ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νομιμοποιούν παράνομες δαπάνες και άλλου Υπουργείου (Τροπολογία)




Το εορταστικό κλίμα των ημερών έχει αγγίξει την Κυβέρνηση και όλο καταθέτει στη Βουλή διατάξεις που “δωρίζουν” σε Υπουργεία της “άφεση αμαρτιών” για μη νόμιμες δαπάνες που πραγματοποίησαν.

Πριν λίγες μέρες, διαβάσατε στον AIRETO  το κατατεθέν άρθρο για τη νομιμοποίηση δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή από το Υπουργείο Εσωτερικών για λογαριασμό του, “χωρίς την τήρηση των διαδικασιών του π.δ. 80/2016”.

Στο ίδιο Ν/Σ, κατετέθη χθες Τροπολογία του Υπουργείου Εξωτερικών που νομιμοποιεί τις δικές του δαπάνες από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως την 11η Δεκεμβρίου 2018.

Οι δαπάνες δύο ολόκληρων ετών “θεωρούνται σύννομες και δύνανται να εκκαθαριστούν ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ” :
Α) “των αρ.2 έως και 4 του ν.3861/2010” ( είναι η ΔΙΑΥΓΕΙΑ )
Β) “των αρ.66 και 68 του ν.4270/2014” (το Δημόσιο Λογιστικό, συγκεκριμένα τα άρθρα του “ανάληψη υποχρεώσεων καιδιαδικασίες ελέγχου ανάληψης υποχρεώσεων”),
Γ) “του π.δ. 80/2016” (οι διαδικασίες δημοσιονομικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος στην ελληνική δημόσια διοίκηση)
Δ) “του αρ.11 του ν.4013/2011” (το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων – ΚΗΜΔΗΣ)

Υπενθυμίζεται ότι Υπουργός Εξωτερικών είναι ο Πρωθυπουργός της Χώρας, Αλέξης Τσίπρας.
Η Τροπολογία φέρει τις υπογραφές του Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, και του Αναπλ. Υπ. Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη.

Η Έκθεση του ΓΛΚ σημειώνει ότι “σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, επέρχεται νομιμοποίηση δαπανών ύψους 550 χιλ. ευρώ από την τακτοποίηση”.

Η Αιτιολογική Έκθεση κάνει λόγο για “πληρωμές για μετακινήσεις”, “πληρωμές για λοιπές Υπηρεσίες” και “προμήθειες αγαθών και κεφαλαιακού εξοπλισμού”.

Η διατύπωση πάντως του υπό ψήφιση άρθρου είναι γενικότατη, χωρίς να προσδιορίζει ούτε να εξειδικεύει τις δαπάνες των δύο ετών. Αναφέρει γενικά “Δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2017 έως και 11.12.2018 θεωρούνται σύννομες (...) ”.

Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη πρόσφατη περίπτωση μη εφαρμογής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, το Υπουργείο Μεταναστευτικής είχε δικαιολογήσει τον εαυτό του και το Εσωτερικών, επικαλούμενο, μεταξύ άλλων, τη “διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα”.

Χθες, το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αιτιολογική Έκθεση αναγράφει πως η δική του νομιμοποίηση “ (...) καθίσταται άκρως αναγκαία, καθώς λόγω ΑΒΛΕΨΙΩΝ και ΑΛΛΩΝ γραφειοκρατικών ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ, οι ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ή και οι ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΦΘΗΚΑΝ, είτε πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο μεταγενέστερο της έκδοσης της απόφασης ανάληψης της δαπάνης ή και της πραγματοποίησης της ίδιας της δαπάνης (...) ”.

Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε την Τροπολογία ΕΔΩ

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου