ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παραλλαγή Όμικρον – 26 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα


 Αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης στην ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία και τον εμβολιασμό έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης στην Κρήτη, τη Λακωνία και την Αττική.

Δεν σχετίζονται όλα τα κρούσματα με ταξίδι στο εξωτερικό.

Αναμένεται αύξηση

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα τα κρούσματα με παραλλαγή Όμικρον.

«Οι συρροές και τα κρούσματα που αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή είναι στη Κρήτη, στη Λακωνία και κάποια στην Αττική. Η παραλλαγή Όμικρον έναν μήνα έχει εξαπλωθεί σε 90 κράτη και όλη η βιβλιογραφία δείχνει πως είναι πιο μεταδοτική», ανέφερε.

Ο κ. Ζαούτης τόνισε πως αυτό που δεν γνωρίζουμε ξεκάθαρα είναι αν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με πιο ελαφριά νόσηση.

Επισήμανε πως αν το επόμενο διάστημα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, μπορεί αυτό να είναι ένα σήμα πως αυξάνεται και η Όμικρον στην Ελλάδα. 

Σχολεία και επιδημία

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως οι εμβολιασμοί είναι το στοιχείο-κλειδί και για την λειτουργία των σχολείων.

Στην αρχή της πανδημίας υπήρξε χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά, περίπου 5%. Ωστόσο τώρα το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 25-30% σε παιδιά εως 17 ετών.

Αυτό έχει δύο εξηγήσεις, η μετάλλαξη Δέλτα και το αυξημένο ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες. Τα self test βοήθησαν ιδιαίτερα καθώς δεν είχαμε αυξημένες συρροές», τόνισε ο κ. Ζαούτης παροτρύνοντας τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας

Για την επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, στο συνέδριο.

Όπως ανέφερε κάθε Τρίτη η υποομάδα των επιδημιολόγων παρακολουθεί ορισμένους δείκτες σχετικά με τον ρυθμό των κρουσμάτων, τις νοσηλείες και την γεωγραφική διασπορά.

Η κα. Λάγιου τόνισε πως υπάρχει μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων από την περασμένη εβδομάδα.

«Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και γι΄αυτό το λόγο 20 περιοχές παραμένουν στο βαθύ κόκκινο. Η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες», είπε ενώ επισήμανε πως το εντυπωσιακή είναι η συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού και επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή. 

H «πηγή» του κοροναϊού – Τι είπε ο Γοργούλης

Στην εισαγωγική ομιλία, ο Βασίλειος Γοργούλης, Καθηγητής Ιστολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας, ανέφερε πως «πηγή του ιου Sars-COV 2  είναι η νυχτερίδα και όχι κάποιο εργαστηριακό πείραμα».

Μάλιστα σημείωσε πως «είναι δεκτή για δημοσίευση ελληνική μελέτη που δείχνει ότι, ο ιος όταν εισβάλλει στον οργανισμό προκαλεί στα κύτταρα του πνευμόνων γήρανση (ανοσογήρανση)».

Αποκαλύψεις Σύψα για τα συμπτώματα

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σύψας αναφερόμενος στα συμπτώματα του κοροναϊού αλλά και στις διαφορές που παρουσιάζονται μεταξύ εμβολιασμένων, τόνισε : «Αρχικά πυρετός και ξηρός βήχας, αγευσία και ανοσμία, κόπωση, δύσπνοια και γαστρεντερικές διαταραχές ήταν τα συμπτώματα της covid19. Αλλά όταν εμφανίστηκε η Δέλτα ο ασθενής εμφάνισε καταρροή και βήχα, όπως και στο κρυολόγημα».

Όταν όμως πρόσθεσε, το άτομο είναι εμβολιασμένο και νοσήσει από κοροναϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος  χωρίς πυρετό».  Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της covid 19».

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου