Συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος διεξήχθη χθες στη Βουλή, με τους Επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων να παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις τους για τα αναθεωρητέα άρθρα ή/και γενικότερα τις προτεραιότητές τους.
Ο AIRETOS συγκέντρωσε και καταγράφει κατωτέρω τις άμεσες αναφορές τους σε ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν έκανε ούτε μία ρητή αναφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, διατύπωσε την εξής πρόταση:
“Η Τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά αυτοτελείς πόρους, αλλά και μηχανισμούς λογοδοσίας. Οι προϋπολογισμοί της οφείλουν να διασφαλίζουν δημοσιονομική ισορροπία και διαφάνεια.”.
Να σημειωθεί ότι, κλείνοντας την ομιλία του, έκανε μνεία στην αναθεωρητική πρόταση που κατέθεσε χθες επίσημα στη Βουλή το κόμμα του, όπου το αρ.102 συμπεριλαμβάνεται στα αναθεωρητέα, με τις εξής κατευθύνσεις (σελ. 15):
“Πειθαρχικές ποινές στα αιρετά όργανα των ΟΤΑ επιβάλλονται μόνο ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.
Οι ΟΤΑ έχουν ίδιους πόρους που συνίστανται σε ανταποδοτικά τέλη και ίδιο εύλογο φόρο.
Οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ καταρτίζονται μετά από επαρκή δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους των οικείων περιοχών και οφείλουν να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική ισορροπία.
Καθιέρωση όρων διαφάνειας των οικονομικών των ΟΤΑ και ευθύνες για την ορθολογική διαχείριση των πόρων τους”.
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, άσκησε δριμεία κριτική στον Κλεισθένη1, υπογραμμίζοντας σχετικά: “Με την αντιμεταρρύθμιση του Κλεισθένη αποδυναμώσατε τους Δήμους και καταδικάσατε και τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε ακυβερνησία. Και το χειρότερο είναι ότι με το νόμο αυτό θα είναι όμηροι σε κάθε λογής μειοψηφίες. Είμαι σίγουρη ότι αυτή την στιγμή τρίβουν ήδη τα χέρια τους και τοπικά συμφέροντα, αλλά και διάφορα φασιστοειδή.”
Επιπλέον, συμπεριέλαβε την Αυτοδιοίκηση στα πεδία αλλαγών που παρουσίασε, συγκεκριμένα στο δεύτερο πεδίο αλλαγών, “για την ανασύνταξη της Πολιτείας”.
Τόνισε ότι “η χειραφέτηση της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης και η συνακόλουθη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση” είναι στις βασικές κατευθύνσεις των επιλογών του Κινήματος Αλλαγής.
Ειδικότερα, περιέγραψε:“Mε τόλμη προχωρούμε σε μια ισχυρή και χειραφετημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, οικονομική αυτοτέλεια και κανονιστική αυτονομία. Αναπτυξιακός ρόλος στην Περιφέρεια και όλο το κοινωνικό κράτος με τους αντίστοιχους πόρους στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού”.
Ο Πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, είπε πως επέστρεψε από ταξίδι στη Γαλλία και εκεί συζητούν “μόνο τρεις διαδοχικές θητείες βουλευτών και Δημάρχων”. Συνεχίζοντας, ανέφερε “πρέπει, λοιπόν, (...) να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους, 12 συνεχή χρόνια. Αν κάποιος θέλει να συνεχίσει, θα πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα”.
Επιπλέον, όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας,διατύπωσε ως δεύτερη εναλλακτική πρόταση:“Αν και στις δύο ψηφοφορίες δεν εκλεγεί Πρόεδρος -είναι η πρόταση του Καθηγητή, του κ. Αλιβιζάτου- τότε η εκλογή θα γίνεται από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, με τη συμμετοχή και των Ευρωβουλευτών και των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων των μεγάλων πόλεων”.
Ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., Δ. Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Π. Καμμένος, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, δεν συμπεριέλαβαν στις χθεσινές κοινοβουλευτικές τοποθετήσεις τους άμεσες αυτοδιοικητικές αναφορές.
Για λόγους πληρότητας, σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε γενικώς για δημοψηφίσματα και για αναλογικό εκλογικό σύστημα, χωρίς να εξειδικεύσει εάν τα σημεία της ομιλίας του αναφέρονταν στην κεντρική πολιτική σκηνή ή/και σε τοπικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στις 2/11/2018, οι ανωτέρω δύο προτάσεις εντάσσονται τόσο στα άρθρα 28, 44, 54 όσο και στο 102.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου