|
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
1. Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο
2. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Αραχωβίτης
Θέμα: Η αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει τους αγρότες σε απόγνωση
Κύριοι Υπουργοί, σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση σας κλείνει 4 χρόνια στο τιμόνι της χώρας.
Είναι πλέον φανερό στους Έλληνες αγρότες, ότι δεν έχετε ούτε στόχους, ούτε συγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αγροτικού τομέα ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάταση της Εθνικής οικονομίας. Για την ακρίβεια δεν έχετε Πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής.
Με τη μεγάλη αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αφαιρέσατε σημαντικούς πόρους από το αγροτικό εισόδημα και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, έχετε οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση.
Στην πραγματικότητα, ο αγροτικός τομέας κινείται με τον αυτόματο πιλότο των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ και αυτών μειωμένων αφού προσμετρώνται πλέον στο φορολογητέο εισόδημα. Ακυρώσατε τις προσπάθειές μας τα προηγούμενα χρόνια να κρατηθεί ο αγροτικό τομέας έξω από τα μνημόνια και ανατρέψατε την πολιτική στήριξης των αγροτών.
Σας παραθέτουμε μια σειρά επώδυνων και αντιαγροτικών ενεργειών και μέτρων που έχουν ληφθεί από το 2015 μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στα αγροτικά νοικοκυριά:
- Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων, των άμεσων ενισχύσεων συμπεριλαμβανομένων, με συντελεστή που κυμαίνεται από 22 έως 45%. Εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τις επιχειρήσεις και συνεπεία αυτού αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.
- Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο υπερτριπλάσιο αυτής του ΟΓΑ και σύνδεση τους με το φορολογητέο εισόδημα.
- Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που διέλυσε τους μικρούς παραγωγούς που δραστηριοποιούταν στην εσωτερική αγορά και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις συνεταιριστικές οργανώσεις, ενδεχομένως αντιπολιτευόμενοι τον εαυτό σας θα θεωρήσετε επιτυχία την κατάργηση του.
- Ανυπαρξία πολιτικής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που οδήγησε στην πλήρη απαξίωση και στο οριστικό κλείσιμο των εν ενεργεία εργοστασίων, με συνέπεια να χαθεί και η τευτλοκαλλιέργεια, μια δυναμική καλλιέργεια για τη χώρα.
- Μεγάλη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, κατάργηση της επιστροφής του για τους αγρότες αλλά και πληρωμή των ποσών του 2015 με δυο χρόνια καθυστέρηση.
- Ανεπίτρεπτο και δίχως τεκμηρίωση παιχνίδι με τα ιστορικά δικαιώματα στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ, που δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια στους αγρότες. Δασικοί χάρτες που αντί να προστατεύουν το περιβάλλον έρχονται απλώς να αφαιρέσουν αγροτική γη. Νέο σχέδιο οριοθέτησης του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών που θα στερήσει από πολλούς παραγωγούς την εξισωτική αποζημίωση, η οποία αποτελούσε ένα μέσο εξισορρόπησης του πολύ υψηλού κόστους που προϋποθέτει η δραστηριοποίηση τους στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
- Μείωση των άμεσων ενισχύσεων ακόμα και μετά την κατανομή του 2015 σε ποσοστό που αγγίζει το 10% και έπεται συνέχεια. Με απίστευτη ευκολία, περικόπτονται σημαντικά ποσά από όλους τους παραγωγούς για να μεταφερθούν σε μικροπολιτικής σκοπιμότητας συνδεδεμένες ενισχύσεις και στο εθνικό απόθεμα όπου οι νέοι αγρότες είναι μόνο βιτρίνα.
- Σε σχέση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλώνατε ότι με τη δική σας ουσιαστική και καθοριστική παρέμβαση το ΠΑΑ θα λειτουργούσε εμπροσθοβαρώς. Όλα τα Μέτρα που έχετε μέχρι τώρα προκηρύξει είναι απλώς συνεχιζόμενα έργα και μόνο εμπροσθοβαρή αξιοποίηση του ΠΑΑ δεν συνιστούν. Και επιπλέον, από τα Σχέδια Βελτίωσης, εξαιρούνται τα σχέδια άρδευσης που είναι αυτά που «καίνε» τους αγρότες. Ειδικότερα, το Μέτρο 2, για τις Γεωργικές Συμβουλές, ένα μέτρο που θα μπορούσε να συντελέσει στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες στην ύπαιθρο και που αποτελεί επιπλέον κοινοτική μας υποχρέωση από την ΚΑΠ του 2015, παραμένει στον αέρα, 10 μήνες μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε μετά κόπων και βασάνων.
- Μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όσο και στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού
- Ψήφιση του Νόμου 4386/2016 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με στόχο, την χειραγώγηση των συνεταιριστικών οργανώσεων με άστοχες παρεμβάσεις στα καταστατικά τους, αντί για μείωση της γραφειοκρατίας που θα διευκόλυνε την δημιουργία και λειτουργία των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών που βρίσκονται σε εκκαθάριση.
Και βέβαια τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, με την ανυπαρξία ελέγχων στη αγορά και τις ελληνοποιήσεις, η ελληνική κτηνοτροφία μπήκε στο στόχαστρο και οδηγείται στην καταστροφή.
Οι κτηνοτρόφοι είναι απροστάτευτοι από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος έχουν κατρακυλήσει. Ούτε καν την παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν κάνατε για να κρατήσετε τα προσχήματα.
Όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία 4 περίπου χρόνια καταδεικνύουν την υποκατάσταση της αξιοκρατίας από την κομματική ταυτότητα.
Ύστερα από τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:
- Θα μειωθεί ο φόρος του αγροτικού εισοδήματος στα προηγούμενα επίπεδα του 13%;
- Θα καθιερωθεί εκ νέου το ακατάσχετο και αφορολόγητο των επιδοτήσεων;
- Θα τροποποιηθεί ο Νόμος Κατρούγκαλου, ώστε να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών;
- Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα όπως για παράδειγμα αυξημένη επιστροφή του ΦΠΑ στους οργανωμένους σε Ομάδες και Συνεταιρισμούς, αγρότες;
- Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στην καθιέρωση του αγροτικού πετρελαίου προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους αγρότες;
- Προτίθεστε να νομοθετήσετε επιτέλους την κατάργηση του «οινοκτόνου» φόρου στο κρασί;
- Γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση τον διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις των αγροτών για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020;
- Θα τροποποιηθεί ο Νόμος για τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών έτσι ώστε να δοθεί στους αγρότες μεγαλύτερη αυτονομία να ρυθμίσουν τα του οίκου τους;
- Θα ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να παταχθούν οι ελληνοποιήσεις και να διασφαλίζεται το εισόδημα των κτηνοτρόφων και η ασφάλεια των καταναλωτών;
- Γιατί καθυστερεί η αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων για μικρά και μεγάλα έργα υποδομής στην άρδευση και την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων καθώς και την χρήση των νέων τεχνολογιών για την γεωργία ακριβείας, με στόχους την αειφορία του τομέα και την μείωση του κόστους παραγωγής;
- Γιατί καθυστερείτε την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ και τις αλλαγές των κανονισμών ασφάλισης της φυτικής και ζωικής παραγωγής που λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι απολύτως απαραίτητες;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Τζελέπης
Γιώργος Αρβανιτίδης
Ιλχάν Αχμέτ
Ευάγγελος Βενιζέλος
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Γιώργος Καρράς
Βασίλης Κεγκέρογλου
Χαρά Κεφαλίδου
Γιάννης Κουτσούκος
Δημήτρης Κρεμαστινός
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Ανδρέας Λοβέρδος
Γιάννης Μανιάτης
Κώστας Μπαργιώτας
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου
Κώστας Σκανδαλίδης
Εύη Χριστοφιλοπούλου
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου