρίου και τους  άλλους φορείς Υγείας. Θα επιδιώξουμε  τον εμπλουτισμό των Κέντρων Υγείας με αναγκαίες ειδικότητες και εξοπλισμό για τις επείγουσες ανάγκες των Δημοτών και θα απαιτήσουμε την εντατικοποίηση επισκέψεων των γιατρών στις απομακρυσμένες περιοχές.

Αξιοποίηση κληροδοτημάτων και εν γένει δημοσίων χώρων που αφορούν την ενίσχυση απόρων.

Συνεχής συνεργασία με πανελλήνιους συλλόγους με στόχο την ενημέρωση και τη βοήθεια προς τους  πολίτες -και ιδιαίτερα τους νέους- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων  τους, όπως τις εξαρτήσεις, το μπούλινγκ, τα ναρκωτικά, ψυχικά νοσήματα, ενδοοικογενειακή βία  κ.α.

Ανάπτυξη του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και επέκταση του θεσμού και σε μεγάλες κοινότητες .

Διεύρυνση της φροντίδας για τα άτομα με αναπηρία  και διευκόλυνση της προσβασιμότητάς τους σε δημόσιους χώρους. Ανάπτυξη πληροφοριακών  συστημάτων  για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ. 

Δημιουργία Σχολής Γονέων. 

Ανάπτυξη του πνεύματος εθελοντισμού και αξιοποίησή του για κοινωνική προσφορά, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Δημιουργία  επιπλέον βρεφονηπιακών σταθμών με σκοπό τη φιλοξενία  περισσότερων βρεφών και νηπίων.  



ΕΝΟΤΗΤΑ 6 – ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


H ενίσχυση και βελτίωση της παραγωγικής δραστηριότητας των πολιτών στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Δήμου αποτελεί αναγκαία πολιτική στόχευση. Γι’ αυτό  απαιτούνται συγκεκριμένες  συλλογικές δράσεις:


Συνεχής διαβούλευση και στενή συνεργασία με όλες τις παραγωγικές ομάδες του Δήμου. Η λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και της  Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, καθώς και των Τοπικών Επιτροπών και συνελεύσεων, πρέπει να είναι συνεχής και αποτελεσματική.

Εκπόνηση μελετών, ώστε να απορροφώνται και να αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι.

Σχεδιασμός και εκτέλεση έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την παραγωγική δραστηριότητα στο πλαίσιο της αειφόρου διαχείρισης του περιβάλλοντος.

Αξιοποίηση των ορεινών όγκων και προώθηση καλλιεργειών που προσιδιάζουν στα εδαφολογικά, κλιματολογικά και οικονομικά δεδομένα κάθε περιοχής.

Καταγραφή των βοσκοτόπων του Δήμου, αξιοποίηση εγκαταλειμμένων περιοχών και χορήγησή τους σε νέους κτηνοτρόφους για εκμετάλλευση, όπου είναι δυνατόν.

Προώθηση  προγραμμάτων εγκατάστασης νέων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Συνεχής συντήρηση των αγροτικών δρόμων του Δήμου.

Μείωση του κόστους του νερού για βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις. 

Σύσταση και λειτουργία γραφείου επιχειρηματικότητας, το οποίο θα είναι  αρωγός στις επιχειρηματικές δράσεις  υφιστάμενων  και καινοτόμων  επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. 

Στήριξη συμμετοχής του Δήμου και επιχειρήσεων σε ετήσιες εκθέσεις γεωργικών, κτηνοτροφικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων καλλιέργειας μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Σύσταση και λειτουργία Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης, με κύρια αποστολή την ανάπτυξη συμβουλευτικών δράσεων προς τους δημότες αγρότες, ιδίως στις αμιγώς αγροτικές περιοχές (Γαλατάς Χάλκειας).

Συνεργασία με τους αλιείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων στο χώρο της εστίασης με κίνητρα εκ μέρους του Δήμου.

Διεύρυνση και ενίσχυση  της βιολογικής καλλιέργειας και  κτηνοτροφίας.

Λειτουργία  Βιοτεχνικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή  του  δήμου.

Λήψη μέτρων  διασύνδεσης  της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησής της  με συγκεκριμένες  μορφές ήπιου  εναλλακτικού τουρισμού. 

Αξιοποίηση  του πλούσιου υδάτινου  δυναμικού  της περιοχής και  πραγματοποίηση σειράς ενεργειών  με σκοπό την απολαβή σοβαρών αντισταθμιστικών οφελών  από  τη χρήση τους από τρίτους. 



ΕΝΟΤΗΤΑ 7 - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ



Για το Δήμο Ναυπακτίας ο τουρισμός είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα που του δίνει νέα αναπτυξιακή διάσταση, αφού  παρέχεται η δυνατότητα να προσφέρεται τουριστικό προϊόν για όλο το χρόνο και σε πολλά επίπεδα δραστηριοτήτων, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο του τουρισμού.

Οι νέοι συγκοινωνιακοί άξονες που έχουν δοθεί σε κυκλοφορία στη χώρα μας, φέρνουν την  πόλη της Ναυπάκτου, αλλά και τη Ναυπακτία, στο κέντρο των πλέον σημαντικών τουριστικών αξόνων της χώρας: Ολυμπία –Ναύπακτος- Δελφοί,  Αθήνα- Κόρινθος –Ναύπακτος- Γιάννενα .

Στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και μέσα από τη βαθιά οικονομική κρίση που περνά η χώρα  έχουμε  τη μεγάλη ευκαιρία να προβούμε  σε  αναδιάταξη και επανασχεδιασμό.

Ο Δήμος οφείλει να σταθεί αρωγός στους επαγγελματίες του τουρισμού και μέσα από σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών να αναδείξει και να προβάλλει μεθοδικά και ποικιλότροπα  το παρεχόμενο πολυεπίπεδο τουριστικό προϊόν, ώστε η Ναύπακτος και η Ναυπακτία να γίνουν ελκυστικός τουριστικός πόλος σε ετήσια βάση μέσα σε ένα αναδυόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Προς το σκοπό αυτό η αναβάθμιση της λειτουργία του Γραφείου Τουριστικών πληροφοριών του δήμου καθίσταται επιτακτική. 

Η πόλη της  Ναυπάκτου, με το φυσικό της περιβάλλον, την Ιστορία της (Ναυμαχία), την καστροπολιτεία της, το λιμάνι της, είναι η  προμετωπίδα στη διεκδίκηση ποιοτικού  και ποσοτικού  τουρισμού. Η δημιουργία εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου θα οδηγήσει στην σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας της πόλης  καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και θα την τονώσει οικονομικά.   

Οι αρχαιολογικοί χώροι της πεδινής Ναυπακτίας, ξεκινώντας από τη Βαράσοβα με τα ασκηταριά της, την  Παναγία την Παναξιώτισα, περνώντας στην Αρχαία Μακύνεια,  το Ελληνικό-Αρχαίο Μολύκρειο, τον αρχαιολογικό χώρο της  Βελβίνας  και καταλήγοντας στο Ασκληπιείο αποτελούν ένα σύμπλεγμα τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που δίνει διεξόδους ποιότητας. Η ανάδειξη και  ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων  θα  τους μετατρέψει σε ζωντανούς πόλους έλξης τουριστών.   

Ισχυρός πόλος τουριστικής ανάπτυξης είναι ο ορεινός όγκος του Δήμου, ο οποίος με τις κατάλληλες παρεμβάσεις (π.χ. διαμόρφωση πεζοπορικών, ορειβατικών και ποδηλατικών διαδρομών, διαμόρφωση χώρων αναψυχής, θεματικών πάρκων, χώρων  ασφαλούς στάθμευσης τροχόσπιτων   κλπ) και  με συνδυασμό ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας, παραθέτει ποικιλία ενδιαφερόντων στους επισκέπτες του. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της περιοχής μας  τα Λουτρά Στάχτης και Αγραπιδόκαμπου και την Ευηνολίμνη, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν  πόλο έλξης τουριστών και επισκεπτών. H   ανάδειξη των πανέμορφων οικισμών   μας (Πλάτανος, Άνω Χώρα κλπ), σε συνδυασμό με τη βελτίωση  του οδικού δικτύου προς  τους οικισμούς αυτούς,  θα συμβάλουν   στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σε μεγάλο βαθμό.    

Ισχυρότατος επίσης  πόλος τουριστικής ανάπτυξης είναι η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου όλου του δήμου μας, από Ναύπακτο έως Κρυονέρι μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Το θαλάσσιο μέτωπο του δήμου μας προσφέρεται για ποικίλες αθλητικές και τουριστικές δραστηριότητες (kitesurf, ιστιοπλοία, windsurf κ.α.), που θα αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών  καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. H αναρριχητική πίστα της Βαράσοβας αποτελεί μια  μοναδική ευκαιρία  προσέλκυσης   αθλητικών  και όχι μόνο τουριστών.   Επιτακτική είναι η ανάγκη  εξεύρεσης λύσης ασφαλούς ελλιμενισμού  των σκαφών αναψυχής  με την  κατασκευή μαρίνας.  Επίσης θα δρομολογηθεί η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στην Κάτω Βασιλική.  

Κωδικοποιώντας τις δράσεις που προσφέρει η Ναυπακτία στον τομέα του τουρισμού-πολιτισμού, αυτές εκτείνονται στους τομείς:


1. Αγροτουρισμού

2. Ορειβατικού – αναρριχητικού  και Περιηγητικού τουρισμού

3. Θρησκευτικού τουρισμού

4. Πολιτιστικού τουρισμού

5. Παραθεριστικού τουρισμού

6. Κυνηγητικού τουρισμού

7. Αθλητικού τουρισμού 

8. Συνεδριακού τουρισμού 

9. Εναλλακτικού τουρισμού 

10. Βιωματικού τουρισμού 

  

ΕΝΟΤΗΤΑ 8

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ –ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ


Επειδή η  προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία της ζωής, γι’ αυτό προτείνουμε:


Συνεχή καθημερινή φροντίδα και μέριμνα για  την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, την εκκένωση και καθαρισμό   των φρεατίων και το τακτικό  πλύσιμο των κάδων  απορριμμάτων. 

Αύξηση  των χώρων πρασίνου με δενδροφυτεύσεις, λουλούδια κλπ στους κοινόχρηστους χώρους.    

Προτεραιότητα στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με την τοποθέτηση επιπλέον κάδων για το διαχωρισμό των σκουπιδιών σε όλες τις περιοχές του Δήμου. Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών του Δήμου για την ανάγκη διαχωρισμού των υλικών.

Αξιοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Φροντίδα από το Δήμο για γενικότερη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και την συστηματική  αποκομιδή τους   σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και κοινότητες.  

Επέκταση προγραμμάτων ανακύκλωσης συσκευασιών, ηλεκτρικών συσκευών,  λαμπτήρων, ρουχισμού κ.λ.π. σε όλο το Δήμο.

Υπογειοποίηση  των κάδων για υγειονομικούς, πρακτικούς και αισθητικούς λόγους. 

Εξεύρεση χώρων  για κατασκευή νέων  κοιμητηρίων, με προδιαγραφές ανταποκρινόμενες  στις σύγχρονες απαιτήσεις. 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 9

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ


Η καθημερινότητα στην πόλη είναι πολλές φορές  η μη επιθυμητή. Όμως, αυτή η καθημερινότητα θα πρέπει να δείχνει το υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής που διασφαλίζει ο Δήμος για όλους τους πολίτες, γεγονός που θα κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Πιστεύοντας ότι η καθημερινή ζωή πρέπει να δημιουργεί στον άνθρωπο προϋποθέσεις άνεσης, ευχάριστης διάθεσης και δημιουργικότητας, προτείνουμε:


Καθημερινή φροντίδα και έλεγχο  για την καθαριότητα των οδών, των χώρων πρασίνου και γενικά κάθε δημόσιου χώρου. Συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου,  ιδίως προς τις απομακρυσμένες  κοινότητες. 

Συστηματικό Καλοπισμό των δημόσιων χώρων  με λουλούδια, φυτά, φαναράκια κλπ 

Σύσταση υπηρεσίας ελεγχόμενης στάθμευσης ή Δημοτικής Αστυνομίας, που θα ελέγχει καθημερινά τη στάθμευση των αυτοκινήτων και σε συνεργασία με την τροχαία θα φροντίζει για την αντιμετώπιση της  παράνομης στάθμευσης των τροχοφόρων.

Τοποθέτηση νέων πινακίδων που ρυθμίζουν την κυκλοφορία, όπου υπάρχει ανάγκη. Καθαρισμός των παλαιών πινακίδων και γενικότερα φροντίδα για την ομαλή κυκλοφορία ντόπιων και ξένων.

Ανάπτυξη δικτύου περιπάτων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν την πόλη.

Φωτισμός όλων των δρόμων και δημοσίων χώρων στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες.

Βελτίωση και αύξηση των πεζοδρομίων για την άνετη διακίνηση πεζών, αλλά και ατόμων με αναπηρία. Τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σε ορισμένα πεζοδρόμια και διαπλάτυνση των περισσότερων πεζοδρομίων της πόλης.

Εξωραϊσμός και καθαριότητα των εισόδων της πόλης.

Έλεγχος των πεζοδρόμων και των πλατειών, ώστε να κυκλοφορούν οι πολίτες άνετα και ακίνδυνα. Πλήρης απαγόρευση και έλεγχος των παράνομα κινουμένων στους πεζοδρόμους και πλατείες οχημάτων.

Ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτων και εν γένει δικύκλων στην πόλη.

Δρομολόγηση μικρής ευέλικτης αστικής συγκοινωνίας μεταξύ των χώρων στάθμευσης που θα δημιουργηθούν στις εισόδους – εξόδους της πόλης.

Φροντίδα των παραλιών του δήμου, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες, καθαρές  και να εξασφαλίζεται η αναψυχή των πολιτών.

Συστηματική προβολή του εθελοντισμού και στο χώρο καθαριότητας και προστασίας των δημόσιων χώρων.

Φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα, εφαρμογή προγράμματος περισυλλογής, στείρωσης, εμβολιασμού και επανένταξης  στο χώρο τους στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας.

Έμφαση στις τοπικές κοινότητες,   για τις οποίες  πρέπει να καταβάλλεται η μέγιστη  προσπάθεια,   με σκοπό την παροχή  των αναγκαίων υποδομών, όπως συντήρηση οδικού δικτύου, δημοτικού φωτισμού,  τακτική αποκομιδή απορριμάτων και  ύπαρξη  κάδων, καθαριότητα δρόμων από χιόνια, πέτρες και λοιπά  εμπόδια, παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε ικανοποιητικές ποσότητες, αξιοποίηση   των δυνατοτήτων τους ως μονάδες τουριστικής, αγροτικής ή κτηνοτροφικής ανάπτυξης,  αξιοποίηση  και συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και των λοιπών περιουσιακών τους στοιχείων κ.λ.π. 


ΕΝΟΤΗΤΑ 10

ΝΕΟΙ –ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ


Το μέλλον κάθε κοινωνίας πρέπει να είναι οι νέοι. Η δημιουργική τάση και η διαρκής  αναζήτηση  που τους διακρίνει πρέπει να συνδυασθεί με την εμπειρία και την ενίσχυση από τους μεγαλύτερους. Με αυτή την εκτίμηση θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια νέα πνοή  στο Δήμο, με πρωτοπόρους τους νέους.


Στην κατεύθυνση αυτή θα επιδιώξουμε:


Ενεργοποίηση του Συμβούλιου Νέων του Δήμου,  το οποίο θα μεταφέρει τις απόψεις, θα καταγράφει τις ανάγκες και θα καταθέτει  τις προτάσεις των νέων για επίλυση των προβλημάτων τους. Οι πρωτοπόρες ιδέες της νεολαίας θα γίνονται πραγματικότητα, επιτρέποντάς στους νέους να οραματίζονται, να σχεδιάζουν και να δημιουργούν, ξέροντας ότι οι άξιοι θα προωθούνται και θα στηρίζονται από το Δήμο, όσο αυτό θα είναι δυνατό, και όλοι θα έχουν τη συμπαράστασή του.

Πληροφόρηση για θέματα εργασίας, προγραμμάτων και ευκαιριών επιχειρηματικής ή άλλης δημιουργικής δράσης, η οποία  θα αποτελεί μια από τις κύριες μέριμνες του Δήμου.

Συνεχή συνεργασία με νέους επιχειρηματίες, νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες, παραγωγούς, εμπόρους και απλούς εργαζόμενους.

Συμβολή στη δημιουργία προϋποθέσεων ψυχαγωγίας και αναψυχής των νέων στην πόλη.

Αξιοποίηση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και δημιουργία νέων σε Κοινότητες και  χωριά του Δήμου. Αξιοποίηση και ανάδειξη  της πίστας  κανόε – καγιάκ, με σκοπό τη διοργάνωση  αγώνων πανελλήνιου και διεθνούς επιπέδου. 

Συνεργασία και ενίσχυση της προσπάθειας των κάθε είδους αθλητικών σωματείων με κάθε μέσο, ώστε οι νέοι να αθλούνται και να αξιοποιούν τις ελεύθερες ώρες τους δημιουργικά.

Εξασφάλιση  της ευκαιρίας σε νέους να παρουσιάσουν, με τη συμπαράσταση του Δήμου, τις δημιουργικές τους ικανότητες σε μουσικά φεστιβάλ, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εκθέσεις, αθλητικούς αγώνες κ.α., ώστε η ζωή στην πόλη και στα χωριά να είναι ευχάριστη και δημιουργική.

Αξιοποίηση όλων των αθλητικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με εθελοντές καθηγητές σωματικής αγωγής.

Αξιοποίηση κληροδοτημάτων και παροχή υποτροφιών σε άπορους μαθητές, αλλά και σε αυτούς που διακρίνονται για τις πολύ υψηλές επιδόσεις στη γνώση, στην επιστήμη, στην παραγωγή, στην τέχνη και στην εθελοντική προσφορά.

Οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού.

Ανάπτυξη, σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο  Ναυπάκτου,  αθλητικών δραστηριοτήτων της θάλασσας (ιστιοπλοία, kitesurf, windsurf κλπ), καθώς και τη διοργάνωση  πανελληνίων και διεθνών αγώνων  στην ιδανική θαλάσσια πίστα  του κόλπου  της Ναυπάκτου.    


Μεθοδολογία του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Ναυπακτίας 

 Η μεθοδολογία του επιχειρησιακού σχεδίου βασίζεται στην ανάγκη ενός συνεκτικού, ρεαλιστικού επιχειρησιακού σχεδιασμού προσαρμοσμένου στις τοπικές ανάγκες και προοπτικές και  παράλληλα  στην ανάγκη αποδοχής του σχεδιασμού  και στην παραγωγή και αξιοποίηση ιδεών και απόψεων από το σύνολο των πολιτών και των εμπλεκομένων φορέων, μέσω της εφαρμογής διαδικασιών της «εκ των κάτω προς τα πάνω προσέγγισης» (bottom-up). Για αυτό τον σκοπό καθόλη την διάρκεια υλοποίησης του παρόντος έργου  θα υπάρξει  εκτεταμένη διαδικασία διαβούλευσης και επαφών με τους πολίτες τους επιχειρηματίες και τους τοπικούς φορείς. Μέσω της συμμετοχής τους, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την για την πλήρη εφαρμογή των δράσεων  στην πόλη αποκτά ένα σημαντικό επίπεδο «δημόσιας νομιμότητας». Η διαδικασία αυτή θα τροφοδοτεί τα επιμέρους παραδοτέα, τόσο με στοιχεία όσο και με γενικότερο προβληματισμό και προτάσεις. Η Μεθοδολογία έρευνας της φάσης αυτής εκτός από τη συγκέντρωση των ερωτηματολογίων από τους υπαλλήλους του Δήμου Ναυπακτίας αφορά επίσης την επιλογή δείγματος (δημότες, επιχειρήσεις, επισκέπτες), τη διαμόρφωση ερωτηματολογίων, συνεντεύξεις με τοπικούς φορείς με σκοπό την καταγραφή των αναγκών και των επιθυμιών, συλλογή και αποκωδικοποίηση στοιχείων.

Το περιεχόμενο και η μεθοδολογία των επιχειρησιακών προγραμμάτων των δήμων καθορίζονται εκτεταμένα και λεπτομερώς από την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.3463/2006,άρθρα 203-207 και  Ν.3852/2010 άρθρο 266).

Αναλύεται το εξωτερικό περιβάλλον του Ο.Τ.Α., προκειμένου να καταγραφούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται και τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν από αλλαγές ή εξελίξεις. 

Αναλύεται το εσωτερικό περιβάλλον του Ο.Τ.Α., προκειμένου να εντοπισθούν τα πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν αλλά και οι αδυναμίες του στην οργάνωση και λειτουργία του, που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου ο  Ο.Τ.Α. να ασκήσει το ρόλο του.

Διατυπώνεται το όραμα, η στρατηγική και οι προτεραιότητές του, που στη συνέχεια 

Εξειδικεύονται σε άξονες, μέτρα, δράσεις, προϋπολογισμούς, χρονοδιαγράμματα, κ.λπ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομοθέτης επιμένει ιδιαίτερα στην τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για το Ε.Π. και ορίζει εμφατικά ότι η Περιφέρεια προβαίνει σε «έλεγχο νομιμότητας για την τήρηση της διαδικασίας κατάρτισής του». 

Τα ζητήματα που αφορούν τα όργανα και τη διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των Ε.Π. διέπονται από το ΦΕΚ Β’ 2970/2014 σύμφωνα με τα οποία η κατάρτιση του Ε.Π. εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Εκτελεστικής επιτροπής. Το εν λόγω  Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού εισηγείται ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και ψήφιση. Το εγκεκριμένο, πλέον,  από το Δημοτικό Συμβούλιο Κείμενο Στρατηγικού Σχεδιασμού, δημοσιοποιείται για διαβούλευση, τουλάχιστον επί δύο (2) εβδομάδες, με καταχώρηση στην ιστοσελίδα του Δήμου, καθώς και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου δημοσιοποίησης και διαβούλευσης υποβάλλονται προτάσεις, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, από πολίτες ή ενώσεις πολιτών και από τοπικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς. Με ειδική απόφαση του Δημάρχου μπορεί να οργανωθεί ημερίδα, θεματικές συναντήσεις, δημόσια συζήτηση και όποια άλλη πρόσθετη ενέργεια διαβούλευσης κρίνεται αναγκαία.

Οι υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του, αφού λάβουν υπόψη τους το εγκεκριμένο κείμενο στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη της διαδικασίας κατάρτισης του επιχειρησιακού προγράμματος, προτείνουν, με γραπτή εισήγησή τους, κατ’ αντιστοιχία προς τους άξονες και τα μέτρα του επιχειρησιακού προγράμματος, τους στόχους της κάθε υπηρεσίας για την επόμενη περίοδο και τις δράσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών, ιεραρχημένες κατά σειρά προτεραιότητας. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του κάθε Νομικού Προσώπου του Δήμου, εντός μιας (1) εβδομάδας από την εισήγηση των υπηρεσιών του, λαμβάνει απόφαση για τους στόχους και τις δράσεις που το αφορούν.

Το τμήμα Προγραμματισμού  του Δήμου Ναυπακτίας επεξεργάζεται και συνθέτει τις προτάσεις των υπηρεσιών, τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των Νομικών Προσώπων του Δήμου και τις προτάσεις που προέκυψαν από τη διαδικασία διαβούλευσης και συντάσσει το σχέδιο του επιχειρησιακού προγράμματος, το οποίο υποβάλει στο Δήμαρχο. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος εισηγείται το σχέδιο επιχειρησιακού προγράμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και ψήφιση, επισυνάπτοντας τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των Νομικών Προσώπων του Δήμου Ναυπακτίας. Το εγκεκριμένο, από το Δημοτικό Συμβούλιο,  επιχειρησιακό πρόγραμμα, κατατίθεται για έλεγχο νομιμότητας για την τήρηση της διαδικασίας κατάρτισής του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ορολογία

Αναπτυξιακό Όραμα

Συνοπτική διατύπωση της μελλοντικής επιθυμητής κατάστασης του Δήμου ως γεωγραφικής – χωρικής ενότητας και ως οργανισμού, για την επόμενη μεσοπρόθεσμη

περίοδο (πενταετία), την οποία θα επιδιώξει με την εφαρμογή της στρατηγικής που θα

επιλέξει και με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Περιλαμβάνει το όραμα τοπικής ανάπτυξης και το όραμα εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου ως οργανισμού.


Αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης

Διαδικασία κατά την οποία εντοπίζονται τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά της περιοχής και του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό των θετικών και αρνητικών παραγόντων του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης περιλαμβάνει τουλάχιστον: α. Τα κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξης, τα οποία είναι σκόπιμο να αντιμετωπιστούν από τον Ο.Τ.Α., κατά την επόμενη μεσοπρόθεσμη περίοδο, ιεραρχημένα κατά σειρά προτεραιότητας.

β. Τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της περιοχής του Ο.Τ.Α. ως προς τα κρίσιμα ζητήματα, τις ανάγκες των πολιτών και την εκτιμώμενη ζήτηση για την παροχή δημοτικών ή κοινοτικών υπηρεσιών.

γ. Tις δυνατότητες και τις υφιστάμενες αδυναμίες των υπηρεσιών του Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων του, σε σχέση με τις λειτουργίες που επιτελούν, το ανθρώπινο δυναμικό και την υλικοτεχνική υποδομή τους, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση. δ. Τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς από εξωγενείς παράγοντες (όπως θεσμικό πλαίσιο, εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές και χρηματοδοτήσεις).


Άξονας

Γενική προτεραιότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Οι αναπτυξιακές

προτεραιότητες του Ο.Τ.Α. διατυπώνονται με τη μορφή αξόνων.


Δράσεις

Σύνολο ενεργειών που εκτελούνται από τις υπηρεσίες ή τα όργανα διοίκησης του Δήμου και αποσκοπούν στην επίτευξη ενός ή περισσότερων στόχων ενός Σχεδίου Δράσης.


Επιχειρησιακό Σχέδιο Δήμου

Έγγραφο που αποτελεί μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος και περιλαμβάνει: α) σχέδια δράσης για την εφαρμογή της στρατηγικής κατά την επόμενη πενταετία β) εξειδίκευση των δράσεων, που θα υλοποιηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου και τα Νομικά του Πρόσωπα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, γ) Οικονομικό Προγραμματισμό εσόδων και δαπανών και δ) Δείκτες Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Προγράμματος. Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο: α. προσδιορίζονται οι αναπτυξιακές προτεραιότητες, σύμφωνα με τις οποίες διαρθρώνεται το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές και περιφερειακές αναπτυξιακές προτεραιότητες και τα θεσμοθετημένα εργαλεία χωρικού σχεδιασμού καθώς και την προώθηση της μακρο-περιφερειακής στρατηγικής. Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του Ο.Τ.Α. διατυπώνονται με τη μορφή αξόνων οι οποίοι εξειδικεύονται περαιτέρω σε μέτρα, β. κάθε μέτρο εξειδικεύεται σε στόχους. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του κάθε μέτρου, κάθε υπηρεσία καταρτίζει αρμοδίως σχέδια δράσης. Οι δράσεις είναι δυνατό να είναι κατηγορίες έργων ή μεγάλα έργα ή επαναλαμβανόμενες λειτουργίες των υπηρεσιών και των οργάνων διοίκησης, προσδιορίζονται δράσεις υπερτοπικής σημασίας και προώθησης διαδημοτικών συνεργασιών διασφαλίζοντας τις αρχές της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. γ. Υπεύθυνοι υλοποίησης των δράσεων μπορεί να είναι υπηρεσίες του Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων του. Μπορεί επίσης να είναι και σύνδεσμοι Ο.Τ.Α. στους οποίους συμμετέχει ο Ο.Τ.Α. ή οι δομές που ορίζονται ως φορείς υλοποίησης στις συμβάσεις συνεργασίας του Ο.Τ.Α. με άλλους φορείς. δ. ομαδοποιούνται και ελέγχονται οι δράσεις για την επίτευξη των στόχων του κάθε μέτρου, ε. ιεραρχούνται και προγραμματίζονται οι δράσεις καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, στ. συσχετίζονται οι δράσεις με οικονομικές πηγές και συμπληρώνεται σχετικό έντυπο-πίνακας προγραμματισμού, ζ. καταγράφονται οι συνολικά διαθέσιμοι πόροι ανά πηγή χρηματοδότησης και οι προϋποθέσεις άντλησης όπως υπολογίζονται κατά τη χρονική περίοδο κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου, η. εκτιμώνται τα έσοδα του Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων του, ανά πηγή χρηματοδότησης για κάθε έτος της πενταετίας, θ. υπολογίζονται συνοπτικά οι λειτουργικές και οι επενδυτικές δαπάνες των δράσεων του προγράμματος για κάθε έτος της πενταετίας, ι. καταρτίζονται οι χρηματοδοτικοί πίνακες του προγράμματος ανά έτος και πηγή χρηματοδότησης.



Έργα

Ως Έργα νοούνται δράσεις που εκτελούνται εφ άπαξ, με καθορισμένη χρονική

έναρξη και πέρας υλοποίησης. Τα έργα, ενδεικτικά, είναι δυνατό να περιλαμβάνουν:  σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση τεχνικών έργων, έργων περιβάλλοντος, έρευνες και μελέτες, ενέργειες κατάρτισης, ενέργειες δημοσιότητας, κανονιστικές ρυθμίσεις.



Μέτρα

Είναι η αμέσως επόμενη υποδιαίρεση ενός Άξονα. Κάθε Άξονας αναλύεται σε ένα σύνολο συναφών Μέτρων. Κάθε Μέτρο περιλαμβάνει έναν ή περισσότερούς συναφείς στόχους.



Στόχοι

Επιδιωκόμενες αλλαγές της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχής και του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου, που αποσκοπούν στην εκπλήρωση της αποστολής και στην επίτευξη του οράματος του Δήμου.

Αντιστοιχούν στα κρίσιμα ζητήματα, που αποφασίζουν τα όργανα διοίκησης ότι θα αντιμετωπιστούν από το Δήμο κατά την επόμενη πενταετία και εξειδικεύονται προκειμένου να προσδιοριστούν οι ειδικότεροι στόχοι ενός σχεδίου δράσης. Για την επίτευξη ενός στόχου ορίζεται η αρμόδια υπηρεσία, η οποία καταρτίζει το σχετικό σχέδιο δράσης. Ανάλογα με το σκοπό τους, οι στόχοι διακρίνονται σε στόχους τοπικής ανάπτυξης και στόχους εσωτερικής ανάπτυξης. Ανάλογα με το πόσες κάθετες υπηρεσίες εμπλέκονται στην επίτευξή τους οι στόχοι τοπικής ανάπτυξης διακρίνονται σε υπηρεσιακούς και σε δια- υπηρεσιακούς. Οι συναφείς Στόχοι ομαδοποιούνται σε προτεραιότητες – Μέτρα και τα συναφή Μέτρα ομαδοποιούνται σε γενικότερες προτεραιότητες – Άξονες. Οι Στόχοι, τα Μέτρα και οι Άξονες συγκροτούν ιεραρχικό διάγραμμα, στο οποίο γίνεται σταδιακή εξειδίκευση της αποστολής και του οράματος του Δήμου.


Στρατηγική

Συνεκτικό σύνολο προτεραιοτήτων και πολιτικών που αποσκοπούν στην εκπλήρωση της αποστολής και στην επίτευξη του οράματος του Δήμου. Η διαμόρφωση της στρατηγικής του Δήμου σημαίνει: α) τον προσδιορισμό των κρίσιμων ζητημάτων τοπικής ανάπτυξης που θα αντιμετωπίσει ο Δήμος (στόχοι τοπικής ανάπτυξης) και β) τη διαμόρφωση των κατάλληλων εσωτερικών στρατηγικών επιλογών που θα διασφαλίζουν επιτυχή προσέγγιση των ως άνω στόχων τοπικής ανάπτυξης (στόχοι εσωτερικής ανάπτυξης). Η στρατηγική αποτελεί το πλαίσιο για την κατάρτιση των Σχεδίων Δράσης και πρέπει να είναι συμβατή με την αποστολή, το όραμα και τις αρχές λειτουργίας και διακυβέρνησης του Δήμου.



Στρατηγικοί Στόχοι

Η διατύπωση της στρατηγικής του Ο.Τ.Α. γίνεται μέσω του καθορισμού γενικών στρατηγικών στόχων. Ενδεικτικά, οι στρατηγικοί στόχοι αφορούν:

α. Στην προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής. β. Στην ικανοποίηση των αναγκών των αποδεκτών των υπηρεσιών του. γ. Στην αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου (με τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργάνων του, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του).

δ. Στη βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης.


Στρατηγικό Σχέδιο Δήμου

Έγγραφο που έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής, αποτυπώνει τη διαδικασία του στρατηγικού σχεδιασμού και αποτελεί μέρος του Πενταετούς Επιχειρησιακού προγράμματος. Το εγκεκριμένο από το δημοτικό συμβούλιο στρατηγικό σχέδιο τίθεται προς συζήτηση στη δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και παράλληλα δημοσιοποιείται για διαβούλευση με καταχώρηση στην ιστοσελίδα του δήμου.


Στρατηγικός Σχεδιασμός

Συστηματική διαδικασία καθορισμού της στρατηγικής μέσω της οποίας ο Δήμος συμφωνεί στις προτεραιότητες που είναι αναγκαίες για την αποστολή του και ανταποκρίνονται στο περιβάλλον του. Ο ρόλος του είναι να προγραμματίσει, να εφαρμόσει και να κάνει πιο λειτουργική τη στρατηγική.



Σχέδιο Δράσης

Συνεκτικό σύνολο στόχων και δράσεων, που αποσκοπούν στην επίτευξη ενός στόχου. Ένα σχέδιο δράσης περιλαμβάνει στόχους, οι οποίοι αφορούν στους στόχους τοπικής ανάπτυξης, στην ικανοποίηση αναγκών των αποδεκτών και στην εσωτερική ανάπτυξη της αρμόδιας για το στόχο υπηρεσίας. Ένα σχέδιο δράσης περιλαμβάνει ειδικότερους στόχους και δράσεις οι οποίοι προκύπτουν από την εξειδίκευση των γενικών στρατηγικών επιλογών.


Θεσμικό Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Η υποχρέωση κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τους ΟΤΑ α’ βαθμού θεσπίστηκε αρχικά με τα άρθρα 203-207 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006) στα πλαίσια της διαδικασίας οργάνωσης και λειτουργίας της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο τη δημιουργία μόνιμων δομών προγραμματισμού. Στην Εγκύκλιο του Υφυπουργού Εσωτερικών με αρ. 45/58939/25-10-2006 περιγράφονται ο σκοπός, η διάρθρωση και οι στόχοι των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Με την υπ’ αρ. 18183 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 534/Β/13.04.2007) καθορίζονται η δομή και το περιεχόμενο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των ΟΤΑ, ενώ με το Προεδρικό Διάταγμα 185/2007 «Όργανα και διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού», όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 89/2011, καθορίζονται η διαδικασία κατάρτισης, η δομή και το περιεχόμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος και των Ετήσιων Προγραμμάτων Δράσης που το εξειδικεύουν.

Ακόμη, κατευθύνσεις σχετικά με τις διαδικασίες κατάρτισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΟΤΑ α’ βαθμού, δόθηκαν από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. με την Εγκύκλιο με αρ. 66/50837/14-9-2007. Η μετεξέλιξη του θεσμού των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των ΟΤΑ επιχειρείται στο Ν.3852/2010(άρθρο 266) και στον οποίο αναφέρεται ρητά η υποχρέωση των Δήμων στην εκπόνηση πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος και αντίστοιχων Ετήσιων Σχεδίων Δράσης αυτού. Στην υπ’ αρ. 41179/04.11.2014 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2970/Β/04.11.2014) «Περιεχόμενο, δομή και τρόπος υποβολής των πενταετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) α’ βαθμού για τη δημοτική περίοδο 2014-2019»1 περιγράφεται η νέα διαδικασία κατάρτισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Οι παραπάνω θεσμικές ρυθμίσεις έχουν σκοπό την εισαγωγή μόνιμων εσωτερικών διαδικασιών και συστημάτων προγραμματισμού στους ΟΤΑ, ώστε η διαδικασία προγραμματισμού, παρακολούθησης και μέτρησης των αποτελεσμάτων των δράσεων των Ο.Τ.Α., να αποτελέσει μια σταθερή εσωτερική λειτουργία, στην οποία το ανθρώπινο δυναμικό τους θα συμμετέχει, με συγκεκριμένο ρόλο, σε όλες τις φάσεις.


Δομή και Χαρακτηριστικά του Επιχειρησιακού Προγράμματος 

Η εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος περιλαμβάνει τρία στάδια και γίνεται σε επιμέρους βήματα έχοντας ως σκοπό να προσεγγιστούν και να αναλυθούν συστηματικά όλες οι παράμετροι και όλοι οι συντελεστές που επηρεάζουν και καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης του Δήμου. Παρακάτω γίνεται περιγραφή και ανάλυση των βημάτων που περιλαμβάνονται σε κάθε στάδιο.

Στάδιο 1: Αποτύπωση και αξιολόγηση του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου 

Βήμα 1: Προετοιμασία και οργάνωση Σε αυτό το βήμα γίνεται η οργάνωση και η προετοιμασία της όλης διαδικασία του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Το βήμα ολοκληρώνεται με τις εξής ενέργειες: 

Οργάνωση του έργου από το Αυτοτελές τμήμα προγραμματισμού, οργάνωσης και πληροφορικής o Διατύπωση των αρχικών κατευθύνσεων της Δημοτικής Αρχής 

Προγραμματισμό του έργου. 

Ενημέρωση του προσωπικού των υπηρεσιών και των ΝΠ του Δήμου για τη διαδικασία κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος

 Βήμα 2: Συνοπτική περιγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχής του Δήμου. Αυτό το βήμα έχει σκοπό την αποτύπωση και αξιολόγηση: 

Της γενικής εικόνας της περιοχής του Δήμου και του Δήμου ως οργανισμού 

Της περιοχής του Δήμου και των κάθετων υπηρεσιών στους θεματικούς τομείς Περιβάλλον και ποιότητα ζωής», «Κοινωνική Πολιτική, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός», «Τοπική Οικονομία και Απασχόληση» Για το σκοπό αυτό γίνεται συνοπτική περιγραφή της γενικής, μακροσκοπικής εικόνας της περιοχής του Δήμου και αναφέρονται τα γεωγραφικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του Δήμου καθώς και των σχέσεων και των αλληλεξαρτήσεών του με την ευρύτερη περιοχή. Έπειτα, αξιολογείται η κατάσταση της περιοχής και γίνεται εντοπισμός των κρίσιμων θεμάτων ανάπτυξης σε κάθε τομέα («Περιβάλλον και ποιότητα ζωής», «Κοινωνική Πολιτική, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός», «Τοπική Οικονομία και Απασχόληση»). Επίσης, γίνεται χρήση και ανάλυση στατιστικών στοιχείων και βιβλιογραφικών πηγών καθώς και πρωτογενών στοιχείων από την αξιολόγηση μέσω ερωτηματολογίων στελεχών του Δήμου που αφορούν σε συγκεκριμένα θεματικά πεδία σχετικά με την ειδικότητα και τις αρμοδιότητές τους. 

Βήμα 3: Συνοπτική περιγραφή και αξιολόγηση των υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων του Δήμου Αυτό το βήμα έχει σκοπό την αποτύπωση και αξιολόγηση: 

του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου και των οριζόντιων υπηρεσιών 

των Νομικών Προσώπων του Δήμου Για το σκοπό αυτό γίνεται περιγραφή και αξιολόγηση των κύριων λειτουργικών οργανωτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων από τους προϊσταμένους μέσω ερωτηματολογίων. Οι απαντήσεις στα ερωτηματολόγια αξιοποιούνται ώστε να γίνει καταγραφή των δυνατών και αδύνατων σημείων κάθε υπηρεσίας και να γίνει εντοπισμός των κρίσιμων ζητημάτων εσωτερικής ανάπτυξης σε κάθε πεδίο αναφοράς: δραστηριότητες και διαδικασίες λειτουργίας, οργάνωση, συνεργασίες, ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή ή/και οικονομικά.

 Βήμα 4: Καθορισμός της στρατηγικής και των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του Δήμου Σκοπός του βήματος είναι η : 

 η διατύπωση του οράματος 

η διατύπωση των κατευθυντηρίων πολιτικών επιλογών της Δημοτικής Αρχής για την επόμενη περίοδο.

Η επιλογή της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο Δήμος o ο προσδιορισμός των Μέτρων (Αναπτυξιακές Προτεραιότητες) και των Στόχων, σύμφωνα με τις οποίες θα διαρθρωθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές (τομεακές και περιφερειακές) αναπτυξιακές προτεραιότητες. (Οι ενέργειες αυτές εκτελούνται από το Αυτοτελές τμήμα προγραμματισμού, οργάνωσης και πληροφορικής και την ομάδα έργου σε συνεργασία με την Εκτελεστική Επιτροπή).

 Βήμα 5: Έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου και Διαδικασίες Διαβούλευσης. Είναι το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση του Στρατηγικού Σχεδιασμού και περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:  Το σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού υποβάλλεται από το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού & Οργάνωσης και Πληροφορικής  στην εκτελεστική επιτροπή, η οποία το εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και ψήφιση 

 Έγκριση του σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού από το Δημοτικό Συμβούλιο 

 Το εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού τίθεται προς συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (άρθρο 76 του Ν.3852/2010) 

 Γίνεται δημοσιοποίηση του σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού για διαβούλευση για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων και καταχώρηση στην ιστοσελίδα του Δήμου.


ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

Τα  Επιχειρησιακά Προγράμματα διαρθρώνονται σε τέσσερις (4) άξονες: 

1. Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής

2. Κοινωνική Πολιτική, υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός

3. Τοπική οικονομία και απασχόληση

4. Βελτίωση διοικητικής ικανότητας του Δήμου 

Ο άξονας «Βελτίωση διοικητικής ικανότητας του Δήμου», αποσκοπεί στην ανάπτυξη του Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων του, ως οργανισμών, και στη βελτίωση των σχέσεών τους με τους πολίτες, την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς. Ο άξονας αυτός ενδεικτικά αφορά:

α. Στη γενική οργάνωση και λειτουργία του Ο.Τ.Α., καθώς και σε ζητήματα αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και χρηστής τοπικής διοίκησης. β. Στις οριζόντιες ή υποστηρικτικές λειτουργίες του Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων του. γ. Στις ανάγκες υποστήριξης των οργάνων διοίκησης και των υπηρεσιών για την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και για τη γενικότερη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Ο.Τ.Α.

Ως προς την γενική διάρθρωση του επιχειρησιακού προγράμματος, διευκρινίζεται, σε συνδυασμό με  θεμελιώδεις στόχους,  ότι περιλαμβάνονται δράσεις, στους εξής τομείς: 

Για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης: 

Προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος (τεχνικές υποδομές και δίκτυα εξυπηρέτησης, προστασία και αειφόρος διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος,  χωροταξία και πολεοδομία). 

Βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των κατοίκων της περιοχής του (παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός,  κοινωνική πολιτική, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση). 

Συνεργασίες με λοιπούς φορείς  του διοικητικού συστήματος της χώρας (Κεντρικοί φορείς, Περιφέρεια, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, γειτονικοί Ο.Τ.Α.) και τοπικούς κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς (ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύλλογοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις). 

Για την οργανωτική - λειτουργική ανάπτυξη του Ο.Τ.Α.:

Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.).

Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης (μεσοπρόθεσμος οικονομικός προγραμματισμός, παρακολούθηση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, ορθολογικότερη οικονομική διαχείριση).

Βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας του Ο.Τ.Α. (μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός προσλήψεων, ανάπτυξη του υφιστάμενου προσωπικού, μηχανοργάνωση, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, εξασφάλιση γης και κτιριακών εγκαταστάσεων).

Συνεργασίες με άλλους δημόσιους φορείς 


ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 

Ο Δήμος Ναυπακτίας αντιλαμβάνεται ως αποστολή του:

«Την άσκηση τοπικής εξουσίας με απώτερο στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και την αειφόρο τοπική ανάπτυξη»

Στο πλαίσιο αυτό το όραμα του Δήμου διαμορφώνεται ως ακολούθως:

«Η λειτουργία του Δήμου, ως πολιτικού και διοικητικού φορέα, με βασικές αρχές τη διαφάνεια, τη διαβούλευση και την αποτελεσματικότητα, λειτουργώντας σε πλαίσιο στοχευόμενων πολιτικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα»

Οι κατευθυντήριες αρχές του Δήμου Ναυπακτίας, στις οποίες θα βασιστεί, για την επίτευξη του οράματός του είναι οι ακόλουθες:

Διαφάνεια και χρηστή διαχείριση

Αποτελεσματικότητα στις ενέργειες - παρεμβάσεις και αποδοτικότητα των πόρων

Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

Σεβασμός των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης

Ισόρροπη ανάπτυξη των δημοτικών ενοτήτων

Ισότιμη εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων χωρίς διακρίσεις

Ανταπόκριση στις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών

Προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των εργαζομένων στην επίτευξη της αποστολής και του οράματος του Δήμου

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας των εργαζομένων, μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες

Ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων και αξιολόγησή τους με διαφάνεια και αξιοκρατία

Ενίσχυση και επιβράβευση ανάληψης πρωτοβουλιών από τους εργαζόμενους

Προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα δρώμενα του Δήμου

Ενίσχυση της δημιουργικότητας και της πολιτιστικής έκφρασης των κατοίκων

Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου

Προώθηση δράσεων βελτίωσης της ποιότητας ζωής

Ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης

Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη της περιοχής

Κινητοποίηση περιφερειακών πόρων και δυνατοτήτων

Διαμόρφωση στοχευόμενων πολιτικών και υιοθέτηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων

Ανάπτυξη και ενδυνάμωση σχέσεων συνεργασίας με όμορους ΟΤΑ α΄ βαθμού, ΟΤΑ β΄ βαθμού και τοπικούς φορείς

Αξιοποίηση αναπτυξιακών και λοιπών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εκπλήρωση της αποστολής και του οράματος του Δήμου


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2020-2023

Για τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής της στρατηγικής, η ελληνική Κυβέρνηση στοχεύει στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και επιλογών και στην ενεργοποίηση επιπρόσθετων πόρων, μέσω της επέκτασης του φάσματος των διαθέσιμων εργαλείων.

Το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο απαρτίζεται κυρίως από τα Εθνικά Δημόσια Κεφάλαια και τους πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων, αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνεςγια τη χρηματοδότηση του Αναπτυξιακού Σχεδίου της Κυβέρνησης. Τα διαρθρωτικά ταμεία εξυπηρετούν τους στόχους της Έξυπνης Ανάπτυξης (Smart Growth), της Δίκαιης (χωρίς αποκλεισμούς) Ανάπτυξης (Inclusive Development) και της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Growth) και συμπληρώνονται ταυτόχρονα από οριζόντιες πολιτικές. Η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου του ΠΔΕ και η θέσπιση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), το οποίο καθιερώνει ένα πολυετή μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, συνιστούν δύο κορυφαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των δημοσίων επενδύσεων.

Με την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων και της γόνιμης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έχει επιτύχει τα τελευταία τρία χρόνια το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων των πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το συνολικό ποσό που διοχετεύθηκε στην ελληνική οικονομία να φθάνει στα 11 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους πόρους του Σχεδίου Juncker (Juncker Plan-EFSI) και ενισχύει τη συνεργασία της με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η ΕΤΕπ (EIB) και η ΕΤΑΑ (EBRD). Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη με εγκεκριμένες και υπογεγραμμένες συμφωνίες δανειοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Έχουν ήδη υπογραφεί δάνεια και συμφωνίες 2,1 δισ. ευρώ, γεγονός που θα προκαλέσει επενδύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ. Η στρατηγική ανάπτυξης χρηματοδοτείται μέσω του ΠΔΕ, το οποίο αποτελείται από εθνικούς δημόσιους πόρους και πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται τα κονδύλια του Σχεδίου Juncker (EFSI) και προσελκύεται πρόσθετη χρηματοδότηση ενισχύοντας τη συνεργασία της χώρας με Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών μελών της ΕΕ όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων και πρώτη στην Ευρώπη στην αξιοποίηση του Σχεδίου Juncker, σύμφωνα με το δείκτη επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ (Μάρτιος 2018). Ταυτόχρονα, η χώρα είναι 5ος παγκόσμιος προορισμός επενδύσεων, μεταξύ εκείνων των χωρών στις οποίες κατευθύνονται πόροι της ΕΤΑΑ (EBRD), έχοντας προσελκύσει συνολικές επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας (Μάρτιος 2018). Επιπλέον, η ΕΤΕπ συνεχίζει να αυξάνει τη χρηματοδότησή της, στην ελληνική οικονομία, με εκταμιεύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ μόνο για το 2017 καθώς και ποσού 7 δισ. ευρώ, το οποίο θα δεσμευθεί για επενδυτικά έργα τα επόμενα τρία χρόνια, τα οποία αναμένεται να μοχλεύσουν περαιτέρω επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας. Το 2018 ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ ήταν 6,75 δισ. ευρώ. Στα επόμενα χρόνια και στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ αυξάνεται σταθερά (φτάνει τα 7,3 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα έτη 2019-2022).

Επιπλέον, 2 δισ. ευρώ ετησίως θα διατεθούν στην οικονομία τα επόμενα χρόνια από κεφάλαια της ΕΤΕπ, της ΕΤΑΑ και άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα κεφάλαια αυτά αξιοποιούνται συνδυαστικά με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση μικρών και μεγάλων έργων σε όλη τη χώρα, αλλά και στοχευμένων προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το ποσό των 2 δισ. Ευρώ ετησίως αποτελεί μια μετριοπαθή πρόβλεψη που βασίζεται στα τρέχοντα στοιχεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2017 το ποσό των εκταμιεύσεων στην οικονομία από την ΕΤΕπ και την ΕΤΑΑ ανερχόταν σε 2,57 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία αυτών των δύο τραπεζών.

Επομένως, εκτιμάται ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα εισρεύσουν 45-50 δισ. ευρώ στην οικονομία από το ΠΔΕ και τη συνεργασία της Κυβέρνησης με τα προαναφερθέντα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.

Επιπλέον, με βάση το μακροοικονομικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας που χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να εφαρμοστεί πολλαπλασιαστής μεταξύ 1,5 και 2,0 στο παραπάνω ποσό, προκειμένου να υπολογιστεί ο συνολικός αντίκτυπος των δημόσιων επενδύσεων στα επόμενα 5 έτη. Οι στρατηγικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ για το 2014 -2020 -εκτός από τον ειδικό τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης- περιλαμβάνουν τρεις πυλώνες: «Έξυπνη Ανάπτυξη», «Δίκαιη Ανάπτυξη» και «Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Η «έξυπνη ανάπτυξη» επικεντρώνεται σε οκτώ τομείς (Ενέργειας, Γεωργικών προϊόντων, Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), Περιβάλλοντος, Φαρμακευτικών προϊόντων, Υγείας, Μεταφορών και Logistics, Πολιτισμού και Τουρισμού), στους οποίους η χώρα διαθέτει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι πόροι που διατίθενται στους εν λόγω τομείς αναμένεται να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλικό προς την  επιχειρηματικότητα και ελκυστικό για τους επενδυτές, να ενισχύσουν την εξαγωγική δραστηριότητα, να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία, να προωθήσουν την απασχόληση, να βελτιώσουν τη συνεργασία και την επιχειρηματική κουλτούρα, να ενισχύσουν την καινοτομία και την Ε&Α. Ο δεύτερος πυλώνας «Δίκαιη Ανάπτυξη» επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του κοινωνικού κόστους της κρίσης και στην επανασύνδεση του ανθρώπινου δυναμικού με την αγορά εργασίας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προγράμματα για την κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και την υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων. Προάγει, επίσης, τη γενική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και την ενίσχυση των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης.

Ο τρίτος πυλώνας «Βιώσιμη ανάπτυξη» αποσκοπεί στην κατανομή πόρων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι τρεις πυλώνες συμπληρώνονται από οριζόντιες πολιτικές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη νέων ενεργειακών, δημόσιων υποδομών και δικτύων μεταφορών.

Ως εκ τούτου, το ΕΣΠΑ δομείται πάνω σε μια ισχυρή στρατηγική προσέγγιση με στόχο την εξασφάλιση της αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης χρήσης των πόρων που είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα κατά την περίοδο 2014-2020. Το ΕΣΠΑ αποτελεί το κύριο μέσο για επενδύσεις μέσω του προϋπολογισμού του ΠΔΕ (τα έργα ΕΣΠΑ υπερβαίνουν το 80% του συνολικού ΠΔΕ) για την υποστήριξη και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας και ως εκ τούτου, θέτει τα θεμέλια για ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Αντιμετωπίζει και μετριάζει τις σοβαρές επιπτώσεις των οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων που χαρακτηρίζονται από την υψηλή ανεργία και κατά συνέπεια, συμβάλλει στη βιώσιμη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ενεργοποιεί και επιδιώκει το σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και προωθεί διαρθρωτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτή η σαφής και αυστηρή ιεράρχηση των αναπτυξιακών αναγκών παρέχει προστιθέμενη αξία στους καθορισμένους στόχους. Οι σημαντικότεροι κλάδοι που προσδιορίστηκαν είναι οι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης και απασχόλησης. Αυτή η κατεύθυνση συνιστά μια έντονη και ορατή διαφορά σε σχέση με τις εμπειρίες του προηγούμενου προγραμματισμού και υλοποίησης δράσεων εκ μέρους των Ταμείων. Η ίδια ορατή διαφορά στην προσέγγιση, παρατηρείται επίσης, στην αποτελεσματική εφαρμογή των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης που υιοθετήθηκαν σε αυτή τη διαδικασία ιεράρχησης προτεραιοτήτων, καθώς και στη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης τεσσάρων βασικών θεματικών στόχων (Ε&Α, ΤΠΕ, Ενέργεια και ΜμΕ). Για παράδειγμα, υπάρχει σαφής διπλασιασμός του ποσοστού χρηματοδότησης της καινοτομίας, από 4% την περίοδο 2007-2013, στο 8% των πόρων του ΕΣΠΑ την περίοδο 2014-2020. Οι προσπάθειες εστιάζουν στην καλλιέργεια ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος που θα προσελκύει καινοτομία και επενδύσεις με την απλούστευση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και τη διευκόλυνση των εξαγωγών.

Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και της θεσμικής ικανότητας, έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη και ως εκ τούτου, η μεταρρύθμιση της διοίκησης και η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας αποτελεί κεντρική στόχευση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Υπάρχει σαφής στόχευση σε βασικούς τομείς, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η υγεία, η δικαιοσύνη, το κτηματολόγιο, η φορολογία κ.λπ. που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της συνολικής αποτελεσματικότητας της οικονομίας, ενισχύοντας την ικανότητα του κράτους να εφαρμόσει τη νομοθεσία και συνεπώς, να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι ΤΠΕ και η ψηφιακή σύγκλιση είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί ο μετασχηματισμός της χώρας σε μια σύγχρονη και καινοτόμο οικονομία. Οι αποτιμώμενες ελλείψεις των προηγούμενων περιόδων σε αυτόν τον τομέα, όπως η έλλειψη  αποτελεσματικού μηχανισμού χάραξης πολιτικής και συντονισμού, κοστολόγησης, προμήθειας, υλοποίησης και επιχειρησιακής λειτουργίας έργων ΤΠΕ, αντιμετωπίζονται πλέον αποτελεσματικά με τη δημιουργία μιας Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής και Ειδικής Ψηφιακής Στρατηγικής. Έχουν περιγραφεί σαφώς τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ΤΠΕ και, ως εκ τούτου, δίδεται έμφαση σε στοχοθετημένα έργα που υποστηρίζουν τη διοικητική μεταρρύθμιση (e-government). Παράλληλα, είναι πλέον διαθέσιμη η απαραίτητη χρηματοδότηση για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης μετάβασης προς τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής αγοράς.

Η στρατηγική του ΕΣΠΑ εξυπηρετεί έως τώρα, και θα συνεχίσει στο μέλλον να το πράττει, τις μείζονες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες για την άμβλυνση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης. Για το σκοπό αυτό, δόθηκε προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ και στο σχεδιασμό μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής βασισμένης στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και των περιφερειών της. Η στρατηγική αυτή θέτει τα θεμέλια για μια σταθερή και ανταγωνιστική οικονομία.

Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι ζωτικής σημασίας για την προετοιμασία και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς. Σε αυτούς τους τομείς κατευθύνονται αντίστοιχα τα απαραίτητα κονδύλια, με στόχο ιδίως τη διευκόλυνση της προ γραμματισμένης επέκτασης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τις βασικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Η υλοποίηση του προγράμματος της Youth Guarantee «Εγγύηση Απασχόλησης για τους Νέους» είναι, επίσης, σημαντική, προκειμένου να εντάξει τους νέους στην οικονομία και, ως εκ τούτου, ενσωματώνεται στη βασική πολιτική για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης στις ΜμΕ.

Το εθνικό ΠΔΕ αποτελεί κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης της Αναπτυξιακής Στρατηγικής. Αφενός, υποστηρίζει τομείς και προτεραιότητες της στρατηγικής οι οποίοι δεν είναι επιλέξιμοι από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία αφετέρου, οι πόροι της μπορούν να συνδυαστούν με πόρους των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, κινητοποιώντας ιδιωτικές και τραπεζικές επενδύσεις, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική μόχλευση των διαθέσιμων πόρων.

Το εθνικό ΠΔΕ χρηματοδοτεί έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, με προτεραιότητα τις μεταφορές, την αλυσίδα εφοδιασμού, την ενέργεια, το περιβάλλον, την πολιτική προστασία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Επιπλέον, χρηματοδοτεί την έρευνα και την καινοτομία και υποστηρίζει το κράτος πρόνοιας μέσω προγραμμάτων για την υγεία, την εκπαίδευση, την ενσωμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας και την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ο εθνικός προϋπολογισμός του ΠΔΕ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και από το ιστορικό των 700 εκατ. ευρώ το 2015, υπερδιπλασιάστηκε στα 1,55 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019. Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των εθνικών πόρων, αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο στοχοθετημένων παρεμβάσεων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων και να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα παρακολούθησης που θα διασφαλίζει τη μείωση της υποαπορρόφησης, των υπεραναλήψεων και άλλων δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Το «Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2020-2023» διαρθρώνεται στους ακόλουθους Άξονες Προτεραιότητας:

ΑΠ-1: Προώθηση της Απασχόλησης των Ανέργων και των Αυτοαπασχολούμενων, καθώς και της Προσαρμοστικότητας των Εργαζομένων και των Επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης εκπαιδευτικών υποδομών.

ΑΠ-2: Αντιμετώπιση των Κοινωνικών Επιπτώσεων και Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής.

ΑΠ-3: Προετοιμασία της Οικονομικής και Παραγωγικής Διαφοροποίησης, συμπεριλαμβανομένου του Πρωτογενή Τομέα.

ΑΠ-4: Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και προσέλκυση / υποδοχή Επενδύσεων.

ΑΠ-5: Αναδιάρθρωση της Ενεργειακής Ταυτότητας και Εξορθολογισμός της Αξιοποίησης και Χρήσης των Περιβαλλοντικών Πόρων.

Α.Π-6: Προώθηση της Αστικής Αναζωογόνησης, της Πράσινης Οικονομίας και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Α.Π-7: Επιστημονική και Τεχνική Στήριξη, Ωρίμανση Δράσεων (γα την νέα Π.Π. 2021-2027).

Στο ΕΜεΠ ΔΑΜ 2020-2023 θα συμπεριληφθεί το ακόλουθο μίγμα δράσεων (ενδεικτικά):

• αντιμετώπιση της ανεργίας στις επηρεαζόμενες περιοχές, με δυνατότητα αξιοποίησης ωφελουμένων και από όμορες περιοχές από τις οποίες προκύπτουν αντίστοιχες ροές απασχόλησης (commuters),

• προώθηση της μικρο-επιχειρηματικότητας των μελών των επηρεαζόμενων οικογενειών (σε διάφορους τομείς),

• στήριξη της ίδρυσης νέων και νεοφυών επιχειρήσεων, μέσω εκκολαπτηρίων και άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών,

• στήριξη της προσαρμοστικότητας εργαζομένων και του αναπροσανατολισμού / διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων υφιστάμενων επιχειρήσεων που συνδέονται έμμεσα με τον λιγνιτικό τομέα,

• διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των ωφελουμένων, αλλά και των οικογενειών τους που επηρεάζονται άμεσα από τη μείωση των λιγνιτικών δραστηριοτήτων (υποστήριξη της βιώσιμης μετάβασης στην αγορά εργασίας, πρόσληψη και μείωση της «παγίδευσης» της οικογένειας σε καθεστώς φτώχειας και διακρίσεων που οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό),

• προώθηση της αστικής αναζωογόνησης και της έξυπνης διαφοροποίησης της τοπικής οικονομίας με ανάπτυξη τουριστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ανάδειξης της δημιουργικής βιομηχανίας κ.λπ.,

• ειδικό πρόγραμμα Ανάπτυξης ΦΒΣ από νοικοκυριά (στέγες), φορείς και ιδιώτες, το οποίο θα αφορά δικαιούχους που θα επιλέγονται με κριτήρια «ΔΑΜ¨(σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς και Ειδικές Υπηρεσίες) και θα εφαρμοστεί με ελκυστικούς όρους και ταχύτατες διαδικασίες,

• προώθηση της αναβάθμισης δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποσταθμών σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ,

• ένταξη του φυσικού αερίου στην παραγωγή και την ποιότητα ζωής,

• προσέλκυση, προετοιμασία και ενίσχυση Επενδύσεων με άμεσα αποτελέσματα (π.χ. ΑΠΕ, ανάπτυξη μικροδικτύων διανομής ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών μονάδων, παραγωγή βιομάζας κ.λπ.),

• προώθηση πιλοτικών δράσεων η/και δημιουργία clusters για την προετοιμασία αξιοποίησης της κυκλικής οικονομίας ή άλλων τομέων με συγκριτικά πλεονεκτήματα,

• διερεύνηση και προετοιμασία της δημιουργίας νέων επιχειρηματικών υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη και την επιχειρούμενη αλλαγή της νομοθεσίας στη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, την ανάπτυξη υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας κ.ο.κ.,

• στοχευμένες δράσεις τουρισμού, υδάτινου τουρισμού, αγροτουρισμού και ορεινού τουρισμού, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων,

• προετοιμασία του αναγκαίου χωρικού σχεδιασμού για την υποδοχή επενδύσεων και τον εξορθολογισμό χρήσεων γης για άλλες δραστηριότητες,

• ανάπτυξη μηχανισμών, συστημάτων και εργαλείων που θα χαρακτηρίζονται από ευελιξία και καινοτομία, για την εφαρμογή νεωτεριστικών (πιλοτικών) επιλογών λ.χ. αναβάθμισης δεξιοτήτων, ένταξης στην αγορά εργασίας, στήριξης της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων κ.λπ., ανάπτυξη ικανοτήτων στα στελέχη των τοπικών Υπηρεσιών και Φορέων και δημιουργία διυπηρεσιακής ομάδας κρούσης για την μελλοντική υποστήριξη της διαδικασίας δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης,

• ωρίμανση έργων προτεραιότητας στο πλαίσιο του ΕΠΔΑΜ 2021-2027 που θα εγκρίνει η Κυβερνητική Επιτροπή,

• αποκατάσταση γαιών από την εξόρυξη των λιγνιτικών κοιτασμάτων (με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ)

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του Προγράμματος, οι προτεινόμενες προτάσεις θα αξιολογηθούν ως προς την ωριμότητα και κρισιμότητά τους σε σχέση με την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που απορρέουν από την απολιγνιτοποίηση, θα ομαδοποιηθούν και θα ιεραρχηθούν συνδυαστικά με βάση τη διαθεσιμότητα πόρων από τις οικείες πηγές χρηματοδότησης, την αποτελεσματικότητα και την συμπληρωματικότητά τους αρχικά με το ΣΔΑΜ και στη συνέχεια με τους στόχους και τις επιλεξιμότητες των Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2014-2020 (π.χ. ολοκλήρωση των δράσεων έως 31/12/2023, δυνατότητα τμηματοποίησης (phasing) στην επόμενη προγραμματική περίοδο έργων τηρουμένων των προϋποθέσεων τμηματοποίησης που θα καθοριστούν από την Ε.Ε. κ.λπ.), καθώς επίσης και με τις επιλογές πολιτικής του ΕΣΠΑ 2021-2027, το υπό κατάρτιση ΣΔΑΜ (Master Plan) και, τελικά, θα συγκροτήσουν ένα ολοκληρωμένο, στοχευμένο και ευέλικτο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα που θα καλύπτει την περίοδο 2020-2023.

Οι δυνητικές πηγές χρηματοδότησης του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος ΔΑΜ 2020-2023 κωδικοποιούνται κατ’αρχήν στις ακόλουθες:

• ΕΣΠΑ 2014-2020

• Πράσινο Ταμείο (ήδη ενεργοποιήθηκαν τα πρώτα δυο Προγράμματα για την Κυκλική Οικονομία και την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ μετά την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 54 του Ν. 4710/2020 (ΦΕΚ 142, 23.07.2020) αναμένεται η ενεργοποίηση των πρώτων - στοχευμένων στις λιγνιτικές περιοχές - δράσεων κρατικής ενίσχυσης).

• Λοιποί Πόροι (Εθνικό ΠΔΕ/ΕΠΑ, Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», λιγνιτικός πόρος, ίδιοι πόροι φορέων κ.λπ.).

Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να διακόψει αιφνίδια και βίαια την παρατηρούμενη ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα οικονομική κρίση, σε αντίθεση με την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, υπήρξε ανάλογη της πρόκλησης. Η νέα δέσμη χρηματοδοτικών εργαλείων που συνθέτουν το New Generation EU, με κυριότερο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility) είναι σε θέση όχι μόνο να συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας στην μετά-covid περίοδο, αλλά και να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα καλύψουν σημαντικό μέρος του επενδυτικού μας κενού και θα συμβάλουν στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. 

Αναζητώντας μία ιστορική αντιστοιχία θα λέγαμε ότι, οι πόροι που κατανέμονται στην Ελλάδα (περίπου 32 δισ. ευρώ) σηματοδοτούν ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, τόσο σε απόλυτους αριθμούς (οι πόροι του Σχεδίου Μάρσαλ αντιστοιχούν, σε τρέχουσες τιμές, σε λιγότερο από το μισό των σημερινών κοινοτικών κονδυλίων, αν προστεθούν σε αυτά οι πόροι του νέου ΠΔΠ 2021-2027) όσο και γιατί οι πόροι αυτοί συνοδεύονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους εφαρμογής.

Το «ξεκλείδωμα» των διαθέσιμων πόρων συνιστά ταυτόχρονα μία μεγάλη διαχειριστική και πολιτική πρόκληση. Σε διαχειριστικό επίπεδο καλούμαστε σε σύντομο χρόνο να υπερβούμε τις αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες και το βαρύ κανονιστικό πλαίσιο που καταλήγει σε έλλειψη ώριμων προς χρηματοδότηση έργων. Και σε πολιτικό επίπεδο, η πρόκληση συνίσταται στην ιεράρχηση των αναγκών, στην προτεραιοποίηση των έργων με πραγματική προστιθέμενη αξία. Ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόστασης αναγκών και πραγματικών δυνατοτήτων υλοποίησης της χώρας είναι τα έργα υποδομών μεταφορών, έργα με σημαντική επίδραση στο ΑΕΠ και την απασχόληση (με πολλαπλασιαστή 1,8) με κρίσιμη συμβολή στις διεθνείς αλυσίδες αξίας και με επενδυτικό κενό, ταυτόχρονα όμως με σημαντικούς αναξιοποίητους διαθέσιμους πόρους. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντική η προετοιμασία και χρηματοδότηση μίας νέας γενιάς μεγάλων δημόσιων έργων, φιλικών στο περιβάλλον.

Η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού ότι είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα. Με συνεκτικό σχέδιο, με αποτελεσματικό συντονισμό και με την κινητοποίηση όλων εκείνων των δυνάμεων που μπορούν να συμβάλουν. Ακριβώς αυτές τις ιδιότητες, αν και σε διαφορετικό πλαίσιο, πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε απέναντι στη νέα οικονομική πρόκληση. Η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη (Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία), που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, υποδεικνύει τις νέες επενδυτικές προτεραιότητες για την Ελλάδα της. Και το νέο ευέλικτο σχήμα υπό τον Πρωθυπουργό, το οποίο ήδη συστάθηκε και ξεκίνησε τις εργασίες του, διασφαλίζει την ορθή αποτύπωση των αναγκών της οικονομίας και την αποτελεσματική παρακολούθηση του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης που πρόκειται να καταθέσει στην  Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου. Η «δεξαμενή» των προτεινόμενων έργων πρόκειται να συμπληρωθεί με μηχανισμούς ωρίμανσης των έργων παράλληλα με την απλούστευση των διαδικασιών όπου αυτό είναι εφικτό, για την επιτάχυνση της υλοποίησής τους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί τη δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας, με κ.κ.ΑΕΠ που ανέρχεται σε 15.500 ΜΑΔ (Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης), ευρωπαϊκού κ.κ. ΑΕΠ των 27 (Eurostat 2009, ΕΕ27=100). Η πορεία εξέλιξης του κ.κ.ΑΕΠ της Περιφέρειας καταδεικνύει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό κ.κ.ΑΕΠ, αλλά καταγράφεται και μία συνεχιζόμενη μείωση του κ.κ.ΑΕΠ, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην παρατεταμένη οικονομική κρίση της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2008, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, καταγράφεται μείωση 7,2% του κ.κ.ΑΕΠ (ΜΑΔ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα αν και το σύνολο των Περιφερειών της χώρας παρουσιάζει μείωση του κ.κ.ΑΕΠ για την εν λόγω περίοδο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανήκει στις Περιφέρειες με τους μεγαλύτερους αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερους σε σχέση με την αντίστοιχη μείωση σε επίπεδο χώρας. Σημειώνεται ότι λόγω της εντονότερης οικονομικής δραστηριότητας στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Αχαΐας συγκριτικά με τις άλλες δύο ΠΕ της Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώνονται σημαντικές ενδοπεριφερειακές ανισότητες στη βάση του κ.κ.ΑΕΠ. Η ΠΔΕ παράγει το 4,6% της συνολικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) της χώρας. Κατά το 2010, η ΑΠΑ στο σύνολο των παραγωγικών κλάδων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανήλθε στο ποσό των 9.074,6 εκατ. Ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,7% σε σχέση με το 2008. Από την ανάλυση της κατανομής της ΑΠΑ στους τρεις παραγωγικούς τομείς της Περιφέρειας φαίνεται ότι η συμμετοχή του πρωτογενή τομέα στην συνολική ΑΠΑ της Περιφέρειας ανέρχεται σε 7,4%, ενώ ο δευτερογενής και ο τριτογενής τομέας συμμετέχουν κατά 17,4% και 75,3% αντίστοιχα. Η σημαντική συνεισφορά του πρωτογενή τομέα στην συνολική ΑΠΑ αναδεικνύεται από την σύγκριση των αντίστοιχων ποσοστών σε επίπεδο χώρας (3,2%) και σε επίπεδο ΕΕ27 (1,7%).Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία της Eurostat για το 2012 στην ΠΔΕ το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού 20-64 ετών ανήλθε στο 53,1%, στην Ελλάδα στο 55,3%, ενώ στην ΕΕ27 στο 68,5%. Η επίδοση αυτή φέρνει την ΠΔΕ στην 11η θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας, ενώ απέχει σημαντικά από το στόχο του ΕΠΜ για το 2020 (70%). Στις γυναίκες απασχολούμενες της ΠΔΕ καταγράφεται σημαντικά μικρότερο ποσοστό απασχόλησης έναντι των ανδρών (41,4% έναντι 64% για τους άνδρες), με την επίδοση των γυναικών να αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Σε τομεακό επίπεδο ο μεγαλύτερος αριθμός των απασχολουμένων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συγκεντρώνεται στον τριτογενή τομέα (60%), ενώ ακολουθεί ο πρωτογενής (26%) και ο δευτερογενής (14%).Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία (Eurostat 2011), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δαπανά το 0,75% του Περιφερειακού ΑΕΠ, ποσοστό μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου που ανέρχεται σε 0,67%, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος (EU 27) είναι 2,05% (Eurostat 2011). Κατά τα 2/3 της η ερευνητική δραστηριότητα στην ΠΔΕ διεξάγεται στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ η αντίστοιχη αναλογία σε επίπεδο χώρας ανέρχεται σε ½, ενδεικτικό της χαμηλής συμμετοχής των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του «Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα», με τίτλο «Ταυτότητα Χρηστών Internet στην Ελλάδα» (Μάρτιος 2010), η ΠΔΕ βρίσκεται στην 8η θέση σχετικά με το ποσοστό (39%) χρήσης Η/Υ και στην 7η θέση σχετικά με το ποσοστό (38,8%) χρήσης του Διαδικτύου. Εντούτοις είναι αρκετά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η % μεταβολή χρήσης του Διαδικτύου την περίοδο 2005 - 2008 είναι 154% για την Δυτική Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται στην 3η θέση πανελλαδικά. Σε επίπεδο νοικοκυριών, το ποσοστό κατ' οίκον σύνδεσης στο διαδίκτυο για την ΠΔΕ είναι 30,7% (8η θέση).

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα και διαθέτει μεγάλο αριθμό προστατευόμενων περιοχών. Συγκεκριμένα φιλοξενεί 3 από τους 10 υγροτόπους Ramsar της χώρας, 40 από τις 419 περιοχές του δικτύου Natura 2000 της χώρας, 4 από τα 17 Εθνικά Πάρκα της χώρας, 2 από τα 19 Αισθητικά Δάση της χώρας, 7 από τα 51 Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης της χώρας και 31 από τα 607 Καταφύγια Άγριας Ζωής της χώρας. Η ΠΔΕ όπως αναφέρθηκε και παραπάνω αποτελεί μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, ενώ σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, φαινόμενο που διογκώνεται με την παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Μάλιστα για την Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις ο κίνδυνος φτώχειας (όπως αυτός μετριέται με τον δείκτη Sen) είναι 30%, ποσοστό που είναι το 3ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με τις γυναίκες και τους νέους που αντιμετωπίζουν εντονότερα το πρόβλημα της ανεργίας να αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας. Παράλληλα, πλην των γυναικών και των νέων της ΠΔΕ, τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) αντιμετωπίζουν εξίσου το πρόβλημα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με περισσότερη μάλιστα ένταση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφέρονται, κυρίως, στην παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και στην απασχόληση, στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας και στην προσβασιμότητα.

Βασική επιδίωξη αποτελεί το να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για μια ευημερία που θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της Περιφέρειαςκαι προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Προς τούτο βασική επιδίωξη κατά την εκκίνηση του Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα επενδύσεις σε τομείς με πιο άμεσες και διασφαλισμένες αποδόσεις, και σταδιακά, θα επεκταθεί σε τομείς που αποδίδουν μακροχρόνια μεγαλύτερες προστιθέμενες αξίες και δύνανται να αυξήσουν της ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση καινοτόμων δραστηριοτήτων σε τομείς έξυπνης εξειδίκευσης, όπως ο πρωτογενής με έμφαση στην αγρο-βιοδιατροφή και την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ο τουρισμός σε άμεση συνάρτηση με τον πολιτισμό και τα προηγμένα υλικά- μικροηλεκτρονική, χωρίς να παραγνωρίζεται ωστόσο η ανάγκη ενίσχυσης καινοτόμων δραστηριοτήτων στους τομείς των ενεργειακών εφαρμογών και πληροφορικής που τροφοδοτούν οριζόντια σχεδόν όλους τους παραπάνω τομείς εξειδίκευσης. Tο σύνολο των παραπάνω κλαδικών τομέων εξειδίκευσης θα συμβάλλει στη δημιουργία ελκυστικών, πράσινων και ανταγωνιστικών πόλεων εντός της ΠΔΕ («έξυπνες πόλεις»), που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης.

Ειδικότερα, η στρατηγική ανά τομέα εξειδίκευσης:

• Αγροδιατροφή: Η στρατηγική συνίσταται στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου παραγωγικού κλάδου, ικανού να συμβάλει στην οικονομική ευημερία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, μέσω της παραγωγής ανταγωνιστικών, ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, με υψηλή προστιθέμενη και διατροφική αξία. Η ανάπτυξη της αγροβιοδιατροφής αποτελεί σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο βασική προτεραιότητα προκειμένου να αλλάξει το παραδοσιακό μοντέλο αγροτικής παραγωγής – ιχθυοκαλλιέργειας και παραγωγής – επεξεργασίας τροφίμων.

• Τουρισμός-Πολιτισμός: Η στρατηγική του Τουρισμού συνίσταται στην ανάδειξη του τουρισμού με το συνδυασμό του φυσικού και του πολιτιστικού αποθέματος σε ένα συνολικό προϊόν εμπειριών, που θα το χαρακτηρίζει η υψηλή ποιότητα σε όλες τις πτυχές των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Υλικά - Μικροηλεκτρονική: Η στρατηγική στον τομέα των Υλικών και της Μικροηλεκτρονικής εστιάζει στην παραγωγή προηγμένων υλικών που αξιοποιούνται τόσο στη μικροηλεκτρονική όσο και στην ενέργεια και στο σχεδιασμό εξαρτημάτων μικροηλεκτρονικής τα οποία βρίσκουν σημαντικές εφαρμογές σε σειρά κλάδων όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα (βιομηχανικές και καταναλωτικές εφαρμογές), οι ΤΠΕ κ.λπ.

• Ενεργειακά συστήματα και εφαρμογές – ΤΠΕ: Η στρατηγική στους τομείς των ενεργειακών εφαρμογών και πληροφορικής επικεντρώνεται στην οριζόντια υποστήριξη των παραπάνω τομέων καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των αλυσίδων αξίας τους.

Η όλη αναπτυξιακή προσπάθεια δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην αειφορία με σεβασμό αξίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον με κυριότερες διαστάσεις αυτής της ενεργούς κοινωνικής ενσωμάτωσης, της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων και στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων.

Προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί επιδίωξη η βιώσιμη αστική ανάπτυξη των πλέον επιβαρυμένων αστικού τύπου κέντρων της Περιφέρειας (άνω των 70.000 κατοίκων), το οποίο και θα υποστηριχθεί με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί στην προγραμματική περίοδο 2020-2023 από τρεις πυλώνες χρηματοδότησης και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αλλά και αμιγώς εθνικούς πόρους και έχει ως στόχο αφενός να καλύψει τις ανάγκες της Περιφέρειας, αφετέρου να συμβάλλει στην κάλυψη των εθνικών στρατηγικών στόχων, συμπληρωματικά με τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

 

 



Μέσα και εργαλεία για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Η εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος γίνεται με βάση τη θεωρία του τοπικού αναπτυξιακού και τη θεωρία προγραμματισμού της δράσης δημοσίων οργανισμών, καθώς και τη διενέργεια πρωτογενούς και δευτερογενούς έρευνας, με τη χρήση και εφαρμογή των κατάλληλων εργαλείων και μεθοδολογιών.

Για την περιγραφή του εξωτερικού περιβάλλοντος της περιοχής του Δήμου Ναυπακτίας  έγινε αξιοποίηση των υφιστάμενων μελετών του Δήμου, συλλέχθηκαν και επεξεργάστηκαν στατιστικά δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), τη Eurostat, το επιμελητήριο, τον ΕΟΤ άλλων φορέων, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, καθώς και από μελέτες και έρευνες που έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας. Επίσης, συλλέχθηκαν και επεξεργάστηκαν βιβλιογραφικά δεδομένα από ηλεκτρονικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο.

Για την περιγραφή του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας  έγινε χρήση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) και πραγματοποιήθηκαν επικοινωνίες και συναντήσεις με στελέχη του Δήμου. Επιπλέον, μοιράστηκαν ερωτηματολόγια στους προϊσταμένους των υπηρεσιών τα οποία και απαντήθηκαν, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων αναφορικά με την υφιστάμενη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Για να γίνει η αξιολόγηση του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος (μακρο-περιβάλλον) του Δήμου έγινε χρήση της μεθόδου S.W.O.T. Με τη μέθοδο S.W.O.T. γίνεται ανάλυση των ισχυρών και αδύνατων σημείων του εσωτερικού περιβάλλοντος και ανάλυση των ευκαιριών και των απειλών του εξωτερικού περιβάλλοντος.

 


Πρέπει να σημειωθεί, ότι όσον αφορά τη διατύπωση προτάσεων, η τεχνική που χρησιμοποιείται αφορά στη συνδυασμένη ανάγνωση των τεταρτημόριων της SWOT Analysis ανά ζεύγος (δυνατά σημεία – ευκαιρίες, αδύνατα σημεία – ευκαιρίες, δυνατά σημεία – απειλές, αδύνατα σημεία – απειλές). Με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν οι προτάσεις κατευθύνσεων πολιτικής (policy choises) που περιγράφονται στο παρακάτω σχήμα:

 

Η μέθοδος SWOT analysis είναι ακρωνύμιο, που παίρνει το όνομά της από τις Δυνάμεις (Strenghts), Αδυναμίες (Weaknesses), Ευκαιρίες(Opportunities) και Απειλές (Threats), και αποτελεί σύνοψη των δυνατών και αδύναμων σημείων των στρατηγικών ικανοτήτων, και εντοπίζει τους εξωτερικούς κινδύνους και απειλές. Η SWOT , δεν υποκαθιστά, αλλά συμπληρώνει τις προηγούμενες αναλύσεις προχωρώντας σε αντιστοίχιση δυνάμεων-αδυναμιών με τις ευκαιρίες και απειλές. Τα βήματα που ακολουθούνται για την πραγματοποίησή της είναι: 

• η καταγραφή σε λίστα όσων θεωρείται ότι συμπεριλαμβάνονται στις τέσσερις κατηγορίες S-W-O-T. Κατά την διατύπωση των δυνάμεων αδυναμιών, ευκαιριών και απειλών είναι σημαντικό να μην συμπεριλαμβάνεται μεγάλος αριθμός παραγόντων αλλά να γίνεται επιλογή μεταξύ των σημαντικότερων εστιάζοντας στα σημεία όπου υπάρχει διαφοροποίηση έναντι των ανταγωνιστών. Σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες και τις απειλές που αναφέρονται, να είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον κλάδο, και τέλος, να προκύπτουν χειροπιαστά συμπεράσματα. 

• επιλογή των σημαντικότερων από την κάθε μία και εισαγωγή τους σε πίνακα 

• Καταγραφή στρατηγικών επιλογών που χρησιμοποιούν τις Δυνάμεις για να αξιοποιήσουν τις Ευκαιρίες 

• Καταγραφή στρατηγικών που εκμεταλλεύονται τις Ευκαιρίες για να ξεπεράσουν τις Αδυναμίες 

• Καταγραφή στρατηγικών που χρησιμοποιούν τις Δυνάμεις για να αποφύγουν τις Απειλές 

• Καταγραφή στρατηγικών που αμβλύνουν τις Αδυναμίες και αποφύγουν τις Απειλές

Pareto Analysis

Το Pareto Analysis είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων στρατηγικού σχεδιασμού βάσει του κανόνα 80/20. Είναι μια τεχνική λήψης αποφάσεων που διαχωρίζει στατιστικά έναν περιορισμένο αριθμό παραγόντων εισόδου που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση σε ένα αποτέλεσμα, είτε επιθυμητό είτε ανεπιθύμητο.

Η ανάλυση Pareto βασίζεται στην ιδέα ότι το 80% του οφέλους ενός έργου μπορεί να επιτευχθεί κάνοντας το 20% της εργασίας ή αντίστροφα το 80% των προβλημάτων εντοπίζονται στο 20% των αιτιών.

Εφαρμόζοντας τον κανόνα 80/20, τα προβλήματα μπορούν να ταξινομηθούν με βάση το εάν επηρεάζουν τα κέρδη, τα παράπονα των πελατών, τα τεχνικά ζητήματα, τα ελαττώματα προϊόντων ή τις καθυστερήσεις και τις καθυστερήσεις από τις χαμένες προθεσμίες. Σε κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα βαθμολογείται με βάση το ποσό εσόδων ή πωλήσεων και τον χρόνο που χάθηκε ή τον αριθμό των καταγγελιών που ελήφθησαν. Μια βασική ανάλυση των βημάτων θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

• Προσδιορισμός του προβλήματος ή των προβλημάτων 

• Καταγραφή και προσδιορισμός της αιτίας των ζητημάτων ή των προβλημάτων σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές αιτίες

• Βαθμολόγηση των προβλημάτων εκχωρώντας έναν αριθμό σε κάθε έναν που δίνει προτεραιότητα στο πρόβλημα με βάση το επίπεδο αρνητικών επιπτώσεων στην εταιρεία

• Οργάνωση των προβλημάτων σε ομάδες, όπως ζητήματα εξυπηρέτησης πελατών ή συστήματος

• Ανάπτυξη και εφαρμογή του σχέδιου δράσης για την επίλυση των προβλημάτων εστιάζοντας πρώτα στα προβλήματα με τη μεγαλύτερη βαθμολογία



Balanced Scorecard Analysis

Το σύστηµα Balanced Scorecard περιέχει τόσο οικονοµικούς δείκτες επίδοσης οι οποίοι είναι δείκτες αποτελεσµάτων ( lag indicators) όσο και δείκτες που οδηγούν σε µελλοντική οικονοµική επίδοση ( lead indicators). Αυτοί οι δείκτες απορρέουν από την στρατηγική του Οργανισμού  και αποτελούν µετάφραση αυτής. Το Balanced Scorecard επιτρέπει σε κάθε Οργανισμό  να µεταφράσει το όραµα και την στρατηγική του µέσω ενός νέου πλαισίου το οποίο την ιστορεί µέσω των στρατηγικών στόχων και δεικτών επίδοσης που έχουν επιλεχτεί. Αντί να εστιάζει σε οικονοµικούς δείκτες οι οποίοι παρέχουν λίγα στην λήψη µακροπρόθεσµων αποφάσεων, το Balanced Scorecard χρησιµοποιεί νέους δείκτες για να περιγράψει τα βασικά στοιχεία στην επίτευξη της στρατηγικής. Ενώ το Scorecard διατηρεί τους οικονοµικούς δείκτες, τους συµπληρώνει µε τρεις άλλες ευδιάκριτες διαστάσεις, την διάσταση των Πελατών, αυτήν των Εσωτερικών ∆ιαδικασιών και την διάσταση της Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης

Το σύστηµα Balanced Scorecard µπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιµο εργαλείο στην ευθυγράµµιση των βραχυπρόθεσµων ενεργειών µε τη στρατηγική του Οργανισμού. Χρησιµοποιούµενο κατ' αυτό τον τρόπο το Scorecard επιλύει πολλά από τα προαναφερθέντα ζητήµατα µη αποτελεσµατικής εφαρµογής της στρατηγικής, όπως για παράδειγµα είναι σε θέση να υπερνικήσει το εµπόδιο της σωστής µετάφρασης σε στρατηγικούς στόχους του συχνά ασαφές οράµατος του Οργανισμού ή είναι ικανό να ενώσει τα ξεχωριστά τµήµατα, µονάδες και υπαλλήλους ενός οργανισµού στην επίτευξη κοινών στόχων µέσω της διαδικασίας ανάπτυξης επιµέρους Balanced Scorecard στα διάφορα τµήµατα του οργανισµού. Επιπλέον αναπτύσσοντας ένα Balanced Scorecard δίνεται η δυνατότητα να συνδυαστούν άριστα ο στρατηγικός προγραµµατισµός του Οργανισμού  και η διαδικασία σύνταξης του προϋπολογισµού του καθώς επίσης και να εξεταστούν αυστηρά τα χιλιάδες τρέχοντα στρατηγικά µέτρα που λαµβάνονται σε ένα Οργανισμό. Το σύστηµα Balanced Scorecard, τέλος, είναι βασικός αρωγός στην προσπάθεια να ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις που να ερµηνεύουν άριστα την εκάστοτε στρατηγική του οργανισµού και οι οποίες να οδηγούν στην επιτυχία

 

 

 







Aλληλεπιδράσεις Πολιτικής 

 


Pest Analysis

Η PEST analysis παίρνει το όνομά της από το ακρωνύμιο που δημιουργούν οι τέσσερις σημαντικότεροι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το μακρο-περιβάλλον μιας επιχείρησης, και επιδρούν στη λήψη μακροχρόνιων αποφάσεων. Το εργαλείο αυτό συμβάλει στη διερεύνηση του βαθμού επιρροής και στον εντοπισμό των επιπτώσεων που επιφέρει στο άμεσο εξωτερικό περιβάλλον (task environment) οποιαδήποτε μεταβολή συμβαίνει στο έμμεσο εξωτερικό περιβάλλον(societal environment) . Το έμμεσο εξωτερικό περιβάλλον που εξετάζεται με την ανάλυση PEST αποτελείται από τους εξής παράγοντες: 

• Political-legal, (πολιτικό-νομικό), σε αυτό το σκέλος συνυπολογίζονται οι μεταβολές στην νομοθεσία που ρυθμίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, τη φορολογία, την εισοδηματική πολιτική, την νομοθεσία της ΕΕ, τις αποφάσεις των ρυθμιστικών Αρχών, τους κανονισμούς εμπορίου, εργατική νομοθεσία, σταθερότητα κυβέρνησης, αντιμετώπιση ξένων επενδυτών , νόμοι περί προσλήψεων –απολύσεων. • Economic (οικονομικό), σε αυτό το σκέλος, συνυπολογίζεται το ΑΕΠ, τα επιτόκια τραπεζών, ο πληθωρισμός, ο προϋπολογισμός/ ισολογισμός, η διαθεσιμότητα και το κόστος ενέργειας, τα ποσοστό ανεργίας, οικονομικοί δείκτες, 

• Sociocultural (κοινωνικό-πολιτιστικό περιβάλλον), στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι ενώσεις καταναλωτών, οι μετακινήσεις του πληθυσμού, εθνικοί/θρησκευτικοί παράγοντες, επίδραση προβαλλόμενων προτύπων, δημογραφικά στοιχεία περί γήρανσης ή κατανομής του πληθυσμού, προσδόκιμο ζωής, ρυθμός γεννήσεων, αριθμός ετήσιων διαζυγίων, μονογονεϊκές οικογένειες, ρόλοι των δύο φύλων, εμπιστοσύνη στην δημόσια διοίκηση. 

• Technological (τεχνολογία), όπου συνυπολογίζονται τα εθνικά κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη, η σχετική δαπάνη του κλάδου, η πρόοδος και μεταφορά τεχνολογίας από το εργαστήριο στην αγορά, οι αυτοματισμοί, τα νέα πληροφοριακά συστήματα, οι νόμοι επί ανάπτυξης και διαχείρισης τεχνολογίας. 

Το άμεσο εξωτερικό περιβάλλον, αναφέρεται σε όσους επηρεάζουν και επηρεάζονται απευθείας από τον οργανισμό: οι εργαζόμενοι, οι πελάτες, οι ανταγωνιστές, τα συνδικάτα, η τοπική κοινωνία, οι πιστωτές, η κυβέρνηση, οι μέτοχοι. Η PEST analysis ολοκληρώνεται, όταν εισαχθούν σε έναν πίνακα τα στοιχεία από το άμεσο και το έμμεσο περιβάλλον και ο πίνακας συμπληρωθεί με όλες τις πιθανές επιπτώσεις και αλληλεπιδράσεις που μπορεί να συμβούν. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές μπορεί να αποτελούν μια ευκαιρία ή μια απειλή. Το θετικό αυτής της μεθόδου είναι πως οπτικοποιεί σε μορφή πίνακα όλα τα στοιχεία χωρίς να μπορεί να διαφύγει της προσοχής κάτι αξιοσημείωτο, το έτερο θετικό είναι πως επιτρέπει να εντοπιστούν επί χάρτου όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί. Το μειονέκτημα του πίνακα PEST analysis είναι πως αναγράφονται όλες οι σκέψεις, και αυτός ο πληθωρισμός ιδεών δεν επιτρέπει να διαχωριστούν τα σημαντικά σημεία από τα αδύνατα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 


1.1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Ο Δήμος Ναυπακτίας αποτελεί μια ενιαία γεωγραφική ενότητα στον Νομό (Περιφερειακή Ενότητα) Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος δημιουργήθηκε με την συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων Αντιρρίου, Αποδοτίας, Ναυπάκτου, Πυλήνης, Πλατάνου και Χάλκειας και ο οποίος παρουσιάζει τα εξής κύρια περιγραφικά χαρακτηριστικά:


αποτελείται από 66 Τοπικές Κοινότητες και μια Δημοτική Κοινότητα

το 90% των τοπικών κοινοτήτων έχουν πληθυσμό έως 499 κατοίκους

μόλις τέσσερις τοπικές κοινότητες, εκ των οποίων η μια είναι η πόλη της Ναυπάκτου, έχουν πληθυσμό άνω των 1000 κατοίκων

το 94% των τοπικών κοινοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές και το 6% ως πεδινές (Οδηγία 75/268/ΕΟΚ)

η έκταση του Δήμου ανέρχεται σε 876,01 km2

η έκταση του Δήμου αποτελεί το 7,7% της έκτασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας


Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται σε 28.124 άτομα, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το 2001 της τάξης των 1.718 κατοίκων (ποσοστό μείωσης 5,8%). Στον ΠΙΝΑΚΑ 1, παρουσιάζεται η κατανομή της έκτασης και του πληθυσμού ανά δημοτική ενότητα:

Πίνακας 1: Κατανομή έκτασης και πληθυσμού ανά δημοτική ενότητα Δήμου Ναυπακτίας


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΤΟΤΗΤΑ ΕΚΤΑΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Km2 % ΑΡΙΘΜΟΣ %

ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ 50,8 5,8 2.601 9,25

ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ 257,5 29,39 3.051 10,85

ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 159,98 18,26 17.596 62,57

ΠΥΛΗΝΗΣ 123,93 14,15 875 3,11

ΠΛΑΤΑΝΟΥ 169,7 19,37 1.588 5,65

ΧΑΛΚΕΙΑΣ 114,1 13,03 2.413 8,58

ΣΥΝΟΛΟ 876,01 100 28.124 100,00



Η πληθυσμιακή πυκνότητα του Δήμου είναι 32,10 κάτοικοι/km2 (2011), ενώ της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας είναι 38,75 κάτοικοι/km2 και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 60,21 κάτοικοι/km2. Στον ΠΙΝΑΚΑ 2, παρουσιάζεται η πληθυσμιακή πυκνότητα ανά δημοτική ενότητα.


Πίνακας 2: Πληθυσμιακή πυκνότητα ανά δημοτική ενότητα Δήμου Ναυπακτίας


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ

κάτοικοι/km2

ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ 51,20

ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ 11,85

ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 109,99

ΠΥΛΗΝΗΣ 7,06

ΠΛΑΤΑΝΟΥ 9,36

ΧΑΛΚΕΙΑΣ 21,15

Όσον αφορά την ηλικιακή διάρθρωση του μόνιμου πληθυσμού:

τα άτομα ηλικίας 0-9 ετών αποτελούν το 8,91% του συνολικού πληθυσμού του Δήμου

τα άτομα ηλικίας 10-60 ετών αποτελούν το 62,03% του συνολικού πληθυσμού του Δήμου

τα άτομα ηλικίας 60+ ετών αποτελούν το 29,05% του συνολικού πληθυσμού του Δήμου


Τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλικίας ατόμων 0-9 ετών συναντάται στις δημοτικές ενότητες Αντιρρίου με 10,25 % και Ναυπάκτου με ποσοστό 9,24% του πληθυσμού τους αντίστοιχα  το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικίας ατόμων 10-60 ετών συναντάται στη δημοτική ενότητα Ναυπάκτου και ανέρχεται στο 65,81% του πληθυσμού της, ακολουθεί η δημοτική ενότητα Αντιρρίου με 64,05% του πληθυσμού της το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικίας 60+ ετών συναντάται στη δημοτική ενότητα Πυλήνης και ανέρχεται στο 57,53% του πληθυσμού της

Ο πληθυσμός του δήμου Ναυπακτίας αυξήθηκε κατά την δεκαετία 1991-2001 και παράλληλα παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ατόμων ηλικίας 64+ ετών και ταυτόχρονη μείωση των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών. Το συγκεκριμένο στοιχείο δηλώνει ότι οι γεννήσεις στον δήμο Ναυπακτίας μειώθηκαν σημαντικά και δεν υπάρχει ουσιαστική ανανέωση στην ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού της περιοχής, κάτι που διαφαίνεται ξεκάθαρα και από τα πληθυσμιακά στοιχεία της απογραφής του 2011, τα οποία καταδεικνύουν μείωση του πληθυσμού κατά 7,6%.


Επιπλέον, από τους δείκτες γήρανσης, εξάρτησης και αντικατάστασης επιβεβαιώνεται η αρνητική ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού στο ορεινό του τμήμα, ενώ οριακοί ή θετικοί είναι οι δείκτες στις πιο πεδινές δημοτικές ενότητες του Δήμου:


σε 100 άτομα ηλικίας 0-19 ετών αντιστοιχούν 151,28 άτομα ηλικίας 60+. Ο Δείκτης Γήρανσης ανά δημοτική ενότητα ανέρχεται σε 137,15 άτομα για τη δημοτική ενότητα Αντιρρίου, σε 108,89 άτομα για την δημοτική ενότητα Ναυπάκτου, σε 272,08 άτομα για τη δημοτική ενότητα Αποδοτίας, σε 684,72 άτομα για την ενότητα Πυλήνης, σε 656,91 για την δημοτική ενότητα Πλατάνου και σε 224,75 άτομα για τη δημοτική ενότητα Χάλκειας. Ο δείκτης είναι θετικός για τη δημοτική ενότητα Ναυπάκτου, οριακός για τη δημοτική ενότητα Αντιρρίου και αρνητικός για τις υπόλοιποςε δημοτικές ενότητες


σε 100 άτομα ηλικίας 20-60 ετών αντιστοιχούν 93,27 άτομα ηλικίας 0-19 και 60+ ετών. Ο Δείκτης Εξάρτησης ανά δημοτική ενότητα ανέρχεται σε 85,84 άτομα για τη δημοτική ενότητα Αντιρρίου, σε 84,91 άτομα για την δημοτική ενότητα Ναυπάκτου, σε 98,20 άτομα για τη δημοτική ενότητα Αποδοτίας, σε 193,49 άτομα για την δημοτική ενότητα Πυλήνης, σε 136,91 για την δημοτική ενότητα Πλατάνου και σε 115,75 άτομα για τη δημοτική ενότητα Χάλκειας. Ο δείκτης είναι θετικός για τη δημοτική ενότητα Ναυπάκτου, ικανοποιητικός για τη δημοτική ενότητα Αντιρρίου και αρνητικός για τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες


σε 100 άτομα ηλικίας 50-59 ετών αντιστοιχούν 151,25 άτομα ηλικίας 0-19 ετών. Ο Δείκτης Αντικατάστασης ανά δημοτική ενότητα ανέρχεται σε 147,95 άτομα για τη δημοτική ενότητα Αντιρρίου, σε 184,41 άτομα για την δημοτική ενότητα Ναυπάκτου, σε 86,88 άτομα για τη δημοτική ενότητα Αποδοτίας, σε 59,50 άτομα για την δημοτική ενότητα Πυλήνης, σε 50,83 για την δημοτική ενότητα Πλατάνου και σε 127,33 άτομα για τη δημοτική ενότητα Χάλκειας.


Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι η δημοτική ενότητα Ναυπάκτου παρουσιάζει τους καλύτερους δείκτες και ακολουθούν κατά σειρά οι δημοτικές ενότητες Αντιρρίου και Χάλκειας. Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανής η προϊούσα γήρανση του πληθυσμού στις δημοτικές ενότητες Αποδοτίας, Πλατάνου και Πυλήνης και η επαπειλούμενη ερήμωση αυτών των περιοχών στις επόμενες δυο – τρεις δεκαετίες.



Όσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο του πληθυσμού του Δήμου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:


το 6,89% δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση

το 7,36% έχει εγκαταλείψει το δημοτικό, αλλά γνωρίζει γραφή και ανάγνωση

το 34,38% είναι απόφοιτοι δημοτικού

το 39,67% είναι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης

το 9,32% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


Σχετικά με τη θέση στο επάγγελμα ο Δήμος Ναυπακτίας παρουσιάζει τα εξής δεδομένα:


το 68,6% των κατεχόντων θέση σε επάγγελμα είναι άνδρες και το 31,4% γυναίκες

το 76% των εργοδοτών είναι άνδρες και το 24% γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργοδοτών – αρρένων συναντάται στη δημοτική ενότητα Πυλήνης (84,09%) και ακολουθούν οι δημοτικές ενότητες Ναυπάκτου (76,29%) και Χάλκειας (76,1%). Η δημοτική ενότητα Αντιρρίου παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό εργοδοτών – θηλέων (31,14%) από τα μη αμειβόμενα μέλη νοικοκυριού το 72,32% είναι γυναίκες και το 27,68% άνδρες.

Swot Analysis Πληθυσμού – Περιοχής 

Εσωτερικό Περιβάλλον

Strengths (Δυνάμεις) Weaknesses (Αδυναμίες)

Περιοχή υπό μεγάλη ανάπτυξη λόγω δημοσίων έργων υποδομών 

Κάλλος φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής 




Χαμηλό Ποσοστό κατοίκων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης



Εξωτερικό Περιβάλλον

Opportunities (Ευκαιρίες) Threats (Απειλές)

Υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Ανάπτυξης 

Υλοποίηση Σχεδίων Εκπαίδευσης του πληθυσμού 



Περιβαλλοντικά Θέματα και Καταστροφή του Φυσικού Κάλλους


Έδρα του Δήμου Ναυπακτίας είναι η Ναύπακτος, η οποία απέχει από την Αθήνα 220 χιλιόμετρα. Διοικητικά ο Δήμος υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα (Νομός) Αιτωλοακαρνανίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας – Ιονίων Νήσων. Το σπουδαιότερο διοικητικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας είναι η Ι.Π. Μεσολογγίου, όπου και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών της

Περιφερειακής Ενότητας, ενώ σημαντικό οικονομικό κέντρο είναι και η πόλη του Αγρινίου, η πολυπληθέστερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας. Η περιοχή της Ναυπακτίας είναι η πλέον αναπτυσσόμενη περιοχή του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι κάτοικοι του Δήμου εξυπηρετούνται διοικητικά και εμπορικά από το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Δήμου την πόλη της Ναυπάκτου. Η έδρα του Δήμου, η Ναύπακτος, απέχει 24,6km από την Πάτρα, η οποία είναι η έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, 44,1km από την Ι.Π. Μεσολογγίου, η οποία είναι η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και 220 km από την Αθήνα.

Η γεωγραφική θέση του Δήμου, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, κατατάσσεται στα πλεονεκτήματά του. Ο Δήμος Ναυπακτίας αποτελεί επίκεντρο μιας περιοχής, η οποία τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί μια από τις ελκυστικότερες γεωγραφικές ενότητες, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν τα μεγάλα δημόσια έργα υποδομών, καθώς:


η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί από τα γεωγραφικά του όρια περνάει η Ιόνια οδός, η οποία θα συνδέσει την ευρύτερη περιοχή με ασφαλέστερο και ταχύτερο οδικό δίκτυο με μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη) και με τις Βαλκανικές χώρες 

απέχει μικρή απόσταση από την Ολυμπία οδό, η οποία συνδέεται με τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» και με την Ιόνια οδό και η οποία θα συνδέσει την ευρύτερη περιοχή με ασφαλέστερο και ταχύτερο οδικό δίκτυο με μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Αθήνα, Καλαμάτα)

απέχει μικρή απόσταση από το νέο λιμάνι των Πατρών, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του

θα απέχει μικρή απόσταση από το νέο επιβατικό αεροδρόμιο Δυτικής Ελλάδας

αναμένεται η βελτίωση του οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, η οποία συνδέει την περιοχή με την ανατολική Ελλάδα (Λαμία, Βόλος, Θεσσαλονίκη).

Ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας χαρακτηρίζεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και ήδη προστατεύεται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία. Η αρμονική συνύπαρξη των μοναδικών οικοσυστημάτων (ποτάμια, λίμνες, πεδιάδες-κάμποι, δασικά συμπλέγματα, βουνά, φαράγγια) και του πλούσιου πολιτιστικού περιβάλλοντος, αποτελούν το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της υπό εξέταση περιοχής του Δήμου Ναυπακτίας. Παρέχουν τεράστιες ευκαιρίες αξιοποίησης της περιοχής, καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι σχεδόν ανέγγιχτοι και χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις για την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίησή τους. Επιπλέον, το κλίμα της περιοχής, ως βασικό πλεονέκτημα της, συντελεί στην διαμόρφωση μιας περιοχής με μεγάλη τουριστική αξία και συνδράμει στην παραγωγή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής.


Στην αντίπερα όχθη των ευκαιριών θα πρέπει να επισημανθούν και οι σημαντικές απειλές για την περιοχή, όπου, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την περιβαλλοντική σημασία και το υπόβαθρο της περιοχής, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και έμφαση στη συνεχή παρακολούθηση και προστασία αυτής, όχι μόνο λόγω ευαισθησίας των προστατευόμενων ιδιαίτερα περιοχών σε ενδεχόμενες πηγές ρύπανσης, αλλά και λόγω της μη ύπαρξης πολλές φορές, πλήρους και ολοκληρωμένης προσπάθειας προστασίας τους.

Επιπλέον, απαιτείται ενημέρωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση (και όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής) σε σχετικά θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός που καθιστά την ανάγκη παρεμφερών δράσεων επιτακτική, πάντα με γνώμονα την περιβαλλοντικά σημαντική περιοχή, αλλά και τους στόχους μια γενικότερης αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής. Επιπλέον, είναι ανάγκη λήψης μέτρων πολιτικής προστασίας, ώστε η σεισμικότητα της περιοχής να μην επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ


Τόπος μόνιμης διαμονής Και των δύο φύλων Άρρενες Θήλεις

Σύνολο Άγαμοι Έγγαμοι, με σύμφωνο συμβίωσης και σε διάσταση Χήροι  και χήροι από σύμφωνο συμβίωσης Διαζευγμένοι και διαζευγμένοι από σύμφωνο συμβίωσης Σύνολο Άγαμοι Έγγαμοι, με σύμφωνο συμβίωσης και σε διάσταση Χήροι  και χήροι από σύμφωνο συμβίωσης Διαζευγμένοι και διαζευγμένοι από σύμφωνο συμβίωσης Σύνολο Άγαμες Έγγαμες, με σύμφωνο συμβίωσης και σε διάσταση Χήρες και χήρες από σύμφωνο συμβίωσης Διαζευγμένες και διαζευγμένες από σύμφωνο συμβίωσης

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 27.800 10.638 14.245 2.373 544 14.023 6.130 7.220 414 259 13.777 4.508 7.025 1.959 285


Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ 2011 



 ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  

 

 

  ΔΗΜΟΣ : ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ   

 

 

 

  ΕΔΡΑ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ   

 

 

Α/Α ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ  ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΔΡΑ

1. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ 

2. ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ 

3. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 

4. ΠΥΛΗΝΗΣ ΠΥΛΗΝΗΣ 

5. ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ 

6. ΧΑΛΚΕΙΑΣ ΧΑΛΚΕΙΑΣ 

   

   

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ (Έδρα: Ναύπακτος)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Αντίρριον,

Καραούλια,

Μυρτιά

Σπαρτοράχη

Άγιος Πολύκαρπος,

Αγραπιδόκαμπος,

Μακύνεια,

Ρίζα,

Άνω Πλατανίτης,

Μολύκρειον,

Πλατανίτης,

Φραγκαίϊκα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ

Αμπελακιώτισσα,

Αναβρυτή,

Άνω Χώρα,

Ασπριά,

Γραμμένη Οξυά,

Γρηγόριον,

Ελατόβρυση,

Ελατού,

Καλλονή,

Γολέμιον,

Καταφύγιον,

Κάτω Χώρα

Κεντρική

Σέλλος

Κοκκινοχώριον,

Σωτήρω,

Χρίσοβον,

Κρυονέρια,

Κυδωνέα,

Λεύκα,

Λιμνίτσα,

Μανδρινή,

Πόδος,

Τερψιθέα,

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Ναύπακτος,

Άνω Αφροξυλιά,

Κάτω Αφροξυλιά,

Βελβίνα,

Βλαχομάνδρα,

Γέφυρα Μπανιά,

Σφηκαίικα,

Άγιος Βασίλειος,

Βομβοκού,

Λεύκα Βομβοκούς,

Μάρμαρα,

Μονή Αγίου Ιωάννου,

Δάφνη,

Κάτω Δάφνη,

Λυγιάς,

Κάτω Μαμουλάδα,

Μαμουλάδα,

Νεόκαστρον,

Παλιάμπελα,

Ξηροπήγαδον,

Μικρόν Παλαιοχωράκιον,

Παλαιοχωράκιον,

Καστράκιον,

Πιτσιναίικα,

Συκιά,

Διάσελλον,

Πόρος,

Ριγάνιον,

Σκάλα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

Άγιος Δημήτριος,

Αράχοβα,

Κρανές,

Αχλαδόκαστρον,

Δενδροχώριον,

Καστανέα,

Κλεπά,

Λιβαδάκιον,

Νεοχώριον,

Πετρωτόν,

Περδικόβρυση,

Περίστα,

Κάτω Πλάτανος,

Πλάτανος,

Αγία Τριάς,

Χόμορη,

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΥΛΛΗΝΗΣ

Ανθόφυτον,

Λεπτοκαρυά,

Γάβρος,

Κουτσογιανναίικα,

Δορβιτσιά,

Ελευθεριανή,

Μηλέα,

Παλαιόπυργος,

Περιβόλια,

Ποκίστα,

Κάμπος,

Παλαιοχώριον,

Σίμος,

Άνω Κάμπος,

Κάτω Κάμπος,

Λουτρά Στάχτης,

Στράνωμα,

Αγία Τριάδα,

Στύλια,

Πλατανιάς,

Συκέα,

Φαμίλα,

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΕΙΑΣ

Άνω Βασιλική

Κάτω Βασιλική,

Πέραμα,

Γαβρολίμνη,

Γαλατάς,

Κρυονέριον,

Καλαβρούζα,

Κάτω Καλαβρούζα,

Περιθώριον,

Τρίκορφον,












ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ:  ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 

 

   

Έκταση (τ.χμ.): 870.4 km²  

Πραγματικός Πληθυσμός:

2001 18.231 2011 28.124  

 

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Στην περιοχή εμφανίζονται τρεις ζώνες βλάστησης με τις υποζώνες τους:


α) Ευμεσογειακή ζώνη βλάστησης (Quercetalia ilicis)/ Παραλικαή, λοφώδης και ημιορεινή περιοχή (Θέρμο- και μέσο- μεσογειακός όροφος βλάστησης). Η ζώνη αυτή εμφανίζεται κατά μήκος των ακτών της Δυτικής, ΝΑ και Ανατολικής Ελλάδα. Το υψομετρικό εύρος της ζώνης αυτής ξεκινά από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει τα 500-700m και μερικές φορές τα 1000m. Διακρίνεται σε δυο υποζώνες: Υποζώνη Oleo-Ceratonion, εμφανίζεται στις πλέον ξηρές και θερμές περιοχές (250 – 550m βροχής ετησίως και ξηροθερμική περίοδο 4-6 μήνες), χαρακτηρίζεται από φυτοκοινότητες χαρουπιάς, σχίνου και ελιάς (ζώνη της ελιάς και της χαρουπιάς). Υποζώνη Quercion ilicis, εμφανίζεται σε υγρότερες και βορειότερες περιοχές (600 -1000mm βροχής και ξηροθερμική περίοδο 2-4 μήνες), χαρακτηρίζεται από κοινότητες του πουρναριού, του φιλυκιού και της αριάς (ζώνη αριάς) που κατανέμονται γεωγραφικά στη Δυτική Ελλάδα, ΒΔ Ελλάδα – σε ασυνέχεια – από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι υψόμετρα 200-300m


β) Παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης (Quercetalia Pubescentis – petraeae)/ Λοφώδης υποορεινή (Υπέρ-μεσογειακός όροφος βλάστησης). Η ζώνη αυτή εμφανίζεται ως συνέχεια της προηγούμενης σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και προς το εσωτερικό της χώρας. Το κλίμα της ζώνης αυτής γίνεται βαθμιαία πιο ηπειρωτικό, οι χειμώνες δριμύτεροι με θερμοκρασίες που συχνά φτάνουν κάτω από 00C και διάρκεια χιονιού για μερικές εβδομάδες, η ξηρή περίοδος παραμένει σαφώς καθορισμένη, αν και χρονικά περιορισμένη. Διακρίνονται δύο υποζώνες: Υποζώνη Ostryo-Caprinion, είναι μια μεταβατική ζώνη που μοιάζει φυσιογνωμικά με εκείνη των αείφυλλων, σκληρόφυλλων-πλατύφυλλων (Quercion illicis). Υποζώνη Quercion confertae, η υποζώνη αυτή απαντάται στην Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα σε συνέχεια της προηγούμενης (ξηροφυτική διαδοχή) ή αμέσως πάνω από την ευμεσογειακή βλάστηση (υγροφυτική διαδοχή).


Στη διαμόρφωση της ζώνης αυτής (Παραμεσογειακή) συμμετέχουν διάφορα είδη δρυός και κυρίως η πλατύφυλλη δρυς (Quercus frainetto), αλλά και άλλα είδη όπως η Quercus pubescens κλπ.


γ)  Ζώνη  Δασών  οξυάς  –  ελάτης  και  ορεινών  παραμεσόγειων  κωνοφόρων (Quercetalia pubescentis, Fagetalia) (Ορεινός-μεσογειακός όροφος βλάστησης).


Η ζώνη αυτή σε αντίθεση με τα προηγούμενα ξηροθερμόβια δάση, χαρακτηρίζεται από την ψυχρή, υγρόφιλη, μεσευρωπαϊκή βλάστηση, το κλίμα της ζώνης αυτής είναι ορεινό μεσογειακό και προσεγγίζει αυτό της Μεσευρώπης. Διακρίνονται δύο υποζώνες: Η υποζώνη Abietion cephalonicae και κυρίαρχο είδος το Abies cephalonica. Η υποζώνη Fagion moesiacae, με κυρίαρχα είδη τα Fagus sylvatica (οξυά), Abies x borisii- Regis (υβριδογενή ελάτη) και Pinus nigra.


Υδατικό δυναμικό της περιοχής: Η περιοχή εμπίπτει στο Υδατικό Διαμέρισμα της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και περιλαμβάνει τις υδρολογικές λεκάνες του Ευήνου και του Μόρνου. Ο ποταμός Εύηνος, πηγάζει από τα Βαρδούσια όρη σε υψόμετρο 1.400m και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο. Τροφοδοτείται από τα νερά ρευμάτων όπως, Κότσαλο, Ποριάρη κ.α. και με τα νερά του αρδεύονται εκτάσεις της περιοχής όπως ο Κάμπος Στράνωμας και ο Κάμπος Χάλκειας. Επίσης σημαντικό είναι το έργο του Ευήνου, Φράγμα και Σήραγγα Ευήνου-Μόρνου, που δημιουργεί την τεχνητή λίμνη του Ευήνου μέσω της οποίας υδροδοτείται η Αθήνα. Ο Ποταμός Μόρνος, πηγάζει από την νότια Οίτη σε υψόμετρο 700m. Δέχεται τις απορροές των Βαρδουσιών και της Γκιώνας και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο, ανατολικά της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου, όπου σχηματίζει Δέλτα. Ο ποταμός Μόρνος αποτελεί φυσικό όριο του δήμου με την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας. Με τα νερά του Μόρνου αρδεύονται περί τα 6.000 στρέμματα στην Αιτωλοακαρνανία. Νότιο Ανατολικά η περιοχή βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο και Νότια από τον Πατραϊκό κόλπο. Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται υδρολογικά μεγέθη των παραπάνω ποταμών:

Μήκος Λεκάνη Ύψος Μέσης Ετήσιας Μέσος ετήσιος Μέση ετήσια

Ποταμός απορροής όγκος υετού

(km) (km2) Βροχόπτωσης (mm) (m3) απορροή (m3)

Εύηνος 80 1.070 1.500 1.600 x 106 1.000 x 106

Μόρνος 70 1.1

0 1.000 1.180 x 106 1.000 x 106

Προστατευόμενες περιοχές: Στον Δήμο συναντάται ένας βιότοπος NATURA 2000. Οι περιοχές NATURA αφορούν τόπους Κοινοτικής Σημασίας – ΤΚΣ (Sites of Community Importance – SCI) όπως ορίζονται από την Οδηγία 92/43/ΕΚ ‘’Για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας’’.


Οι προστατευόμενες περιοχές που περιλαμβάνονται, εξ ολοκλήρου ή τμήματά τους εφάπτονται, στον Δήμο Ναυπακτίας είναι οι εξής:


Το Όρος Βαράσοβα, με κωδικό προστασίας GR2310005 (pSCI) το οποίο βρίσκεται ανατολικά των εκβολών του ποταμού Εύηνου, συνολικής έκτασης 1446.06 ha (εντός του Δήμου Ναυπακτίας)


Παραλιακή ζώνη από τις εκβολές του Μόρνου έως Ιτέα, με κωδικό GR2450004 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (SCI), συνολικής έκτασης 10618.68 ha (εφάπτεται με τον Δήμο Ναυπακτίας)





Στον Δήμο συναντώνται τρία (3) τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και συγκεκριμένα:


Το όρος Βαράσοβα, με κωδικό ΑΤ2010026


Η πόλη της Ναυπάκτου, με κωδικό ΑΤ2010028


Το φαράγγι του Κότσαλου, με κωδικό ΑΤ2011011


Παρακάτω  δίνονται στοιχεία απασχολούμενων κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας (Πρωτογενής, Δευτερογενής, Τριτογενής) στο σύνολο του απασχολούμενου πληθυσμού του Δήμου Ναυπακτίας:


το 56% απασχολείται στον τριτογενή τομέα


το 15% απασχολείται στον πρωτογενή τομέα


το 22% απασχολείται στον δευτερογενή τομέα


το 7% δεν έχει δηλώσει κλάδο οικονομικής δραστηριότητας


Ανά δημοτική ενότητα προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:


στην δημοτική ενότητα Αντιρρίου το 11% δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, το 21% στον δευτερογενή τομέα και το 62% στον τριτογενή τομέα. Τα άτομα που δεν δήλωσαν κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ανέρχονται σε 6%


στην δημοτική ενότητα Αποδοτίας το 11% των απασχολούμενων δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, το 15% στον δευτερογενή τομέα και το 50% στον τριτογενή τομέα, ενώ το 24% δεν δήλωσε τομέα δραστηριότητας


στην δημοτική ενότητα Ναυπάκτου το 10% δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, το 25% στον δευτερογενή τομέα και το 60% στον τριτογενή τομέα. Τα άτομα που δεν δήλωσαν κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ανέρχονται σε 5%


στην δημοτική ενότητα Πυλήνης το 21,5% δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, το 22,5% στον δευτερογενή τομέα και το 47% στον τριτογενή τομέα. Τα άτομα που δεν δήλωσαν κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ανέρχονται σε 9%.

στην δημοτική ενότητα Πλατάνου το 17% δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, το 16,5% στον δευτερογενή τομέα και το 46,5% στον τριτογενή τομέα. Τα άτομα που δεν δήλωσαν κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ανέρχονται σε 20%.


στην δημοτική ενότητα Χάλκειας το 46% να δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, το 14,5% στον δευτερογενή τομέα και το 37% στον τριτογενή τομέα. Τα άτομα που δεν δήλωσαν κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ανέρχονται σε 2,5%.



Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής αποτελεί σημαντική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής, αλλά χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανταγωνιστικότητα, λόγω υψηλού κόστους παραγωγής και των αδυναμιών που υπάρχουν στον τομέα διακίνησης και εμπορίας. Όσον αφορά την γεωργία ο ορεινός κυρίως χαρακτήρας του Δήμου, με εξαίρεση την έυφορη πεδιάδα του Ευήνου, δεν ευνοούν την εντατική γεωργική παραγωγή. Στα ορεινά χωριά η γεωργία λειτουργεί κυρίως συμπληρωματικά της κτηνοτροφίας με την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Η πεδιάδα του Ευήνου, στην δημοτική ενότητα Χάλκειας, με τις εντατικές της καλλιέργειες βοηθήθηκε από την εκμηχάνιση με ευεργετικά αποτελέσματα στην παραγωγικότητα. Ουσιώδης για την περιοχή είναι η ελαιοκομία, η οποία μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει στην βιολογική καλλιέργεια με επιπρόσθετα οφέλη για τον παραγωγό. Από την άλλη μεριά η κτηνοτροφική παραγωγή δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα κάτι κυρίως που οφείλεται στην πληθυσμιακή αποδυνάμωση των ορεινών χωριών του Δήμου. Ταυτόχρονα οι δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσης των δασών για παραγωγή ξυλείας είναι περιορισμένες. Η αναζωογόνηση μιας περιφέρειας ή περιοχής είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία, η οποία εξασφαλίζει πέρα από την αγροτική δραστηριότητα και μια σειρά από άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες ικανές να προσφέρουν στον αγροτικό πληθυσμό απασχόληση και εισόδημα. Οι συμπληρωματικές αυτές δραστηριότητες αναφέρονται:


στη δημιουργία των απαραίτητων έργων υποδομής για τη γεωργία και για άλλες οικονομικές δραστηριότητες

στη μεταφορά και δημιουργία μεταποιητικών γεωργικών και κτηνοτροφικών βιοτεχνιών - βιομηχανιών στην ύπαιθρο

στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών στη γεωργική εκμετάλλευση

στην προσέλκυση νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο

στην ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων συμπληρωματικών προς την γεωργία και κτηνοτροφία

στη δημιουργία τοπικών μηχανισμών πληροφόρησης των αγροτών και των φορέων τους για τις συντελούμενες αλλαγές στην πολιτική και στις απαιτήσεις των καταναλωτών και

στην ενίσχυση των ερευνητικών δικτύων, ώστε να διασυνδεθούν άμεσα με τις ανάγκες των παραγωγών.


Ο τριτογενής τομέας παραγωγής στον Δήμο Ναυπακτίας αποτελεί τον βασικό τομέα δραστηριότητας των κατοίκων του Δήμου. Ο τριτογενής τομέας παρουσιάζει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου Επιχειρήσεων και του Επιμελητηρίου. Τα κύρια χαρακτηριστικά του τριτογενή τομέα είναι:


Η  λειτουργία μικρών τουριστικών μονάδων στις ορεινές περιοχές


Ο  Δήμος Ναυπακτίας χαρακτηρίζεται από ένα ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον. Οι σημαντικοί πόροι του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος παρέχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα με χαρακτηριστικά και μεγέθη ικανά να προσδιορίσουν τα αντικείμενα, το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα της  τουριστικής ανάπτυξης.


Η παραλιακή ζώνη του Δήμου, το ιδιαίτερο παραλίμνιο περιβάλλον και το τοπίο όπως διαμορφώνεται με την τεχνητή λίμνη του Εύηνου ποταμού, οι επιβλητικότατοι ορεινοί όγκοι, οι διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι – μνημεία, τα ιστορικά και παραδοσιακά κτίρια, το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία της φύσης, τα γεφύρια ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας, τα μονοπάτια, τα ιστορικά και λαογραφικά μουσεία, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες, η ιδιαιτερότητα της πόλης της Ναυπάκτου ως καστρόπολης, με την πλήρη και ορθολογική εκμετάλλευση τους μπορούν να αποτελέσουν μόνιμο και δυναμικό πόλο έλξης.


Στους παραπάνω αξιοσημείωτους φυσικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς και ανθρωπογενείς πόρους στηρίζεται το τουριστικό προϊόν του Δήμου. Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει άνοδο και ενισχύεται από την εφαρμογή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.


Υπάρχουσες Τουριστικές Υποδομές


στον Δήμο Ναυπακτίας υπάρχουν 53 τουριστικές μονάδες με 1.422 κλίνες. Το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων συγκεντρώνεται στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου, που αποτελούν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών.


Το πλήθος και ο αριθμός κλινών ανά είδος τουριστικής υποδομής παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:





Πίνακας: Τύπος τουριστικών μονάδων στον Δήμο Ναυπακτίας

Αριθμός Τύπος Καταλύματος Αριθμός κλινών

16 Ξενοδοχεία κλασσικού τύπου 874

14 Ενοικιαζόμενα δωμάτια 252

6 Ξενοδοχεία 

ύπου 109

επιπλωμένων διαμερισμάτων

5 Τουριστικές Επιπλωμένες 76

κατοικίες

6 Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα 87

διαμερίσματα

1 Ενοικιαζόμενες γκαρσονιέρες 10

τριών κλειδιών

1 Αγρόκτημα με υποδομή 16

διανυκτέρευσης

1 Lux 14

2 Camping


Το σύνολο των μετακινήσεων στον δήμο Ναυπακτίας γίνεται μέσω οδικού δικτύου.


Η σύνδεση γίνεται με πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον οδικό δίκτυο και συμπληρώνεται με οδούς τοπικού ενδοδημοτικού ή διαδημοτικού χαρακτήρα. Βασικοί οδικοί άξονες που διέρχονται του δήμου είναι οι δυο εθνικοί άξονες Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων και Ε.Ο. Αντιρρίου - Ιτέας. Οι δυο αυτές Ε.Ο. σε συνδυασμό με την ζεύξη του Ρίου – Αντιρρίου αποτελούν τους κύριους κυκλοφοριακούς άξονες του δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με τα μεγάλα αστικά κέντρα επιρροής


– εξάρτησης του δήμου όπως Πάτρα, Μεσολόγγι, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σημαντική αποφόρτιση στον κυκλοφορικό φόρτο της πόλης έχει προσφέρει η λειτουργία της παράκαμψης της Ναυπάκτου, καθώς σημαντικό μέρος της κίνησης των δυο Ε.Ο. διέρχεται από εκεί.


Βέβαια οι σημαντικότεροι οδικοί άξονες για τον δήμο δεν έχουν ακόμη κατασκευασθεί. Η Ιόνια Οδός, που αποτελεί τον Δυτικό άξονα ανάπτυξης της χώρας, βρίσκεται τώρα στο στάδιο της κατασκευής (στην παρούσα χρονική στιγμή είναι σταματημένα τα έργα) μαζί με την Διαγώνια, που θα ενώσει το Αντίρριο με την Λαμία( και ουσιαστικά θα ενώσει την ΠΑΘΕ) θα ολοκληρώσουν τον οδικό άξονα της χώρας και θα αποτελέσουν τον σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής. Σημαντικοί επαρχιακοί οδοί που ενώνουν τον δήμο είτε εσωτερικά είτε με γειτονικούς δήμους – περιφέρειες είναι το Πρωτεύων Επαρχιακό Οδικό δίκτυο, όπως κατατάσσεται σύμφωνα με το ΦΕΚ 293Β/17-4-1995 και αποτελείται από τους ακόλουθους δρόμους:


Τον Επαρχιακό Δρόμο με αριθ. 17: «Θέρμο – Κουρμέκιο – Ναύπακτος δια Πετροχωρίου, Σιταραλώνων, Κάτω Μακρυνούς και Γέφυρας Μπανιά».


Τον Επαρχιακό Δρόμο με αριθ. 21: «Θέρμο – Γέφυρα Βαλτσορέματος – Πλάτανος δια Κάτω Χρυσοβίτσας και Αχλαδοκάστρου».


Τον Επαρχιακό Δρόμο με αριθ. 24: «Ναύπακτος – Πλάτανος – Υψηλός Σταυρός από Γέφυρας Μόρνου δια Παλαιοπύργου Σίμου, Ποκίστης, Πλατάνου, Καστανιάς, Άγ. Δημητρίου, Νεοχωρίου και Αράχωβας μετά διακλαδώσεως προς Γαύρο».


Τον Επαρχιακό Δρόμο με αριθ. 25: « Γέφυρα Ρέρεσι – Άνω Χώρα – Υψηλός Σταυρός δια Λιμνίστης, Ασπριάς, Αμπελακιωτίσης και Κλεπάς».


Τον Επαρχιακό Δρόμο με αριθ. 26: « Λιμνίστα – Ελατόβρυση – Γραμμένη Οξυά δια Τερψιθέας, Ελατούς Γρηγορίου, Καλλονής, Κυδωνίας μέχρι ορίων Νομού Φωκίδος προς Αρτοτίνα μετά διακλαδώσεων προς Κρυονέριο και


o προς Πενταγιούς Δωρίδος μέχρι ορίων Νομού ».


Οι πέντε αυτές επαρχιακές οδοί, αποτελούν το βασικό δίκτυο, μέσω του οποίου γίνεται η επικοινωνία των οικισμών της ενδοχώρας του δήμου.





















ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να διεκδικήσει μια από τις πρώτες θέσεις στο χάρτη της αυτοδιοίκησης.

Η Ναυπακτία θα είναι κομβικό σημείο καθώς τα υπό κατασκευή μεγάλα οδικά έργα (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός), η λειτουργία του λιμανιού της Πάτρας, η ολοκληρωμένη λειτουργία του λιμανιού στο Πλατυγιάλι, η δημιουργία ενός σύγχρονου αεροδρομίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η βελτίωση του οδικού άξονα Ναυπάκτου Ιτέας, θα βελτιώσουν και θα ενισχύσουν τις μεταφορές και τις μετακινήσεις από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της Χώρας, από και προς την Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη. 






















Εσωτερικό Περιβάλλον του Δήμου Ναυπακτίας

Στο κεφάλαιο αυτό θα πραγματοποιηθεί η αποτύπωση της εσωτερικής κατάστασης στο Δήμο Ναυπακτία ανά Οργανική Μονάδα. 

Ανθρώπινο Δυναμικό


ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ


Γραφείο Δημάρχου


Ειδικότητα Αριθμός 

υπηρετούντων

υπαλλήλων  ONOMATEΠΩΝΥΜΟ

ΠΕ Διοικητικού 1 Παπαγεωργακόπουλος Δημήτριος 

ΔΕ Διοικητικού 2 Υφαντή Αναστασία 

Παυλοχρήστου Σπυριδούλα

ΣΥΝΟΛΟ 3


Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υπηρεσίας

Ειδικότητα Αριθμός 

υπηρετούντων

υπαλλήλων  ONOMATEΠΩΝΥΜΟ

Δικηγόροι 2 Ρήγα Παρασκευή

Πούλος Μάρκος

ΣΥΝΟΛΟ 2


Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής & Διαφάνειας


Ειδικότητα Αριθμός 

υπηρετούντων

Υπαλλήλων ONOMATEΠΩΝΥΜΟ

ΤΕ Πληροφορικής 1 Παλιάτσας Θεόδωρος

ΔΕ Διοικητικού 2 Καλαβρουζιώτη Παναγιώτα (ΙΔΑΧ)

Πετσίνης Αθανάσιος

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 3


Αυτοτελές Τμήμα Αδειοδοτήσεων, Ρύθμισης εμπορικών Δραστηριοτήτων και Απασχόλησης


Ειδικότητα Αριθμός

υπηρετούντων

 Υπαλλήλων ONOMATΕΠΩΝΥΜΟ

ΠΕ  Διοικητικού κ.λ.π. – Πρ/νος Τμήματος

ΠΕ  Διοικητικού – Αναπληρωτής Πρ/νος Τμήματος 1 Κουτσοσπύρου Μαρία

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 1


Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών


Ειδικότητα-θέση ευθύνης Αριθμός υπηρετούντων

Υπαλλήλων ONOMATEΠΩΝΥΜΟ

ΠΕ  Διοικητικού κ.λ.π. -Διευθυντής 1 Μηνόπουλος Αθανάσιος

Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης, Ληξιαρχείου & Αλλοδαπών

ΠΕ  Διοικητικού κ./λ.π. –Πρ/νος Τμήματος 1 Παππάς Χρήστος 

ΔΕ Διοικητικού 3   Κωταντούλα – Ηπειρώτη Ευαγγελία

Τσουκαλά Αλεξάνδρα

Χειμάρα Ειρήνη

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 4

Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας & Ανθρώπινου Δυναμικού

ΠΕ Διοικητικού (κοινωνιολόγος)  κ.λ.π. –Πρ/νος Τμήματος 1 Γιαννίκα Κωνσταντίνα

ΠΕ Διοικητικού 1 Αποστολοπούλου Μαρία

ΔΕ Διοικητικού 1 Ντελή Παρασκευή


ΔΕ Διοικητικού 1 Kυριαζής Γεώργιος

ΔΕ Τεχνικών-Ηλεκτρονικών 1 Αγγελοπούλου Αγγελική

ΥΕ Κλητήρων-Θυρωρών-Γεν. καθηκόντων 1 Αυφαντής Βασίλειος

ΥΕ  Εργατών Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων 1 Σπηλιώτη Ευθυμία


1 Κάκκα Ελη  

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 8

Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων

ΠΕ Διοικητικού κ.λ.π. –Πρ/νος Τμήματος 1 Χωραφά Σταυρούλα – Μαρία 

ΤΕ  Διοικητικού-Λογιστικού 1 Τσιποπούλου

Πολυξένη

ΔΕ Διοικητικού 1 Νταουσάνη Βασιλική

ΔΕ Διοικητικού 1 Μπομποτά Βασιλική

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 4

Τμήμα Κ.Ε.Π.

ΠΕ Διοικητικού κ.λ.π. –Πρ/νος Τμήματος 1 Κοτσανάς Δημήτριος 

ΠΕ Διοικητικού (κοινωνιολόγος) 1 Τσούνης Χριστόφορος

ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών 6 Κατσιγιάννη Παρασκευή

Παπανδρέου Γεώργιος

-Χρυσανθοπούλου Γεωργία

-Κατσούδα Ευσταθία

-Δημοπούλου Μαρία

-Παπαδοπούλου Μαρία

ΤΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών 3 -Αναγνωστοπούλου Βασιλική

-Τσουκαλά Σταυρούλα


-Καραγιάννη Ελένη

ΔΕ Διοικητικού 1 Τριανταφυλλίδη Αικατερίνη

(ΣΕ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΑΡΓΙΑ)

ΔΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών 2       Μπακατσιά Αγλαϊτσα

Κοτρώτσου Αλεξανδρα

Το ΚΕΠ Ναυπάκτου λειτουργεί με 2 βάρδιες. Τα περιφερειακά ΚΕΠ έχουν μόνο πρωινό ωράριο

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 14

ΣΥΝΟΛΟ Δ/ΝΣΗΣ 30


Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών


Ειδικότητα Αριθμός υπηρετούντων

Υπαλλήλων ONOMATEΠΩΝΥΜΟ

ΠΕ Διοικητικού – Διευθυντής (Αναπληρωτης) 1 Κούκουνα Παρασκευή

Τμήμα Προϋπολογισμού & Λογιστηρίου

ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού  κ.λ.π.– Πρ/νος Τμήματος 1 Μακκός Νικηφόρος

 ΠΕ Οικονομολόγος (Λογιστής – Φοροτεχνικός) 1 Δημόπουλος Γεώργιος

ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού 1 Κυρίτση Άννα-Μαρία

ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού 1 Κοντογιάννη Μάνθα

ΔΕ Ελεγκτών Εσόδων Εξόδων 1 Παπαβασιλείου Μαργαρίτα

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 5

Τμήμα Διπλογραφικού

ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού – Πρ/νος 1 Αναγνόπουλος Αλέξιος (ΙΔΑΧ)

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 1

Τμήμα Προμηθειών & Αποθηκών

ΠΕ Διοικητικού κ.λ.π. – Πρ/νος 1 Κούκουνα Παρασκευή

ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού 3 Μητσοπούλου Παναγιώτα


Παλιάτσα Γεωργία

ΔΕ Διοικητικών Θεοδοσίου Ελένη

ΔΕ Χειριστών Η/Υ 1 Παναγιωτοπούλου Σταυρούλα (ΙΔΑΧ)

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 5

Τμήμα Εσόδων & Περιουσίας

ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού κ.λ.π. – Πρ/νος 1 Ραυτόπουλος Δημήτριος

ΠΕ Οικονομολόγος 1 Τσαρούχης Αριστοτέλης

ΔΕ Διοικητικού 2 Καρτσακάλης Αθανάσιος

Κανέλλου Αθηνά

ΠΕ Διοικητικού 1 Πότσιου Ολγα

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 5

Τμήμα Ταμείου

ΠΕ Διοικητικού κ.λ.π.  – Πρ/νος 1 Φουσέκης Βασίλειος

ΠΕ Διοικητικού 1 Αποστολοπούλου Μαρία (ΙΔΑΧ)

ΠΕ Διοικητικού 1 Δερβίση Ελενα

ΔΕ Ελεγκτών Εσόδων-Εξόδων 1 Παπαστάμου Ελένη

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 4


ΣΥΝΟΛΟ Δ/ΝΣΗΣ

20


Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών

Ειδικότητα Αριθμός υπηρετούντων

Υπαλλήλων ONOMATEΠΩΝΥΜΟ

ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών – Α/τής Δι/ντης 1 Σερεμέτη Λαμπρινή 

Τμήμα Μελετών & Τεχνικών Έργων

ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών Δομικών Έργων/Α/τρια Πρ/νη 1 Καραγεώργου Παρασκευή

ΤΕ Τεχνολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 1 Ράπτη Ιωάννα

ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών Έργων Υποδομής 1 -Βελαώρας Νικόλας

-Λαλοπούλου Βασιλική

-Παπαϊωάννου Ειρήνη

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 5

Τμήμα Μεταφορών & Συγκοινωνιών

ΠΕ Μηχανολόγων – Μηχανικών κ.λ.π. – Πρ/νος 1 Αναγνωστόπουλος Δημήτριος

ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών  Βουλγαρίδης Αριστοτέλης 


ΔΕ Διοικητικού 1 Καραγεώργος Παναγιώτης

ΔΕ Δομικών Έργων 1 Παπακωστόπουλος Παντελής 

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 3

Τμήμα Υπηρεσίας Δόμησης

ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών κ.λ.π. – Αν/της Πρ/νος 1 -Λαουρδέκης Αθανάσιος

ΠΕ Αρχιτεκτόνων 1 Ντούσικου Ηλιάνα 

ΠΕ Πολ. Μηχανικών 2 -Αντωνόπουλος Κων/νος (ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ)


ΔΕ Προσωπικού Η/Υ 1 Καυκιά Αικατερίνη

ΔΕ Διοικητικού 1 Παπαναστασόπουλος Παναγιώτης

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 5

Τμήμα Σχεδίου Πόλεως

κ.λ.π. – Πρ/νος 1 Σερεμέτη Λαμπρινή

ΔΕ Διοικητικού 1 Ντζίφα Ελένη

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 2

ΣΥΝΟΛΟ Δ/ΝΣΗΣ 16



Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας  - Παιδείας και Πολιτισμού 


Ειδικότητα Αριθμός υπηρετούντων

Υπαλλήλων ONOMATEΠΩΝΥΜΟ

Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΠΕ Διοικητικού (Κοινωνιολόγος) κ.λ.π.  – Διευθυντής κλπ. 1 Παπακωστόπουλος Δημήτριος

Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

ΠΕ Διοικητικού (Κοινωνιολόγος) κ.λ.π.  – Πρ/νος 1 Σμπούκη Αλεξάνδρα

ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού 1 Μίχου Βασιλική

ΤΕ Κοινωνικής  Εργασίας    1 Βακάλογλου Αριάδνη

ΔΕ Διοικητικού 2 Γατέα-Πολυζώη Σταμάτα

Χριστογιάννης Δημήτριος

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 5

Τμήμα Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών

ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων κ.λ.π.  – Πρ/νος 1 Ράπτη Ιωάννα

ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων 7 -Γιαννάκου Βασιλική

-Καλαβρουζιώτη Μαρία

-Κατσούδα Σπυριδούλα

-Δημάκη Αικατερίνη

-Νασοπούλου Γαρυφαλλιά (ΙΔΑΧ)

-Αθανασιάδη Ευριδίκη

-Τζαμαλή  Δήμητρα

ΔΕ Υπαλλήλων Γραφείου 1 Πλούμης Χαράλαμπος (ΙΔΑΧ)

ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων 2 -Ευγενικού Μαρία


-Ζάκκα Ελένη

ΔΕ Οδηγός Λεωφορείου 1 Σωτηρόπουλος Νικόλαος

ΔΕ Μαγειρισσών 1 Μίχου Δημητρούλα

ΥΕ Προσωπικό Καθαριότητας 4 -Δελημάρη Ευφροσύνη

-Καυκιά Ελένη

-Ξυγκά Φωτεινή

-Πρασατζή Δέσποινα

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 17

Τμήμα Πολιτισμού Παιδείας, Αθλητισμού και Τουρισμού

ΠΕ Διοικητικού  κ.λ.π. – Πρ/νος 1 Κωστή Ιωάννα 

ΤΕ Αρχιμουσικών 1 Αμπατζής Δημήτριος (ΙΔΑΧ)

ΔΕ Διοικητικού 1 Κυρίτσης Βασίλειος

ΔΕ Σχολικών Φυλάκων 1 Αμπλά Σταυρούλα (ΙΔΑΧ)

ΥΕ Καθαριστριών Σχολικών Κτηρίων 14 -Κακούση Σταυρούλα (ΙΔΑΧ)

-Κωνσταντοπούλου Θεοδώρα (ΙΔΑΧ)

-Ρίζου Κλεοπάτρα (ΙΔΑΧ)

-Αλμπάνη Αικατερίνη (ΙΔΑΧ)

-Αντωνοπούλου Γεωργία (ΙΔΑΧ)

-Αποστολοπούλου Σπυριδούλα (ΙΔΑΧ)

-Κωστούλα Μαργαρίτα (ΙΔΑΧ)

-Μπανιά-Τσοπανά Βασιλική (ΙΔΑΧ)

-Ρήγα-Κράνη Όλγα (ΙΔΑΧ)

-Τζέκα Ελευθερία (ΙΔΑΧ)

-Τριανταφύλλου Θεοδώρα (ΙΔΑΧ)

-Τρομπούκη Γεωργία (ΙΔΑΧ)

-Τυροπάνη Κων/να (ΙΔΑΧ)

-Χρυσανθοπούλου Αθηνά(ΙΔΑΧ)

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 18

ΣΥΝΟΛΟ Δ/ΝΣΗΣ 41




Διεύθυνση Περιβάλλοντος


Ειδικότητα Αριθμός υπηρετούντων

Υπαλλήλων ONOMATEΠΩΝΥΜΟ

ΤΕ Τεχνολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κ.λ.π.  – Διευθυντής 1 Πολύδωρος Νικήτας 

Τμήμα  Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας

ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών Έργων Υποδομής κ.λ.π.  – Πρ/νος 1 Καζανά Μαγδαληνή

ΠΕ Διοικητικού 1 -Κυρίτσης Βασίλειος

ΔΕ Διοικητικού 4 -Θεοφάνης Σπυρίδων

-Δημόπουλος Φίλιππος

- Σκαλιώτη Κανελιά

-Φούντζουλα Βασιλική

ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων 7 -Μπανιάς Νικόλαος

-Κομπούρας Ηλίας 

-Κομπούρας Ευάγγελος

-Καλαβρουζιώτης Χρήστος

-Μαχαίρας Γρηγόριος

-Ζαγορίτης Αντώνιος (ΙΔΑΧ)

-Κομπούρας Χρήστος

ΔΕ Υδραυλικών 4 -Μηνόπουλος Παναγιώτης

-Παρμάκης Κων/νος

-Παπαγεωργακόπουλος Νικόλαος

-Σταυρόπουλος Χρήστος

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 18

Τμήμα Καθαριότητας & Ανακύκλωσης

ΤΕ Τεχνολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κ.λ.π.  – Πρ/νος 1 Βλαχάκης Γεώργιος 

ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών 1 Ζορμπάς Παναγιώτης

ΔΕ Δομικών Έργων 1 Τσουκαλάς Χρήστος

ΔΕ Μηχανοτεχνιτών 1 Λαλόπουλος Γεώργιος

ΔΕ Οδηγών Αυτοκινήτων 14 -Σούζας Δημήτριος

-Στάϊκος Νικόλαος 

-Αναγνωστόπουλος Σπυρίδων

-Πανουργιάς Ηλίας

-Φλωρόπουλος Δημήτριος

-Καραγιώργος Πολύκαρπος

-Φούντζουλας Ευάγγελος

-Δημητρόπουλος Αθανάσιος

-Καρέλης Αθανάσιος

-Κολοκύθας Ματθαίος

-Θεοδώρου Παναγιώτης 

-Δανιήλ Ευθύμιος

-Μανδέλος Περικλής (ΙΔΑΧ)

-Μπούζας Παντελής

ΔΕ Οδηγών Αυτοκινήτων Απορριμματοφόρων 2 -Σαλεμένος Δημήτριος

-Σίνης Χρήστος

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας (Απορριμματοφόρα)

15 -Μαστροκώστας Κων/νος 

-Δημητρόπουλος Βασίλειος

-Παπαδούλας Γεώργιος

-Δημητράκης Γεώργιος

-Μαστροκώστας Αθανάσιος

-Μίχος Ιωάννης

-Μπίμπας Βασίλειος

-Δελημάρης Γρηγόριος

-Δανιήλ Παναγιώτης

-Τριανταφυλλίδης Κων/νος

-Μυλωνάς Γεώργιος

-Καραχρήστου Ελένη

-Φλωροσκούφη Ειρήνη

-Πρασσά Ευαγγελία

Λουκάς Νικόλαος

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας (Οδοκαθαρισμός)


4 -Νούλα Ιωάννα 

-Κατσούρη Θεοδώρα

-Σεκερτζή Σοφία

-Κωστούλα Ελένη

ΥΕ Εργατών Γενικά 1 Τακτικού Λαμπρινή

ΥΕ Εργατών (Απορριμματοφόρα)

1 -Κάκκος Νικόλαος (ΙΔΑΧ)


ΥΕ Εργατών (Οδοκαθαρισμός)

3 -Ρήγας Νικόλας(ΙΔΑΧ)

-Μίχος Νικόλαος(ΙΔΑΧ)

-Βασιλόπουλος Παναγιώτης(ΙΔΑΧ)

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 43

Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων

ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών – Πρ/νος 1 Αγγελόπουλος Παύλος 

ΤΕ Τεχνολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 1 Μίχος Περικλής 


ΔΕ Ηλεκτρολόγων 4 Φαλτσέτος Γεώργιος

Σίνης Γεώργιος

Κοντογιάννης Νικόλαος

Κοτσίδης Ιωάννης 

ΔΕ Οδηγών 1 Καλτσάς Δημήτριος

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 7

Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Πρασίνου

ΠΕ Γεωπόνων κ.λ.π.  – Πρ/νος 1 Αβραμίδου Δέσποινα

ΔΕ Δενδροκηπουρών –Δενδροκόμων –Κηπουρών –Ανθοκόμων 2 Ζυγουρίτσας Θεόδωρος


Στέλιος Ιωάννης

ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας 1 Μπινιάρης Αλέξανδρος

ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 4

ΣΥΝΟΛΟ Δ/ΝΣΗΣ 74


ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

192


Αποτύπωση της Υφιστάμενης κατάστασης στις οργανικές μονάδες του Δήμου Ναυπακτίας 

1. Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού


ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1 Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, οργάνωσης, Πληροφορικής και Διαφάνειας

(α) Αρμοδιότητες Γραφείου Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης


(Αρμοδιότητες μελετών και έρευνας)


Συγκεντρώνει και τεκμηριώνει την αναγκαία τεχνογνωσία και πληροφόρηση που είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων ανάπτυξης του Δήμου (π.χ. κλαδικές και αναπτυξιακές μελέτες, μελέτες και θέματα της Αυτοδιοίκησης, νομοθεσία που αφορά την αυτοδιοίκηση, τις λειτουργίες και τους στόχους του Δήμου κ.λπ.).

Μεριμνά για την εκπόνηση ερευνών και μελετών για τη διάγνωση των αναγκών ανάπτυξης του Δήμου, τη διερεύνηση της σκοπιμότητας αναπτυξιακών προτάσεων και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων έργων, δράσεων και μέτρων.


(Αρμοδιότητες σχεδιασμού και παρακολούθησης προγραμμάτων)


Μελετά, σχεδιάζει και εισηγείται την εφαρμογή προ-γραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου, με την αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και τη δημιουργία και διαχείριση υποδομών στήριξης της τοπικής οικονομίας.

Συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην οποία ανήκει ο Δήμος για την εναρμόνιση των προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου με τα ευρύτερα αντίστοιχα προγράμματα της Περιφέρειας.

Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και συντάσσει προτάσεις που αφορούν στην εφαρμογή προγραμμάτων για την εξασφάλιση και διαρκή βελτίωση των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών (δομημένο περιβάλλον) στην περιοχή του Δήμου, με στόχο την εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών ποιότητας ζωής.

Διερευνά και ενημερώνει τα όργανα και τις υπηρεσίες του Δήμου για τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων του Δήμου (προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, προγράμματα της ΕΕ, εθνικά προγράμματα, έργα ΣΔΙΤ, έργα αυτοχρηματοδοτούμενα κ.λπ.).

Υποστηρίζει τα όργανα διοίκησης και τις υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του και την ομάδα έργου που είναι δυνατόν να συγκροτείται για τη σύνταξη του 5ετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου, κατά τη διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του επιχειρησιακού προγράμματος και των Ετησίων Προγραμμάτων Δράσης, στα οποία εξειδικεύεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Μεριμνά για τη διενέργεια των διαδικασιών ένταξης έργων και δράσεων του Δήμου σε αναπτυξιακά και άλλα προγράμματα, για την παρακολούθηση της υλοποίησης τους και τη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Υποστηρίζει το Δήμαρχο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του και συντάσσει την ενδιάμεση και την τελική έκθεση αξιολόγησης, τις οποίες υποβάλλει στο Δήμαρχο. Εισηγείται την ενδεχόμενη αναθεώρηση των στόχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος μετά την ενδιάμεση αξιολόγηση του.

Με σκοπό την αντικειμενικότερη αξιολόγηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, διαμορφώνει τους κατάλληλους δείκτες αποτελεσματικότητας, που επιτρέπουν να εκτιμηθεί ο βαθμός επίτευξης των στόχων σε σχέση με τα αποτελέσματα των δράσεων, καθώς και κατάλληλους δείκτες αποδοτικότητας, που συσχετίζουν το κόστος πραγματοποίησης με τις εκροές των δράσεων.

Συντάσσει σχέδιο του Ετησίου Προγράμματος Δράσης του Δήμου, αφού λάβει υπόψη τις γραπτές εισηγήσεις των υπηρεσιών, και το υποβάλλει στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Υποστηρίζει την Εκτελεστική Επιτροπή για την παρακολούθηση και τον απολογισμό των Ετησίων Προγραμμάτων Δράσης του Δήμου. Ειδικότερα (α) κατά τη διάρκεια εφαρμογής του ετησίου προγράμματος δράσης του Δήμου, συντάσσει εκθέσεις παρακολούθησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανά τακτά διαστήματα που ορίζονται με απόφαση του Δημάρχου και (β) πριν από τη σύνταξη του οικονομικού απολογισμού, υποβάλλει στη Εκτελεστική Επιτροπή έκθεση με τον απολογισμό δράσης του προηγούμενου έτους, αφού λάβει υπόψη τις απολογιστικές εκθέσεις των υπηρεσιών.

Υποστηρίζει την σύναψη και παρακολουθεί την πρόοδο των προγραμματικών και άλλων συμβάσεων μεταξύ του Δήμου και άλλων φορέων για την υλοποίηση έργων, ενεργειών και προγραμμάτων. Υποστηρίζει τις σχέσεις διαδημοτικής συνεργασίας και συντονίζει τις σχέσεις του Δήμου με άλλους δημόσιους φορείς.


(Αρμοδιότητες αποτελεσματικότητας και απόδοσης)


Σχεδιάζει και εισηγείται συστήματα και μεθόδους μέτρησης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων (διαδικασίες, δείκτες κ.λπ.). Σχεδιάζει και εισηγείται τον Κανονισμό Μέτρησης και Αξιολόγησης της απόδοσης των δημοτικών υπηρεσιών κατά την ισχύουσα νομοθεσία.

Διαμορφώνει και εισηγείται περιοδικούς στόχους για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων.

Συγκεντρώνει στοιχεία και δεδομένα που αναφέρονται στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και στην επίτευξη των σχετικών περιοδικών τους στόχων, παρακολουθεί την εξέλιξη τους, επεξεργάζεται τα στοιχεία και εκδίδει ενημερωτικές αναφορές.

Εντοπίζει τις καλύτερες πρακτικές αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας και προωθεί την εφαρμογή τους και σε άλλες υπηρεσίες. Παρακολουθεί την εφαρμογή των καλών πρακτικών και αξιολογεί τα αποτελέσματα τους.

Εισηγείται, παρακολουθεί και αξιολογεί μέτρα για τη διαρκή βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και της ανταπόκρισης τους στις ανάγκες των πολιτών.

Σχεδιάζει, εισηγείται και συντονίζει την εφαρμογή συστημάτων διοίκησης ολικής ποιότητας και διαδικασιών αυτοαξιολόγησης.

Εισηγείται και παρακολουθεί την υλοποίηση προ-γραμμάτων έργων και δράσεων για την βελτίωση της οργάνωσης του Δήμου με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του.

Συνεργάζεται με τις οικονομικές υπηρεσίες για τη διαμόρφωση των καταλλήλων συστημάτων προϋπολογισμού και απολογιστικού ελέγχου των οικονομικών μεγεθών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, καθώς και των καταλλήλων συστημάτων παρακολούθησης του κόστους λειτουργίας των οργανικών μονάδων του Δήμου και του κόστους των παραγομένων και παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες.


(Αρμοδιότητες ποιότητας και οργάνωσης)


Μεριμνά για την εγκατάσταση και τήρηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας των επί μέρους λειτουργιών του Δήμου.

Μεριμνά για την εγκατάσταση και τήρηση του συστήματος διασφάλισης της διαχειριστικής επάρκειας του Δήμου στον σχεδιασμό και παραγωγή έργων.

Μεριμνά για την εκτέλεση των εγκεκριμένων προ-γραμμάτων έργων και δράσεων για την βελτίωση της οργάνωσης του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων. Ειδικότερα μεριμνά για τον σχεδιασμό/ανασχεδιασμό και την εφαρμογή βελτιωμένων οργανωτικών δομών, κατανομής αρμοδιοτήτων, κατανομής στελεχιακού δυναμικού, οργανωτικών συστημάτων, εσωτερικών διαδικασιών και εντύπων.

Μεριμνά για την εκπόνηση των κάθε είδους εσωτερικών Κανονισμών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων (Εσωτερικός Κανονισμός Υπηρεσιών, Εσωτερικοί Κανονισμοί Λειτουργίας, Κανονισμοί Παροχής Υπηρεσιών στους Δημότες κ.λπ.) σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παρακολουθεί την τήρηση και σχεδιάζει και εισηγείται τις τυχόν επικαιροποιήσεις και τροποποιήσεις της οργανωτικής δομής και γενικότερα των διατάξεων του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου σε συνεργασία με το Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Παρακολουθεί την καλή εφαρμογή των εγκεκριμένων από τα αρμόδια όργανα εσωτερικών οργανωτικών συστημάτων, διαδικασιών και κανονισμών και ενημερώνει τα αρμόδια όργανα του Δήμου στην περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις.


(β) Αρμοδιότητες Γραφείου ΤΠΕ


(Αρμοδιότητες στρατηγικής και μελετών ΤΠΕ)


Διαμορφώνει και εισηγείται τη στρατηγική του Δήμου σε ότι αφορά την ανάπτυξη, επέκταση και βελτίωση των συστημάτων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τα ζητήματα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Συγκεντρώνει στοιχεία, προσδιορίζει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις και εισηγείται για τα αναγκαία έργα ανάπτυξης και βελτίωσης των συστημάτων ΤΠΕ που πρέπει να αξιοποιεί ο Δήμος για την υποστήριξη των λειτουργιών του.

Προδιαγράφει και εισηγείται την μεθοδολογία ανάπτυξης των αναγκαίων συστημάτων ΤΠΕ και την υλοποίηση μηχανισμών επιχειρησιακής υποστήριξης των συστημάτων και των χρηστών των εφαρμογών.

Μεριμνά για την μελέτη, ανάπτυξη και εγκατάσταση των συστημάτων ΤΠΕ με την αξιοποίηση και εξειδικευμένων τρίτων.

Προδιαγράφει τα νέα συστήματα ή τις νέες λειτουργίες συστημάτων ΤΠΕ, παρακολουθεί την ανάπτυξη τους και παραλαμβάνει τα συστήματα.


(Αρμοδιότητες διαχείρισης συστημάτων ΤΠΕ)


Σχεδιάζει, εγκαθιστά και παρέχει υπηρεσίες συνεχούς συντήρησης δικτυακών τόπων και ιστοσελίδων καλύπτοντας τις σχετικές ανάγκες του Δήμου.

Παρακολουθεί την ποιότητα των δεδομένων που τηρούνται στα συστήματα ΤΠΕ του Δήμου.

Διαχειρίζεται και συντηρεί τις εφαρμογές και τις βάσεις δεδομένων που σχεδιάζει και εγκαθιστά ο Δήμος για τις ανάγκες του.

Διαχειρίζεται το περιεχόμενο των συστημάτων και της ανάκτησης δεδομένων για τα συστήματα ΤΠΕ που λειτουργούν στο Δήμο.

Μεριμνά για την αξιοποίηση τρίτων για την επεξεργασία δεδομένων σύμφωνα με σχετικές ανάγκες του Δήμου.

Εκπαιδεύει τους χρήστες των συστημάτων ΤΠΕ του Δήμου και μεριμνά για την παροχή κάθε είδους υποστήριξης προς τους χρήστες ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν και να αξιοποιούν αποτελεσματικά τα συστήματα.

Μεριμνά για τη δημιουργία των κατάλληλων αναφορών επιτελικής πληροφόρησης με την αξιοποίηση των στοιχείων που τηρούνται στα πληροφορικά συστήματα του Δήμου.

Μεριμνά για την τήρηση των βαθμών ασφαλείας της πρόσβασης στις πληροφορίες που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου, ώστε να εξασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα τους.

Εξασφαλίζει την ασφάλεια των δεδομένων και την βελτίωση της χρηστικότητας των ιστοσελίδων και των βάσεων δεδομένων του Δήμου.


(Αρμοδιότητες διαχείρισης εξοπλισμού ΤΠΕ)


Προσδιορίζει τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών σε εξοπλισμό πληροφορικής και επικοινωνιών, προσδιορίζει τις απαιτήσεις του εξοπλισμού αυτού σε αναβάθμιση και εισηγείται τα αναγκαία προγράμματα για την προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού.

Προσδιορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές και προ-διαγράφει και εισηγείται την μεθοδολογία προμήθειας και εγκατάστασης του αναγκαίου εξοπλισμού πληροφορικής και επικοινωνιών.

Μεριμνά για την παρακολούθηση της παραλαβής και την εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού ΤΠΕ.

Μεριμνά για την άρτια λειτουργία του δικτύου των κεντρικών και περιφερειακών συστημάτων.

Εισηγείται για την θέσπιση κανόνων ασφαλούς χρήσης του δικτύου και των συστημάτων ΤΠΕ και παρακολουθεί και ελέγχει την τήρηση των κανόνων αυτών. 

Μεριμνά για την συνεχή συντήρηση και την αποκατάσταση βλαβών του εξοπλισμού ΤΠΕ του Δήμου.


 (Αρμοδιότητες Γραφείου Διαφάνειας)


Σχεδιάζει, ενημερώνει τις δημοτικές υπηρεσίες και μεριμνά για την εφαρμογή κάθε είδους διαδικασίας και ενέργειας που διασφαλίζουν την διαφάνεια στις σχέσεις του δήμου προς τρίτους. Προς τούτο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσο και κυρίως τις κατάλληλες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), σε συνεργασία με το Γραφείο ΤΠΕ του Δήμου.

Μεριμνά για την εξασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης από κάθε ενδιαφερόμενο τρίτο σε πληροφορίες που έχουν σχέση με τις προκηρύξεις του Δήμου για την εκτέλεση έργων και την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.

Μεριμνά για την εξασφάλιση της πρόσβασης των δημοτών και κάθε τρίτου σε πληροφορίες που έχουν σχέση με την δομή, την οργάνωση και τις αρμοδιότητες των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και τους κανονισμούς τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις παροχής από το Δήμο υπηρεσιών στους δημότες.

Μεριμνά για την εφαρμογή της νομοθεσίας σε θέματα ανάθεσης από το Δήμο της εκτέλεσης έργων και της προμήθειας υλικών και υπηρεσιών.

Μεριμνά για την έγκαιρη πληροφόρηση των δημοτών για κάθε είδους προγράμματα και δράσεις που σχεδιάζει ο Δήμος και απευθύνονται στους δημότες και μεριμνά για την εξασφάλιση της αρχής της ίσης πρόσβασης των δημοτών στις δραστηριότητες αυτές.

Υποδέχεται υποδείξεις, προτάσεις και παράπονα των δημοτών και τους ενημερώνει για τα δικαιώματα τους και τις ενέργειες που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους. Μεριμνά επίσης για τον εφοδιασμό τους με τα απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία και έντυπα.

Μεριμνά για την πληροφόρηση των δημοτών σχετικά με απολογιστικά στοιχεία που αφορούν εκπλήρωση στόχων, ολοκλήρωση προγραμμάτων και έργων που αναλαμβάνει και προωθεί ο Δήμος.

Σχεδιάζει ειδικά προγράμματα πληροφόρησης των δημοτών για την εξέλιξη και υλοποίηση των δραστηριοτήτων του Δήμου και μεριμνά για την πραγματοποίηση τους.

Μεριμνά για την τήρηση μητρώου πολιτών προς τους οποίους ο Δήμος προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Μεριμνά για την εφαρμογή διαδικασιών διαβούλευσης για αποφάσεις και ζητήματα που αφορούν το Δήμο.

Λειτουργεί τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας πολιτών με το Δήμο για την υποδοχή παραπόνων ή παροχή διοικητικών πληροφοριών προς τους πολίτες.


Απασχολούμενο προσωπικό 

Αριθμός υπαλλήλων Επίπεδο εκπαίδευσης Κλάδος/ειδικότητα

Τμήμα

ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΕΙ ΠΕ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΠΑΛΙΑΤΣΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΤΕΙ ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

ΠΕΤΣΙΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

ΚΕΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΕΙ ΠΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 




Καταλληλότητα, επάρκεια  

Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης; OXI


-Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης.  OXI 


Ανάγκες κατάρτισης του προσωπικού

Προσδιορίστε τους τίτλους των θεμάτων για τα οποία ενδεχομένως χρειάζεται πρόσθετη ενημέρωση / επιμόρφωση το προσωπικό της Διεύθυνσης.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για την εφαρμογή και χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης είτε ιδιωτών.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για την μετάβαση του φορέα στην ψηφιακή εποχή και στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης είτε ιδιωτών. 

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για την ανοιχτή διακυβέρνηση και την επεξεργασία και έλεγχο των νέων διαδικασιών του Δημοσίου Τομέα μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης είτε ιδιωτών.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που αφορούν τη προετοιμασία, διενέργεια αλλά και υλοποίηση ηλεκτρονικών διαγωνισμών του Νόμου 4412 μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης είτε ιδιωτών.



Κτίρια & Εξοπλισμός   

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Οι υπάρχοντες χώροι εγκατάστασης είναι επαρκείς, κατάλληλοι και λειτουργικοί; 

ΟΧΙ

Όπως γνωρίζουμε από μελέτες, η διεργασία της απόδοσης των υπαλλήλων και η αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη επηρεάζονται σημαντικά από παράγοντες του περιβάλλοντος χώρου καθώς επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος. Απαιτούνται λοιπόν κάποιες προδιαγραφές οι οποίες συνδέονται με την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε οι υπάλληλοι και οι δημότες να βλέπουν, να ακούν και να κινούνται μέσα σε ένα περιβάλλον άνεσης και αισθητικής ισορροπίας. 

Ο χώρος εξυπηρέτησης του πολίτη, οι διαστάσεις και το σχήμα της αίθουσας, η καταλληλότητα των βοηθητικών χώρων, η ακουστική, ο φωτισμός, η θέρμανση, ο εξαερισμός δημιουργούν το πλαίσιο των γενικών προδιαγραφών για την καταλληλότητα του χώρου. Η διαρρύθμιση του χώρου αποτελεί βασικό παράγοντα που επιδρά στη διεργασία της απόδοσης του υπαλλήλου άρα στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αφού δημιουργεί ευκαιρίες διαπροσωπικής επικοινωνίας, αμφίδρομων σχέσεων και κλίμα ομαδικής συνεργασίας.


Ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό  

Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν ελλείψεις, εντοπίστε τις ανάγκες προμήθειας πρόσθετου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (αυτοκίνητα, μηχανήματα ή άλλα τεχνικά μέσα).

 

Δραστηριότητες της Διεύθυνσης/Τμήματος Πρόσθετες ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό

Συντήρηση – Επίβλεψη Τηλεπικοινωνιακών και Πληροφοριακών Συστημάτων του Δήμου Τουλάχιστον Δυο (2) Φορητοί Υπολογιστές, 

Αντικατάσταση Όλων Των Παλαιών Υπολογιστών Του Δήμου Οι Οποίοι Δεν Μπορούν Να Ανταποκριθούν Στις Αυξημένες Ανάγκες Των Δραστηριοτήτων Του Δήμου.

Απόκτηση Υπηρεσιακού Οχήματος για την άμεση επίσκεψη των χώρων των βλαβών.

Ασφάλεια και Προστασία Δεδομένων του Δήμου Τουλάχιστον Δυο Αποθηκευτικοί Δίσκοι Τύπου Nas

Μετάβαση των διαδικασιών του Δήμου στη Νέα Ψηφιακή Εποχή Απόκτηση για κάθε οργανική Μονάδα – Τμήμα του Δήμου, Σαρωτών Scanner, καθώς και των απαραίτητων συστημάτων Υπολογιστών που θα Υποστηρίξουν τη Λειτουργία τους.

Απόκτηση οπτικοακουστικών μέσων (κάμερες, μικρόφωνα, ηχεία κλπ.) τα οποία θα εγκατασταθούν στα υπάρχοντα υπολογιστικά Συστήματα για την απρόσκοπτη επικοινωνία των Υπάλληλων απομακρυσμένα μέσω τηλεργασίας και τηλεδιάσκεψης.


Συντήρηση υποδομής και εξοπλισμού

Ποια είναι τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης και αντικατάστασης της κτιριακής υποδομής και  του τεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ήδη η Διεύθυνση;


Τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης στη Διεύθυνση, αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες υποστήριξης στον βέλτιστο βαθμό. 


Οργανωτική δομή της Διεύθυνσης/Τμήματος ; 

Αναφέρατε προβλήματα που διαπιστώνετε σε σχέση με την οργανωτική δομή της Διεύθυνσης (π.χ. ανάγκη αύξησης των Τμημάτων, ανακατανομή αρμοδιοτήτων στα Τμήματα): 

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ


Νέες αρμοδιότητες

Αν η υπηρεσία σας ανέλαβε ή πρόκειται να αναλάβει λόγω Καλλικράτη, κάποιες νέες αρμοδιότητες, καταγράψτε πιθανά προβλήματα (τυχόν επικαλύψεις με άλλες υπηρεσίες) και τις προϋποθέσεις για να ασκηθούν με επιτυχία.


Συνεργασίες με άλλες Διευθύνσεις του Δήμου


Δεν υπάρχουν προβλήματα, η συνεργασία με τις Διευθύνσεις είναι άριστη και άμεση. 



Συνεργασίες με άλλες υπηρεσίες εκτός Δήμου

Κάποιες Φορές Υπάρχει Μεγάλο Χρονικό Διάστημα Μεσολάβησης για την Πραγματοποίηση Αιτημάτων της Υπηρεσίας μας προς τους Φορείς Αυτούς (Π.Χ. ΟΤΕ, Εταιρία Υποστήριξης Εφαρμογών του Δήμου Κλπ.)



Αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Θεωρείτε ότι ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης στις ανάγκες των αποδεκτών της και στο έργο που έχει να επιτελέσει;


                                                                   ΝΑΙ                                   


1. Προτάσεις για την εσωτερική ανάπτυξη της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Καταγράψτε συνοπτικά τις προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την επόμενη περίοδο (π.χ. βελτίωση της οργάνωσης, ανανέωση εξοπλισμού, κτιριακές εγκαταστάσεις, κατάρτιση προσωπικού, μηχανογράφηση κρίσιμων διαδικασιών λειτουργίας, κλπ).  


1 Στελέχωση Με Νέο Καταρτισμένο Και Εξειδικευμένο Προσωπικό

2 Απόκτηση Συγχρόνου Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού

3 Διαρκής Κατάρτιση Και Επιμόρφωση Του Υπάρχοντος Προσωπικού Σε Θέματα Που Άπτονται Των Δραστηριοτήτων Της Υπηρεσίας

4 Απόκτηση Του Κατάλληλου Χώρου Στις Εγκαταστάσεις Του Δήμου Για Την Απρόσκοπτη Λειτουργία Του Τμήματος

   


Περιγράψετε τα ακόλουθα στη μονάδα σας: α. : Καταστάσεις που αποτελούν Δυνάμεις στη μονάδα σας, β.: Καταστάσεις που αποτελούν Αδυναμίες στη μονάδα σας. Δυνάμεις και Αδυναμίες αφορούν το εσωτερικό της μονάδας σας γ.: Καταστάσεις που αποτελούν Ευκαιρίες στη μονάδα σας δ.: Καταστάσεις που αποτελούν Απειλές στη μονάδα σας. Ευκαιρίες και Απειλές αφορούν το εξωτερικό περιβάλλον της μονάδας σας.



Εσωτερικό Περιβάλλον

Strengths (Δυνάμεις) Weaknesses (Αδυναμίες)

Προσωπικό Επαρκώς Καταρτισμένο, με Ήθος, Καλλιέργεια και Θέληση για Προσφορά και Μάθηση.

Αρίστη Συνεργασία με τις Άλλες Υπηρεσίες του Δήμου για Προβλήματα που Ανακύπτουν και Θέλουν Άμεση Επίλυση.

Αρίστη Συνεργασία του Τμήματος με Εξωτερικούς Συνεργάτες και Φορείς.

Ομαλή Συνεργασία Υπηρεσιακού Προσωπικού και Πολιτικής Ηγεσίας

Χρόνοι Εξυπηρέτησης Εντός των Προβλεπόμενων Ορίων. Έλλειψη σε Ηλεκτρομηχανολογικό Εξοπλισμό.

Έλλειψη Πόρων για Μελέτες και Προμήθεια Νέων Ψηφιακών και μη, Μέσων που θα Διευκολύνουν την Εξυπηρέτηση των Δημοτών αλλά και το Εργασιακό Περιβάλλον των Εργαζομένων του Δήμου.

Έλλειψη Κουλτούρας Αποδοχής Εργασιακών Αλλαγών, Μεταρρυθμίσεων και Καινοτομιών.

Έλλειψη Εργασιακών Κίνητρων, στα Πλαίσια Αύξησης της Αποδοτικότητας των Υπάλληλων.


Εξωτερικό Περιβάλλον

Opportunities (Ευκαιρίες) Threats (Απειλές)

Σύνταξη Μελετών και Εκμετάλλευση των Κατάλληλων Χρηματοδοτικών Εργαλείων τόσο από Κρατικούς όσο και από Ευρωπαϊκούς Πόρους για την Μετάβαση των Υπηρεσιών του Δήμου στην Ψηφιακή Εποχή.

Επιμορφωτικά προγράμματα κατάρτισης από δημόσιους (ΕΚΔΔΑ) και ιδιωτικούς φορείς

Αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων

Εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Προθυμία πολιτικής ηγεσίας για υποστήριξη και ανάπτυξη της υπηρεσίας

Εφαρμογή Κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, στα πλαίσια ανανέωσης της υπηρεσίας και ένταξης νέου, έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού

Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών και ιστοσελίδων ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών

Ανάπτυξη τεχνολογικών υποδομών και εισαγωγή συστημάτων ΤΠΕ

Δυνατότητες εξειδίκευσης του προσωπικού στο Ψηφιακό Περιβάλλον και τη Νέα Κοινωνία της Πληροφορίας για τη βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Έλλειψη Πόρων τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Δήμου όσο και από το Κεντρικό Κράτος Αναφορικά με τους Τομείς Δράσεις του Τμήματος. 

Αναστολή προσλήψεων μόνιμου-τακτικού προσωπικού

Συνεχείς μεταβιβάσεις νέων αρμοδιοτήτων, χωρίς αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Πολυπλοκότητα διαδικασιών (γραφειοκρατία).

Οικονομική κρίση, στα πλαίσια προσλήψεων προσωπικού και αναβάθμισης πεπαλαιωμένου εξοπλισμού.



As Is (όπως έχει η κατάσταση - διαδικασίες στη μονάδα )


Α/Α Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

1 Κακή και μη ευέλικτη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών Διακίνηση εγγράφων και δικαιολογητικών Ανθρώπινο δυναμικό Χρονικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση εγγράφων και ενεργειών/διαδικασιών

2 Περιορισμένη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, επισφαλής σε πολίτες και υπαλλήλους Διεκπεραίωση υποθέσεων και αιτημάτων Ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμός ηλεκτρονικής υποστήριξης Μερική αδυναμία ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών και διεκπεραίωσης εγγράφων

3 Περίπλοκο και ογκώδες ρυθμιστικό νομικό πλαίσιο (πολυνομία) Διεκπεραίωση εγγράφων και λοιπών διαδικασιών Ανθρώπινο δυναμικό Δύσχρηστη νομοθεσία αναφορικά με υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου




Το Be (πως θα θέλατε να γίνει η μονάδα για να διευκολύνεται η μονάδα  και ο πολίτης)


Α/Α Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

1 Ευέλικτη και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών Διακίνηση εγγράφων και δικαιολογητικών Ανθρώπινο δυναμικό

2 Εφαρμογή σύγχρονης και ασφαλούς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Διεύρυνση υπηρεσιών διαδικτύου με αγορά και χρήση διαδικτυακών εφαρμογών Εξειδικευμένα προγράμματα διαδικτυακών εφαρμογών

3 Απλούστευση και μείωση του υπάρχοντος ρυθμιστικού νομικού πλαισίου (μείωση πολυνομίας) Συνεργασία με το νομικό τμήμα για παροχή συμβουλών σε περίπλοκα νομικά ζητήματα Αξιοποίηση νομικού τμήματος του Δήμου


Ποιο είναι το πρόγραμμα δράσεων που πρόκειται να υλοποιήσει η Υπηρεσία σας την περίοδο 2020-2024. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα κατ’ έτος και με σειρά προτεραιότητας.

Ως δράσεις νοούνται μεγάλα έργα ή κατηγορίες έργων, μελέτες, ενέργειες δημοσιότητας, δραστηριότητες προστασίας περιβάλλοντος, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητισμού, διαχείριση θεμάτων προσωπικού, προμήθειες, διοικητική και νομική υποστήριξη, υποστήριξη προγραμματισμού κ.ά. 


ΕΤΟΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ

ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΗΓΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΧΡΟΝ/ΓΡΑΜΜΑ

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

2021 Επέκταση Δικτύου Κοινόχρηστου Wi-fi σε Ολόκληρο το Δήμο Ναυπακτίας Ίδιοι Πόροι 2021-2022

2021 Προμήθεια εφαρμογών ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών Ίδιοι Πόροι αλλά και μέσα από διάφορα Χρηματοδοτικά εργαλεία 2021-2023

2021 Ανανέωση εξοπλισμού Ίδιοι Πόροι 2021-2024

2020 Επιμόρφωση προσωπικού Ίδιοι Πόροι 2020-2024

2021 Συστέγαση υπηρεσιών Δήμου Ίδιοι Πόροι, δανεισμός, αλλά και μέσα από διάφορα Χρηματοδοτικά εργαλεία 2021-2024

2021 Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με διαγωνιστικές διαδικασίες και συστήματος κινητικότητας Ίδιοι Πόροι 2021-2024


Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες εκφράζονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα με τη μορφή αξόνων. Ενδεικτικά, οι άξονες αυτοί μπορεί να είναι: 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ / ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ / ΠΡΑΣΙΝΟ /  ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ /  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ / ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΠΡΟΝΟΙΑ /  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ / ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΠΑΙΔΕΙΑ 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ / ΑΣΦΑΛΕΙΑ




ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ / ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΜΕΤΡΟ Εσωτερική οργάνωση Τμήματος Προγραμματισμού 

ΣΤΟΧΟΙ Αναβάθμιση εξοπλισμού:

Εφαρμογών

Πληροφοριακών συστημάτων

Hardware εξοπλισμού (Η/Υ)

Επιμόρφωση προσωπικού

Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού

ΜΕΤΡΟ Εξυπηρέτηση πολίτη

ΣΤΟΧΟΙ Ηλεκτρονική  υποβολή αιτημάτων και παρακολούθηση πορείας τους μεσω της Ηλεκτρονικής Πύλης του Δήμου.

Ηλεκτρονική παραλαβή δικαιολογητικών

Απλούστευση διαδικασιών – αντικατάσταση και απαλοιφή δικαιολογητικών

ΜΕΤΡΟ Ανάπτυξη – Αναβάθμιση φορέα

ΣΤΟΧΟΙ Αύξηση αριθμού σύνταξης μελετών που αφορούν αναπτυξιακά έργα του Δήμου.

Αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ένταξη νέων έργων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών. 

Μείωση λειτουργικών δαπανών



2. Αυτοτελές Τμήμα Αδειοδοτήσεων


ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Υπαίθριο Πλανόδιο – Στάσιμο Εμπόριο

Παραγωγικές & Επαγγελματικές Άδειες Λαϊκών Αγορών

Καθορισμός Λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς του Δήμου μας

Γνωστοποίηση Λειτουργίας ΚΥΕ

Βεβαιώσεις Εγκατάστασεις σε ΚΥΕ

Επιβολή διοικητικών κυρώσεων που αφορούν τη λειτουργία ΚΥΕ

Άδειες Κοινοχρήστων Χώρων σε Κ.Υ.Ε. για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων

Παράταση ωραρίου μουσικής σε Κ.Υ.Ε.

Αδειοδότηση Παιδότοπων - Κολυμβητικών Δεξαμενών Αδειοδότηση Καταστημάτων Μεταχειρισμένων Ρούχων

Αδειοδότηση Καταστημάτων Παροχής Υπηρεσιών Διαδικτύου

Άδειες Άσκησης Επαγγέλματος σε Κουρείς, Κομμωτές, Τεχνίτες Περιποίησης Χεριών και Ποδιών

Ζωήλατα Οχήματα

Εμποροπάνηγυρη Ναυπάκτου

Τεχνικά ψυχαγωγικά παίγνια – Παράνομος στοιχηματισμός

Υπαίθρια Διαφήμιση (καθορισμός κοινοχρήστων χώρων – χορήγηση αδειών)

Εκμετάλλευση Περιπτέρων





Απασχολούμενο προσωπικό στο ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Αριθμός υπαλλήλων Επίπεδο εκπαίδευσης Κλάδος/ειδικότητα

1) Κουτσοσπύρου Μαρία Π.Ε. Διοικητικού

2) Κανέλλου Αθηνά Δ.Ε Διοικητικού


Καταλληλότητα, επάρκεια  

Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων του Αυτοτελούς Τμήματος; NAI

Ανάγκες κατάρτισης του προσωπικού

Προσδιορίστε τους τίτλους των θεμάτων για τα οποία ενδεχομένως χρειάζεται πρόσθετη ενημέρωση / επιμόρφωση το προσωπικό της Διεύθυνσης.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για την εφαρμογή και χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών και ψηφιακών υπογραφών μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Συμμετοχή  σε σεμινάρια για την ορθή εφαρμογή του Ν. 4442/2016 & της Κ.Υ.Α 16228/2017 που αφορούν τις διαδικασίες γνωστοποίησης λειτουργίας Κ.Υ.Ε., την επιβολή κυρώσεων κ.λ.π.

Συμμετοχή σε σεμινάρια για την εφαρμογή του Ν. 4497/2017, που αφορά την άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων. 


Κτίρια & Εξοπλισμός   

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Οι υπάρχοντες χώροι εγκατάστασης είναι επαρκείς, κατάλληλοι και λειτουργικοί; 

ΟΧΙ

Όπως γνωρίζουμε από μελέτες, η διεργασία της απόδοσης των υπαλλήλων και η αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη επηρεάζονται σημαντικά από παράγοντες του περιβάλλοντος χώρου καθώς επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος. Απαιτούνται λοιπόν κάποιες προδιαγραφές οι οποίες συνδέονται με την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε οι υπάλληλοι και οι δημότες να βλέπουν, να ακούν και να κινούνται μέσα σε ένα περιβάλλον άνεσης και αισθητικής ισορροπίας. 

Ο χώρος εξυπηρέτησης του πολίτη, οι διαστάσεις και το σχήμα της αίθουσας, η καταλληλότητα των βοηθητικών χώρων, η ακουστική, ο φωτισμός, η θέρμανση, ο εξαερισμός δημιουργούν το πλαίσιο των γενικών προδιαγραφών για την καταλληλότητα του χώρου. Η διαρρύθμιση του χώρου αποτελεί βασικό παράγοντα που επιδρά στη διεργασία της απόδοσης του υπαλλήλου άρα στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αφού δημιουργεί ευκαιρίες διαπροσωπικής επικοινωνίας, αμφίδρομων σχέσεων και κλίμα ομαδικής συνεργασίας.


Ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό  

Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν ελλείψεις, εντοπίστε τις ανάγκες προμήθειας πρόσθετου  ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (αυτοκίνητα, μηχανήματα ή άλλα τεχνικά μέσα).

 

Δραστηριότητες του Αυτοτελούς Τμηματος Αδειοδοτήσεων, Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων & Απασχόλησης Πρόσθετες ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό

Αναφέρθηκαν ανωτέρω (βλ. Πίνακας 1) FAX, καλύτερους εκτυπωτές & Η/Υ, σκάνερ, σύγχρονα τηλέφωνα


Συντήρηση υποδομής και εξοπλισμού

Ποια είναι τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης και αντικατάστασης της κτιριακής υποδομής και  του τεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί το Αυτοτελές Τμήμα;


Τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης στο Αυτοτελές Τμήμα, αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες σχετικά καλά, λαμβανομένων υπόψη των δεδομέων συνθηκών (έλλειψη προσωπικού και διαθέσιμων πόρων). 

Αν δεν αντιμετωπίζονται σωστά, παραθέσετε εδώ τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

     Συγκεκριμένα δεν υπάρχει επαρκές τεχνικό προσωπικό για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη λειτουργία Η/Υ, εκτυπωτών, τηλεφώνων, ηλεκτροφωτισμού του χώρου εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική χρονοκαθύστερηση στην αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν. 


Οργανωτική δομή Aυτοτελούς Τμήματος ; 

Αναφέρατε προβλήματα που διαπιστώνετε σε σχέση με την οργανωτική δομή του Αυτοτελούς Τμήματος (π.χ. ανάγκη αύξησης των Τμημάτων, ανακατανομή αρμοδιοτήτων στα Τμήματα): 

    Ανάγκη δημιουργίας Δ/νσης με τη σύσταση επιμέρους τμημάτων, καθένα από τα οποία θα είναι επιφορτισμένο με ένα συγκεκριμένο τομέα όσον αφορά την τοπική οικονομική ανάπτυξη, ήτοι: ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων, πολιτιστική – τουριστική ανάπτυξη, αγροτική ανάπτυξη, στρατηγική –προγραμματισμός – οργάνωση, γιατί το θέμα της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να το δούμε σφαιρικά και πολύπλευρα, γι’ αυτό και απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση.


Συνεργασίες με άλλες Διευθύνσεις του Δήμου

Αποτυπώστε τα σημαντικότερα προβλήματα, εφόσον υπάρχουν, της συνεργασίας  με τις Διευθύνσεις με τις οποίες συνεργάζεστε. 


Σε γενικές γραμμές η συνεργασία με τις Διευθύνσεις είναι σε καλό επίπεδο, δεδομένων των συνθηκών. 

Είναι αναγκαία η σύσταση ς Δημοτικής Αστυνομίας, γιατί το Τμήμα μας, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά προς όφελος του Δημότη, θα πρέπει να υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός απευθείας από τον ίδιο τον Δήμο. 



Αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος 

Θεωρείτε ότι ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες του Τμήματος στις ανάγκες των αποδεκτών της και στο έργο που έχει να επιτελέσει;


                                          ΝΑΙ                                   Ι 



Προτάσεις για την εσωτερική ανάπτυξη της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Καταγράψτε συνοπτικά τις προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την επόμενη περίοδο (π.χ. βελτίωση της οργάνωσης, ανανέωση εξοπλισμού, κτιριακές εγκαταστάσεις, κατάρτιση προσωπικού, μηχανογράφηση κρίσιμων διαδικασιών λειτουργίας, κλπ).  


1 Καλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις με λειτουργικούς χώρους, οι οποίοι θα είναι επαρκείς για την αρχειοθέτηση εγγράφων. 

2 Μηχανογράφηση κρίσιμων διαδικασιών λειτουργίας (αναγκαίο ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταχώρησης των Κ.Υ.Ε. με όλες τις μεταβολές τους, των περιπτέρων κ.λ.π.)

3 Περαιτέρω συνεχής κατάρτιση προσωπικού πάνω στο αντικείμενο εργασίας τους.

4

Σύσταση Διεύθυνσης με επιμέρους Τμήματα.

   


Περιγράψετε τα ακόλουθα στη μονάδα σας: α. : Καταστάσεις που αποτελούν Δυνάμεις στη μονάδα σας, β.: Καταστάσεις που αποτελούν Αδυναμίες στη μονάδα σας. Δυνάμεις και Αδυναμίες αφορούν το εσωτερικό της μονάδας σας γ.: Καταστάσεις που αποτελούν Ευκαιρίες στη μονάδα σας δ.: Καταστάσεις που αποτελούν Απειλές στη μονάδα σας. Ευκαιρίες και Απειλές αφορούν το εξωτερικό περιβάλλον της μονάδας σας.





Εσωτερικό Περιβάλλον

Strengths (Δυνάμεις) Weaknesses (Αδυναμίες)


Έμπειρο προσωπικό με γνώσεις και διάθεση για εργασία.

Καλή Διοίκηση.

Υιοθέτηση Καλών Πρακτικών.





Έλλειψη μηχανογράφησης κρίσιμων διαδικασιών λειτουργίας.

Μη λειτουργικοί χώροι εργασίας, οι οποίοι δεν επαρκούν για την αρχειοθέτηση εγγράφων (πολύ μεγάλος αριθμός φακέλων Κ.Υ.Ε, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι και ογκοδέστατοι).

Ασαφής στρατηγική κατεύθυνση.

Εξωτερικό Περιβάλλον

Opportunities (Ευκαιρίες) Threats (Απειλές)


Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (κρατικών και ευρωπαϊκών).

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών.

Ανάληψη καινοτόμων δράσεων.

Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα.

Συμμετοχή σε Δίκτυα Αυτοδιοίκησης.

Ενίσχυση των συνεργασιών με τον ακαδημαϊκό χώρο και το χώρο των επιχειρήσεων.

Υποστελέχωση Υπηρεσίας.

Αλλεπάλληλες νομοθετικές αλλαγές.

Αρνητική οικονομική κατάσταση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης δυσλειτουργιών λόγω εφαρμογής κάθε φορά καινούριου Ο.Ε.Υ. με κάθε νέα δημοτική αρχή που αναλαμβάνει καθήκοντα, μιας και η εναρμόνιση στα νέα δεδομένα αποτελεί μία χρονοβόρα και με ιδιαίτερο εργασιακό κόστος διαδικασία.



SWOT Analysis Σύνοψη

Με την ανωτέρω ανάλυση SWOT προσπαθήσαμε να περιγράψουμε:

- Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του αυτοτελούς Τμήματος

- Τις ευκαιρίες και απειλές με σκοπό:

Να δούμε τόσο τα εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον του Δήμου,

Να διαπιστώσουμε πώς θα μπορέσει το Τμήμα να έχει τη καλύτερη δυνατή λειτουργία, με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. 


 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρέπει να αναπτύξουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, διατηρώντας στο ακέραιο τα δυνατά του σημεία και αντιμετωπίζοντας άμεσα τις αδυναμίες του. 




Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα.

As Is (όπως έχει η κατάσταση - διαδικασίες στη μονάδα σας)


Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

1 Ασαφής στρατηγική κατεύθυνση. Δήμαρχος – Αντιδήμαρχος- Προϊστάμενος-

Υπάλληλος Υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, Μη λειτουργικές κτιριακές εγκαταστάσεις

2 Έλλειψη σαφούς στοχοθεσίας Ο κάθε υπάλληλος δε γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος της μονάδας του για το έτος, με ποιο τρόπο θα το επιτύχει, με ποιο δείκτη θα μετρήσει το αποτέλεσμα των προσπαθειών του και ποιοι θα είναι οι ωφελούμενοι. Υπάρχον τεχνικός και μηχανολογικός εξοπλισμός Φτωχός τεχνικός και μηχανολογικός εξοπλισμός

3 Ανυπαρξία roadmap του Δήμου εξειδικευμένου σε άξονες πολιτικής κατ’ έτος. Υπάρχον προσωπικό Υποστελέχωση Τμήματος

4 Έλλειψη αντιστοίχισης προτεινόμενων έργων με τους θεματικούς στόχους και τις προδιαγραφές των έργων

5. Επιφυλακτικότητα μεταξύ υπαλλήλων και της πολιτικής ηγεσίας.

6. Μη ορθολογική κατανομή υπάρχοντος προσωπικού

7. Με κάθε νέα δημοτική αρχή σύνταξη καινούριου ΟΕΥ με βάση την εκάστοτε πολιτική βούληση των αιρετών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες  των Υπηρεσιών του Δήμου και κατ’ επέκταση των υπηρετούντων υπαλλήλων.


Το Be (πως θα θέλατε να γίνει η μονάδα σας για να διευκολύνεστε εσείς και ο πολίτης)


Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

1. Ορθολογικοποίηση της διαχείρισης στην κατανομή των διαθεσίμων πόρων του Δήμου. Ο κάθε υπάλληλος ασκεί τα καθήκοντά του με βάση το αναλυτικό περίγραμμα εργασίας. Επαρκείς, κατάλληλες και λειτουργικές κτιριακές εγκαταστάσεις Λιγότερα προβλήματα, τα οποία είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα

2. Σωστή κατανομή προσωπικού. Ο κάθε υπάλληλος  γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος της μονάδας του για το έτος, με ποιο τρόπο θα το επιτύχει, με ποιο δείκτη θα μετρήσει το αποτέλεσμα των προσπαθειών του και ποιοι θα είναι οι ωφελούμενοι. Επαρκής τεχνικός και μηχανολογικός εξοπλισμός

3. Ενδυνάμωση των δομών τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.

4. Ενσωμάτωση της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Δήμου, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότητα και την παροχή νέου επιπέδου ποιοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες.

5. Ενίσχυση των πολιτικών επιμόρφωσης – κατάρτισης και δια βίου μάθησης του ανθρώπινου δυναμικού.

6. Συμμετοχή στα δίκτυα αυτοδιοίκησης, από τα οποία ο Δήμος μπορεί να αποκτήσει οποιασδήποτε μορφής οφέλη

7. Συνεργασία με Συμβούλους διαχείρισης  στα θέματα των νέων τεχνολογιών.

8. Αλλαγή των διαδικασιών με στόχο την διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των μονάδων του φορέα.

9. Μετρήσιμη ποσοτικά, ποιοτικά & χρονολογικά στοχοθεσία.

10. Ο.Ε.Υ. που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών του Δήμου και δεν θα διαμορφώνεται απλά και μόνο  βάσει της πολιτικής βούλησης της νέας κάθε φορά δημοτικής αρχής που αναλαμβάνει καθήκοντα.

11. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών και μη κονδυλίων για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων.

Ποιο είναι το πρόγραμμα δράσεων που πρόκειται να υλοποιήσει η Υπηρεσία σας την περίοδο 2020-2024. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα κατ’ έτος και με σειρά προτεραιότητας.

Ως δράσεις νοούνται μεγάλα έργα ή κατηγορίες έργων, μελέτες, ενέργειες δημοσιότητας, δραστηριότητες προστασίας περιβάλλοντος, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητισμού, διαχείριση θεμάτων προσωπικού, προμήθειες, διοικητική και νομική υποστήριξη, υποστήριξη προγραμματισμού κ.ά. 

ΕΤΟΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ

ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΗΓΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΧΡΟΝ/ΓΡΑΜΜΑ

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Κάθε Χρόνο Εμποροπανήγυρη Ναυπάκτου 250.000 € Έσοδα Δήμου Ετήσιο

Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες εκφράζονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα με τη μορφή αξόνων. Ενδεικτικά, οι άξονες αυτοί μπορεί να είναι: 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ / ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ / ΠΡΑΣΙΝΟ /  ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ /  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ / ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΠΡΟΝΟΙΑ /  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ / ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΠΑΙΔΕΙΑ 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ / ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ποιον ή ποιους από τους παραπάνω άξονες πρόκειται να αναπτύξετε στην Υπηρεσία σας με τα μέτρα και τις δράσεις που προγραμματίζετε για τα επόμενα τρία χρόνια. 

Εφόσον υπάρχει κάποιος άλλος άξονας ενδιαφέροντος σας, να τον αναφέρετε. 


Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον άξονα της ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,[εμπορικές δραστηριότητες – τουρισμός (τριτογενής τομέας) – αγροτική ανάπτυξη (πρωτογενής τομέας)]


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ / ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 

Ενθάρρυνση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του δημότη με την δημιουργία των κατάλληλων προς τούτο υποδομών (πληροφοριακά συστήματα – απλούστευση διαδικασιών – ενιαία έντυπα – συνεργασία μεταξύ μονάδων).

  Σύσταση Δ/νσης Τοπικής Ανάπτυξης με την δημιουργία επιμέρους Τμημάτων, καθένα από τα οποία θα είναι επιφορτισμένο με ένα συγκεκριμένο τομέα όσον αφορά την τοπική οικονομική ανάπτυξη, ήτοι: ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων, πολιτιστική – τουριστική ανάπτυξη, αγροτική ανάπτυξη, στρατηγική –προγραμματισμός – οργάνωση.



Αναφέρετε συγκεκριμένους τομείς του άξονα ή των αξόνων που επιλέξατε, που θα βελτιωθούν μέσα από τις δράσεις της Υπηρεσίας σας (π.χ. Διαχείριση απορριμμάτων, Κοινωνική φροντίδα, Πολιτισμός και Αθλητισμός, Απασχόληση, Οικονομική ανάπτυξη, Οικονομικά του Ο.Τ.Α., καθώς και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του Ο.Τ.Α. και των Νομικών προσώπων του).


Ο Δήμος  πρέπει να αναπτύξει δράσεις για την τοπική οικονομική ανάπτυξη, ώστε τα οφέλη να είναι απτά για την τοπική κοινωνία μέσα από την τόνωση των επενδύσεων σε φαγητό, διαμονή,  ψυχαγωγία και σε εν γένει εμπορικές δραστηριότητες, γεγονός που αποτυπώνεται στις καινούρεις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, στις νέες ευκαιρίες απασχόλησης, στη μέγιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού, ενθάρρυνση του ανοίγματος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση του υπαιθρίου εμπορίου, αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων και παραμονή των νέων στον τόπο τους. Οπότε: - Ανάληψη δράσεων για την τουριστική προβολή του Δήμου μας με την διοργάνωση εκθέσεων.

          - Διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς,  το χώρο 

           των επιχειρήσεων και την Εκκλησία, με ακόλουθη ανάπτυξη του πολιτιστικού και θρησκευτικού 

            τουρισμού.

         - Διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων περιφερειακής εμβέλειας, εκμεταλλευόμενοι σημαντικά ΄

            Ιστορικά γεγονότα (ναυμαχία Ναυπάκτου)

          - Διοργάνωση πολιτιστικών φεστιβάλ κατά την καλοκαιρινή περίοδο, εκμεταλλευόμενοι τη 

            γεωγραφική  θέση του Δήμου μας (συνδυάζει βουνό και θάλασσα), τα οποία θα έχουν απήχηση 

            όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε πανελλήνιο.    


3. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

1. Προϋπολογισμού και Λογιστηρίου 1) Μεριμνά για την τήρηση του συστήματος κατάρτι-σης των Προϋπολογισμών του Δήμου.

2) Συνεργάζεται με τις επιμέρους δημοτικές υπηρεσίες για την παροχή οικονομικών στοιχείων, κατευθύνσεων και προτύπων που θα επιτρέπουν την κατάρτιση από τις υπηρεσίες των προϋπολογισμών τους σε συνάρτηση με τα αντίστοιχα προγράμματα τους.

3) Συγκεντρώνει τους επιμέρους προϋπολογισμούς των υπηρεσιών και διαμορφώνει και εισηγείται τους συνολικούς Προϋπολογισμούς του Δήμου προς έγκριση από τα αρμόδια όργανα.

4) Παρακολουθεί την εκτέλεση των Προϋπολογισμών, επισημαίνει τις αποκλίσεις μεταξύ απολογιστικών και προϋπολογιστικών μεγεθών, μεριμνά για την ερμηνεία των αποκλίσεων και εισηγείται τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες.

5) Συνεργάζεται με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου για την τήρηση των διαδικασιών αμφίδρομης ενημέρωσης και ροής των οικονομικών πληροφοριών που σχετίζονται με την εκτέλεση και την αναθεώρηση των προϋπολογισμών κάθε υπηρεσίας.

6) Μεριμνά για την σύνταξη και υποβολή στα αρμόδια όργανα τα περιοδικά οικονομικά απολογιστικά στοιχεία, σύμφωνα με το σύστημα οικονομικής πληροφόρησης που εφαρμόζει ο Δήμος.

7) Παρακολουθεί την κατάρτιση και την εξέλιξη των ταμειακών προγραμμάτων του Δήμου. Διερευνά τις ταμειακές ανάγκες και εισηγείται τις κατάλληλες μεθόδους για την αντιμετώπιση των ταμειακών αναγκών του Δήμου (π.χ. δανεισμός). Μεριμνά για την εφαρμογή των αποφάσεων που σχετίζονται με την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του Δήμου.

8) Συνεργάζεται με τις τράπεζες και μεριμνά για την αξιοποίηση των διαθεσίμων του Δήμου.

9) Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη προς τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και τα Τμήματα της (τήρηση πρωτοκόλλου, διεκπεραίωση και αρχειοθέτηση αλληλογραφίας, θέματα προσωπικού κ.λπ.) (Αρμοδιότητες σε θέματα λογιστηρίου).

10) Τηρεί το αρχείο συμβάσεων για υπηρεσίες, έργα και προμήθειες που αναθέτει ο Δήμος. Παραλαμβάνει και ελέγχει τα κάθε φύσης παραστατικά που απαιτούνται κατά περίπτωση για την πληρωμή των οφειλών του Δήμου στους αντίστοιχους δικαιούχους και ελέγχει την ύπαρξη των προϋποθέσεων για τη διενέργεια πληρωμών του Δήμου με βάση τις διατάξεις των αντιστοίχων συμβάσεων.

11) Ελέγχει την πρόβλεψη των οφειλών στους αντίστοιχους κωδικούς του προϋπολογισμού του Δήμου και ελέγχει την επάρκεια των αντίστοιχων πιστώσεων.

12) Εκδίδει τα εντάλματα πληρωμής των οφειλών του Δήμου και τα αποστέλλει στο Ταμείο για πληρωμή.

13) Συγκεντρώνει τα στοιχεία μεταβολών και των αντιστοίχων καταβληθέντων παροχών ή καταλογισθέντων ποσών προς το προσωπικό του Δήμου, που έχουν επίδραση στην διαμόρφωση των αμοιβών του και μεριμνά για την έκδοση των μισθολογικών καταστάσεων και την πληρωμή των αμοιβών.

14) Μεριμνά για τη έκδοση βεβαιώσεων καταβληθεισών αμοιβών προς το προσωπικό του Δήμου και για τον υπολογισμό και την απόδοση προς τα ασφαλιστικά ταμεία των αντιστοίχων ασφαλιστικών εισφορών.

15) Παρακολουθεί και μεριμνά για την εκπλήρωση όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του Δήμου, καθώς και την εκτύπωση και πληρωμή των τελών οχημάτων του Δήμου.

16) Τηρεί τα αρχεία των κάθε είδους παραστατικών που απαιτούνται για την ενημέρωση του συστήματος λογιστικής απεικόνισης των οικονομικών πράξεων του Δήμου.

17) Τηρεί ειδικά συστήματα λογιστικής και οικονομικής διαχείρισης Προγραμμάτων και Έργων στα οποία συμμετέχει ο Δήμος και που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή/και από ευρωπαϊκούς ή διεθνείς πόρους.

18) Τηρεί αρχείο Παραστατικών Διαχείρισης των προ-ηγουμένων προγραμμάτων και έργων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους ειδικούς κανονισμούς των φορέων από τους προέρχεται η σχετική χρηματοδότηση.

ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 44515 Τεύχος Β’ 4398/30.12.201619) 

19) Μεριμνά για την ετοιμασία των περιοδικών οικονομικών αναφορών που σχετίζονται με την πρόοδο των προηγουμένων προγραμμάτων και έργων.

2. Διπλογραφικού








































3. Προμηθειών και Αποθηκών

































































4. Εσόδων και Περιουσίας

















































































5. Ταμείου 1) Τηρεί το σύστημα λογιστικής απεικόνισης των οικονομικών πράξεων του Δήμου (Γενική και αναλυτική λογιστική). Τηρεί τις σχετικές λογιστικές διαδικασίες καθώς και τα αντίστοιχα λογιστικά βιβλία και στοιχεία που προβλέπονται από την νομοθεσία.

2) Παρακολουθεί και μεριμνά για την εκπλήρωση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων του Δήμου.

3) Παρακολουθεί και ελέγχει τη λογιστική συμφωνία των δοσοληπτικών λογαριασμών με τράπεζες, προμηθευτές, πιστωτές και άλλους συναλλασσόμενους με τον Δήμο, καθώς και των δοσοληπτικών λογαριασμών με τα νομικά πρόσωπα και τα ιδρύματα του Δήμου.

4) Εκδίδει τις λογιστικές και οικονομικές καταστάσεις που συνδέονται με το τηρούμενο λογιστικό σχέδιο (π.χ. ισολογισμοί και αποτελέσματα χρήσης) και ενημερώνει σχετικά τα αρμόδια όργανα του Δήμου με βάση τις ισχύουσες διαδικασίες.

5) Παρέχει κάθε είδους πληροφόρηση προς τα αρ-μόδια όργανα του Δήμου και τις υπόλοιπες δημοτικές υπηρεσίες για την εξέλιξη των λογιστικών μεγεθών του Δήμου.

6) Μεριμνά για την παροχή κάθε είδους στοιχείων που ζητούνται από Δημόσιες/Ελεγκτικές Υπηρεσίες σύμφωνα με τις διαδικασίες που ισχύουν εκάστοτε.

7) Απεικονίζει λογιστικά στο διπλογραφικό σύστημα τα πάγια στοιχεία του Δήμου και τις μεταβολές τους.

8) Ενημερώνει το Μητρώο Παγίων με τις μεταβολές που υφίστανται τα Πάγια (βελτιώσεις, επεκτάσεις, αποσβέσεις, εκποιήσεις, καταστροφές, διαθέσεις, επιχορηγήσεις Έργων κ.λπ.

1) Σχεδιάζει τις εσωτερικές διαδικασίες για την κατάρτιση του προγράμματος απαιτούμενων προμηθειών και υπηρεσιών (εκτός του πεδίου του ν. 3316/2005) του Δήμου, συγκεντρώνει τις αιτήσεις των δημοτικών υπηρεσιών, εξετάζει την σκοπιμότητα αυτών και διαμορφώνει περιοδικά προγράμματα για την προμήθεια κάθε είδους υλικών, εξοπλισμού και υπηρεσιών και εισηγείται αυτά για έγκριση στα αρμόδια όργανα του Δήμου (υλικά για την εκτέλεση τεχνικών έργων, ανταλλακτικά, λιπαντικά, καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, εργαλεία, έπιπλα, είδη γραφείου, μισθώσεις μεταφορικών μέσων, ασφαλίσεις κ.λπ.).

2) Διενεργεί έρευνες αγοράς για την τεκμηρίωση της διαθεσιμότητας των ειδών που ενδιαφέρουν το Δήμο και τη λήψη στοιχείων τιμών προμήθειας ή υπηρεσίας.

3) Διενεργεί τις διαδικασίες για την ανάθεση των προμηθειών και των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, καταρτίζει τις συμβάσεις και όλες τις αποφάσεις και εισηγείται τη συγκρότηση όλων των επιτροπών που απαιτούνται (διενέργειας διαγωνισμών, αξιολόγησης των προσφορών και παραλαβής των ειδών) στο κάθε φορά αρμόδιο αποφαινόμενο όργανο του Δήμου, παρακολουθεί τη λειτουργία τους και γενικά μεριμνά για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εκτέλεση κάθε προμήθειας ή υπηρεσίας μέχρι και την οριστική παραλαβή της, σύμφωνα πάντοτε με τις ισχύουσες διατάξεις.

4) Τηρεί τις διαδικασίες χαρακτηρισμού υλικών ως αχρήστων ή ως υλικών που πλεονάζουν και τηρεί τις διαδικασίες καταστροφής, απομάκρυνσης ή εκποίησης τους.

5) Τηρεί τα πληροφοριακά αρχεία και έγγραφα των συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών (αρχείο προμηθευομένων ειδών, αρχείο προμηθευτών, αρχείο φακέλων προμηθειών).

6) Μεριμνά για την παραλαβή από τους αντίστοιχους προμηθευτές των κάθε είδους υλικών παγίων (μηχανήματα-εξοπλισμός) ή αναλωσίμων που απαιτεί η λειτουργία του Δήμου.

7) Μεριμνά για την ενημέρωση των διαχειριστικών βιβλίων των αποθηκών (κατά ποσότητα και αξία) με τα εισαγόμενα και εξαγόμενα είδη, και την τήρηση των διαδικασιών χορήγησης των ειδών που τηρούνται στα αποθέματα των αποθηκών του Δήμου.

8) Παρακολουθεί τα αποθέματα των αποθηκών και διατυπώνει εισηγήσεις για την ανάγκη ανανέωσης τους. Συνεργάζεται σχετικά με τις δημοτικές υπηρεσίες που κάνουν χρήση των υλικών των αποθηκών.

9) Τηρεί το αρχείο των παγίων κινητών περιουσιακών στοιχείων του Δήμου (μηχανήματα, οχήματα, συσκευές, εξοπλισμός κ.λπ.) και παρακολουθεί την κατανομή των παγίων αυτών στις υπηρεσίες του Δήμου.

10) Μεριμνά για την τήρηση των διαδικασιών των περιοδικών απογραφών των κάθε είδους υλικών και εξοπλισμού του Δήμου.


1) Συγκεντρώνει στοιχεία για την εξακρίβωση των υπόχρεων και του ύψους των χρηματικών υποχρεώσεων προς τον Δήμο των φυσικών και νομικών προσώπων για φόρους, εισφορές, τέλη, δικαιώματα που περιοδικά πρέπει να καταβάλλονται στο Δήμο με βάση τις ισχύ- ούσες εκάστοτε διατάξεις της νομοθεσίας.

2) Ελέγχει την ακρίβεια των μεγεθών με βάση τα οποία υπολογίζονται το ύψος ανά υπόχρεο των προηγούμενων φόρων, εισφορών, τελών, δικαιωμάτων κ.λπ.

3) Δημιουργεί και τηρεί αρχεία υπόχρεων για την καταβολή των επιμέρους ποσών που αποτελούν τακτικά έσοδα του Δήμου.

4) Επεξεργάζεται στοιχεία και υπολογίζει περιοδικά το ύψος των οφειλομένων ποσών κατά κατηγορία προσόδου και υπόχρεο. Καταρτίζει βεβαιωτικούς καταλόγους υπόχρεων και αντίστοιχων οφειλόμενων ποσών κατά κατηγορία προσόδου.

5) Μεριμνά για την ενημέρωση των υπόχρεων για την καταβολή των προηγουμένων οφειλομένων ποσών και μεριμνά για την τήρηση των διαδικασιών που ισχύουν για τις προσφυγές των υπόχρεων όταν αμφισβητούν το ύψος των οφειλόμενων ποσών.

6) Οριστικοποιεί τους βεβαιωτικούς καταλόγους μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών των τυχόν προσφυγών για την εκτέλεση των αντιστοίχων εισπράξεων.

7) Τηρεί τις αντίστοιχες διαδικασίες και εκδίδει βεβαιώσεις που σχετίζονται με την είσπραξη διαφόρων τελών, δικαιωμάτων ή εισφορών.

ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 44516 Τεύχος Β’ 4398/30.12.20168) 

8) Παρακολουθεί και μεριμνά για την τήρηση όλων των οικονομικών δοσοληψιών που σχετίζονται με τη λειτουργία της παροχής υπηρεσιών του Δήμου μέσω των νεκροταφείων, σφαγείων, δημοτικών αγορών, κ.λπ.

9) Τηρεί τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αποδοχή και την αξιοποίηση των δωρεών και των κληροδοτημάτων προς τον Δήμο, σύμφωνα με τους αντιστοίχους όρους.

10) Τηρεί τα αρχεία της δημοτικής ακίνητης περιουσίας σε ηλεκτρονική και φυσική μορφή (φάκελοι με στοιχεία περιγραφικά και ιδιοκτησιακά έγγραφα).

11) Μεριμνά για την διερεύνηση μεθόδων αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και διατυπώνει σχετικές εισηγήσεις προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου.

12) Μεριμνά για την προώθηση της αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Δήμου και τη διαχείριση της εκμετάλλευσης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας (π.χ. κατάρτιση συμβάσεων μισθώσεων, μέριμνα είσπραξης μισθωμάτων κ.λπ.).

13) Μεριμνά για την εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων γης για βιομηχανικούς ή βιοτεχνικούς σκοπούς, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και για μονάδες στους τομείς αλιείας.

14) Μεριμνά για την παραχώρηση χρήσης δημοτικών ακινήτων ή τη καταβολή μισθώματος προς κάλυψη στεγαστικών αναγκών της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

15) Μεριμνά για την μίσθωση ακινήτων για τις ανάγκες του Δήμου, πλην της μίσθωσης ακινήτων για την στέγαση των δημοσίων σχολικών μονάδων (συμπεριλαμβανομένων και των Νηπιαγωγείων).

16) Σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία προστατεύει την δημοτική περιουσία.

1) Διενεργεί τις πληρωμές προς τους δικαιούχους με βάση τα Εντάλματα Πληρωμών και μετά από έλεγχο των δικαιολογητικών που ορίζει ο νόμος.

2) Καταγράφει τις διενεργούμενες πληρωμές σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες και μεριμνά για την απόδοση των κάθε φύσης κρατήσεων υπέρ τρίτων που αντιστοιχούν στα επιμέρους εντάλματα πληρωμής.

3) Παραλαμβάνει τους βεβαιωτικούς καταλόγους των υπόχρεων και των αντιστοίχων οφειλομένων στο Δήμο ποσών κατά κατηγορία εσόδου. Εκδίδει και μεριμνά για την κοινοποίηση ειδικών προσκλήσεων προς τους οφειλέτες.

4) Διενεργεί τις εισπράξεις των οφειλών προς τον Δήμο και ενημερώνει το λογιστικό σύστημα του Δήμου με τις σχετικές ταμειακές εγγραφές.

5) Παρακολουθεί την τακτοποίηση των υποχρεώσεων των οφειλετών προς τον Δήμο και ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις καθυστερούμενες οφειλές.

6) Παρακολουθεί και ελέγχει τους υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών του Δήμου που ασχολούνται με εισπράξεις, (αποκεντρωμένες υπηρεσίες, κοιμητήρια, σφαγεία, δημοτικές αγορές κ.λπ.).

7) Τηρεί τις διαδικασίες συναλλαγών με τις Τράπεζες για την τοποθέτηση των χρηματικών διαθεσίμων και την διενέργεια εισπράξεων και πληρωμών μέσω επιταγών.

8) Τηρεί το αναγκαίο φυσικό ταμείο στα γραφεία του Δήμου.

9) Τηρεί αρχεία των κάθε είδους παραστατικών και αντιστοίχων δικαιολογητικών που χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση του λογιστικού συστήματος του Δήμου με τις ταμειακές εγγραφές.

10) Παρακολουθεί την ταμειακή ρευστότητα και προγραμματίζει τις πληρωμές σε συνεργασία και με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

11) Μεριμνά για τη σύσταση και την εύρυθμη λειτουργία των αποκεντρωμένων Γραφείων Οικονομικών Θεμάτων σε δημοτικές ενότητες του Δήμου. 

Αρμοδιότητες προϊσταμένου Τμήματος Ταμείου: 

Ασκεί ή εντέλλεται τη λήψη όλων των αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών του Δήμου, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και εισηγείται μέτρα για την είσπραξη των εσόδων.

Προσδιορίζει εγγράφως στους εισπράκτορες τα έσοδα που τους ανατίθενται να εισπράξουν ως και την προθεσμία είσπραξης τους και αποφαίνεται σχετικά με τη χρηματική διαχείριση αυτών.

Υποβάλλει κάθε μήνα στο Δήμαρχο και τη Δημαρχιακή Επιτροπή, λογαριασμό των εσόδων και εξόδων που πραγματοποιήθηκαν στον προηγούμενο μήνα για ενημέρωση και έλεγχο (αρθ. 48 β.δ. 17-5/15.6.1959).

Δίνει λόγο για τον ίδιο και τα εισπρακτορικά και διαχειριστικά όργανα στο Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Με δική του προσωπική ευθύνη ενεργεί τον έλεγχο των χρηματικών ενταλμάτων όσων αφορά τη νομιμότητα και εγκυρότητα των εντελλομένων δαπανών και εξοφλεί τα χρηματικά εντάλματα μέσα στα όρια του προϋπολογισμού και των συναφών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής (αρθ. 60 β.δ. 17-5/15.6.1959).

Στο τέλος κάθε οικονομικής χρήσης υποβάλλει τον ετήσιο απολογισμό εσόδων-εξόδων του Δήμου, στη Οικονομική Επιτροπή για τον προέλεγχο και την υποβολή του στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση.

Δεν έχει δικαίωμα να κρατά στο ταμείο περισσότερο από το ένα δωδεκατημόριο των εξόδων, που είναι γραμμένα στον προϋπολογισμό του Δήμου. Τα υπόλοιπα χρήματα καταθέτει εντόκως και σε λογαριασμό όψεως σε πιστωτικό ίδρυμα ή τράπεζα που καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ελέγχει και εποπτεύει τα γραφεία του τμήματος του και εισηγείται μέτρα για την καλύτερη λειτουργία τους.

Παραλαμβάνει την αλληλογραφία του τμήματος του είτε από το γραφείο πρωτοκόλλου ή μέσω του Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών και φροντίζει για την άμεση διεκπεραίωση αυτής.

Εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή τη Οικονομική Επιτροπή όλα τα θέματα που αφορούν το τμήμα του.

Με προσωπική του ευθύνη ενεργεί τις χρηματικές δοσοληψίες μέσω του τραπεζικού συστήματος, χειριζόμενος προσωπικά τα μπλοκ γραμματίων και επιταγών που είναι χρεωμένος για το σκοπό αυτό.

Εκδίδει προσκλήσεις, ειδοποιήσεις και άλλες ενημερωτικές πράξεις σχετικά με τις οφειλές των υπόχρεων και φροντίζει για την επίδοση τους σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις


Απασχολούμενο προσωπικό 

Αριθμός υπαλλήλων Επίπεδο εκπαίδευσης Κλάδος/ειδικότητα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ Π/Υ &  ΛΟΓ.

1 Π.Ε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΎ

1 Π.Ε ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

2 Τ.Ε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ

1 Δ.Ε ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

1 Π.Ε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ & ΑΠΟΘΗΚΩΝ

1 Π.Ε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

2 Τ.Ε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ

1 Δ.Ε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

1 Δ.Ε ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ Η/Υ


ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

1 Π.Ε ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

1 Π.Ε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

1 Τ.Ε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ

1 Δ.Ε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΤΑΜΕΙΟΥ

2 Π.Ε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

1 Π.Ε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

1 Δ.Ε ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ



Καταλληλότητα, επάρκεια  

Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης; 

NAI   


Ανάγκες κατάρτισης του προσωπικού

Προσδιορίστε τους τίτλους των θεμάτων για τα οποία ενδεχομένως χρειάζεται πρόσθετη ενημέρωση / επιμόρφωση το προσωπικό της Διεύθυνσης.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για την εφαρμογή και χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Η λειτουργία του Δημόσιου Λογιστικού.

Έλεγχος και εκκαθάριση Δαπανών

Ηλεκτρονική τιμολόγηση στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων.

Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική - Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί Προμηθειών-Υπηρεσιών



Κτίρια & Εξοπλισμός   

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Οι υπάρχοντες χώροι εγκατάστασης είναι επαρκείς, κατάλληλοι και λειτουργικοί; 

ΟΧΙ

Όπως γνωρίζουμε από μελέτες, η διεργασία της απόδοσης των υπαλλήλων και η αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη επηρεάζονται σημαντικά από παράγοντες του περιβάλλοντος χώρου καθώς επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος. Απαιτούνται λοιπόν κάποιες προδιαγραφές οι οποίες συνδέονται με την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε οι υπάλληλοι και οι δημότες να βλέπουν, να ακούν και να κινούνται μέσα σε ένα περιβάλλον άνεσης και αισθητικής ισορροπίας. 

Ο χώρος εξυπηρέτησης του πολίτη, οι διαστάσεις και το σχήμα της αίθουσας, η καταλληλότητα των βοηθητικών χώρων, η ακουστική, ο φωτισμός, η θέρμανση, ο εξαερισμός δημιουργούν το πλαίσιο των γενικών προδιαγραφών για την καταλληλότητα του χώρου. Η διαρρύθμιση του χώρου αποτελεί βασικό παράγοντα που επιδρά στη διεργασία της απόδοσης του υπαλλήλου άρα στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αφού δημιουργεί ευκαιρίες διαπροσωπικής επικοινωνίας, αμφίδρομων σχέσεων και κλίμα ομαδικής συνεργασίας.


Ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό  

Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν ελλείψεις, εντοπίστε τις ανάγκες προμήθειας πρόσθετου  ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (αυτοκίνητα, μηχανήματα ή άλλα τεχνικά μέσα).

 

Δραστηριότητες της Διεύθυνσης Πρόσθετες ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό

1. Επίδοση εγγράφων, πληρωμή λογαριασμών, κατάθεση χρημάτων  και επιταγών σε τράπεζες κ.α.

1. Προμήθεια ενός  μοτοποδηλάτου, το οποίο είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της υπηρεσίας και συγκεκριμένα για μετακινήσεις προς επίδοση εγγράφων, πληρωμή λογαριασμών, κατάθεση χρημάτων  και επιταγών σε τράπεζες κ.α.

2. Καταμέτρηση Χαρτονομισμάτων 2. Προμήθεια ενός  καταμετρητή Χαρτονομισμάτων

3. Ηλεκτρονική σύνταξη και αρχειοθέτηση εγγράφων 4. Προμήθεια  πέντε (5) σύγχρονων Η/Υ

4. Εκκαθάριση πληρωμών και ενταλματοποίηση αυτών με εξειδικευμένα οικονομικά-λογιστικά προγράμματα λογισμικού 5. Προμήθεια και τοποθέτηση ενός (1) αιρ-κοντίσιον στην κεντρική είσοδο 


Συντήρηση υποδομής και εξοπλισμού

Ποια είναι τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης και αντικατάστασης της κτιριακής υποδομής και  του τεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ήδη η Διεύθυνση;


Τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης στη Διεύθυνση, αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες υποστήριξης στον βέλτιστο βαθμό. 

Αν δεν αντιμετωπίζονται σωστά, παραθέσετε εδώ τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε


Οργανωτική δομή της Διεύθυνσης/Τμήματος ; 

Αναφέρατε προβλήματα που διαπιστώνετε σε σχέση με την οργανωτική δομή της Διεύθυνσης (π.χ. ανάγκη αύξησης των Τμημάτων, ανακατανομή αρμοδιοτήτων στα Τμήματα): 

Ανακατανομή αρμοδιοτήτων στα Τμήματα 

Νέες αρμοδιότητες

Αν η υπηρεσία σας ανέλαβε ή πρόκειται να αναλάβει λόγω Καλλικράτη, κάποιες νέες αρμοδιότητες, καταγράψτε πιθανά προβλήματα (τυχόν επικαλύψεις με άλλες υπηρεσίες) και τις προϋποθέσεις για να ασκηθούν με επιτυχία.


Συνεργασίες με άλλες Διευθύνσεις του Δήμου

Αποτυπώστε τα σημαντικότερα προβλήματα, εφόσον υπάρχουν, της συνεργασίας  με τις Διευθύνσεις με τις οποίες συνεργάζεστε. 


Διαπιστώνονται σφάλματα στις Τεχνικές προδιαγραφές, στις μελέτες, στους όρους διακήρυξης και στα τεκμηριωμένα αιτήματα  που αποστέλλουν οι αρμόδιες Διευθύνσεις 

Ελλιπή δικαιολογητικά για τις προσλήψεις προσωπικού, τις υπερωρίες και λοιπές δαπάνες.


Συνεργασίες με άλλες υπηρεσίες εκτός Δήμου

Αποτυπώστε τα σημαντικότερα προβλήματα, εφόσον υπάρχουν, της συνεργασίας  με άλλες υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζεστε. 

………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………..



Αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Θεωρείτε ότι ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης στις ανάγκες των αποδεκτών της και στο έργο που έχει να επιτελέσει;


                                          ΝΑΙ                                  



Προτάσεις για την εσωτερική ανάπτυξη της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Καταγράψτε συνοπτικά τις προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την επόμενη περίοδο (π.χ. βελτίωση της οργάνωσης, ανανέωση εξοπλισμού, κτιριακές εγκαταστάσεις, κατάρτιση προσωπικού, μηχανογράφηση κρίσιμων διαδικασιών λειτουργίας, κλπ.).  


1 Βελτίωση της οργάνωσης

2 Ανανέωση  Η/Υ, εκτυπωτών

3 Επιμόρφωση του Προσωπικού

4 Τήρηση Αποθήκης

5 Εφαρμογή Αναλυτικής Λογιστικής

   


Περιγράψετε τα ακόλουθα στη μονάδα σας: α. : Καταστάσεις που αποτελούν Δυνάμεις στη μονάδα σας, β.: Καταστάσεις που αποτελούν Αδυναμίες στη μονάδα σας. Δυνάμεις και Αδυναμίες αφορούν το εσωτερικό της μονάδας σας γ.: Καταστάσεις που αποτελούν Ευκαιρίες στη μονάδα σας δ.: Καταστάσεις που αποτελούν Απειλές στη μονάδα σας. Ευκαιρίες και Απειλές αφορούν το εξωτερικό περιβάλλον της μονάδας σας.



Εσωτερικό Περιβάλλον

Strengths (Δυνάμεις) Weaknesses (Αδυναμίες)

Επιστημονικά ικανό και πρόθυμο προσωπικό, με περιθώρια βελτίωσης των δυνατοτήτων τους

Ομαλή συνεργασία υπηρεσιακού προσωπικού και πολιτικής ηγεσίας

Εμπειρία, γνώση και διάθεση για προσφορά από τους υπαλλήλους

Αυξημένο αίσθημα καθήκοντος στην πλειοψηφία του προσωπικού

Ομαδικό πνεύμα συνεργασίας

Χρόνοι εξυπηρέτησης εντός των προβλεπόμενων ορίων





Ανεπαρκής χώρος στέγασης της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών

Διασπορά υπηρεσιών Δήμου σε επίπεδο δομών στέγασης, στα πλαίσια καλύτερης και άμεσης συνεργασίας μεταξύ αυτών

Υποστελέχωση καταρτισμένου και συναφών προσόντων με τον οικονομικό κλάδο, προσωπικού

Προβληματική συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών

Έλλειψη Τ.Π.Ε (ηλεκτρονικές υπηρεσίες), στα πλαίσια ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη

Έλλειψη κουλτούρας αποδοχής εργασιακών αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και καινοτομιών

Σημαντικό ποσοστό προσωπικού μεγάλης ηλικίας, που αδυνατεί να εναρμονιστεί πλήρως στις νέες τεχνολογίες και την τηλεργασία

Ανεπαρκής υποστήριξη των υπαρχόντων εφαρμογών λογισμικού που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία

Έλλειψη νομοθετημένης στοχοθεσίας στα πλαίσια εργασιακής παραγωγής

Έλλειψη εργασιακών κινήτρων, στα πλαίσια αύξησης της αποδοτικότητας των υπαλλήλων

Περιθωριοποιημένη αξιολόγηση προσωπικού, στα πλαίσια αύξησης της απόδοσης

Μείωση προσωπικού κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων την τελευταία πενταετία

Χρονοβόρες και συνήθως ατελέσφορες διαδικασίες πρόσληψης συμβασιούχων



Εξωτερικό Περιβάλλον

Opportunities (Ευκαιρίες) Threats (Απειλές)

Απλούστευση διαδικασιών σχετικών με την υπηρεσία

Δημιουργία νέου διοικητηρίου

Επιμορφωτικά προγράμματα κατάρτισης από δημόσιους (ΕΚΔΔΑ) και ιδιωτικούς φορείς

Αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων

Εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Προθυμία πολιτικής ηγεσίας για υποστήριξη και ανάπτυξη της υπηρεσίας

Εφαρμογή Κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, στα πλαίσια ανανέωσης της υπηρεσίας και ένταξης νέου, έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού

Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών και ιστοσελίδων ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών

Ανάπτυξη τεχνολογικών υποδομών και εισαγωγή συστημάτων ΤΠΕ

Δυνατότητες εξειδίκευσης του προσωπικού στο Ψηφιακό Περιβάλλον και τη Νέα Κοινωνία της Πληροφορίας για τη βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών

Διεύρυνση δυνατότητων ηλεκτρονικών πληρωμών οφειλετών και προμηθευτών του Δήμου

Προσπάθεια από το Κεντρικό Κράτος ανάπτυξης διαφανούς αξιολόγησης προσωπικού

Προσπάθεια από το Κεντρικό Κράτος ανάπτυξης προσοντολογίου υπαλλήλων και λειτουργών

Εφαρμογή των πρακτικών του σύγχρονου management, για αντιμετώπιση του πολίτη ως πελάτη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο δημόσιο φορέα

Αναστολή προσλήψεων μόνιμου-τακτικού προσωπικού

Συνεχείς μεταβιβάσεις νέων αρμοδιοτήτων, χωρίς αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού

Προβληματικό και δύσχρηστο ρυθμιστικό νομικό πλαίσιο (πολυνομία), που μεταβάλλεται συχνά

Πολυπλοκότητα διαδικασιών (γραφειοκρατία)

Οικονομική κρίση, στα πλαίσια προσλήψεων προσωπικού και αναβάθμισης πεπαλαιωμένου εξοπλισμού

Ευμετάβλητο περιβάλλον, όπου οι συνθήκες κοινωνικής αστάθειας και οικονομικής κρίσης δημιουργούν συγκρούσεις και δυσαρέσκειες της υπηρεσίας με τους πολίτες-φορολογούμενους




As Is (όπως έχει η κατάσταση - διαδικασίες στη μονάδα σας)


Α/Α Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

1 Κακή και μη ευέλικτη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών Διακίνηση εγγράφων και δικαιολογητικών Ανθρώπινο δυναμικό Χρονικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση εγγράφων και ενεργειών/διαδικασιών

2 Πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες σχετικές με την υπηρεσία Διεκπεραίωση διαδικασιών στα πλαίσια καθηκόντων εισφορών-πληρωμών εσόδων και εξόδων Ανθρώπινο δυναμικό Χρονικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση πληρωμών εξόδων και εισφορών οφειλετών

3 Περιορισμένες δυνατότητες ηλεκτρονικών πληρωμών οφειλετών και προμηθευτών του Δήμου Διεκπεραίωση πληρωμών Ανθρώπινο δυναμικό Φυσική παρουσία πολιτών οφειλετών και προμηθευτών Δήμου, με ότι αυτό συνεπάγεται στα πλαίσια συγχρωτισμού και καθυστερήσεων εξυπηρέτησης

4 Περιορισμένη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, επισφαλής σε πολίτες και υπαλλήλους Διεκπεραίωση υποθέσεων και αιτημάτων Ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμός ηλεκτρονικής υποστήριξης Μερική αδυναμία ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών και διεκπεραίωσης εγγράφων

5 Περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες στους τομείς εσόδων, εξόδων, μισθοδοσίας, προμηθειών και ταμείου (αυξημένη γραφειοκρατία) Διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών, οφειλετών, προμηθευτών κα υπαλλήλων της υπηρεσίας Ανθρώπινο δυναμικό Περιορισμένη και ανεπαρκής εξυπηρέτηση πολιτών λόγω ογκώδους και δύσχρηστης νομοθεσίας

6 Περίπλοκο και ογκώδες ρυθμιστικό νομικό πλαίσιο (πολυνομία) Διεκπεραίωση εγγράφων και λοιπών διαδικασιών Ανθρώπινο δυναμικό Δύσχρηστη νομοθεσία αναφορικά με υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου



Το Be (πως θα θέλατε να γίνει η μονάδα σας για να διευκολύνεστε εσείς και ο πολίτης)


Α/Α Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

1 Ευέλικτη και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών Διακίνηση εγγράφων και δικαιολογητικών Ανθρώπινο δυναμικό

2 Απλούστευση διαδικασιών σχετικών με την υπηρεσία Απλοποίηση διαδικασιών με μείωση διακίνησης εγγράφων σε εσωτερικό και εξωτερικό τομέα Ανθρώπινο δυναμικό

3 Διευρυμένες δυνατότητες ηλεκτρονικών πληρωμών οφειλετών και προμηθευτών του Δήμου, που κινούνται και εναρμονίζονται με τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής Απόκτηση και χρήση εφαρμογών εξειδικευμένων εφαρμογών λογισμικού Εξειδικευμένα προγράμματα λογισμικού

4 Εφαρμογή σύγχρονης και ασφαλούς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Διεύρυνση υπηρεσιών διαδικτύου με αγορά και χρήση διαδικτυακών εφαρμογών Εξειδικευμένα προγράμματα διαδικτυακών εφαρμογών

5 Απλούστευση και επιτάχυνση διαδικασιών στους τομείς εσόδων, εξόδων, μισθοδοσίας, προμηθειών και ταμείου (μείωση γραφειοκρατίας) Ενίσχυση με νέο εξειδικευμένο προσωπικό και επιμόρφωση υπαρχόντων υπαλλήλων Ανθρώπινο δυναμικό (υπάρχον και νέο)

6 Απλούστευση και μείωση του υπάρχοντος ρυθμιστικού νομικού πλαισίου (μείωση πολυνομίας) Συνεργασία με το νομικό τμήμα για παροχή συμβουλών σε περίπλοκα νομικά ζητήματα Αξιοποίηση νομικού τμήματος του Δήμου


Ποιο είναι το πρόγραμμα δράσεων που πρόκειται να υλοποιήσει η Υπηρεσία σας την περίοδο 2020-2024. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα κατ’ έτος και με σειρά προτεραιότητας.

Ως δράσεις νοούνται μεγάλα έργα ή κατηγορίες έργων, μελέτες, ενέργειες δημοσιότητας, δραστηριότητες προστασίας περιβάλλοντος, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητισμού, διαχείριση θεμάτων προσωπικού, προμήθειες, διοικητική και νομική υποστήριξη, υποστήριξη προγραμματισμού κ.ά. 

ΕΤΟΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ

ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΗΓΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΧΡΟΝ/ΓΡΑΜΜΑ

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

2021 Δημιουργία αποθήκης Δήμου 2021-2022

2021 Προμήθεια εφαρμογών ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών 2021-2022

2021 Ανανέωση εξοπλισμού 2021-2024

2020 Επιμόρφωση προσωπικού 2020-2024

2021 Δημιουργία συστήματος εσωτερικού ελέγχου 2021-2022

2021 Συστέγαση υπηρεσιών Δήμου 2021-2024

2021 Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με διαγωνιστικές διαδικασίες και ενδοκινητικότητα 2021-2024


Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες εκφράζονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα με τη μορφή αξόνων. Ενδεικτικά, οι άξονες αυτοί μπορεί να είναι: 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ / ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ / ΠΡΑΣΙΝΟ /  ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ /  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ / ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΠΡΟΝΟΙΑ /  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ / ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΠΑΙΔΕΙΑ 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ / ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ποιον ή ποιους από τους παραπάνω άξονες πρόκειται να αναπτύξετε στην Υπηρεσία σας με τα μέτρα και τις δράσεις που προγραμματίζετε για τα επόμενα τρία χρόνια. 


Εφόσον υπάρχει κάποιος άλλος άξονας ενδιαφέροντος σας, να τον αναφέρετε.


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ / ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΜΕΤΡΟ Εσωτερική οργάνωση Οικονομικής Υπηρεσίας

ΣΤΟΧΟΙ Συστέγαση με άλλες υπηρεσίες του Δήμου

Αναβάθμιση εξοπλισμού:

Εφαρμογών

Πληροφοριακών συστημάτων

Hardware εξοπλισμού (Η/Υ)

Δημιουργία-λειτουργία Αποθήκης

Επιμόρφωση προσωπικού

Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού

ΜΕΤΡΟ Εξυπηρέτηση πολίτη

ΣΤΟΧΟΙ Ηλεκτρονικές πληρωμές και συναλλαγές

Ηλεκτρονική  υποβολή αιτημάτων και παρακολούθηση πορείας τους

Ηλεκτρονική παραλαβή δικαιολογητικών

Ταχύτερη πληρωμή δαπανών προμηθευτών

Αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από την υπηρεσία

Απλούστευση διαδικασιών – αντικατάσταση και απαλοιφή δικαιολογητικών

ΜΕΤΡΟ Ανάπτυξη – Αναβάθμιση φορέα

ΣΤΟΧΟΙ Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας

Αύξηση εσόδων από ιδίους πόρους

Μείωση λειτουργικών δαπανών

ΜΕΤΡΟ Διαφάνεια

ΣΤΟΧΟΙ Αύξηση αναθέσεων προμηθειών/υπηρεσιών μέσω διαγωνισμών




4 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1 ΔΙΟΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΡΘΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Αρμοδιότητες σε θέματα ανάπτυξης ανθρώπινου

 1) Σχεδιάζει, εισηγείται και συντονίζει την εφαρμογή των διαδικασιών και εσωτερικών κανονισμών που ρυθμίζουν τις σχέσεις του Δήμου με το προσωπικό του, στο πλαίσιο πάντοτε των γενικότερων ρυθμίσεων της Πολιτείας. 2) Στο πλαίσιο και των πολιτικών ανθρώπινου δυναμικού που θεσπίζει η Πολιτεία για τον δημόσιο τομέα, μεριμνά για τον προσδιορισμό των αναγκαίων θέσεων εργασίας ανά διοικητική ενότητα του Δήμου σε συνεργασία με το Γραφείο Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής και την κατάρτιση / επικαιροποίηση των περιγραφών αρμοδιοτήτων των επιμέρους θέσεων. 3) Παρακολουθεί την κάλυψη των διαφόρων θέσεων εργασίας στις διοικητικές ενότητες του Δήμου με στόχο τόσο την αξιοποίηση των προσόντων των στελεχών όσο και την απρόσκοπτη και διαρκή κάλυψη των αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών. 4) Εισηγείται, έπειτα από σχετικά αιτήματα των αρμόδιων Προϊσταμένων, τις κατάλληλες εσωτερικές μετακινήσεις στελεχών για την αποτελεσματικότερη κάλυψη των επιμέρους θέσεων εργασίας με βάση τα προσόντα των στελεχών. 5) Αξιολογεί τα προσόντα των νεοπροσλαμβανομένων στελεχών και διαμορφώνει σχετικές προτάσεις προς τους προϊσταμένους των προς κάλυψη θέσεων. 6) Μεριμνά για την εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δήμο και την τήρηση των σχετικών στοιχείων. 7) Εισηγείται και παρακολουθεί την υλοποίηση μέτρων επιπρόσθετης στήριξης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου (π.χ. οργάνωση μετακινήσεων του προσωπικού στις εγκαταστάσεις του Δήμου, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.). 8) Μεριμνά για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου με τον προσδιορισμό των αναγκών βελτίωσης των προσόντων και ικανοτήτων των εργαζομένων και την εισήγηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης των συμφωνουμένων μέτρων βελτίωσης. 9) Σχεδιάζει,, εισηγείται και οργανώνει προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου. Παρακολουθεί την υλοποίηση των προγραμμάτων και μεριμνά για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών στην πράξη. 10) Μεριμνά για την βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων μέσα στο Δήμο με τον σχεδιασμό, την εισήγηση και την οργάνωση σχετικών προγραμμάτων (π.χ. εκδηλώσεις, ταξίδια κ.λπ.). 11) Σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής και Διαφάνειας παρακολουθεί την τήρηση και σχεδιάζει και εισηγείται τις τυχόν επικαιροποιήσεις και τροποποιήσεις της οργανωτικής δομής και γενικότερα των διατάξεων του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Αρμοδιότητες σε θέματα μητρώων και διαδικασιών

Προσωπικού

1) Μεριμνά για την τήρηση των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων που ισχύουν εκάστοτε και ρυθμίζουν τις σχέσεις του Δήμου με το ανθρώπινο δυναμικό του (π.χ. θέματα μισθολογικά, ωραρίου, αδειών, ασθενειών, υπερωριών, απολύσεων, διεκδικήσεων κ.λπ.). 2) Μεριμνά για τη διενέργεια και ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού για την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων εργασίας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες. 3) Τηρεί τα Μητρώα του Προσωπικού στο οποίο καταγράφονται τα στοιχεία της ατομικής και οικογενειακής του κατάστασης, οι κάθε είδους μεταβολές στην εργασιακή του ζωή (προσλήψεις, απολύσεις, αλλαγές θέσεων εργασίας, αμοιβές, άδειες, απουσίες, αξιολογήσεις κ.λπ.) και τα προσόντα του. 4) Σχεδιάζει και εισηγείται βελτιώσεις και παρακολουθεί την εφαρμογή όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με την απασχόληση των εργαζομένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (τήρηση ωραρίου, έγκριση και πραγματοποίηση υπερωριών κ.λπ.). 5) Συγκεντρώνει τα στοιχεία απασχόλησης και τις μεταβολές των στοιχείων των εργαζομένων που επηρεάζουν τις αμοιβές τους και ενημερώνει έγκαιρα τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, ώστε να προωθείται έγκαιρα η πληρωμή των εργαζομένων και η απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών. 6) Συνεργάζεται με τους Προϊσταμένους των επιμέρους διοικητικών ενοτήτων του Δήμου και τους ενημερώνει για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε εργασιακά θέματα (διαχείριση παρουσιών, υπερωριών, βεβαιώσεων προς το προσωπικό κ.λπ.). 7) Εκδίδει κάθε είδους βεβαιώσεις προς το προσωπικό για θέματα που άπτονται της απασχόλησης τους στο Δήμο. 8) Μεριμνά για την θέσπιση και την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, σύμφωνα με την νομοθεσία. Παρέχει κάθε διοικητική υποστήριξη στους τεχνικούς ασφαλείας και στους γιατρούς εργασίας που προσφέρουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους στο Δήμο σύμφωνα με τις αρμοδιότητες τους που καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Αρμοδιότητες σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας

1) Μεριμνά για την φύλαξη, την ασφάλεια και την καθαριότητα των κάθε είδους εγκαταστάσεων του Δήμου. 2) Μεριμνά για τις μετακινήσεις και μεταφορές του προσωπικού του Δήμου. 3) Μεριμνά για τη λειτουργία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου του Δήμου και διεκπεραιώνει τα σχετικά έγγραφα σε συνεργασία με τις γραμματείες των επιμέρους υπηρεσιών. 4) Μεριμνά για την δημοσίευση-τοιχοκόλληση των διαφόρων εγγράφων και αποφάσεων του Δήμου και άλλων Υπηρεσιών στον Πίνακα Ανακοινώσεων του Δήμου, στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες των Δημοτικών Ενοτήτων δια των υπαλλήλων που εδρεύουν σε αυτές και στις Τοπικές Κοινότητες σε συνεργασία με τους Προέδρους ή Εκπροσώπους αυτών. 5) Επιδίδει τα πάσης φύσεως έγγραφα του Δήμου ή άλλων Αρχών (όταν προβλέπεται από την νομοθεσία) εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. (Στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες των Δημοτικών Ενοτήτων δια των υπαλλήλων που εδρεύουν σε αυτές)) 6) Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη προς τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και τα Τμήματα της (τήρηση πρωτοκόλλου, διεκπεραίωση και αρχειοθέτηση αλληλογραφίας, θέματα προσωπικού κ.λπ.). 7) Μεριμνά για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου. 8) Μεριμνά για τη σύσταση και την εύρυθμη λειτουργία των αποκεντρωμένων Γραφείων Διοικητικών Θεμάτων σε δημοτικές ενότητες του Δήμου.


2 ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ Αρμοδιότητες σε θέματα δημοτικής κατάστασης

1)Τηρεί και ενημερώνει τα μητρώα του δημοτολογίου και τα μητρώα αρρένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες θεσμοθετημένες διαδικασίες και τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία για τη δημιουργία και τήρηση του Εθνικού Δημοτολογίου. 2) Μεριμνά για την πρόσληψη και αλλαγή επωνύμου, καθώς και την πρόσληψη πατρώνυμου και μητρωνύμου από παιδιά, που γεννήθηκαν χωρίς γάμο των γονέων τους ή είναι αγνώστων γονέων. 3) Μεριμνά για τον εξελληνισμό του ονοματεπωνύμου Ελλήνων του εξωτερικού, ομογενών αλλοδαπών, που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια και παλιννοστούντων ομογενών, που έχουν την ελληνική ιθαγένεια. 4) Χορηγεί άδειες πολιτικού γάμου και μεριμνά για την τέλεση των γάμων αυτών. 5) Ενημερώνει περιοδικά τις δημόσιες υπηρεσίες για τις μεταβολές προσωπικής κατάστασης που προκύπτουν από τα τηρούμενα στοιχεία. 6) Εκδίδει κάθε είδους πιστοποιητικά ατομικής και οικογενειακής κατάστασης καθώς και κάθε είδους βεβαιώσεις, καταλόγους και πίνακες με τα στοιχεία που αναγράφονται στα ανωτέρω Μητρώα. 7) Συνεργάζεται με άλλους Δήμους και δημόσιες υπηρεσίες στις περιπτώσεις μεταβολών των μητρώων σε αντιστοιχία προς ανάλογα αρχεία που τηρούνται εκεί. 8) Μεριμνά για την τήρηση των υποχρεώσεων του Δήμου που προκύπτουν από την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία. 


Αρμοδιότητες σε θέματα Ληξιαρχείου

 9) Τηρεί και ενημερώνει τα ληξιαρχικά βιβλία και αρχεία, στα οποία καταχωρούνται τα ληξιαρχικά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιφέρεια του Δήμου (γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι) καθώς και κάθε μεταγενέστερο γεγονός που συνδέεται με αυτά (π.χ. διαζύγια), σύμφωνα με τις ισχύουσες θεσμοθετημένες διαδικασίες. 10) Τηρεί αρχεία επισήμων εγγράφων ληξιαρχικών γεγονότων. 11) Εκδίδει αποσπάσματα των ληξιαρχικών πράξεων ή άλλα θεσμοθετημένα πιστοποιητικά. 12) Ενημερώνει τα αντίστοιχα Τμήματα άλλων Δήμων για τα ληξιαρχικά γεγονότα που επηρεάζουν τα στοιχεία των μητρώων / αρχείων που τηρούνται στα Τμήματα αυτά. 13) Συνεργάζεται με Ληξιαρχεία άλλων Δήμων σε περιπτώσεις μεταβολών ή προσθήκης ληξιαρχικών πράξεων που βρίσκονται καταχωρημένες εκεί.

Αρμοδιότητες σε θέματα Αλλοδαπών

14) Το Τμήμα τηρεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ισχύουσα νομοθεσία περί ιθαγένειας, πολιτογράφησης και μετανάστευσης κ.λπ. για τους αλλοδαπούς.


3 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Αρμοδιότητες για κάθε είδους διοικητική και γραμματειακή

υποστήριξη στα αιρετά διοικητικά όργανα του Δήμου.Ειδικότερα:

1) Παρέχει κάθε είδους διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη προς τα συλλογικά διοικητικά αιρετά όργανα του Δήμου, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική Επιτροπή (οργάνωση συνεδριάσεων, τήρηση πρακτικών συνεδριάσεων, παραγωγή, διεκπεραίωση, διαχείριση και αρχειοθέτηση εγγράφων, ρύθμιση συναντήσεων, τήρηση πρωτοκόλλου, τήρηση αρχείου αποφάσεων συλλογικών οργάνων κ.λπ.). 2) Παρέχει κάθε είδους διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη προς τα ατομικά διοικητικά αιρετά όργανα του Δήμου, δηλαδή τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, καθώς και το Γενικό Γραμματέα (οργάνωση και ρύθμιση συναντήσεων, παραγωγή, διεκπεραίωση, διαχείριση και αρχειοθέτηση εγγράφων, τήρηση πρωτοκόλλου, τήρηση αρχείου αποφάσεων ατομικών οργάνων κ.λπ.).

3) Παρέχει διοικητική υποστήριξη προς τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, τις Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και προς το Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. 4) Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στις Δημοτικές Παρατάξεις. 5) Μεριμνά για την ενημέρωση των πολιτικών οργάνων και των υπηρεσιών του Δήμου για τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα όργανα του Δήμου. 6) Τηρεί το αρχείο των εκπροσώπων του Δήμου σε διαφόρους φορείς και όργανα και μεριμνά για την αποστολή στοιχείων στους εκπροσώπους και την παραλαβή και διεκπεραίωση των εκθέσεων που υποβάλλουν στο Δήμο.


4 Κ.Ε.Π. Παροχή διοικητικών πληροφοριών και τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης, σε συνεργασία με τις καθ'ύλην αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου. Εσωτερικών. Ειδικότερα το Τμήμα:

 1) Ενημερώνει και πληροφορεί τους πολίτες για τις ενέργειες που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων σχετικών με τις δημόσιες υπηρεσίες. 2) Παραλαμβάνει αιτήσεις πολιτών για την διεκπεραίωση υποθέσεων τους από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, ελέγχει την πληρότητα τους και σε περίπτωση που για την διεκπεραίωση της υπόθεσης απαιτούνται δικαιολογητικά, που δεν υποβάλλονται μαζί με την αίτηση, τα αναζητά και τα παραλαμβάνει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από σχετική εξουσιοδότηση των πολιτών. 3) Διαβιβάζει πλήρεις τους φακέλους των υποθέσεων των πολιτών στην αρμόδια για την διεκπεραίωση τους υπηρεσία με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο. 4) Παραλαμβάνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα τελικά έγγραφα που έχουν ζητηθεί από τους πολίτες και μεριμνά για την παράδοση τους στους πολίτες, είτε με αποστολή, είτε μέσω του ΚΕΠ. 5) Παρέχει διάφορες υπηρεσίες στους πολίτες σύμφωνα με τον γενικό σχεδιασμό των ΚΕΠ (επικύρωση εγγράφων, θεώρηση γνησίου υπογραφής, χορήγηση παράβολων, χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κ.λπ.). 6) Τηρεί αρχεία και επεξεργάζεται στατιστικά στοιχεία από την δράση του ΚΕΠ. 7) Παρακολουθεί και υποστηρίζει την εφαρμογή του προγράμματος e-kep για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε απομακρυσμένους οικισμούς του Δήμου. 8) Υποδέχεται από άλλα Κ.Ε.Π. αιτήσεις πολιτών η διεκπεραίωση των οποίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου. Προωθεί τα αιτήματα αυτά στις αρμόδιες για τη διεκπεραίωση τους υπηρεσίες και παρακολουθεί τη διαδικασία της διεκπεραίωσης και την τήρηση των νόμιμων χρονικών προθεσμιών. Παραλαμβάνει τα σχετικά έγγραφα από τις υπηρεσίες και τα αποστέλλει στα Κ.Ε.Π. της αρχικής υποβολής των αιτήσεων.

9) Υποδέχεται και διαχειρίζεται τα παράπονα και τις προτάσεις των πολιτών για βελτιώσεις των διοικητικών διαδικασιών. 


Απασχολούμενο προσωπικό 

Αριθμός υπαλλήλων Επίπεδο εκπαίδευσης Κλάδος/ειδικότητα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

1 ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

1 ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ(ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ)

1 ΔΕ Τεχνικών – Ηλεκτρονικών

1 ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

2 ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

1 ΥΕ Κλητήρων – Θυρωρών – Γενικών Καθηκόντων

2 ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων

ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

1 ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

2 ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

1 ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

1 ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

1 ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού

ΤΜΗΜΑ ΚΕΠ

1 ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ(ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ)

1 ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

6 ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών

3 ΤΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών

2 ΔΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών


Καταλληλότητα, επάρκεια  

Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης;   ΝΑΙ

Ανάγκες κατάρτισης του προσωπικού

Προσδιορίστε τους τίτλους των θεμάτων για τα οποία ενδεχομένως χρειάζεται πρόσθετη ενημέρωση / επιμόρφωση το προσωπικό της Διεύθυνσης.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για την εφαρμογή και χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Συνεχής επιμόρφωση σε θέματα προσωπικού (βαθμολόγιο, αξιολόγηση,  μισθολόγιο, διαχείριση και  εξέλιξη προσωπικού, κ.λ.π.) και διάχυση της γνώσης στο σύνολο των δυνητικά ωφελουμένων υπαλλήλων.

Κτίρια & Εξοπλισμός   

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Οι υπάρχοντες χώροι εγκατάστασης είναι επαρκείς, κατάλληλοι και λειτουργικοί; 

ΝΑΙ

Όπως γνωρίζουμε από μελέτες, η διεργασία της απόδοσης των υπαλλήλων και η αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη επηρεάζονται σημαντικά από παράγοντες του περιβάλλοντος χώρου καθώς επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος. Απαιτούνται λοιπόν κάποιες προδιαγραφές οι οποίες συνδέονται με την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε οι υπάλληλοι και οι δημότες να βλέπουν, να ακούν και να κινούνται μέσα σε ένα περιβάλλον άνεσης και αισθητικής ισορροπίας. 

Ο χώρος εξυπηρέτησης του πολίτη, οι διαστάσεις και το σχήμα της αίθουσας, η καταλληλότητα των βοηθητικών χώρων, η ακουστική, ο φωτισμός, η θέρμανση, ο εξαερισμός δημιουργούν το πλαίσιο των γενικών προδιαγραφών για την καταλληλότητα του χώρου. Η διαρρύθμιση του χώρου αποτελεί βασικό παράγοντα που επιδρά στη διεργασία της απόδοσης του υπαλλήλου άρα στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αφού δημιουργεί ευκαιρίες διαπροσωπικής επικοινωνίας, αμφίδρομων σχέσεων και κλίμα ομαδικής συνεργασίας.


Ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό  

Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν ελλείψεις, εντοπίστε τις ανάγκες προμήθειας πρόσθετου  ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (αυτοκίνητα, μηχανήματα ή άλλα τεχνικά μέσα).

 

Δραστηριότητες της Διεύθυνσης/Τμηματος Πρόσθετες ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό

Ηλεκτρονική σύνταξη, εκτύπωση  και αρχειοθέτηση εγγράφων Προμήθεια  τεσσάρων  (4) σύγχρονων Η/Υ και δύο (2) εκτυπωτών-σκάνερ.


Συντήρηση υποδομής και εξοπλισμού

Ποια είναι τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης και αντικατάστασης της κτιριακής υποδομής και  του τεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ήδη η Διεύθυνση;

Τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης στη Διεύθυνση, αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες υποστήριξης σε ικανοποιητικό  βαθμό. 

Οργανωτική δομή της Διεύθυνσης/Τμήματος ; 

Αναφέρατε προβλήματα που διαπιστώνετε σε σχέση με την οργανωτική δομή της Διεύθυνσης (π.χ. ανάγκη αύξησης των Τμημάτων, ανακατανομή αρμοδιοτήτων στα Τμήματα): 

Δεν διαπιστώνονται προβλήματα


Νέες αρμοδιότητες

Αν η υπηρεσία σας ανέλαβε ή πρόκειται να αναλάβει λόγω Καλλικράτη, κάποιες νέες αρμοδιότητες, καταγράψτε πιθανά προβλήματα (τυχόν επικαλύψεις με άλλες υπηρεσίες) και τις προϋποθέσεις για να ασκηθούν με επιτυχία.

Δεν διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα

Συνεργασίες με άλλες Διευθύνσεις του Δήμου

Αποτυπώστε τα σημαντικότερα προβλήματα, εφόσον υπάρχουν, της συνεργασίας  με τις Διευθύνσεις με τις οποίες συνεργάζεστε. 


Υπάρχουν προβλήματα συνεργασίας με τις άλλες διευθύνσεις του Δήμου, όπως έλλειψη συντονισμού αλλά και εμπιστοσύνης  μεταξύ των υπηρεσιών καθώς και σύγχυση  ρόλων και αρμοδιοτήτων.


Συνεργασίες με άλλες υπηρεσίες εκτός Δήμου

Αποτυπώστε τα σημαντικότερα προβλήματα, εφόσον υπάρχουν, της συνεργασίας  με άλλες υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζεστε. 

Δεν διαπιστώνονται προβλήματα 


Αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Θεωρείτε ότι ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης στις ανάγκες των αποδεκτών της και στο έργο που έχει να επιτελέσει;


                                          ΝΑΙ                                   



Προτάσεις για την εσωτερική ανάπτυξη της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Καταγράψτε συνοπτικά τις προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την επόμενη περίοδο (π.χ. βελτίωση της οργάνωσης, ανανέωση εξοπλισμού, κτιριακές εγκαταστάσεις, κατάρτιση προσωπικού, μηχανογράφηση κρίσιμων διαδικασιών λειτουργίας, κλπ).  


1 ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

2 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

3 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

4 ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ 

5 ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

6 ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

   


Περιγράψετε τα ακόλουθα στη μονάδα σας: α. : Καταστάσεις που αποτελούν Δυνάμεις στη μονάδα σας, β.: Καταστάσεις που αποτελούν Αδυναμίες στη μονάδα σας. Δυνάμεις και Αδυναμίες αφορούν το εσωτερικό της μονάδας σας γ.: Καταστάσεις που αποτελούν Ευκαιρίες στη μονάδα σας δ.: Καταστάσεις που αποτελούν Απειλές στη μονάδα σας. Ευκαιρίες και Απειλές αφορούν το εξωτερικό περιβάλλον της μονάδας σας.




Εσωτερικό Περιβάλλον

Strengths (Δυνάμεις) Weaknesses (Αδυναμίες)


1.Έμπειρο και υψηλού επιπέδου υπηρετούν προσωπικό (ειδικά σε θέσεις  ευθύνης).

2.Καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων και των τμημάτων της Δ/νσης.

3.Καλό επίπεδο συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ αιρετής διοίκησης του Δήμου και υπαλλήλων.


1.Ανεπαρκείς εφαρμογές λογισμικού  ειδικά για το γραφείο προσωπικού και μη επαρκής υποστήριξή τους.

2. Το σχετικά χαμηλό ποσοστό υπηρετούντων υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ

3.Η δυσκολία προγραμματισμού των εργασιών του κάθε τμήματος λόγω των συνεχών αλλαγών της νομοθεσίας και των νέων αναγκών και υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτές.

4.Η αδυναμία αποτελεσματικού προγραμματισμού όσον αφορά την στελέχωση με κατάλληλο  προσωπικό.

5.Η μη λειτουργία συστήματος στοχοθεσίας.


Εξωτερικό Περιβάλλον

Opportunities (Ευκαιρίες) Threats (Απειλές)


1.Η δυνατότητα επιμόρφωσης – εκπαίδευσης του προσωπικού.

2.Η αποτελεσματική εκμετάλλευση  μίας ολοκληρωμένης μηχανοργάνωσης στα πλαίσια της επιχειρούμενης από την πολιτεία ψηφιοποίησης  των υπηρεσιών Δημοσίου.


Οι  ελλείψεις σε προσωπικό που εκτιμάται ότι  θα εμφανιστούν λόγω συνταξιοδότησης υπαλλήλων του Δήμου καθώς και λόγω μετατάξεων.


As Is (όπως έχει η κατάσταση - διαδικασίες στη μονάδα σας)


α/α Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

1 Εκδοση διαφόρων τύπων βεβαιώσεων και πιστοποιητικών μη τυποποιημένων σε αρκετό βαθμό Απαντήσεις σε αιτήματα πολιτών και υπαλλήλων του Δήμου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμός Ελλειψη πλήρους τυποποίησης των βεβαιώσεων-πιστοποιητικών καθώς και μη, σε ικανοποιητικό  βαθμό, ηλεκτρονικής διακίνησής τους.

2 Πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης αυτού, αξιολόγησής του κ.λ.π. Διεκπεραίωση υποχρεωτικών διαδικασιών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμός Χρονικές καθυστερήσεις λόγω πολύπλοκων και γραφειοκρατικών διαδικασιών,ύπαρξης πολυνομίας και μη ύπαρξης επαρκών και αποτελεσματικών εφαρμογών διαχείρισης προσωπικού

3 Πολύπλοκες  και  χρονοβόρες   διαδικασίες διοικητικής μέριμνας Διεκπεραίωση υποχρεωτικών διαδικασιών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμός Χρονικές καθυστερήσεις λόγω πολύπλοκων και γραφειοκρατικών διαδικασιών, ύπαρξης πολυνομίας και επικάλυψης και σύγχυσης  ρόλων και αρμοδιοτήτων με άλλες Δ/νσεις του Δήμου.



Το Be (πως θα θέλατε να γίνει η μονάδα σας για να διευκολύνεστε εσείς και ο πολίτης)


α/α Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

1 Τυποποιημένη και  με ηλεκτρονικό τρόπο έκδοση και διακίνηση διαφόρων τύπων βεβαιώσεων και πιστοποιητικών Απαντήσεις σε αιτήματα πολιτών και υπαλλήλων του Δήμου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμός

2 Απλουστευμένες, σύντομες και τυποποιημένες  διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης αυτού, αξιολόγησής του κ.λ.π. Διεκπεραίωση υποχρεωτικών διαδικασιών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμός

3 Απλουστευμένες και σύντομες    διαδικασίες διοικητικής μέριμνας Διεκπεραίωση υποχρεωτικών διαδικασιών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμός

4

Ποιο είναι το πρόγραμμα δράσεων που πρόκειται να υλοποιήσει η Υπηρεσία σας την περίοδο 2020-2024. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα κατ’ έτος και με σειρά προτεραιότητας.

Ως δράσεις νοούνται μεγάλα έργα ή κατηγορίες έργων, μελέτες, ενέργειες δημοσιότητας, δραστηριότητες προστασίας περιβάλλοντος, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητισμού, διαχείριση θεμάτων προσωπικού, προμήθειες, διοικητική και νομική υποστήριξη, υποστήριξη προγραμματισμού κ.ά. 

ΕΤΟΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ

ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΗΓΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΧΡΟΝ/ΓΡΑΜΜΑ

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Προμήθεια νέας εφαρμογής λογισμικού διαχείρισης προσωπικού 2021-2022

Ανανέωση εξοπλισμού γραφείων και μηχαν/κού εξοπλισμού 2021-2023

Εκπαίδευση -επιμόρφωση  προσωπικού 2021-2024

Ανανέωση –αναπλήρωση  μόνιμου προσωπικού μέσω προσλήψεων και μετατάξεων 2021-2024

Προμήθεια νέων εφαρμογών ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών 2021-2022


Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες εκφράζονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα με τη μορφή αξόνων. Ενδεικτικά, οι άξονες αυτοί μπορεί να είναι: 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ / ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ / ΠΡΑΣΙΝΟ /  ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ /  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ / ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΠΡΟΝΟΙΑ /  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ / ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΠΑΙΔΕΙΑ 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ / ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ποιον ή ποιους από τους παραπάνω άξονες πρόκειται να αναπτύξετε στην Υπηρεσία σας με τα μέτρα και τις δράσεις που προγραμματίζετε για τα επόμενα τρία χρόνια. 

Εφόσον υπάρχει κάποιος άλλος άξονας ενδιαφέροντος σας, να τον αναφέρετε.





 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ / ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 



ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΜΕΤΡΟ Εσωτερική οργάνωση 

ΣΤΟΧΟΙ Αναβάθμιση εξοπλισμού Η/Υ και προμήθεια νέων εφαρμογών λογισμικού

Εκπαίδευση και επιμόρφωση προσωπικού

Ενταξη νέου προσωπικού στην Δ/νση μέσω προσλήψεων-μετατάξεων

ΜΕΤΡΟ Εξυπηρέτηση πολίτη

ΣΤΟΧΟΙ Επέκταση στον μέγιστο βαθμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με τους πολίτες (υποβολή αιτημάτων και παράδοση εγγράφων, βεβαιώσεων και γενικά απαντήσεων επί αιτημάτων)

Ηλεκτρονική αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών

Απλούστευση διαδικασιών  με την μείωση των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών


5.Δ/ΝΣΗ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ









1







Τμήματος Μελετών και Τεχνικών Έργων, Σχεδιασμός  και  υλοποίηση τεχνικών  έργων 

 α) συγκοινωνιακά έργα

 β) κτιριακά έργα

 γ) έργα διαμόρφωσης κοινοχρήστων  χώρων

 δ) υδραυλικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

Διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους σε  κατασκευές.

Μεριμνά για την συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών 

Μεριμνά για την εκπόνηση όλων των αναγκαίων

μελετών για την υλοποίηση των έργων του Τμήματος

(εκπόνηση με προσωπικό του Τμήματος ή με ανάθεση

σε τρίτους). Επιβλέπει την καλή εκπόνηση των μελετών

Επιβλέπει την εκτέλεση των έργων του Τμήματος

Μεριμνά για τις διαδικασίες παραλαβής των έργων

Τηρεί τεχνικά αρχεία με αναλυτικά στοιχεία των έργων που εκτελεί

Συγκροτεί, οργανώνει και διοικεί συνεργεία αμέσου επέμβασης σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών εκτός προγράμματος

Μεριμνά για τον σωστό χειρισμό και την αξιοποίηση των μηχανημάτων και γενικά του τεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί το Τμήμα.

Ενημερώνει το Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής για την πρόοδο της υλοποίησης των έργων του Τμήματος.

Παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη

προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τα Τμήματα

της (τήρηση πρωτοκόλλου, διεκπεραίωση και αρχειοθέτηση αλληλογραφίας, θέματα προσωπικού κ.λπ.).








2







Τμήματος Μεταφορών και Συγκοινωνιών Μεριμνά για την εξασφάλιση ικανοποιητικού δικτύου αστικών συγκοινωνιών στο Δήμο και τη ρύθμιση σχετικών θεμάτων

Μεριμνά και εισηγείται τη λήψη μέτρων για την  ασφάλεια της κυκλοφορίας και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων

Μεριμνά και λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων από δραστηριότητες που εγκυμονούν κινδύνους.

Ρυθμίζει κάθε θέμα το οποίο αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία και στη συντήρηση ανελκυστήρων

Χορηγεί τις άδειες εγκατάστασης και τις άδειες λειτουργίας φωτοβόλων σωλήνων, φωτεινών επιγραφών και ηλεκτροκίνητων ανυψωτικών μηχανημάτων και ελέγχει τη λειτουργία τους.

Χορηγεί τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας στεγνοκαθαριστηρίων, πλυντηρίων ρούχων, σιδηρωτηρίων ρούχων και ταπητοκαθαριστηρίων

Μεριμνά για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και επαγγελμάτων στον τομέα των μεταφορών


3

Τμήματος Υπηρεσίας Δόμησης Αρμοδιότητες έκδοσης οικοδομικών αδειών

Παραλαμβάνει, ελέγχει την πληρότητα των υποβαλλομένων φακέλων για την έκδοση οικοδομικών αδειών -έλεγχος μελετών

Αναθεωρεί και ενημερώνει τις οικοδομικές άδειες,

εγκρίνει εργασίες μικρής κλίμακας

Ελέγχει το σύννομο εκδοθεισών οικοδομικών αδειών και προβαίνει σε διακοπή εργασιών ή ανάκληση αδειών, αν απαιτείται

Αρμοδιότητες ελέγχου κατασκευών

Προβαίνει σε έλεγχο των κατασκευών

Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τον γενικό οικοδομικό κανονισμό και τις οικοδομές που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Εισηγείται την αφαίρεση άδειας από οικοδομές για μη εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚA.

Παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη προς το Τμήμα Υπηρεσίας Δόμησης


4

Τμήματος Σχεδίου Πόλης Αρμοδιότητες Πολεοδομικών Εφαρμογών

Παρακολουθεί την εξέλιξη των ρυθμιστικών σχεδίων και των πολεοδομικών μελετών για την επέκταση/τροποποίηση των σχεδίων πόλεων στην περιοχή του Δήμου.

Μελετά και εισηγείται για τις ανάγκες τροποποιήσεων / αναθεώρησης των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων στην περιοχή του Δήμου

Μελετά και εισηγείται την προκαταρκτική πρόταση ανάπλασης ορισμένης περιοχής

Ελέγχει την εφαρμογή ρυμοτομικών και πολεοδομικών σχεδίων,

Γνωμοδοτεί για παρέκκλιση από τους όρους δόμησης κατασκευής κτιρίων

Τηρεί αρχεία χαρτών και ρυμοτομικών διαγραμμάτων, όρων δόμησης, διαγραμμάτων και πράξεων εφαρμογής, πράξεων τακτοποίησης και αναλογισμού

Διενεργεί αυτοψία και συντάσσει έκθεση για την

έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής


Απασχολούμενο προσωπικό 


Αριθμός υπαλλήλων Επίπεδο εκπαίδευσης Κλάδος/ειδικότητα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ/Τμήμα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Τμήματος Μελετών και Τεχνικών Έργων

1 Π.Ε. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 

1 Π.Ε ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟ

1 Π.Ε. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟ

4 Τ.Ε. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 

1 Δ.Ε. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ -ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ  ΜΕ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Τμήματος Μεταφορών και Συγκοινωνιών

1 Τ.Ε ΤΟΠΟΓΡΑΦΟ  ΜΗΧΑΝΙΚΟ

1 Π.Ε. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟ  ΜΗΧΑΝΙΚΟ 

1 Δ.Ε ΕΡΓΟΔΗΓΟ ΔΟΜΙΚΩΝ 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Τμήματος Υπηρεσίας Δόμησης

1 Π.Ε. ΠΟΛΙΤΚΟ  ΜΗΧΑΝΙΚΟ

1 Δ.Ε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Τμήματος Σχεδίου Πόλης

1 Π.Ε. ΠΟΛΙΤΙΚΟ  ΜΗΧΑΝΙΚΟ 

2 Δ.Ε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ 



Καταλληλότητα, επάρκεια  

Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης; NAI   OXI


ΟΧΙ 

 -  ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ  ΚΑΛΥΤΕΡΗ  ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑ  ΤΜΗΜΑ ΙΣΩΣ   ΜΕ  ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ  ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ


 –  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ   ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ  ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ 


-   ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ   ΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 


 ( ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ   – ΤΑ  ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ  -  ΤΑ ΕΡΓΑ 

απαιτούν πλέον νομική  ΓΝΩΣΗ  -  όλα  τα  τεχνικά  γραφεία   στηρίζονται  από  νομική  υπηρεσία  

ΚΑΙ  ΟΙ  ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΟΥΝ Δικηγόρους  ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΎΣ ΠΛΕΟΝ  ) 


Επίσης Ο υφιστάμενος αριθμός των Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. δεν επαρκεί για τις αυξημένες αρμοδιότητες της Υπηρεσίας αλλά σε συνδυασμό με την μεγάλη γεωγραφική έκταση του Δήμου. 

Η  ΥΠΑΡΞΗ ΕΡΓΟΔΗΓΏΝ  ΘΑ  ΗΤΑΝ  ΜΙΑ  ΛΥΣΗ 

Απαιτείται στελέχωση της υπηρεσίας ΜΕ  ΕΞΙΔΕΚΕΥΜΕΝΟ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ  για την εκπόνηση μελετών.

Η υπηρεσία λόγω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης έχει ανάγκη από οδηγό και όχημα σε μόνιμή βάση, για την άμεση ταχύτερη και συχνότερη επίβλεψη των έργων, για διενέργεια αυτοψιών που αφορούν αιτήματα πολιτών, για τακτό έλεγχο για εντοπισμό βλαβών στο οδικό δίκτυο, για καταγραφή και σύνταξη προμετρήσεων προκειμένου να συνταχθούν μελέτες (Τεχνικό Πρόγραμμα) κλπ.


-Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης.  NAI OXI 


ΝΑΙ 


Ανάγκες κατάρτισης του προσωπικού

Προσδιορίστε τους τίτλους των θεμάτων για τα οποία ενδεχομένως χρειάζεται πρόσθετη ενημέρωση / επιμόρφωση το προσωπικό της Διεύθυνσης.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για την εφαρμογή και χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Επιμόρφωση για Διαχείριση Ποιότητας Τεχνικών Υλικών, για Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας Τεχνικών Έργων, για Νομοθεσία Δημοσίων Έργων για ΟΤΑ, Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες κλπ.

Πολεοδομική Νομοθεσία , ΝΟΚ κλπ

Νομοθεσία αυθαιρέτων

Λειτουργία και εφαρμογή εφαρμογής e-poleodomia

Νομοθεσία σχεδίου πόλεως και πολεοδομικών εφαρμογών


Κτιριακές εγκαταστάσεις

Οι υπάρχοντες χώροι εγκατάστασης είναι επαρκείς, κατάλληλοι και λειτουργικοί; 

ΝΑΙ Χ   


Όπως γνωρίζουμε από μελέτες, η διεργασία της απόδοσης των υπαλλήλων και η αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη επηρεάζονται σημαντικά από παράγοντες του περιβάλλοντος χώρου καθώς επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος. Απαιτούνται λοιπόν κάποιες προδιαγραφές οι οποίες συνδέονται με την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε οι υπάλληλοι και οι δημότες να βλέπουν, να ακούν και να κινούνται μέσα σε ένα περιβάλλον άνεσης και αισθητικής ισορροπίας. 

Ο χώρος εξυπηρέτησης του πολίτη, οι διαστάσεις και το σχήμα της αίθουσας, η καταλληλότητα των βοηθητικών χώρων, η ακουστική, ο φωτισμός, η θέρμανση, ο εξαερισμός δημιουργούν το πλαίσιο των γενικών προδιαγραφών για την καταλληλότητα του χώρου. Η διαρρύθμιση του χώρου αποτελεί βασικό παράγοντα που επιδρά στη διεργασία της απόδοσης του υπαλλήλου άρα στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αφού δημιουργεί ευκαιρίες διαπροσωπικής επικοινωνίας, αμφίδρομων σχέσεων και κλίμα ομαδικής συνεργασίας.


Ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό  

Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν ελλείψεις, εντοπίστε τις ανάγκες προμήθειας πρόσθετου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (αυτοκίνητα, μηχανήματα ή άλλα τεχνικά μέσα).

 

Δραστηριότητες της Διεύθυνσης/Τμήματος Πρόσθετες ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό

Αυτοψίες και επιβλέψεις έργων Επιβατικό όχημα 

Τμήμα Μελετών Έργων Εκτυπωτικό μηχάνημα Α3

Τμήμα Μελετών Έργων Εκτυπωτικό μηχάνημα Α4


Συντήρηση υποδομής και εξοπλισμού

Ποια είναι τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης και αντικατάστασης της κτιριακής υποδομής και  του τεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ήδη η Διεύθυνση;


Τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης στη Διεύθυνση, αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες υποστήριξης στον βέλτιστο βαθμό. 

Αν δεν αντιμετωπίζονται σωστά, παραθέσετε εδώ τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε

Οργανωτική δομή της Διεύθυνσης/Τμήματος ; 

Αναφέρατε προβλήματα που διαπιστώνετε σε σχέση με την οργανωτική δομή της Διεύθυνσης (π.χ. ανάγκη αύξησης των Τμημάτων, ανακατανομή αρμοδιοτήτων στα Τμήματα): 


ΤΗΝ  ΑΝΑΓΚΗ  ΥΠΑΡΞΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 

    (ΧΑΝΟΝΤΑΙ  ΠΟΛΛΕΣ  ΩΡΕΣ  ΑΠΟ  ΤΟΥΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ  ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΙ  ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΜΚΗ    

      ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ   ΝΟΜΙΚΉΣ  ΦΥΣΕΩΣ  ΖΗΤΗΜΑΤΑ )

Υπάρχει ανάγκη ανακατανομής αρμοδιοτήτων στο τμήμα μας που χρήζουν επανεξέταση διότι δημιουργούνται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις διεκπεραίωσης τους και πιθανά αύξηση τμημάτων λόγω αυξημένων αρμοδιοτήτων.

Επίσης   ο  καταμερισμός  εργασιών  κατά  ειδίκευση  να  έδωνε  κάποια πρώτα  αποτελέσματα 


Νέες αρμοδιότητες

Αν η υπηρεσία σας ανέλαβε ή πρόκειται να αναλάβει λόγω Καλλικράτη, κάποιες νέες αρμοδιότητες, καταγράψτε πιθανά προβλήματα (τυχόν επικαλύψεις με άλλες υπηρεσίες) και τις προϋποθέσεις για να ασκηθούν με επιτυχία.


Συνεργασίες με άλλες Διευθύνσεις του Δήμου

Αποτυπώστε τα σημαντικότερα προβλήματα, εφόσον υπάρχουν, της συνεργασίας  με τις Διευθύνσεις με τις οποίες συνεργάζεστε. 


Υπάρχουν προβλήματα, και  συνεργασία με την Δ/νση  περιβάλλοντος  και  ποιότητας  ζωής κυρίως   σε  ότι  αφορά  αρμοδιότητες που δεν είναι  ξεκάθαρες από τον ΟΕΥ . 


Συνεργασίες με άλλες υπηρεσίες εκτός Δήμου

Αποτυπώστε τα σημαντικότερα προβλήματα, εφόσον υπάρχουν, της συνεργασίας  με άλλες υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζεστε. 

Δ/ΝΣΗ  ΔΑΣΩΝ  ΚΑΙ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ( ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ  ΝΑ ΑΚΟΛΟΘΗΣΟΥΝ  ΟΙ ΟΤΑ) 


Αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Θεωρείτε ότι ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης στις ανάγκες των αποδεκτών της και στο έργο που έχει να επιτελέσει;


                                          ΝΑΙ      Χ (με  δυσκολία) 

Προτάσεις για την εσωτερική ανάπτυξη της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Καταγράψτε συνοπτικά τις προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την επόμενη περίοδο (π.χ. βελτίωση της οργάνωσης, ανανέωση εξοπλισμού, κτιριακές εγκαταστάσεις, κατάρτιση προσωπικού, μηχανογράφηση κρίσιμων διαδικασιών λειτουργίας, κλπ).  


1 Βελτίωση της οργάνωσης

2 Μηχανογράφηση κρίσιμων διαδικασιών λειτουργίας

3 Πρόσληψη ενός Τοπογράφου Μηχανικού ΠΕ ή ΤΕ

4 Πρόσληψη ενός Πολιτικού Μηχανικού ΠΕ ή ΤΕ

   









Περιγράψετε τα ακόλουθα στη μονάδα σας: α. : Καταστάσεις που αποτελούν Δυνάμεις στη μονάδα σας, β.: Καταστάσεις που αποτελούν Αδυναμίες στη μονάδα σας. Δυνάμεις και Αδυναμίες αφορούν το εσωτερικό της μονάδας σας γ.: Καταστάσεις που αποτελούν Ευκαιρίες στη μονάδα σας δ.: Καταστάσεις που αποτελούν Απειλές στη μονάδα σας. Ευκαιρίες και Απειλές αφορούν το εξωτερικό περιβάλλον της μονάδας σας.



Εσωτερικό Περιβάλλον

Strengths (Δυνάμεις) Weaknesses (Αδυναμίες)


ΕΜΠΕΙΡΙΑ  ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΕ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ  ΣΥΓΧΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ  ΕΡΓΩΝ  ΚΑΙ  ΓΕΝΙΚΑ  ΣΤΗΝ  ΕΚΤΕΛΈΣΗ  ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ 

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΕ  ΣΥΝΤΑΞΗ  ΜΕΛΕΤΩΝ 

ΚΥΡΙΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ 

Εξωτερικό Περιβάλλον

Opportunities (Ευκαιρίες) Threats (Απειλές)



ΕΝΑΡΞΗ  ΝΕΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ  ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2021 – 2027

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  «ΑΝΤΩΝΗΣ  ΤΡΙΤΣΗΣ» 


 ΦΟΡΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ  ΣΥΝΤΑΞΗΣ  ΝΕΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ 










SWOT Analysis Σύνοψη


ΑΝ  ΔΕΝ  ΥΠΑΡΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΜΕ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ -  ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ 

 ΚΑΘΩΣ  ΚΑΙ ΜΕ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ  ΓΡΑΦΕΙΑ 

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ  Ο  ΔΗΜΟΣ  ΝΑ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ  ΓΙΑ  ΥΠΟΒΟΛΗ  ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ   ΣΤΗΝ  ΝΕΑ  ΠΕΡΙΟΔΟ  




As Is (όπως έχει η κατάσταση - διαδικασίες στη μονάδα σας)


1 Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

2 Αιτήσεις προς απάντηση Μεγάλη συσσώρευση

3 Ημερολόγιο Μητρώο Έργων Αποσπασματική τήρηση

4

5



Το Be (πως θα θέλατε να γίνει η μονάδα σας για να διευκολύνεστε εσείς και ο πολίτης)


1 Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

2 Αιτήσεις προς απάντηση Νέο προσωπικό και οχήματα για τις αυτοψίες

3 Ημερολόγιο Μητρώο Έργων Ενεργοποίηση εφαρμογής παρακολούθησης έργων και σύνδεση με την οικονομική υπηρεσία


Ποιο είναι το πρόγραμμα δράσεων που πρόκειται να υλοποιήσει η Υπηρεσία σας την περίοδο 2020-2024. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα κατ’ έτος και με σειρά προτεραιότητας.

Ως δράσεις νοούνται μεγάλα έργα ή κατηγορίες έργων, μελέτες, ενέργειες δημοσιότητας, δραστηριότητες προστασίας περιβάλλοντος, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητισμού, διαχείριση θεμάτων προσωπικού, προμήθειες, διοικητική και νομική υποστήριξη, υποστήριξη προγραμματισμού κ.ά. 



Α/Α ΤΙΤΛΟΣ  ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΤΟΣ

/ΧΡΟΝ-ΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΟΣΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ  ΔΗΜΟ  ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΠΟΣΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

  ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΕΡΓΑ  ΕΣΠΑ 14-20  

1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 2019


24ΜΗΝΕΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Α.Π.: 472831/10/2016 1.626.000,00 637.699,03

   

2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ, ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ        2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Α.Π.364609/09/2016 257.256,88 257.256,88

   

3 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ/ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ     2019

24ΜΗΝΕΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» Α.Π.: οικ.861424/07/2017 2.550.000,00 974.087,03

   

4 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ (Β΄ΦΑΣΗ)  2020


12 ΜΗΝΕΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» Α.Π.: οικ.7329/16/06/2017 3.927.778,50 2.929.061,74

   

5 ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 1ΗΣ ΚΑΙ 4ΗΣ ΓΕΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (αφορά   διευθυνση  περιβαλλοντος) 2020


36 ΜΗΝΕΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»

ΑΠΟΦΑΣΗ Α.Π.: οικ.2844/05.04.2018 15.035.685,55  

   

6 ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 2019


12 ΜΗΝΕΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Α.Π.: 613/22/02/2018 2.580.000,00 1.443.788,99

   

7 ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 2020


36 ΜΗΝΕΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

«Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 Α.Π.: 4276/1438/Α3/ 28/06/2019 1.498.009,44  

   

8 «ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ «ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ» 2020


12 ΜΗΝΕΣ Π Α Α 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4959/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 50.000,00  

   

9 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ  2020


12 ΜΗΝΕΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4960/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 163.400,00  

   

10 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ Τ.Κ. ΑΝΘΟΦΥΤΟΥ 2020


12 ΜΗΝΕΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4960/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 100.000,00  

   

11 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΒΑΠΤΙΣΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 2020


12 ΜΗΝΕΣ Π.Α.Α 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4959/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 597.928,00  

   

12 ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ Δ.Ε. ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ 2020


12 ΜΗΝΕΣ Π.Α.Α.2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4959/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 450.000,00  

   

18 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 2020


12 ΜΗΝΕΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4959/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 336.720,00  

   

19 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 2021


12 ΜΗΝΕΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4959/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 342.960,00  

   

20 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΟΡΟΥΣ ΒΑΡΑΣΟΒΑΣ 2021


12 ΜΗΝΕΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4959/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 167.710,00  

   

21 ΑΝΑΠΛΑΣΗ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 2021


24 ΜΗΝΕΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4959/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 600.000,00  

   

22 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ  ΠΡΟΒΟΛΗ  ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟΥ  ΠΕΔΙΟΥ  ΒΑΡΑΣΟΒΑΣ  2021


24ΜΗΝΕΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4959/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 349.010,40  

   

23 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟ 2021


12 ΜΗΝΕΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4959/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 436.000,00  

   

24 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟ 2021


12 ΜΗΝΕΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4961/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 400.000,00  

   

25 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟ 2021


12 ΜΗΝΕΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD/LEADER» 4961/22-11-2019 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 249.581,00  

   

26 Πρότασης  Δήμου   Ναυπακτίας  στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  « Ολοκληρωμένα Έργα LIFE 2018 Υποπρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή »   

2020


26 ΜΗΝΕΣ

Ολοκληρωμένα έργα ENV

Αριθμός έργου

LIFE18 IPE / GR / 000013

Τίτλος της πρότασης

Εφαρμογή κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα - LIFE-IP CEI-Ελλάδα LIFE18 IPE/GR/000013 


LIFE Integrated Projects Environment (LIFE-IP CEI Greece) 788.336,00  

   

76 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ  ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 2021


12 ΜΗΝΕΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Α.Π.:3380 / 08/08/2019 150.040,00  

A   ΣΥΝΟΛΟ  ΕΣΠΑ 14-20 32.656.415,77  

   

  ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΕΡΓΑ  ΠΡΑΣΙΝΟ  ΤΑΜΕΙΟ  

   

1 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 2019


24 ΜΗΝΕΣ Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» για το έτος 2018 Αρ. Απόφασης 141.9.1/2018

Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» για το έτος 2018 283.400,00 208.289,40 €

   

2 ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2020


12 ΜΗΝΕΣ 114.9/2016 και 118.1.2017 αποφάσεις του Πράσινου Ταμείου 35.000,00  

B   ΣΥΝΟΛΟ  ΕΡΓΑ  ΠΡΑΣΙΝΟ  ΤΑΜΕΙΟ 318.400,00  

  ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΕΡΓΑ   Π.Δ.Ε.  

   

1 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΚ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ & ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2015 MIS 2015ΕΠ00100009. ΣΑΕΠ 001 450.400,00 148.632,00

   

2 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΥΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕ ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΚΑΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2015»

  MIS 2016ΕΠ00100002. ΣΑΕΠ 001 Αριθ.Πρωτ.: 233378/352/              22-9-2016 360.000,00 165.629,16

   

3 AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΝΤΟΝΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ 22-10-2016 ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ MIS 2017ΕΠ80100001 ΣΑΕΠ   801  775.000,00 298.314,48

   

4 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ  ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ MIS 2019ΕΠ00100028 ΣΑΕΠ-001 Αρ.Πρ: 46729/25/04/2019 441.000,00 405.720,00

   

   

    ΣΥΝΟΛΟ  ΕΡΓΑ  Π.Δ.Ε. 2.026.400,00  

  ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΕΡΓΑ  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ  

   

1 ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ  ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ  ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ  ΣΧΟΛΙΚΑ  ΚΤΙΡΙΑ  &  ΑΥΛΕΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ MIS 2017ΣΕ05500010 ΣΑΕ 055 Αριθ.Πρωτ.: 143651/           28-12-2017 113.900,00 59.846,02

   

2 50118  « Έργα και επενδυτικές δραστηριότητες

των δήμων όλης της χώρας (ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των δήμων » MIS 2017ΣΕ05500010 ΣΑΕ – 055 Αρ.Πρ. 4748/20.02.2018 713.100,00  

   

3 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ  ΚΑΙ   ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ   ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ  ΧΑΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 317.000,00  

   

4 ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ  ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΙΚΩΝ, ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ  ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Π.Δ. 99/2017 2017ΣΕ05500010 Ε055 Αρ.πρ. 83236/22-11-19 150.000,00  

   

5 ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ    ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ( ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΗΠΕΔΟΥ Τ.Κ. ΛΥΓΙΑ, ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ) 2017ΣΕ05500010 ΣΑΕ – 055  85936/2-12-2019 απόφασης του   Υπουργείο εσωτερικών    600.000,00 370.499,78

    ΣΥΝΟΛΟ  ΕΡΓΑ  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ 1.144.000,00  

   

                                                              ΣΥΝΟΛΟ 36.145.215,77  







Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες εκφράζονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα με τη μορφή αξόνων. Ενδεικτικά, οι άξονες αυτοί μπορεί να είναι: 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ / ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Αναφέρετε συγκεκριμένους τομείς του άξονα ή των αξόνων που επιλέξατε, που θα βελτιωθούν μέσα από τις δράσεις της Υπηρεσίας σας (π.χ. Διαχείριση απορριμμάτων, Κοινωνική φροντίδα, Πολιτισμός και Αθλητισμός, Απασχόληση, Οικονομική ανάπτυξη, Οικονομικά του Ο.Τ.Α., καθώς και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του Ο.Τ.Α. και των Νομικών προσώπων του).


Προμήθεια δύο νέων επιβατικών οχημάτων για αυτοψίες / επιβλέψεις.

Αξιοποίηση εφαρμογής παρακολούθησης έργων – σύνδεσης με Οικονομική Υπηρεσία

Ολοκλήρωση Γ.Π.Σ.

Κατασκευή Νέου Δημαρχείου για στέγαση όλων των υπηρεσιών


6. Τμήμα Καθαριότητας

ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1 ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ


Απασχολούμενο προσωπικό 

Αριθμός υπαλλήλων Επίπεδο εκπαίδευσης Κλάδος/ειδικότητα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ/Τμημα

ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΤΕ 1 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ

ΔΕ 1 ΕΡΓΟΔΗΓΟΣ ΔΕ

ΔΕ 17 ΟΔΗΓΟΙ

ΥΕ 18 ΕΡΓΑΤΕΣ




Καταλληλότητα, επάρκεια  

Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης; NAI   


-Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης.  NAI

Ανάγκες κατάρτισης του προσωπικού

Προσδιορίστε τους τίτλους των θεμάτων για τα οποία ενδεχομένως χρειάζεται πρόσθετη ενημέρωση / επιμόρφωση το προσωπικό της Διεύθυνσης.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για την εφαρμογή και χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.


Κτίρια & Εξοπλισμός   

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Οι υπάρχοντες χώροι εγκατάστασης είναι επαρκείς, κατάλληλοι και λειτουργικοί; 

ΝΑΙ ΟΧΙ

Όπως γνωρίζουμε από μελέτες, η διεργασία της απόδοσης των υπαλλήλων και η αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη επηρεάζονται σημαντικά από παράγοντες του περιβάλλοντος χώρου καθώς επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος. Απαιτούνται λοιπόν κάποιες προδιαγραφές οι οποίες συνδέονται με την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε οι υπάλληλοι και οι δημότες να βλέπουν, να ακούν και να κινούνται μέσα σε ένα περιβάλλον άνεσης και αισθητικής ισορροπίας. 

Ο χώρος εξυπηρέτησης του πολίτη, οι διαστάσεις και το σχήμα της αίθουσας, η καταλληλότητα των βοηθητικών χώρων, η ακουστική, ο φωτισμός, η θέρμανση, ο εξαερισμός δημιουργούν το πλαίσιο των γενικών προδιαγραφών για την καταλληλότητα του χώρου. Η διαρρύθμιση του χώρου αποτελεί βασικό παράγοντα που επιδρά στη διεργασία της απόδοσης του υπαλλήλου άρα στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αφού δημιουργεί ευκαιρίες διαπροσωπικής επικοινωνίας, αμφίδρομων σχέσεων και κλίμα ομαδικής συνεργασίας.


Ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό  

Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν ελλείψεις, εντοπίστε τις ανάγκες προμήθειας πρόσθετου  ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (αυτοκίνητα, μηχανήματα ή άλλα τεχνικά μέσα).

 

Δραστηριότητες της Διεύθυνσης/Τμηματος Πρόσθετες ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ  ΟΧΗΜΑΤΩΝ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ –ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ


Συντήρηση υποδομής και εξοπλισμού

Ποια είναι τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης και αντικατάστασης της κτιριακής υποδομής και  του τεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ήδη η Διεύθυνση;

Τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης στη Διεύθυνση, αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες υποστήριξης στον βέλτιστο βαθμό. 

Αν δεν αντιμετωπίζονται σωστά, παραθέσετε εδώ τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε…

ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ(ΟΧΗΜΑΤΑ-ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΚΛΠ) ………………………………………………………………………………………….

Συνεργασίες με άλλες Διευθύνσεις του Δήμου

Αποτυπώστε τα σημαντικότερα προβλήματα, εφόσον υπάρχουν, της συνεργασίας  με τις Διευθύνσεις με τις οποίες συνεργάζεστε. 

Δεν υπάρχουν προβλήματα, η συνεργασία με τις Διευθύνσεις είναι άριστη και άμεση. 

Προτάσεις για την εσωτερική ανάπτυξη της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Καταγράψτε συνοπτικά τις προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την επόμενη περίοδο (π.χ. βελτίωση της οργάνωσης, ανανέωση εξοπλισμού, κτιριακές εγκαταστάσεις, κατάρτιση προσωπικού, μηχανογράφηση κρίσιμων διαδικασιών λειτουργίας, κλπ).  


1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ(ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ –ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ)

2







Εσωτερικό Περιβάλλον

Strengths (Δυνάμεις) Weaknesses (Αδυναμίες)




ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ -ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Εξωτερικό Περιβάλλον

Opportunities (Ευκαιρίες) Threats (Απειλές)



ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ποιο είναι το πρόγραμμα δράσεων που πρόκειται να υλοποιήσει η Υπηρεσία σας την περίοδο 2020-2024. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα κατ’ έτος και με σειρά προτεραιότητας.

Ως δράσεις νοούνται μεγάλα έργα ή κατηγορίες έργων, μελέτες, ενέργειες δημοσιότητας, δραστηριότητες προστασίας περιβάλλοντος, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητισμού, διαχείριση θεμάτων προσωπικού, προμήθειες, διοικητική και νομική υποστήριξη, υποστήριξη προγραμματισμού κ.ά. 

ΕΤΟΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ

ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΗΓΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΧΡΟΝ/ΓΡΑΜΜΑ

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

2020 προμήθειες 824000 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ 2020-2021

7. Δ/νση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων

7.1. Τμήμα Παιδικών-Βρεφονηπιακών σταθμών

ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1 ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ-ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ Αγωγή, εκπαίδευση και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία με τον σχεδιασμό κατάλληλων προγραμμάτων, διαμόρφωση οργάνωση του χώρου, ανάπτυξη δραστηριοτήτων κ.α.


Απασχολούμενο προσωπικό 

Αριθμός υπαλλήλων Επίπεδο εκπαίδευσης Κλάδος/ειδικότητα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ/Τμημα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΤΜΗΜΑ …ΠΑΙΔΙΚΩΝ-ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ…………

12 ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΙ ΤΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ

4 ΠΤΥΧΙΟ ΙΕΚ/ΕΠΑΛ ΔΕΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ

3 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕ ΜΑΓΕΙΡΩΝ

1 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

3 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

2 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΥΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

1 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ



Καταλληλότητα, επάρκεια  

Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης; NAI  


-Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης.  NAI 


Ανάγκες κατάρτισης του προσωπικού

Προσδιορίστε τους τίτλους των θεμάτων για τα οποία ενδεχομένως χρειάζεται πρόσθετη ενημέρωση / επιμόρφωση το προσωπικό της Διεύθυνσης.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για την εφαρμογή και χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Συμμετοχή σε σεμινάρια –συνέδρια Προσχολικής αγωγής 

Σεμινάρια Α! Βοηθειών 



Κτίρια & Εξοπλισμός   

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Οι υπάρχοντες χώροι εγκατάστασης είναι επαρκείς, κατάλληλοι και λειτουργικοί; 

ΝΑΙ ΟΧΙ

Όπως γνωρίζουμε από μελέτες, η διεργασία της απόδοσης των υπαλλήλων και η αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη επηρεάζονται σημαντικά από παράγοντες του περιβάλλοντος χώρου καθώς επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος. Απαιτούνται λοιπόν κάποιες προδιαγραφές οι οποίες συνδέονται με την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε οι υπάλληλοι και οι δημότες να βλέπουν, να ακούν και να κινούνται μέσα σε ένα περιβάλλον άνεσης και αισθητικής ισορροπίας. 

Ο χώρος εξυπηρέτησης του πολίτη, οι διαστάσεις και το σχήμα της αίθουσας, η καταλληλότητα των βοηθητικών χώρων, η ακουστική, ο φωτισμός, η θέρμανση, ο εξαερισμός δημιουργούν το πλαίσιο των γενικών προδιαγραφών για την καταλληλότητα του χώρου. Η διαρρύθμιση του χώρου αποτελεί βασικό παράγοντα που επιδρά στη διεργασία της απόδοσης του υπαλλήλου άρα στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αφού δημιουργεί ευκαιρίες διαπροσωπικής επικοινωνίας, αμφίδρομων σχέσεων και κλίμα ομαδικής συνεργασίας.


Ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό  

Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν ελλείψεις, εντοπίστε τις ανάγκες προμήθειας πρόσθετου  ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (αυτοκίνητα, μηχανήματα ή άλλα τεχνικά μέσα).

 

Δραστηριότητες της Διεύθυνσης/Τμηματος Πρόσθετες ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό

Προσχολική Αγωγή κι εκπαίδευση/Φροντίδα νηπίων-βρεφών/Προμήθειες Φωτοτυπικά Μηχανήματα (2)

>> Υπολογιστές                    (2)

>> Εκτυπωτές                      (2)


Συντήρηση υποδομής και εξοπλισμού

Ποια είναι τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης και αντικατάστασης της κτιριακής υποδομής και  του τεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ήδη η Διεύθυνση;


Τα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης στη Διεύθυνση, αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες υποστήριξης στον βέλτιστο βαθμό. 

Αν δεν αντιμετωπίζονται σωστά, παραθέσετε εδώ τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε……

1)Απαραίτητη συμμόρφωση με τις διατάξεις του Π.Δ.99 (ΦΕΚ 141/28-9-2017)

2)Χρονοβόρες διαδικασίες για την επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δυσχέρειες στην εύρυθμη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών

Προτάσεις για την εσωτερική ανάπτυξη της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Καταγράψτε συνοπτικά τις προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την επόμενη περίοδο (π.χ. βελτίωση της οργάνωσης, ανανέωση εξοπλισμού, κτιριακές εγκαταστάσεις, κατάρτιση προσωπικού, μηχανογράφηση κρίσιμων διαδικασιών λειτουργίας, κλπ).  


1 Ίδρυση βρεφικού σταθμού

2 Ανανέωση εξοπλισμού και προμήθεια εξοπλισμού

3 Προσαρμογή στις διατάξεις ΠΔ 99/2017

4

Συμμετοχή προσωπικού σε επιμορφωτικά σεμινάρια –επιστημονικά συνέδρια

Εσωτερικό Περιβάλλον

Strengths (Δυνάμεις) Weaknesses (Αδυναμίες)


Εμπειρία προσωπικού

Άριστη συνεργασία

Υψηλό επίπεδο οργάνωσης

Εφαρμογή Προσχολικής Αγωγής με στόχους-Αξιολόγηση

Έλλειψη επιμόρφωσης 

Προσωπικού

΄Έλλειψη απαραίτητου εξοπλισμού

Έλλειψη Παιδιάτρου-Παιδοψυχολόγου

Εξωτερικό Περιβάλλον

Opportunities (Ευκαιρίες) Threats (Απειλές)


Ευρωπαϊκά / Κρατικά προγράμματα επιδοτήσεων( ΕΣΠΑ)


Δυσκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες τόσο για την αντιμετώπιση πρακτικών –καθημερινών ζητημάτων όσο και για την απορρόφηση χρηματοδοτήσεων-Έλλειψη τεχνογνωσίας από το προσωπικό του Τμήματος

As Is (όπως έχει η κατάσταση - διαδικασίες στη μονάδα σας)


1 Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

2 Δυνατότητα εξυπηρέτησης 150 νηπίων/30 βρεφών

3 Υποβολή διαφόρων αιτήσεων κοινού με φυσική παρουσία στην υπηρεσία

4 Χρονοβόρες διαδικασίες για προμήθειες, συντηρήσεις, επισκευές

5



Το Be (πως θα θέλατε να γίνει η μονάδα σας για να διευκολύνεστε εσείς και ο πολίτης)


1 Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

2 Δυνατότητα εξυπηρέτησης τουλάχιστον 60 βρεφών Μη ύπαρξη κτηριακών εγκαταστάσεων-απαραίτητου προσωπικού

3 Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων Μη ύπαρξη σχετικής υποδομής- ηλεκτρονικής πλατφόρμας 

4 Σύντομες διαδικασίες για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως βλάβες σε εξοπλισμό, προμήθειες κ.α.

5


7.2. Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1 ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ       ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Το τμήμα κοινωνικής πολιτικής έχει αρμοδιότητες σχεδιασμού συντονισμού και παρακολούθησης κοινωνικών πολιτικών.


Απασχολούμενο προσωπικό 

Αριθμός υπαλλήλων Επίπεδο εκπαίδευσης Κλάδος/ειδικότητα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ/Τμημα

ΤΜΗΜΑ 

Κοινωνικης πολιτικης

ΤΕ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

ΔΕ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΜΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ

ΠΕ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

ΠΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ


ΠΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΠΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

ΔΕ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ

ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ



Καταλληλότητα, επάρκεια  

Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης; NAI   


-Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης.  NAI 


Ανάγκες κατάρτισης του προσωπικού

Προσδιορίστε τους τίτλους των θεμάτων για τα οποία ενδεχομένως χρειάζεται πρόσθετη ενημέρωση / επιμόρφωση το προσωπικό της Διεύθυνσης.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για την εφαρμογή και χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένο σεμινάριο για την διοικητική υποστήριξη και λειτουργία των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας ηλικιωμένων

Συμμετοχή σε Σεμινάριο για το Πρωτόκολλο του Δήμου Ναυπακτίας

Συμμετοχή σε Σεμινάριο για την κοινωνική ένταξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων

Συμμετοχή σε Σεμινάριο για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων

Συμμετοχή σε Σεμινάριο για την εφαρμογή του Προνοιακού  επιδόματος ΚΕΑ, 

Συμμετοχή σε Σεμινάριο για την εφαρμογή του επιδόματος στέγασης

Συμμετοχή σε Σεμινάριο για την λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας

Κτίρια & Εξοπλισμός   

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Οι υπάρχοντες χώροι εγκατάστασης είναι επαρκείς, κατάλληλοι και λειτουργικοί; 

ΝΑΙ ΟΧΙ

Όπως γνωρίζουμε από μελέτες, η διεργασία της απόδοσης των υπαλλήλων και η αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη επηρεάζονται σημαντικά από παράγοντες του περιβάλλοντος χώρου καθώς επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος. Απαιτούνται λοιπόν κάποιες προδιαγραφές οι οποίες συνδέονται με την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε οι υπάλληλοι και οι δημότες να βλέπουν, να ακούν και να κινούνται μέσα σε ένα περιβάλλον άνεσης και αισθητικής ισορροπίας. 

Ο χώρος εξυπηρέτησης του πολίτη, οι διαστάσεις και το σχήμα της αίθουσας, η καταλληλότητα των βοηθητικών χώρων, η ακουστική, ο φωτισμός, η θέρμανση, ο εξαερισμός δημιουργούν το πλαίσιο των γενικών προδιαγραφών για την καταλληλότητα του χώρου. Η διαρρύθμιση του χώρου αποτελεί βασικό παράγοντα που επιδρά στη διεργασία της απόδοσης του υπαλλήλου άρα στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αφού δημιουργεί ευκαιρίες διαπροσωπικής επικοινωνίας, αμφίδρομων σχέσεων και κλίμα ομαδικής συνεργασίας.


Ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό  

Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν ελλείψεις, εντοπίστε τις ανάγκες προμήθειας πρόσθετου  ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (αυτοκίνητα, μηχανήματα ή άλλα τεχνικά μέσα).

 

Δραστηριότητες της Διεύθυνσης/Τμηματος Πρόσθετες ανάγκες σε Η/Μ εξοπλισμό

Σκάνερ

Φωτοτυπικό


Αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Θεωρείτε ότι ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης στις ανάγκες των αποδεκτών της και στο έργο που έχει να επιτελέσει;


                                          ΝΑΙ                                   ΟΧΙ 

Προτάσεις για την εσωτερική ανάπτυξη της Διεύθυνσης/Τμήματος 

Καταγράψτε συνοπτικά τις προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την επόμενη περίοδο (π.χ. βελτίωση της οργάνωσης, ανανέωση εξοπλισμού, κτιριακές εγκαταστάσεις, κατάρτιση προσωπικού, μηχανογράφηση κρίσιμων διαδικασιών λειτουργίας, κλπ).  


1 Ανανέωση εξοπλισμού

2 Εύρεση χώρου για συνεδρίες ,ενισχυτική διδασκαλία και εύρεση χώρου για την υλοποίηση της διεύρυνσης του Κέντρου Κοινότητας.

3 Αλλαγή στην χωροθέτηση του χώρου 

4


   


Περιγράψετε τα ακόλουθα στη μονάδα σας: α. : Καταστάσεις που αποτελούν Δυνάμεις στη μονάδα σας, β.: Καταστάσεις που αποτελούν Αδυναμίες στη μονάδα σας. Δυνάμεις και Αδυναμίες αφορούν το εσωτερικό της μονάδας σας γ.: Καταστάσεις που αποτελούν Ευκαιρίες στη μονάδα σας δ.: Καταστάσεις που αποτελούν Απειλές στη μονάδα σας. Ευκαιρίες και Απειλές αφορούν το εξωτερικό περιβάλλον της μονάδας σας.



Εσωτερικό Περιβάλλον

Strengths (Δυνάμεις) Weaknesses (Αδυναμίες)


Επιστημονικό προσωπικό με ειδίκευση σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

Υγιής οικονομική κατάσταση

Εμπιστοσύνη των πολιτών στην υπηρεσία

Διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες

Προσβασιμότητα της υπηρεσίας λόγω κεντρικής τοποθεσίας της δομής.


Ελλιπής επιμόρφωση στις καινούριες

αρμοδιότητες. 

      Κτιριακές υποδομές ,

      Ελλιπής τεχνολογικός εξοπλισμός

      Διατήρηση μεγάλου όγκου αρχείων         

      σε έντυπο υλικό.

       Απουσία μέσου μεταφοράς για τις ανάγκες     της υπηρεσίας για κοινωνική έρευνα και υγεία σε ευπαθείς ομάδες.

Εξωτερικό Περιβάλλον

Opportunities (Ευκαιρίες) Threats (Απειλές)


Τεχνολογική πρόοδος ,ψηφιοποίηση μέσων.

Νέοι τρόποι εξυπηρέτησης του κοινού μέσω του διαδικτύου

Ανάληψη πρωτοβουλιών για συνεργασίες με διεθνής φορείς και  ευρωπαϊκά προγράμματα σε τομείς όπως υγεία και εκπαίδευση.

Δράσεις εθελοντισμού με φορείς της τοπικής κοινότητας. Αύξηση του ποσοστού των πολιτών που εντάσσονται  στις ευπαθείς ομάδες.

Συνεχώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό πλαίσιο .

Νέες συνθήκες εργασίας όπως προέκυψαν από covid-19.




                                   SWOT Analysis Σύνοψη

Όσον αφορά το εσωτερικό περιβάλλον του τμήματος κοινωνικής πολιτικής τα δυνατά του σημεία έγκειται στο επιστημονικό προσωπικό με όρεξη για δουλειά ευγένεια και συνέπεια καθώς και την εύκολη προσβασιμότητα της υπηρεσίας. Οι αδυναμίες του τμήματος αφορούν την επιμόρφωση του προσωπικού στις συνεχής αλλαγές στην νομοθεσία και τις αρμοδιότητες και κυρίως στην έλλειψη χώρου. Οι ευκαιρίες και απειλές του τμήματος εντοπίζονται από την μελέτη του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι ευκαιρίες περιλαμβάνουν την τεχνολογική πρόοδο και την ανάληψη πρωτοβουλιών με διεθνείς φορείς και οι απειλές την αύξηση του ποσοστού των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

As Is (όπως έχει η κατάσταση - διαδικασίες στη μονάδα σας)


1 Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

2 Επίδομα ΚΕΑ Κρατικός προϋπολογισμός

3 Επίδομα ΣΤΕΓΑΣΗΣ Κρατικός προϋπολογισμός

4 Αιτήματα προς οπεκα για επιδόματα στέγασης Διαβίβαση

5 Αιτήματα  για σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων Διαβίβαση



Το Be (πως θα θέλατε να γίνει η μονάδα σας για να διευκολύνεστε εσείς και ο πολίτης)


1 Καταστάσεις – διαδικασίες Ρόλοι Πόροι Προβλήματα

2

3

4

5


7.3. Τμήμα Πολιτισμού – Παιδείας και Αθλητισμού 

ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΟΣΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΟΕΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Απασχολούμενο προσωπικό 

Αριθμός υπαλλήλων Επίπεδο εκπαίδευσης Κλάδος/ειδικότητα 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ/Τμήμα Πολιτισμού, Τπυρισμού

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

4 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Επίπεδο εκπαίδευσης 1 ΠΕ, 2 ΔΕ & 1 ΤΕ Κλάδος/ειδικότητα 3 Διοικητικών & 1 Μουσικών

13 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΙΔΑΧ ΔΕ Καθαριστριών σχολικών μονάδων

19 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΙΔΟΧ ΔΕ Καθαριστριών σχολικών μονάδων



Καταλληλότητα, επάρκεια  

Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης;    OXI


-Οι ειδικότητες και τα προσόντα του υπάρχοντος προσωπικού αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων του τμήματος.  OXI 





Ανάγκες κατάρτισης του προσωπικού

Προσδιορίστε τους τίτλους των θεμάτων για τα οποία ενδεχομένως χρειάζεται πρόσθετη ενημέρωση / επιμόρφωση το προσωπικό του Τμήματος. 

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για τη διαχείριση πολιτιστικών δομών

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για συγγραφή υποβολής πρότασης σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για τουριστική προβολή και μάρκετιγκ.

Συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια για διαχείριση σχολικών μονάδων.



Κτίρια & Εξοπλισμός   

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Οι υπάρχοντες χώροι εγκατάστασης είναι επαρκείς, κατάλληλοι και λειτουργικοί; 

ΝΑΙ

Όπως γνωρίζουμε από μελέτες, η διεργασία της απόδοσης των υπαλλήλων και η αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη επηρεάζονται σημαντικά από παράγοντες του περιβάλλοντος χώρου καθώς επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος. Απαιτούνται λοιπόν κάποιες προδιαγραφές οι οποίες συνδέονται με την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε οι υπάλληλοι και οι δημότες να βλέπουν, να ακούν και να κινούνται μέσα σε ένα περιβάλλον άνεσης και αισθητικής ισορροπίας. 

Ο χώρος εξυπηρέτησης του πολίτη, οι διαστάσεις και το σχήμα της αίθουσας, η καταλληλότητα των βοηθητικών χώρων, η ακουστική, ο φωτισμός, η θέρμανση, ο εξαερισμός δημιουργούν το πλαίσιο των γενικών προδιαγραφών για την καταλληλότητα του χώρου. Η διαρρύθμιση του χώρου αποτελεί βασικό παράγοντα που επιδρά στη διεργασία της απόδοσης του υπαλλήλου άρα στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αφού δημιουργεί ευκαιρίες διαπροσωπικής επικοινωνίας, αμφίδρομων σχέσεων και κλίμα ομαδικής συνεργασίας.


Εσωτερικό Περιβάλλον

Strengths (Δυνάμεις) Weaknesses (Αδυναμίες)

1) ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

2) ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

3) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ




1) ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

2) ΕΛΛΙΠΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


Εξωτερικό Περιβάλλον

Opportunities (Ευκαιρίες) Threats (Απειλές)


1)ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ (π.χ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Κ.Λ.Π.) 

2) ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΧΑΤΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΣΑΝ ΜΟΧΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 1) ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

2) ΑΣΤΑΘΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


SWOT Analysis Σύνοψη


Το φιλικό και συνεργατικό περιβάλλον στο συγκεκριμένο τμήμα συμβάλλει στην επικάλυψη τυχόν αδυναμιών με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των πολιτών και οι υπηρεσίες που παρέχει να είναι  σε πολύ καλό επίπεδο το οποίο επιδέχεται βελτίωσης με επιμόρφωση ή προσθήκη ειδικευμένου προσωπικού.


Ποιο είναι το πρόγραμμα δράσεων που πρόκειται να υλοποιήσει η Υπηρεσία σας την περίοδο 2020-2024. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα κατ’ έτος και με σειρά προτεραιότητας.

Ως δράσεις νοούνται μεγάλα έργα ή κατηγορίες έργων, μελέτες, ενέργειες δημοσιότητας, δραστηριότητες προστασίας περιβάλλοντος, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητισμού, διαχείριση θεμάτων προσωπικού, προμήθειες, διοικητική και νομική υποστήριξη, υποστήριξη προγραμματισμού κ.ά. 

ΕΤΟΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ

ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΗΓΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΧΡΟΝ/ΓΡΑΜΜΑ

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

2020-2021 ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 1000.000,00 ΕΣΠΑ 2015-2020 2020-2021

2021 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ 450 ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΧΙΑΣ 140.000,00 ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΧΟΡΗΓΙΕΣ, ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ 2021

2021 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΙΤΕ 100.000,00 ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ 2021

2021 ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 19.000 ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ 2020

2022 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ 80.000 ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΧΟΡΗΓΙΕΣ, ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ 2022







Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου