ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αλβανικός κίνδυνος για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Αλβανικός κίνδυνος για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Σε κίνδυνο βρίσκεται η εύθραυστηπλειοψηφία των 2/3 της Βουλής της ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση, λόγω των ενστάσεων που φέρεται να διατυπώνουν τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα -βασικοί σύμμαχοι του Ζόραν Ζάεφ στη Συμφωνία των Πρεσπών. 
 Σύμφωνα με δημοσίευμα του «  BalkanInsight  », τα δύο κόμματα απειλούν με καταψήφιση στις επόμενες δύο ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εφόσον δεν συμπεριληφθεί η αλβανική στις επίσημες γλώσσες του γειτονικού κράτους. 
 Παρά τη μέχρι στιγμής απαρέγκλιτη στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών, τα δύο κόμματα -«BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς»- αφήνουν «ανοιχτό» το ενδεχόμενο καταψήφισης της συνταγματικής αναθεώρησης, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για την αλβανική γλώσσα. 
 «Ήρθε η ώρα να καταστούν μέρος της δημόσιας συζήτησης ορισμένα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς» τόνισε χαρακτηριστικά, ένας εκ των βουλευτών του BESA. 
 Γνωστοποίησε δε, ότι έχει ήδη επέλθει συμφωνία με το έτερο αλβανικό κόμμα -Συμμαχία για τους Αλβανούς- για την υποβολή σχετικής τροπολογίας, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή έως αύριο, Παρασκευή. 
 Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί διαθέτουν τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι ωστόσο, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της γειτονικής χώρας, δεδομένων των εύθραυστων ισορροπιών στην ΠΓΔΜ. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα -«Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση» (DUI)- το οποίο συγκυβερνά μάλιστα με τους Σοσιαλιστές του Ζάεφ, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία, φέρνοντας στο προσκήνιο επιπλέον απαιτήσεις. 
 Υπενθυμίζεται ότι για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης απαιτούνται ακόμη δύο ψηφοφορίες -μία ενδιάμεση, η οποία προϋποθέτει τη στήριξη του ½ της Βουλής και μία τελική, η οποία όπως και η πρώτη, προϋποθέτει τη στήριξη των 2/3 της Βουλής. 
   naftemporiki.gr   

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου