ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θ. Παπαθανάσης: Να προχωρήσουμε σε ένα νέο μοντέλο Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης


Ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος του Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Θανάσης Παπαθανάσης, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ δήλωσε:

«Οι διαδικασίες του ιστορικού Συνεδρίου ξεκίνησαν την Τρίτη με την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ όπου συναντήθηκαν όλοι οι δήμαρχοι  και οι εκλεγμένοι αυτοδοικητικοί  φορείς που αποτελούν το Δ.Σ της ΚΕΔΕ.  Στη συνέχεια, το διήμερο 18 και 19 Απριλίου  ακολούθησε το έκτακτο Συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ στο όποιο βάλαμε τις βάσεις μιας πραγματικής αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, όπως ήταν και ο τίτλος του συνεδρίου Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση.

Ο στόχος του συνεδρίου ήταν ανεξάρτητος από τις εξελίξεις,  μιας και ο υπουργός Εσωτερικών θέλησε την αναβολή του συνεδρίου καθώς δεν έχει ακόμα δώσει το σχέδιο για τον « Κλεισθένη» προς διαβούλευση, όπως είχε δεσμευτεί.

Ήταν ένα συνέδριο με βάση τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στα προηγούμενα Συνέδρια, τόσο της ΚΕΔΕ όσο και της ΕΝΠΕ, προκειμένου να μπει το πλαίσιο που πρέπει να γίνει η μεταρρύθμιση του κράτους, όπως  πιστεύει η Αυτοδιοίκηση, ο βαθμός δηλαδή που είναι πιο κοντά στον πολίτη.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στην αυτοδιοίκηση είναι από τη μία πλευρά θεσμικά και χωρίς να απαιτείται δαπάνη χρημάτων και από την άλλη πλευρά είναι το πως πρέπει να είναι αυτή η διακυβέρνηση,  με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Να ξεκαθαρίσουν επιτέλους οι αρμοδιότητες μεταξύ Α» και Β»  βαθμού αυτοδιοίκησης όπου πολλές φορές είναι επικαλυπτόμενες και να δούμε ποιό θέλουμε να είναι αυτό το νέο μοντέλο διοίκησης.

Να μην δημιουργούνται προσκόμματα σε δήμους και περιφέρειες όπως αυτά του νόμου 4412 του Σπίρτζη. Να υπάρχει διαφοροποίηση,  κατηγοριοποίηση δήμων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και ανάλογη κατανομή Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Θέματα όπως είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός, που ποιός μπορεί να είναι πιο αρμόδιος από το να πάρει μια απόφαση από ένα δημοτικό συμβούλιο;

Επίσης η αξιοποίηση της περιουσίας των δήμων όπως και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων. Συμπράξεις δήμων και με τον ιδιωτικό τομέα κ.α.

Αντίθετοι είμαστε με τον Ελεγκτή Νομιμότητας που ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών στον «Κλεισθένη».  Μέχρι σήμερα υπήρχε ο Επίτροπος . Απλά ο Επίτροπος θα πρέπει να ελέγχει τη νομιμότητα και όχι τον την σκοπιμότητα των πράξεων και των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων.

Αυτά είναι μερικά από τα σημεία τα οποία συζητήθηκαν στο Συνέδριο και είναι καίρια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο μοντέλο Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης πλέον στον τόπο μας».

Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου