ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΝΦΙΑ, υποχρεώσεις και.... δικαιώματα


Αναγνώστης μας από τη Νέα Ιερσέη μου τηλεφώνησε χθες το πρωί σε έξαλλη κατάσταση.

Είχε πληροφορηθεί από συγγενείς του στην Ελλάδα ότι πήρε το «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ -Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων- που ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

«Μα καλά, γιατί να πληρώνουμε εμείς οι ομογενείς αυτό το χαράτσι τη στιγμή που δεν ζούμε όλο τον χρόνο εκεί;», μου είπε. Και συνέχισε. «Δεν θα αποτελούσε ακόμα η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ένα κίνητρο για πολλούς να αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα»;

Και ακόμα -και τώρα φώναζε- δεν είχε υποσχεθεί ο Τσίπρας ότι θα καταργούσε τον φόρο αυτό; Γιατί δεν τον κατάργησε; Και να φανταστείς ότι τον υποστήριζα.

Απάντησα στον αγαπητό μας αναγνώστη, ότι συμφωνούσα μαζί του για την κοροϊδία του Τσίπρα και όχι μόνο όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ.

Του υπενθύμισα ότι ενώ είχε ζητήσει από τον ελληνικό λαό να αποφασίσει με δημοψήφισμα αν θα έπρεπε να δεχτεί τους όρους που του έθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας και παρά το γεγονός ότι το «όχι» έλαβε το 65% του ελληνικού λαού, εκείνος έκανε τα αντίθετα.

Επίσης, του απάντησα ότι πιθανόν να είναι καλή η ιδέα της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ ξένων επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την αναζωογόνηση της αγοράς, αν κι αυτό θα χρειαζόταν περισσότερη μελέτη.

Οσον αφορά όμως το πρώτο σημείο που ανέφερε, συγκεκριμένα ότι εμείς οι ομογενείς που δεν ζούμε όλο τον χρόνο στην Ελλάδα θα πρέπει να απαλλασσόμαστε από τον ΕΝΦΙΑ, του απάντησα ότι δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Η ίδια λογική, του είπα, που πληρώνουμε φόρο στα ακίνητα που διαθέτουμε στην Αμερική, άσχετα αν ζούμε εδώ ολόκληρο τον χρόνο ή όχι, η ίδια λογική πρέπει να ισχύει και στην Ελλάδα.

Αυτό που θεωρώ εντελώς άδικο, συνέχισα, και ζημιογόνο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ομογένεια είναι η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών με την οποία αντιμετωπίζουν τον απόδημο Ελληνισμό.

Το θέμα είναι πολύ απλό: Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα συμβαδίζουν. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει φορολογία χωρίς εκπροσώπηση. Αυτό ήταν εξάλλου και το σύνθημα των Αμερικανών πατριωτών που πήραν τα όπλα ενάντια τους Εγγλέζους.

Επομένως, ναι, βεβαίως και να έχουμε τις υποχρεώσεις που έχει ο κάθε Ελληνας της Ελλάδας.

Δεν πρέπει όμως παράλληλα να έχουμε και τα ίδια δικαιώματα;

Αρα, συνέχισα, βάσει ποιας λογικής εξακολουθούν οι πολιτικοί της Ελλάδας και στερούν το δικαίωμα της ψήφου στον απόδημο Ελληνισμό, από τα μέρη στα οποία ζούμε;

Δεν υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτό. Πληροφορούμαι ότι φοβούνται ότι ορισμένοι ομογενείς μπορεί να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική στην Ελλάδα και να αποτελέσουν σοβαρούς ανταγωνιστές τους, καθώς επίσης και ότι οι περισσότεροι από μας θα ψηφίσουμε κεντροδεξιά κόμματα.

Ασφαλώς ούτε το πρώτο στέκει, αλλά ούτε και το δεύτερο.

Ακόμα και να υποθέσουμε ότι όντως θα ψηφίζουμε κεντροδεξιά κόμματα, αυτό δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση την άρνηση ψήφου.

Μήπως δηλαδή δεν ψηφίζουν κάτοικοι περιοχών της Ελλάδος, όπου οι περισσότεροι ψηφίζουν είτε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είτε εναντίον;

Οπως είναι γνωστό, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλές φορές δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ως πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δώσει το δικαίωμα ψήφου στον απόδημο Ελληνισμό.

Μακάρι να συμφωνούσαν και τα υπόλοιπα κόμματα μαζί του για να δοθεί μία εθνική διάσταση σε εθνικής σημασίας θέμα.
Share on Google Plus

About Natalie Press 1

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου