ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

 

Πολιτιστική Διαδρομή. Αναβίωση του οδοιπορικού

«Αγώνας για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των ΕΞΟΔΙΤΩΝ του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ στη Ν/Δ Δωρίδα»

 

            Με επίκεντρο το Τρίκορφο Δωρίδος, την Κυριακή 30 Μαΐου και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρωτοποριακή εκδήλωση (αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821), της αναβίωσης του αγώνα, για την ελευθερία των υπερασπιστών Εξοδιτών του Μεσολογγίου (Απρίλιος 1826). Η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση, που έγινε με πρωτοβουλία της Δωρικής Αδελφότητας (Δ/Α) και υπό την αιγίδα του Δήμου Δωρίδος και με την συνεργασία –υποστήριξη τοπικών φορέων (Τρικόρφου , Φιλοθέης, Δροσάτου, Ι.Μ. Τρικόρφου, Ορειβατικών Συλλόγων Ναυπακτίας, της Ατραπός Α.Ε. και του Δωρικού Χορευτικού Ομίλου Δ.Ε. Ευπαλίου) περιλάμβανε:

              Πεζοπορία από το Κεφαλογιόφυρο του Μόρνου ποταμού μέχρι το χωριό Τρίκορφο, μήκους 4χλμ, σε μια μαγευτική και καταπράσινη διαδρομή όπου πήραν μέρος πάνω από 25 άτομα (ορειβατικών συλλόγων).

              Πορεία από τον χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων του χωριού, (με την άφιξη των πεζοπόρων) συνοδεία, δωδεκαμελούς ομάδας με παραδοσιακές φορεσιές, που κρατούσαν μεγάλες σημαίες της Επανάστασης του ’21 (λάβαρα), αλόγων και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, μέχρι την  πλατεία του χωριού.

            Τελετή στο μνημείο πεσόντων του χωριού με επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία για την ιστορική αυτή διαδρομή από τον κ. Γεώργιο Καλαντζή (εκπρόσωπο Δ/Α), κατάθεση στεφάνων κλπ. Επίσης τραγουδήθηκαν δημοτικά τραγούδια της εποχής εκείνης, για την Δωρίδα, από ομάδα Φιλοθεατών (Κ. Θωμόπουλος, Οδ. Κωσταράς, Γ. Καλαντζής και Ι. Κωσταράς) που συγκίνησε τους παραβρεθέντες.

            Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ, πρωτοστατούντος του γέροντα Νεκταρίου και με την παρουσία όλων των μοναχών. Ο ηγούμενος της Μονής τους, επιφύλαξε θερμή υποδοχή και η είσοδος, στο Μοναστήρι αλλά και στον Ιερό Ναό, που συνοδεύτηκε με  τους ήχους  της κωδωνοκρουσίας, από τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες, δημιούργησε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα και πανδαισία. Στη συνέχεια η Δ/Α παρέθεσε γεύμα στο χώρο της Μονής με την βοήθεια των μοναχών και των εθελοντριών γυναικών.



            Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν διττός:

-         Η ανάδειξη του ιστορικού «Μονοπατιού των Εξοδιτών του Μεσολογγίου» μήκους 13 χλμ. στη ΝΔ  Δωρίδα (από Κεφαλογιόφυρο – Τρίκορφο – Καρυά Ευπαλίου  - Ι.Μ. Βαρνάκοβας) που πρόσφατα χαράχθηκε και καθαρίσθηκε, κατά βάση με εθελοντισμό των τοπικών φορέων.

-         Να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς αγωνιστές, υπερασπιστές εξοδίτες του Μεσολογγίου (Απρίλιος 1826) που πέρασαν στη Δωρίδα, στα πλαίσια των Εορτασμών του Έθνους, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Για το σκοπό αυτό, η όλη εκδήλωση της πολιτιστικής αυτής διαδρομής βιντεοσκοπήθηκε και με χρήση Drone.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Από πλευράς Δήμου Δωρίδος: οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Ιωάννης Φλέγγας και Γεώργιος Γλυμίτσας, καθώς και ο Πρόεδρος Οργανισμού Πολιτισμού και Παιδείας Δ. Δωρίδος κ. Δημήτριος Καραχάλιος. Από το Τρίκορφο ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Βίτσας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ανδρέας Φιλιππόπουλος. Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ευπαλίου κ. Κων/νος Τσούστας. Ο Πρόεδρος του Δωρικού Χορευτικού Ομίλου Δ.Ε. Ευπαλίου κ. Ιωάννης Λουκόπουλος. Αρκετά μέλη Συλλόγων και Φορέων της περιοχής.

Επειδή η εκδήλωση στηρίχθηκε κατά βάση στον εθελοντισμό των κατοίκων της περιοχής, ως Δωρική Αδελφότητα, ευχαριστούμε:

• Το Δήμο Δωρίδας, την Κοινότητα Τρικόρφου, τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων Τρικόρφου και Φιλοθέης για την σημαντική βοήθεια που προσέφεραν στην διοργάνωση της εκδήλωσης.

  Τον γέροντα της Μονής Νεκτάριο Μουλατσιώτη και τους μοναχούς αυτής, που από την αρχή αγκάλιασαν και στήριξαν τη δημιουργία αυτής της πολιτιστικής διαδρομής

• Τον Δωρικό Χορευτικό Όμιλο της Δ.Ε. Ευπαλίου, που έδωσε ένα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση, με τις παραδοσιακές φορεσιές των μελών του.

• Τον χοροδιδάσκαλο παραδοσιακών χορών κ. Γιάννη Βαφειάδη από τη Νάυπακτο, που μας διέθεσε από τη συλλογή του τις δέκα σημαίες (λάβαρα) της Επανάστασης του ’21.

 

Η Δωρική Αδελφότητα θα δημιουργήσει ένα μικρό ντοκιμαντέρ από το υλικό της εκδήλωσης αυτής της πολιτιστικής διαδρομής, ενώ προγραμματίζει και δεύτερη εκδήλωση το καλοκαίρι, με επίκεντρο την Ι.Μ. Βαρνάκοβας, για την οποία λόγω Covid – 19, δεν έχει ορισθεί ακόμα ημερομηνία.

Το «Μονοπάτι των Εξοδιτών του Μεσολογγίου» αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά μας και οφείλουμε να το αναδείξουμε και να επενδύσουμε πολιτιστικά πάνω σ’ αυτό, δημιουργώντας κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την συνεργασία του Δήμου και όλων των τοπικών φορέων.

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου