ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Φιλοθέη Δωρίδας απέστειλε "Ψήφισμα" για τον... "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1"




ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΨΗΦΙΣΜΑ

ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1

6-5-2018

          Εμείς οι παρακάτω υπογράφοντες, μέλη του Συμβουλίου της Τ. Κ.Φιλοθέης, μέλη του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου και κάτοικοι της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ (με πληθυσμό 391 κατοίκους),

έχοντας υπόψιν το προτεινόμενο νομοσχέδιο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 (και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις κοινότητες) και μέσα από ουσιαστικό διάλογο αποφασίσαμε και ψηφίσαμε τα ακόλουθα.



Α. Διαπιστώνουμε ότι :

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο:

α) Αν και έχει πολλά στοιχεία στα οποία μπορεί να συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, δεν δίνεται επαρκής χρόνος για διαβουλεύσεις και ιδιαίτερα για συνεννόηση–συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης, Κομμάτων και των αυτοδιοικητικών οργάνων ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ.

β) Υποβαθμίζεται ο ρόλος των ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, που αποτελούν το δομικό συστατικό στοιχείο των αγροτικών δήμων, καθότι παραβιάζεται η βασική αρχή της αντιπροσώπευσης, της συμμετοχικής δημοκρατίας, και της αλληλεγγύης.

γ) Η κατηγοριοποίηση των Δήμων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αρκεί να εξασφαλισθεί επαρκής χρηματοδότηση για τους οικονομικά αδύναμους αγροτικούς Δήμους.



Β. Διεκδικούμε από την Πολιτεία

Μια γνήσια, αποκεντρωτική, συμμετοχική τοπική αυτοδιοίκηση και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας που υλοποιείται με:

α) Τη δημιουργία–λειτουργία τοπικού συμβουλίου ανά Κοινότητα στα πλαίσια του αυτοδιοικητικού νόμου του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

β) Τη σύσταση αποκεντρωμένου Ειδικού Συμβουλίου, ανά Δημοτική Ενότητα (πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι) αποτελούμενο από τον τοπικό Αντιδήμαρχο και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Το συμβούλιο αυτό, πέραν των άλλων, να δύναται να διαχειρίζεται ιδίους πόρους (ανταποδοτικά τέλη), τις αναλογούσες πιστώσεις από τις «πάγιες προκαταβολές» που υποχρεωτικά ο κάθε Δήμαρχος οφείλει να υπογράφει (π.χ. το ισόποσο πέντε έως δέκα ημερομισθίων ανά κοινότητα τριμηνιαία). Την εκτέλεση των εργασιών θα βεβαιώνουν οι Πρόεδροι και ο Τοπικός Αντιδήμαρχος.

γ) Την οργάνωση του εθελοντισμού στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με παροχή κινήτρων όπως:

-       Σε προσλήψεις προσωπικούνα προσμετρώνται μόρια από εθελοντική εργασία.

-       Βασικό στοιχείο βιογραφικών πρέπει να αποτελεί ο χρόνος εθελοντισμού του υποψηφίου που κάνει αίτηση για δουλειά.

-       Καθιέρωση βραβείων εθελοντισμού.



Γ. Καλούμε

i)Την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αλλαγές στην κατηγοριοποίηση – λειτουργία των Κοινοτήτων, τα βασικά πρωτοκύτταρα της Δημοκρατίας και ειδικότερα ζητούμε:

α) Την κατάργηση της διάκρισης των Κοινοτήτων με το πληθυσμιακό κριτήριο των 500 κατοίκων (άνω ή κάτω) για σύσταση τοπικού συμβουλίου και την επαναφορά σύστασης και λειτουργιών των τοπικών συμβουλίων στα πλαίσια του αυτοδιοικητικού νόμου του Καποδίστρια.

β) Την κατάργηση του νέου συστήματος εκλογής των Προέδρων για κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, καθ’ ότι φαίνεται δυσκίνητο, μη λειτουργικό και δυσεφάρμοστο …

γ) Την πλήρη διασφάλιση – θεσμοθέτηση προϋπολογισμού έργων ανά Κοινότητα, για να ανταπεξέρχεται στις στοιχειώδεις ανάγκες της, με κριτήρια όχι μόνο πληθυσμιακά.

ii)Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος– μέσα από τα όργανα της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ – να διεκδικήσει από την πολιτεία:

α) Την κατοχύρωση – θεσμοθέτηση του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των Δήμων, ανά Δήμο και σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.

β) Την πρόβλεψη για άμεση οργάνωση – στελέχωση των τεχνικών  υπηρεσιών των αγροτικών Δήμων.

γ) Με βάση τα Ευρωπαϊκά κριτήρια για ορεινές – μειονεκτικές περιοχές, αντίστοιχα να αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑΣ στις Κοινότητες των αγροτικών δήμων παρέχοντας ταυτόχρονα και πρόσθετης κρατικής χρηματοδότησης για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, της τόσο αναγκαίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της υπαίθρου.



Δ)Το παρόν υπόμνημα – ψήφισμα να διαβιβασθεί:

– Στην ΚΕΔΕ

– Στο Δήμο Δωρίδος (Δήμαρχο, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικούς Συμβούλους).

– Στη Βουλή των Ελλήνων

– Στον Τοπικό τύπο.

                                Ακολουθούν οι υπογραφές:
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου