ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΩΡΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ: «1843 - 2018: 175 Χρόνια από την παραχώρηση του Συντάγματος».



Πραγματοποιήθηκε χθες, 11 Μαρτίου στην Παλαιά Βουλή με κάθε επισημότητα η εκδήλωση της Δωρικής Αδελφότητας με θέμα: «1843 - 2018: 175 Χρόνια από την παραχώρηση του Συντάγματος».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό ο Υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου Συνταγματάρχης κος Φάνης Δημάκος, ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, ο κ. Γιώργος Λεκάκης, Συγγραφέας (Αρχείον Πολιτισμού), ο κος Κων/νος Κατσιγιάννης, τέως Γενικός Διευθυντής Ε.Ο.Τ..

Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Κώστας Χαλιορής, η κα Δήμητρα Κορμπά, Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, ο κ. Άγγελος Γάκης, Επίτιμος Πρόεδρος Απανταχού Βυζικιωτών Αρκαδίας, ο εκδότης – δημοσιογράφος Γιάννης Τσιαμπάς-Ρουμελιώτης καθώς και Πρόεδροι και μέλη Συλλόγων της Δωρίδας.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Κώστας Λιάπης.

Η πρώτη ομιλήτρια κα Μαρία Μαντούβαλου, Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, στην ομιλία της με τίτλο: «Οι πολύμορφοι αγώνες του Μακρυγιάννη» παρουσίασε τη διαφορετική προσέγγιση του έργου του αγωνιστή Μακρυγιάννη μέσα από διάφορες οπτικές ιστορικών και πολιτικών μελετητών, εκφράζοντας την ανάγκη αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας.

Ακολούθησε η ομιλία του κου Δημήτρη Π. Παναγιωτόπουλου, Καθηγητού ΕΚΠΑ, δικηγόρου, παρ’ Αρείω Πάγω και ΣτΕ με θέμα «Ο Μακρυγιάννης στον Αγώνα Εθνικής Ανεξαρτησίας και Συνταγματικής Πολιτείας των Ελλήνων». Με την ομιλία του, ο κ. Καθηγητής μας εισήγαγε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τονίζοντας ότι το Σύνταγμα του 1843, εσφαλμένα λέγεται ότι «παραχωρήθηκε» ενώ στην πραγματικότητα «κατακτήθηκε» από τους επαναστάτες της εποχής με πρωταγωνιστή τον I. Μακρυγιάννη, γεγονός που καταδεικνύει την πολύπλευρη προσφορά του Δωριέα ήρωα-αγωνιστή. Τέλος, ο ομιλητής έθεσε καίρια ερωτήματα καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα.

Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά από παραδοσιακή μουσική με κανονάκι και κλαρίνο υπό την καθοδήγηση του Δωριέα καθηγητή της Μουσικής κ. Δημήτριου Μάρκου και εν συνεχεία με δημοτικό τραγούδι χωρίς τη συμμετοχή μουσικών οργάνων (a capella) από τον κ. Παυλόπουλο από τους Αρκάδες Αττικής.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας πρότεινε να δημιουργηθεί μνημείο στην Πλατεία Συντάγματος ώστε να πληροφορούνται οι επόμενες γενεές για τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την προέλευση της ονομασίας της πλατείας και τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη από τον Υπασπιστή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τον Αντιδήμαρχο Δωρίδας κ. Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, τον Πρόεδρο της Δωρικής Αδελφότητας κ. Γιάννη Μπαλατσούρα, τον Εκδότη κ. Γιώργο Λεκάκη, την κα Δήμητρα Κορμπά, και Προέδρους Συλλόγων της Δωρίδας: κ κ. Μπάμπη Μποτίνη (Μηλιά), κ. Δημήτρη Χολέβα (Κονιάκος), κ. Ευθύμιο Κυριανάκη (Λευκαδίτι) και κ. Δημήτρη Μητρόπουλο (Ψηλό Χωριό)














Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου