ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΚΕΔΕ-Κλεισθένης1: Τίποτα δεν τελείωσε


Δυναμικό διεκδικητικό κλίμα χαρακτήρισε το χθεσινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, το 1ο μετά την ψήφιση του Κλεισθένη1. Κοινό μήνυμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αιρετών ήταν η συνέχιση και ενίσχυση της κοινής προσπάθειας όλων, καθώς και η διαρκής επαγρύπνηση –καθημερινά εντός καλοκαιριού- ενόψει εκκίνησης εφαρμογής διατάξεων του νόμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αιρετοί αποφάσισαν να εξαντλήσουν κάθε πολιτική, νομική και διοικητική δυνατότητα για να αποτραπούν δυσμενείς συνέπειες του Κλεισθένη1 στις πόλεις και στους δημότες. Η Ένωση θα αξιοποιήσει και την παραμικρή προβλεπόμενη διαδικασία προς προστασία του θεσμού της Τ.Α.
Ενδεικτικά, από νομικής πλευράς, για τις πράξεις που θα αρχίσουν να εκδίδονται από την Κυβέρνηση προς εκτέλεση αντι-αυτοδιοικητικών διατάξεων του νόμου, θα εξετάζεται άμεσα η πιθανότητα προσβολής τους στη Δικαιοσύνη. Ταυτοχρόνως, σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η ΚΕΔΕ θα αξιοποιήσει, στο μέγιστο βαθμό, τις δικλείδες που έχουν χτιστεί προς προάσπιση και θωράκιση των αυτοδιοικητικών θεσμών σε όλα τα Κράτη.

Ειδικότερα:

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ άσκησε σφοδρή κριτική τόσο στο περιεχόμενο του νόμου όσο και προσωπικά στον Π.Σκουρλέτη, για χειρισμούς και διαδικασίες που προηγήθηκαν της ψήφισής του. Ο Γ. Πατούλης κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ότι επί δυο χρόνια διεξήγαγε “διάλογο κωφών”, ενώ κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι “εχθρεύεται την Αυτοδιοίκηση”. Κλείνοντας την εκτενή τοποθέτησή του, εξέφρασε την ελπίδα ο Πρωθυπουργός να βάλει στο Υπουργείο Εσωτερικών “κάτι πιο φρέσκο, κάτι πιο ανανεωτικό, που να αγαπάει την Αυτοδιοίκηση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με νορμάλ τρόπο”.

Ο Επικεφαλής της Παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απ. Κοιμήσης, προχώρησε και αυτή τη φορά σε εμβάθυνση επί συγκεκριμένων ρυθμίσεων του νόμου.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για Άρθρα του Κλεισθένη1 που ξεκινούν να ισχύουν άμεσα, “δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ομαλή συνέχιση αυτής της δημοτικής θητείας”.

Επεσήμανε την κατάργηση του υποχρεωτικού ελέγχου νομιμότητας στις Αποφάσεις επιβολής ανταποδοτικών τελών στους πολίτες, αλλά και τα ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης και καθημερινής λειτουργίας.

Ανέδειξε παραδείγματα από το περιεχόμενο του Κλεισθένη1 που αποδεικνύουν “ότι το Ν/Σ είναι γραμμένο στο πόδι”. Επί παραδείγματι την έννοια του “πληθυσμού” και το “αλαλούμ” που δημιουργεί ο ανομοιογενής και αντιφατικός τρόπος που αυτός ορίζεται ή μη, σε δεκάδες σημεία του.
Εντύπωση προκάλεσε συγκεκριμένο εκλογικό παράδειγμα “στρέβλωσης της λαϊκής βούλησης” που ενδεικτικά παρουσίασε, αποδεικνύοντας με νούμερα πως ο Κλεισθένης ανατρέπει ακόμη και εκλογικό αποτέλεσμα της τάξης του 55% σε μειοψηφία. “Αυτό δεν είναι απλή αναλογική”, υπογράμμισε επανειλημμένως.

Καυτηρίασε, επίσης, τη διάταξη που –όπως σας έχει παρουσιάσει ο AIRETOS- ο Υπουργός πρόσθεσε με νομοτεχνική βελτίωση την τελευταία ημέρα στην Ολομέλεια, εισάγοντας αστική και πειθαρχική ευθύνη, Αιρετών και εργαζομένων, για σοβαρή παράβαση καθήκοντος σε μη συμμόρφωση στις διατάξεις περί Παρατηρητηρίου, που η Κυβέρνηση θα καταργούσε όταν θα εκλεγόταν, όπως ανέφερε.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος προέβλεψε ότι “αυτή η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί από μόνη της να αλλάξει πάρα πολλές διατάξεις, όταν θα καταλάβει τι έχουν ψηφίσει”.

Εισηγήθηκε στο Σώμα την αναγκαιότητα ενημέρωσης των Αιρετών σε όλη τη Χώρα για τις συγκεκριμένες παραμέτρους του νόμου. Ταυτοχρόνως, την αξιοποίηση όλων των πολιτικών και νομικών οδών, εντός και εκτός συνόρων, για την αποτροπή των δυσμενών συνεπειών.

“Θα κάνουμε όλες τις πολιτικές κινήσεις οι οποίες επιβάλλονται για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση, που είναι μια προϊούσα κατάρρευση στο θεσμό της τοπικής δημοκρατίας. Οφείλουμε να το κάνουμε, ακόμα και με θυσία της δικής μας θητείας. Αυτή εδώ η ΚΕΔΕ είναι θύμα μιας παρατεταμένης θεσμικής παρακμής, φθάσαμε στο έσχατο θεσμικό σημείο, οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων”, κατέληξε.

Ο Επικεφαλής της Παράταξης “Νέα Αυτοδιοίκηση”, Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γ.Ιωακειμίδης,, κινήθηκε, ιδίως, σε εσωτερικούς αντιπολιτευτικούς τόνους ενάντια στις δύο πρώτες σε δύναμη Παρατάξεις της ΚΕΔΕ.
Περιέγραψε δηλαδή σκηνικό ήττας και ευθύνης της ΚΕΔΕ για αυτά που η Κυβέρνηση αποφάσισε, κατέθεσε και ψήφισε.
Όσον αφορά τις νομικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Ένωση, δήλωσε ότι δεν θα έχει αντίρρηση.

Ο Επικεφαλής της “Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας”, Δήμαρχος Αιγάλεω, Δ.Μπίρμπας, κινήθηκε και αυτός, ιδίως, σε εσωτερικούς αντιπολιτευτικούς τόνους.
Επιπλέον, δήλωσε ότι θεωρεί πως “πάντα θα υπάρχει αντίθεση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης, είναι δύο παράλληλα και αντιμαχόμενα συστήματα”.
Πρότεινε ότι όσες κακοτεχνίες και νομοτεχνικές παραλείψεις έχουν εντοπιστεί, πρέπει να γίνει προσπάθεια εκ μέρους της ΚΕΔΕ για τη διόρθωση και εξορθολογισμό τους, σημειώνοντας “κατά τη δική μου αντίληψη, η Κυβέρνηση δεν είναι εχθρική στην Αυτοδιοίκηση”.

Η αίσθηση που άφησε η χθεσινή Συνεδρίαση είναι ότι –εν αντιθέσει με το κλίμα που είχε περιγραφεί σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης από την ημέρα της ψήφισης και έπειτα- για τη συντριπτική πλειοψηφία των Αιρετών τίποτα δεν τελείωσε με την ψήφιση, αντιθέτως έδειξαν αποφασισμένοι οι θεσμικές δράσεις και προσπάθειές τους σταδιακά να κλιμακωθούν. 
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου