ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Ένας παντελώς άγνωστος ναός του Απόλλωνα.


Μία ευθεία που ορίζεται από δύο χριστιανικούς (σήμερα) ναούς της Παναγίας, διέρχεται  από έναν ναό του Απόλλωνα. Είναι η ευθεία 414,32 χλμ που ενώνει το ναό της Ζωοδόχου Πηγής έξω από τη Ναύπακτο με το ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην Ανάφη. Η ευθεία διέρχεται ακριβώς από το ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο. Κάτω από τα θεμέλια των δύο ναών της Ζωοδόχου Πηγής, σε Ναύπακτο και Ανάφη, βρίσκονται θαμμένα τα λείψανα δύο ναών του Απόλλωνα. Η ομοιογένεια των δύο ναών του Απόλλωνα σε Ναύπακτο και Ανάφη, που στη συνέχεια  μετατράπηκαν σε χριστιανικούς ναούς αφιερωμένους στην Παναγία και βρίσκονται σε απόλυτη γεωγραφική ευθεία με τον ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο,  είναι εύρημα  που επαναλαμβάνεται.

– Κοντά στην πόλη της Ναυπάκτου, βορειοανατολικά από το χωριό Μανάγουλη και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων στη θέση Γουβός, όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης στο 14ο βιβλίο του, υπήρχε η αρχαία πόλη Ερυθρές που απαριθμούσε κατά τον Θουκυδίδη 14.000 κατοίκους, ήταν δε το μεγάλο λιμάνι του Κορινθιακού κόλπου, στο οποίο κατήλθαν οι Δωριείς το έτος 1104π.Χ. ναυπήγησαν στόλο και πέρασαν στην Πελοπόννησο. Στην πόλη των Ερυθρών κατά την αρχαιότητα υπήρχε ναός αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα με άλσος ελαιών τον οποίο οι Χριστιανοί μετέτρεψαν σε ναό, το σημερινό εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής (Παναγία Φανερωμένη), όπου και το νεκροταφείο του χωριού http://goo.gl/maps/XGpXN . Το άλσος των ελαιών σώζεται μέχρι σήμερα, ένα δε ελαιόδενδρο μπροστά από το ναό, έχει ηλικία άνω των δύο χιλιάδων χρόνων κατά την εκτίμηση των ειδικών. (πρωτότυπη πηγή εδώ)

– Το Ιερό του Απόλλωνα στην Ανάφη http://goo.gl/maps/6WmYN ξεκινούσε από την ανατολική πλευρά της πόλεως και ακολουθώντας το διάσελο κατέληγε στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, αφιερωμένο στην Παναγία την Καλαμιώτισσα (γέννηση της Θεοτόκου).

– Ο ναός του Απόλλωνα, είναι αρχαϊκός ναός στην Αρχαία Κόρινθο http://goo.gl/maps/ji4EW χτισμένος με μονολιθικούς δωρικούς κίονες. Από τους 40 που υπήρχαν, σήμερα σώζονται μόνο 7 όρθιοι σε περίοπτη θέση πάνω από τα ερείπια της αρχαίας αγοράς. Ο ναός χτίστηκε το 530 π.Χ. περίπου. Ο ναός αποτελεί σήμα κατατεθέν της Κορίνθου.
– Αναφορά στο Ασκληπιείο Ναυπάκτου http://goo.gl/maps/gjFtM έκανε ο περιηγητής Παυσανίας στα «Φωκικά» του (Χ.38.12) ,τα ερείπια του οποίου είδε κατά την επίσκεψη του στη Ναύπακτο , λίγο μετά το 171 μ.Χ. Την ανακάλυψη του την οφείλουμε στον γερμανό αρχαιολόγο Rudolf Weil, όταν έκανε έρευνες στο σημείο το 1879. Σύμφωνα με την παράδοση που διασώζει ο περιηγητής, ο ναός είχε οικοδομηθεί περί το 300 π.Χ από το Ναυπάκτιο ιδιώτη Φαλύσιο για να τιμήσει τον Ασκληπιό ,επειδή ήταν τυφλός και βρήκε το φως του. Στη συνέχεια αποτέλεσε ο χώρος , σημείο όπου οι Ναυπάκτιοι απελευθέρωναν δούλους ,με την διαδικασία της εικονικής «πώλησης» προς τον θεό ,βάσει επιγραφών που βρέθηκαν στο χώρο και ανάγονται τον 3° και 2° αι.π.Χ.

– Η Σαχάτ ιστορικά γνωστή ως Κυρήνη, είναι μια πόλη στα βόρεια της Λιβύης. Η πόλη δημιουργήθηκε το 631 π.Χ από Έλληνες.  Έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα απομεινάρια της ελληνικής Ιστορίας σήμερα. Σύμφωνα με την παράδοση, το Μαντείο των Δελφών εκπόνησε χρησμό, με τον οποίον ώθησε τους Έλληνες της Σαντορίνης να αναζητήσουν στην Βόρεια Αφρική νέο τόπο κατοικίας. Έτσι το 631 π.Χ. ίδρυσαν την Κυρήνη. Η Κυρήνη  πήρε το όνομα της από την πηγή Κύρη, που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα. Στην ιερή περιοχή της Κυρήνης  βρίσκεται το τέμενος του Απόλλωνα http://goo.gl/maps/AIvkU .

– Ο φημισμένος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα http://goo.gl/maps/oLgnZ , αφιερωμένος στον θεό της ίασης και του ήλιου, χτίσθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα στη Φιγαλεία, σε υψόμετρο 1.130μ. πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Ο ναός, με το παλαιότερο Κορινθιακό κιονόκρανο που έχει βρεθεί ποτέ, αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα και του ιερού της Δήμητρος στην Ελευσίνα. Σύμφωνα με τους μελετητές στο άδυτο θα υπήρχε απέναντι ακριβώς από τη θύρα το λατρευτικό άγαλμα του θεού με την πρόσοψη στραμμένη προς την Ανατολή ή κάποιος βωμός, που θα φωτιζόταν όταν ανέτειλε ο ήλιος. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ). Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας και ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

– Ο ναός του Απόλλωνα, το σημαντικότερο μνημείο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς http://goo.gl/maps/7tavV, βρισκόταν σε περίοπτη και κεντρική θέση μέσα στο τέμενος. Στο ναό στεγάζονταν τα αγάλματα και τα αφιερώματα προς το θεό, αλλά εδώ γίνονταν και οι ιεροτελεστίες που είχαν σχέση με τη λατρεία, η σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η διαδικασία της μαντείας. Στο ναό υπήρχε και το «χρησμογραφείο», όπου φυλάσσονταν τα αρχεία και οι κατάλογοι των Πυθιονικών, που καταστράφηκαν το 373 π.Χ. Στο βαθύτερο επίπεδό του βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που θα ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας.  Για το εσωτερικό του ναού γνωρίζουμε ελάχιστα στοιχεία, κυρίως από αρχαίους συγγραφείς: στους τοίχους του προνάου υπήρχαν χαραγμένα ρητά των επτά σοφών, όπως «γνώθι σαυτόν», «μηδέν άγαν» και το γράμμα Ε. Επίσης, υπήρχε χάλκινη εικόνα του Ομήρου και βωμός του Ποσειδώνα, ενώ στο άδυτο υπήρχε το άγαλμα του θεού και ο ομφαλός.

– Η ευθεία που ενώνει τον άγνωστο ναό του Απόλλωνα έξω από την Ναύπακτο (σήμερα εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής – Παναγία Φανερωμένη) με τον ναό του Απόλλωνα στην Ανάφη (σήμερα μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής) , διέρχεται ακριβώς από το ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο. Δηλαδή ο άγνωστος ναός του Απόλλωνα έξω από την Ναύπακτο, ο Ναός του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο και ο ναός του Απόλλωνα στην Ανάφη, βρίσκονται στην ίδια ακριβώς ευθεία. Η ευθεία είναι 414,32 χιλιόμετρα. (εικόνα 1)

image

– Η ευθεία που ενώνει τον άγνωστο ναό του Απόλλωνα έξω από την Ναύπακτο (σήμερα εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής – Παναγία Φανερωμένη) με τον ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κυρήνη (σήμερα πόλη Σαχάτ στη Λιβύη) , διέρχεται  από το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες. Δηλαδή ο άγνωστος ναός του Απόλλωνα έξω από την Ναύπακτο, ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες και το Τέμενος του Απόλλωνα στην αρχαία Κυρήνη, βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Η ευθεία είναι 621,22 χιλιόμετρα. (εικόνα 2)

image

– Η ευθεία που ενώνει Ασκληπιείο της Ναυπάκτου με τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, διέρχεται ακριβώς από τον άγνωστο Ναό του Απόλλωνα έξω από την Ναύπακτο (σήμερα εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής – Παναγία Φανερωμένη). Δηλαδή, το Ασκληπιείο της Ναυπάκτου,  ο άγνωστος Ναός του Απόλλωνα έξω από την Ναύπακτο και ο Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς, βρίσκονται στην ίδια ακριβώς ευθεία. Η ευθεία είναι 58,61  χιλιόμετρα. (εικόνα 3)

image

* με τον άγνωστο Ναό του Απόλλωνα που βρίσκεται έξω από την Ναύπακτο, συνδέομαι βιωματικά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  Κώστας  Καλμαντής




Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου