ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η "σιωπηρή" ανατροπή του δολαρίου και οι συνέπειές του στην Τουρκία


Του Γ. Αγγέλη 
Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και της Αργεντινής βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού stress το τελευταίο δεκαήμερο. 
Αιτία αυτής της δραματικής κατάστασης είναι η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων (το δεκαετές ξεπέρασε το 3% στις 24/5) και η στροφή μεγάλων όγκων κεφαλαίων από την περιφέρεια (ΕΜ) στις ΗΠΑ. 
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προς το παρόν εμφανίζεται εντελώς αδύναμη να αντιμετωπίσει την πίεση, ιδιαίτερα καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω εκλογικής διαδικασίας. 
Ορισμένοι αναλυτές που παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια την πορεία της τουρκικής οικονομίας, προειδοποιούν για το ενδεχόμενο σοβαρού ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσει άμεσα την τουρκική οικονομία στην ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ. 
Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθούν επίσης πολύ προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αρμόδια στελέχη της Κομισιόν και της ΕΚΤ. 

Αντίστοιχη είναι η πίεση που ασκείται και στην Αργεντινή, στην οποία παρά την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική της τράπεζα, τα πέσος "βυθίζονται” σχεδόν σε καθημερινή βάση σε σχέση με το δολάριο εξανεμίζοντας τα ήδη χαμηλά συναλλαγματικά της διαθέσιμα. 
Το ενδεχόμενο να κυλίσει και πάλι η Αργεντινή σε χρεοστάσιο εμφανίζεται εξαιρετικά πιθανό υπό τις παρούσες συνθήκες. 
Μεγάλη όμως είναι η πίεση που έχει αποτυπωθεί ειδικά την τελευταία εβδομάδα και στο ευρώ, το οποίο από το 1,24 δολ/ευρώ βρέθηκε σε χαμηλά σχεδόν δεκαετίας με το δολάριο στο 1,19 δολ/ευρώ. 
Αν και η πίεση στο ευρώ από μία άποψη λειτουργεί υποβοηθητικά στην ισχυρή αυξητική τάση των εμπορικών πλεονασμάτων της Ευρωζώνης, εντούτοις ασκεί μεγάλες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και στους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους που βρίσκονται με μεγάλη έκθεση στο αμερικάνικο νόμισμα. 
Η ΕΚΤ βέβαια έχει εδώ και καιρό φροντίσει να έχει στην διάθεσή της  - μετά από συμφωνία με την Fed – επαρκείς ποσότητες δολαρίου φιξαρισμένες σε "παλιές” τιμές, αυτό όμως δεν αναιρεί την πίεση που ασκεί η "έξοδος” κεφαλαίων από την περιφέρεια.
Ο συνδυασμός της αυξητικής τάσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ με την ανοδική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ φαίνεται να πολλαπλασιάζουν την ισχύ πίσω από την κίνηση μεγάλων επενδυτικών μετακινήσεων από την περιφέρεια στο δολάριο, ενώ αυξάνουν επίσης την πίεση "επιστροφής” σε όσους είχαν χρηματοδοτηθεί δολαριακά για επενδύσεις σε άλλους νομισματικούς χώρους. 
Για την Ελλάδα, της οποίας το χρέος είναι σχεδόν ολοκληρωτικά συνδεδεμένο με το ευρώ (και μάλιστα άμεσα ή έμμεσα σε σταθερές τιμές), η άμεση επίδραση από αυτή την αναστροφή είναι μηδενική. 
Αυτό όμως έχει ημερομηνία λήξης τυπικά την 20η Αυγούστου όταν και ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. 
Παρ' όλα αυτά, το συνολικό κλίμα επηρεάζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα βρεθεί μετά την 20η Αυγούστου η Ελλάδα, όταν οι εκδόσεις εντόκων - ομολόγων θα αντιμετωπίσουν την πίεση των τιμών που διαμορφώνονται στο διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας που έχει αρχίσει να διαχέεται μετά την 24η Απριλίου... 
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου