ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Το σκηνικό γνωστό. Εδώ και εβδομάδες. Η Άγκυρα και ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνουν βήμα προς βήμα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τις ευρωπαϊκές προτροπές για συμμόρφωση, η Τουρκία…τραβάει σε καθημερινή βάση το σκοινί των προκλήσεων. Η Αθήνα, από την πλευρά της, συνεχίζει να χτίζει και να ισχυροποιεί τις διεθνείς συμμαχίες της. Να επικοινωνεί τις θέσεις της. Διπλωματικές κινήσεις, με αιχμή πάντα το διεθνές δίκαιο. Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ετοιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στα εμπρηστικά παιχνίδια, που επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα. Και, όπως επισημαίνουν στελέχη, η χώρα μας, με τους χειρισμούς των τελευταίων μηνών, εμπεδώνει σε ολόκληρο τον κόσμο την πεποίθηση ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας.

"Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν για διάλογο είναι εντελώς προσχηματικές. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι αυτός που έβγαλε ερευνητικό σκάφος σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που το συνοδεύει με πολεμικά πλοία,  που εξαπολύει σχεδόν καθημερινά απειλές και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας. Είναι αυτός που προκαλεί, παρατείνει  και κλιμακώνει  την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας αναφέρεται κάποιες φορές, γενικώς και αορίστως  και σε δήθεν πρόθεση διαλόγου", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει το δικό του αυστηρό μήνυμα στη γείτονα και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις". Αυτές ήταν οι έξι χαρακτηριστικές λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης. Η Αθήνα διευρύνει συνεχώς τον κύκλο των διεθνών της κινήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Νέα Υόρκη επέδωσε στο γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επιστολή του κ. Μητσοτάκη. Σε αυτήν, παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας, όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. 

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Γκουτέρες, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι εξήγησε στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ "τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα". Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με αφορμή την τουρκική παραβατικότητα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: "Είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, υπό ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής".

Αυτοί είναι οι δρόμοι


Εν μέσω των διαρκών και κλιμακούμενων απειλών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στελέχη της κυβέρνησης δείχνουν, με κάθε ευκαιρία, τους δύο δρόμους που ανοίγονται στον ορίζοντα της γειτονικής χώρας. "Η Άγκυρα, με παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, τις παράνομες δραστηριότητες, τις διαδοχικές παράνομες Navtex και την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της, αποδεικνύει ότι λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι μάλιστα σημαντικό το γεγονός ότι στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήδη έχει καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων για την περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία δεν προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση. Είναι, λοιπόν, στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, εμείς απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση. Με εθνική αυτοπεποίθηση", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα.

Ποια είναι, όμως, η θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο διμερούς διαλόγου; Παράγοντες διαμηνύουν, σε όλους τους τόνους, ότι η ελληνική πρωτεύουσα, βασισμένη αποκλειστικά και μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας, επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. "Διάλογος κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις δε γίνεται. Το έχει καταστήσει σαφές, σε όλες τις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα δε σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται. Περιμένουμε, λοιπόν, από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, τις οποίες η ίδια διέκοψε, με ένα και μόνο χαρτί: Τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε να επιδιώξουμε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τη μόνη διμερή εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Και, αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.  

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου