ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ανώνυμη Εταιρεία στη θέση των ΟΤΑ ;


Ενώ η Αυτοδιοίκηση τελεί εν αναμονή του ν/σ για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ένα άλλο ν/σαυτοδιοικητικού ενδιαφέροντος κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.
Πρόκειται για ν/σ του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, που υπέγραψαν δέκα Υπουργοί της Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Εσωτερικών.
Με αυτό δημιουργείται μια ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, για το συντονισμό, το σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, καθώς και την “ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ” αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων, κενών ή ανενεργών κτιρίων.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της Α.Ε. είναι:

Ι]Οκταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Στα 8 μέλη του περιλαμβάνεται ένας μόνο εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων και ένας μόνο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής. (Αρ.3)

ΙΙ]Οκταμελές Γνωμοδοτικό Τεχνικό Συμβούλιο για να γνωμοδοτεί προς το 8μελές Διοικητικό Συμβούλιο (Αρ.4)

ΙΙΙ]Προσλήψεις (σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία)
- αορίστου χρόνου,
- ορισμένου χρόνου,
- μίσθωσης έργου,
- έμμισθης εντολής,
καθώς και προσωπικό μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (Αρ.8)

IV]Πόροι που, μεταξύ άλλων (Αρ.6), περιλαμβάνουν:
- επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (παρ.2 αρ.6),

- δυνατότητα με ΚΥΑ οι Υπουργοί ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ως πόρους της Εταιρείας “έσοδα από ΤΕΛΗ ή ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΠΟΥ τυχόν ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ και αφορούν συναφείς με την Εταιρεία σκοπούς” (παρ.5 Αρ.6)

V]Πλήθος–γενικώς διατυπωμένων–αρμοδιοτήτων (Αρ.2),που στο μεγαλύτερο μέρος τους θυμίζουν δράσεις που σήμερα ασκούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή/και περιλαμβάνονται σε πρωτοβουλίες που ήδη έχει δρομολογήσει ο Δήμος Αθηναίων.
Ειδικότερα πρόκειται για Δράσεις (παρ.2 Αρ.2) :
- αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων και νεότερων μνημείων
- ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας
- ενίσχυσης της αλληλέγγυας οικονομίας
- ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών
- πολιτιστικής αναβάθμισης
- αθλητισμού
- υπέρ των νέων
- υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της, η Α.Ε. θα μπορεί να διενεργεί διαγωνιστικές διαδικασίες, να εκτελεί έργα, να αναθέτει σε τρίτους έργα,να συμμετέχει σε επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ, να οργανώνει και να συμμετέχει σε εκθέσεις, εκδηλώσεις δημοσιότητας κ.ο.κ. (παρ.3 Αρ.2)

VI]HA.E. θα λειτουργεί “χάριν του δημοσίου συμφέροντοςσύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας” (παρ.2 Αρ.1). Οι μετοχές της είναι αποκλειστικής και πλήρους κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου (παρ.6 Αρ.1).

Υπενθυμίζεται ότι– ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, πριν δηλαδή κατατεθεί το ν/σ - το θέμα είχαν αναδείξει κοινοβουλευτικά (βάσει δημοσιευμάτων που υπήρχαν μέχρι τότε) 4 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Αρβανιτίδης, Κεγκέρογλου, Μανιάτης και Σκανδαλίδης είχαν καταθέσει στις 26/3/2018 Ερώτηση, που έθετε αναλυτικά όλες τις παραμέτρους και την οποία μπορείτε να θυμηθείτε εδώ http://www.parliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10655407.pdf

Δείτε αναλυτικότερα το πλήρες κείμενο του ν/σ με όλες τις συνοδευτικές του Εκθέσεις εδώ http://www.parliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=6cfc0ccb-e347-4ded-aaf6-a8b7012f342e
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου